Irakier manifesterar utanför Migrationsverket: ”Vore Irak tryggt skulle vi inte stå ut med att sova i regnet”

I tre dagar har nu ett 30-tal Irakier befunnit sig utanför Migrationsverkets lokaler i Jägersro.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.21:30, 17 maj, 2017

Irakier manifesterar utanför Migrationsverket: ”Vore Irak tryggt skulle vi inte stå ut med att sova i regnet”
Foto: Lisa Horn

På gräset utanför Migrationsverket i Jägersro har ett 30-tal personer samlats för att protestera mot tvångsavvisningar av Irakier och mot att väntetiderna för beslut är långa.

– Jag kan inte komma tillbaka till Irak. Vi är tvungna att sitta här, för vore Irak tryggt skulle vi inte stå ut med att sova i regnet. Vi kan inte åka tillbaka men vi får inte stanna kvar, säger Omar Al Samari.

Han berättar att han blev kidnappad och torterad i Irak och säger att han har bevisat det för Migrationsverket.

migr4Omar Al Samari. Foto: Lisa Horn

– Deras svar var ”hade de velat döda dig hade gjort det”. Det beskedet fick jag för två vevkor sedan efter att ha väntat i ett år och åtta månader. Min första reaktion på beskedet var att jag tappade hår, säger han och tar på sitt huvud.

Under hela väntetiden har Omar Al Samari gått ner 26 kilo av oron. När han läste om manifestationen på Facebook kände han lite hopp.

Vi sitter ner på filtarna som är utlagda på gräset och Reeman Mohammed och Fatma Sadek översätter berättelserna om det som olika personer flytt från. Många ser trötta ut med en tom blick. Andra är arga.

– Det är naturligtvis inte bra att människor sover utomhus, men självklart har de rätt att demonstrera om de vill. Men demonstrationer påverkar inte våra utredningar eller våra beslut eftersom vi som myndighet måste följa svensk lag, säger Hannah Davidsson, presskommunikatör på Migrationsverket.

När gjorde Migrationsverket senast en uppdatering av säkerhetsläget i Irak?

– Säkerhetsläget i Irak är osäkert och föränderligt, och skiljer sig i olika delar av landet. Vi följer därför kontinuerligt säkerhetssituationen i landet, säger Hannah Davidsson.

Mohammed Hderi berättar att han har skador från en bomb som exploderade för 3 år sedan i Irak.

migr2
Mohammed Hderis skador från krigets Irak. Foto: Lisa Horn

– När jag svimmar här tar sjukvården med mig till sjukhuset men när de ser att jag inte har personnummer kan de inte göra något. Jag saknar massa organ i magen och de säger att jag behöver opereras.

Mohammed Hderi har fått tre avslag men säger att han inte kan återvända eftersom det finns många som vill se honom död.

Laith al-Jobowry berättar att han är gift med en palestinsk kvinna som är född i Jordanien. Han berättar att Migrationsverket anser att han ska ta deras tre barn till Irak och hon ska leva ensam i Jordanien.

– Jag får inte komma in i Jordanien men kan inte åka till Irak. Hon kan inte åka till Jordanien och får inte komma in Irak. Jag vill inte lämna min fru och mina barn, jag vill vara tillsammans med min familj, säger Laith al-Jobowry.

migr8
Foto: Lisa Horn

Vid sidan av den större gruppen på filtarna berättar en kvinna om att hon 2015 mottog ett hot.

– Vi är i en speciell konflikt, och en man hotade mig och sa att han skulle göra det värsta som finns mot mig. Jag visste inte att det var på riktigt, säger Luma Awad som står tillsammans med sin man Hayder Alazawi.

Hon berättar att två dagar senare kom tre män hem till henne med en pistol. En av dem tog in barnen i ett annat rum medan de två andra våldtog henne och slog henne med pistolen i huvudet och på benen.

Efter två dagar på sjukhus fick de ytterligare hot om mer våld. Även hennes släktingar hotade även Luma Awad i och med att hon blev våldtagen, och de flydde till Sverige.

Nu har de väntat i Sverige i ett år och åtta månader på att få komma till Migrationsverket och berätta.

migr6
Foto: Lisa Horn

– Hon mår väldigt dåligt efter våldtäkten och har fått ett missfall. Vill bara veta vad som ska hända så att vi kan hämta våra barn, som alla är under 18. Vår 13-årige son blev skjuten till döds på gatan, säger Hayder Alazawi.

Är det rimligt att väntetiderna är så långa?

– Vi vet att väntetiderna är långa, och vi arbetar mycket hårt för att alla som väntar ska få beslut i sina ärenden. Förra året fattade vi över 110 000 beslut i asylärenden, vilket är nästan en fördubbling jämfört med året innan. I år är målet att alla som sökte asyl under 2015 och 2016 ska få sina beslut. Efter det kommer handläggningstiderna minska avsevärt, säger Hannah Davidsson.

Vad skulle krävas för att förkorta handläggningstiderna?

– Under hösten 2015 sökte ett väldigt stort antal människor skydd i Sverige, och det har lett till att Migrationsverket har tvingats arbeta mer effektivt. Men man måste komma ihåg att de här besluten rör människors framtid, och därför måste vi hela tiden sträva efter att även upprätthålla den rättsliga kvaliteten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks ha stulit datorer för hundratusentals kronor

Företag utsattes för stölder.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.20:03, 24 september, 2017

Man misstänks ha stulit datorer för hundratusentals kronor
Arkivfoto: Bildbyrån

En 33-årig man misstänks för att i juli och augusti i år ha stulit datorer från två olika företag i Malmö. Från det ena företaget ska datorer till ett värde av över 150 000 kronor ha stulits, medan det från det andra företaget stals datorer för drygt 92 000 kronor.

Mannen åtalas nu vid Malmö tingsrätt för två fall av stöld. I förhör har han erkänt de båda brotten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De vill höja skatten för Skånes invånare

De Rödgröna vill höja skatten för Skånes invånare. Det möter skarp kritik mot oppositionen.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.16:05, 24 september, 2017

De vill höja skatten för Skånes invånare
Henrik Fritzon (S) vill höja skatten för Skånes invånare.

På fredagen presenterade De rödgröna (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) sitt förslag till en budget för Region Skåne år 2018. Den innehåller ett flertal satsningar på vården. Bland annat vill de utöka öppettiderna på jourvårdcentralerna i Kristianstad, Malmö, Lund och Helsingborg.

– Det är en stark budget. Vi satsar på vårdcentralerna, akutsjukvården, kvinnosjukvården, barnsjukvården och psykiatrin. Ökade skatteintäkter och regeringens satsningar på svensk sjukvård skapar ett stort reformutrymme, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

I dag avslöjades det också att de vill höja skatten för skåningarna. Det är den så kallade landstingsskatten som De rödgröna vill höja med 23 öre per hundralapp. Det innebär att den som tjänar 20 000 kronor per månad får betala cirka 550 kronor mer i skatt per år. För den som tjänar 30 000 kronor blir skattehöjningen cirka 850 kronor per år.

Pengarna ska användas till omfattande investeringar. Vården måste byggas ut och nya tågsystem ska köpas in till kollektivtrafiken.

– Region Skåne står inför mycket stora investeringar i nya sjukhusbyggnader i Helsingborg, Malmö och Lund. Investeringar pågår också i Ängelholm och planeras i Hässleholm. Omfattande investeringar ska också göras inom kollektivtrafiken. Vi tycker inte att det är ansvarsfullt att skjuta kostnaderna på framtiden. Istället ska vi dela på kostnaderna. Därför föreslår vi en skattehöjning, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Skattehöjning möter dock kritik mot Alliansen. De är tveksamma till att de stora investeringarna måste finansieras genom en höjd skatt.

– Nu får vi precis 400 miljoner extra av regeringen, det innebär att budgeten går att lägga på ett bra sätt så vi slipper höja skatten. Vi ska gå vidare med alliansens budgetförslag nästa vecka, säger regionrådet Carl-Johan Sonnesson (M) till Kristianstadsbladet.

Skåne har i dag landets lägsta landstingsskatt på 10:69 kronor. Ifall höjningen går igenom skulle det innebär att skåningarna får betala 10:93 kronor per intjänad hundralapp till landstinget. Samt kommunalskatten på det.

Text: Henrik Nordell

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmöbo hyllas som ”Årets stjärna”

Jobbar som undersköterska på äldreboende – fick prestigefyllt pris.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.11:54, 24 september, 2017

Malmöbo hyllas som ”Årets stjärna”
Foto: Privat/Bildbyrån

Malmöbon Jenny Christoffersson Jönsson har fått utmärkelsen och titeln ”Årets Stjärna 2017” i årets White Guide Senior-gala som hölls i Göteborg i tisdags.

Jenny Christoffersson arbetar till vardags som undersköterska på seniorboendet Hylliehemmet i Malmö och nu prisas hon för den matglädje hon sprider på hemmet.

Juryns motivering löd: 

”För att du skänker lycka åt dina seniorer med fantastiska matkreationer, men också för din strävan att via sociala medier lysa upp gastronomins mest undanskymda hörn.”.

White Guide Senior är en matlagningstävling som riktar sig mot skola, äldreboenden och vård. Totalt testas cirka 200 platser varje år. Priset delades ut av Leif Mannerström.

– Jag tror fortfarande att jag drömmer, jag vet inte när jag ska vakna upp. När jag fick priset sa Leif Mannerström att jag skulle ut och äta gott för prispengarna men jag har bestämt mig. Jag ska göra en gala för hela Hylliehemmet, säger Jenny Christoffersson Jönsson i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vittnen släckte bilbrand

Under natten brann två bilar i Malmö. När räddningstjänsten väl kom fram var branden redan släckt.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.07:59, 24 september, 2017

Vittnen släckte bilbrand
Foto: Bildbyrån

Klockan 00.20 under natten till söndagen tog SOS emot ett larm om en brand på Östra Fäladsgatan. Räddningstjänsten larmades till platsen där en personbil och en skåpbil skulle stå i brand.

Väl på plats visade det sig att branden redan var släckt.

– Det var två personer från en fest i närheten som hade larmat och släckt branden med brandsläckare, säger Kim Hild, LC-informatör vid ledningscentral Syd.

Räddningstjänsten kontrollerade enbart branden för att konstatera att allt var släckt.

En av bilarna ska, enligt Kim Hild, ha fått omfattande skador och den andra ska ha fått lite bränd plast.

– Man kan väl säga att en har brunnit och en har blivit påverkad, säger Kim Hild.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

Det är oklart varför bilarna började brinna.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gäng misshandlade man – kvinna söks av polis

Kvinnan kan ha fångat misshandeln på film.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.21:27, 23 september, 2017

Gäng misshandlade man – kvinna söks av polis
Foto: Arkiv

Det var under lördagseftermiddagen strax efter 16-tiden som polisen kallades till Rådmansgatan, framför Johanneskyrkan efter att man fått larm om en misshandel.

Polisen skriver på sin hemsida att ett gäng killar i åldrarna 15-17 år gamla gett sig på en 24-årig man med flera slag och sparkar.

”Misshandeln har fortsatt även när målsäganden låg ner och målsäganden har behövt sjukhusvård”, skriver polisen.

Två personer, 15 respektive 16 år, greps i anslutning till brottsplatsen, men flera gärningspersonen lyckades lämna platsen.

Polisen skriver också att man söker efter en yngre kvinna som tros ha fångat misshandeln på film. Kvinnan ska ha blivit hotad och slagen av en person och polisen vill nu komma i kontakt med henne.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng