KLART: Så blir Malmö Universitets logga 

När Malmö högskola blir universitet ska loggan bytas. Så kommer den att se ut.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.19:01, 24 maj, 2017

KLART: Så blir Malmö Universitets logga 
Foto: Malmö högskola

Malmö högskola kommer att bli universitet från och med den första januari 2018. Det innebär bland annat att man kommer att kunna få mer pengar till forskning och mer självständigt kunna styra över vilken forskning man vill bedriva.

I och med det nya namnet har en ny logga och en ny grafisk profil tagits fram.

– Det är ett bra tillfälle nu när vi blir universitet att göra en uppgradering så vår grafiska profil känns modern. Förändringen blir också en tydlig markering att vi går in i ett nytt skede i vår organisations historia, säger Maria Crona, projektledare på Malmö högskolas kommunikationsavdelning, som har lett arbetet, i ett pressmeddelande.

Under måndagen godkände högskolans rektor, Kerstin Tham, loggan som kommunikationsavdelningen vid Malmö högskola och designbyråerna Kolossal samt Länge leve kommunikation arbetat fram.

Och några enorma skillnader från den gamla Malmö Högskola-loggan blir det inte.

qmhscg6pgxzdgsqvs6qk
Foto: Press Malmö högskola

Symbolen ”M” i den nuvarande loggan står för Malmö, men ser från sidan ut som ett ”E” vilket står för Europa. Den symbolen blir kvar utan cirkeln, men texten byts mot ”Universitet”.

up7pudondulurzcqisph
Foto: Press Malmö högskola

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Klart: Hotellkedjan bygger nytt i Malmö

Här bygger hotellkedjan nytt hotell.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.20:33, 20 november, 2017

Klart: Hotellkedjan bygger nytt i Malmö
Foto: Pressbild

Det är på Varvsstaden i Malmö som StayAt HotelApart kommer att öppna ett helt nytt hotell. Namnet på det nya hotellet blir StayAt Malmö Varvsstaden och här kommer man att erbjuda såväl privatboende som företagsboen de.

Hotellet kommer vara ett så kallat fullservice-hotell och ha 95 rum.

– Vi är stolta över att få möjligheten att vara med och utveckla den här historiska fastigheten tillsammans med Varvsstaden. Vi ser väldigt mycket fram emot att få etablera StayAt i Malmö”, säger Daniel Stendahl, CEO på StayAt.

2005 förvärvade PEAB och Balder Kockumsområdet och planerar nu att förvandla det industrihistoriska marken till stadsmiljö. Det är här, i Administrationsbyggnaden som tidigare varit Kockums huvudkontor, StayAt Malmö kommer att uppföras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Unga Malmöpar söks till tv-sänt bröllop

Produktionsbolaget letar efter brudpar som vill gifta sig i tv.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.19:19, 20 november, 2017

Unga Malmöpar söks till tv-sänt bröllop
Foto: Genre/Pexels

Ska du och din bättre hälft gifta er innan den sista februari? I så fall har ni chansen att medverka i produktionsbolaget Warner Bros tv-serie om unga brudpar.

”Både förberedelserna, planeringen inför den stora dagen samt bröllopet dokumenteras och förevigas på film för att i vår visas i en ny feelgood-serie som handlar om unga brudpar”, skriver Elin Lindblad från produktionsbolaget på Facebook.

Det enda kravet är att man är under 30 år och att själva vigseln sker innan mars månad.

Varje par kommer att vara med i cirka två till sex avsnitt i serien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Malmös nya café där bara tjejer är välkomna

En plats där tjejer stöttar och hjälper varandra.

Andre Kvist

Andre Kvist

Kl.18:13, 20 november, 2017

Här är Malmös nya café där bara tjejer är välkomna
Café Lajvet arbetar för att unga kvinnor ska må psykiskt bra. Foto: Privat.

Förra veckan öppnade Café Lajvet på Kärleksgatan. En mötesplats framförallt för unga tjejer där man kan samla kraft och finna en gemenskap i en hemtrevlig miljö.

Kaféet drivs av ideell arbetskraft och är ett alternativ till sjukhusmiljöns sterila klimat. Anledningen till att den öppnade var det faktum att psykisk ohälsa ökar, främst hos unga kvinnor.

– Vi är inte någon behandlande verksamhet utan här kan tjejer samtala, lyssna och träffa likasinnade, säger Maria Ralman och fortsätter:

– Detta ska vara en lugn och trygg plats där man kan träffa andra som går igenom liknande saker, man behöver inte känna sig ensam.

Verksamheten är startgroparna men utöver kafésortimentet, som för övrigt är till självkostnadspris, finns även brädspel, utrustning för hantverk och litteratur.

Så småningom kommer även föreläsningar, yoga och temadagar ske i lokalerna.

– Det är inte meningen att man ska ha privata samtal. Utan istället sitta tillsammans och berätta hur man mår och känner sig. Samla kraft gemensamt och känna sig hemma, säger Maria Ralman.

Vill man ändå sätta sig i ett hörn med en god bok så är det förstås ingen som hindrar en. I nuläget ligger fokus på tjejer men möjligheten finns att snarlik verksamhet kan öppna för killar.

– Vi utesluter inte att det kan bli för killar i framtiden, vi får se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Storsatsningar i Skånes kollektivtrafik

Dubbeldäckartåg, elektrifierade bussar och nya sträckor till superbussarna är bara några satsningar.

Andre Kvist

Andre Kvist

Kl.17:07, 20 november, 2017

Storsatsningar i Skånes kollektivtrafik
Från vänster Nicklas Ljungström (MP) och Stefan Svalö (S), kollektivtrafiknämnden Region Skåne. Foto: André Kvist/24Malmö.

Ingen som passerat Lunds centrala delar har kunnat undgå att lägga märke till det stora arbetet med spårvägen som ska gå mellan centralen och forskningsstationerna MAX IV och EES. Eller missat Malmös superbuss på linje 5. För att inte tala om Landskronas eldrivna buss som går genom stan.

Satsningarna på kollektivtrafiken slutar inte där. ”Förutsättningarna finns” säger de rödgröna när de presenterar sina planer och berättar om nästa års budget. De hänvisar till den stora ökningen av resandet som har skett på tåg och bussar, från drygt 60 miljoner resor vid millenieskiftet till 160 miljoner förra året.

– Vårt mål är att fördubbla marknadsandelarna till 2030 och att 8 av 10 ska vara nöjda med Skånetrafiken om åtta år, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden, Region Skåne.

Främst längs västra Skåne ser man möjligheter för kollektivtrafiken att ta över från den motordrivna trafiken. Ett svar på tal är de dubbeldäckade tåg som kommer gå från Helsingborg till Österport i Köpenhamn. Enligt planen ska de vara trafikredo i december 2020.

– Den långväga resenären sätter sig på övervåningen. Den som reser kortare eller med bagage sitter där nere. Vi behöver en kapacitetsförstärkning och med detta kan vi få ett nettotillskott på 2-300 passagerare per tåg, säger Stefan Svalö.

Om fem år ska det finnas tolv dubbeldäckartåg vilket är en investering på 1,8 miljarder kronor.

Arbetet med spårvägen i Lund är i full gång, som tidigare nämnt, man planerar att de sju spårvagnsset som just nu upphandlas ska börja rulla 2020.

Superbussarna kommer med stormsteg. Den nuvarande sträckan i Malmö, linje 5, beskrivs som en framgångssaga av vice ordförande Nicklas Ljungström (MP). Han berättar att ytterligare sju linjer ska byggas ut fram till 2027 i Malmö.

– Nästa etapp vilket är linje 8 som planeras till nästnästa år. Därefter följer linjerna 2,4,5,6,9 och 10, säger han.

Även Helsingborg ska få sina superbussar. Det ska bli tre busslinjer med eldrift, varav den första har trafikstart 2019.

Hur ser ni på att byggandet av dessa sträckor och de framtida sträckorna kommer påverka trafiken?

– Det kommer att påverka, det måste till framkomlighetslösningar vilket vi tar med städerna för att vara samspelta hela vägen, men det kommer märkas tydligt, säger Nicklas Ljungström.

– Självklart ska vi ta hänsyn till bilister på något sätt men det handlar om att ge möjligheter. Att på sikt skapa bilfria innerstäder. Det är väldigt stora förändringar men kollektivtrafiken ska ha företräde, det är oerhört viktigt att bussen kommer fram, säger Stefan Svalö.

Nästa år kommer Öresundstågen börja sin välbehövliga upprustning. Tågen ska modernas in- och utvändigt. Samt så ska Wifi-problemen åtgärdas med ett nytt system.

– Det är välbehövligt och på tiden, vi har haft en del bekymmer med toaletter och brist på bagageutrymmen, säger Svalö och nämner även problem med trådlöst internet.

Varje upprustning kostar drygt 5 miljoner per tåg, berättar Linus Eriksson, Skånetrafikens trafikdirektör. I januari kommer det första nygamla tåget att börja rulla.

Det finns även planer att satsa på elektrifiering i Malmö och Landskrona (inklusive Ven) redan nästa år.

– Målet är att 2018 ska alla fossildrivna bussar var borta. Nästa steg är att göra dem elektriska i städerna, noll utsläpp och tysta, säger Ljungström.

FaktaBudget.

Ytterligare 231,5 miljoner kronor i ökat regionbidrag.

Budget 2018 omfattar 5 841 miljoner kronor.

De senaste två åren har det blivit ett underskott främst på grund av gränskontrollerna vid Hyllie och Kastrup. Förra året gick man minus 60 miljoner kronor. I år är prognosen att det blir minus 30 miljoner kronor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Poliser frias efter batongattack mot Bajensupporter

De två poliser som i november slog en Hammaxrbysupporter med batong frias.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.15:43, 20 november, 2017

Poliser frias efter batongattack mot Bajensupporter
Foto: Skärmdump

I november förra året gick två poliser till attack mot en Hammarbysupporter i samband med att Malmö FF skulle möta Hammarby. Supportern slog med batong och hela händelsen fångades på film.

Poliserna åtalades för misshandel och riskerade även att få sparken efter händelsen om de skulle fällas, men nu är de klart att de frias.

”I den situation som rådde på platsen och som poliserna befunnit sig i har de haft rätt att använda våld. Våldet har med hänsyn till omständigheterna varit både befogat och försvarligt varför poliserna ska frias”, står det i domen.

LÄS OCKSÅ: TV: Här slår polisen liggande supporter med batong – åtalas för misshandel

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng