Irakier manifesterar utanför Migrationsverket: ”Vore Irak tryggt skulle vi inte stå ut med att sova i regnet”

I tre dagar har nu ett 30-tal Irakier befunnit sig utanför Migrationsverkets lokaler i Jägersro.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.21:30, 17 maj, 2017

Irakier manifesterar utanför Migrationsverket: ”Vore Irak tryggt skulle vi inte stå ut med att sova i regnet”
Foto: Lisa Horn

På gräset utanför Migrationsverket i Jägersro har ett 30-tal personer samlats för att protestera mot tvångsavvisningar av Irakier och mot att väntetiderna för beslut är långa.

– Jag kan inte komma tillbaka till Irak. Vi är tvungna att sitta här, för vore Irak tryggt skulle vi inte stå ut med att sova i regnet. Vi kan inte åka tillbaka men vi får inte stanna kvar, säger Omar Al Samari.

Han berättar att han blev kidnappad och torterad i Irak och säger att han har bevisat det för Migrationsverket.

migr4Omar Al Samari. Foto: Lisa Horn

– Deras svar var ”hade de velat döda dig hade gjort det”. Det beskedet fick jag för två vevkor sedan efter att ha väntat i ett år och åtta månader. Min första reaktion på beskedet var att jag tappade hår, säger han och tar på sitt huvud.

Under hela väntetiden har Omar Al Samari gått ner 26 kilo av oron. När han läste om manifestationen på Facebook kände han lite hopp.

Vi sitter ner på filtarna som är utlagda på gräset och Reeman Mohammed och Fatma Sadek översätter berättelserna om det som olika personer flytt från. Många ser trötta ut med en tom blick. Andra är arga.

– Det är naturligtvis inte bra att människor sover utomhus, men självklart har de rätt att demonstrera om de vill. Men demonstrationer påverkar inte våra utredningar eller våra beslut eftersom vi som myndighet måste följa svensk lag, säger Hannah Davidsson, presskommunikatör på Migrationsverket.

När gjorde Migrationsverket senast en uppdatering av säkerhetsläget i Irak?

– Säkerhetsläget i Irak är osäkert och föränderligt, och skiljer sig i olika delar av landet. Vi följer därför kontinuerligt säkerhetssituationen i landet, säger Hannah Davidsson.

Mohammed Hderi berättar att han har skador från en bomb som exploderade för 3 år sedan i Irak.

migr2
Mohammed Hderis skador från krigets Irak. Foto: Lisa Horn

– När jag svimmar här tar sjukvården med mig till sjukhuset men när de ser att jag inte har personnummer kan de inte göra något. Jag saknar massa organ i magen och de säger att jag behöver opereras.

Mohammed Hderi har fått tre avslag men säger att han inte kan återvända eftersom det finns många som vill se honom död.

Laith al-Jobowry berättar att han är gift med en palestinsk kvinna som är född i Jordanien. Han berättar att Migrationsverket anser att han ska ta deras tre barn till Irak och hon ska leva ensam i Jordanien.

– Jag får inte komma in i Jordanien men kan inte åka till Irak. Hon kan inte åka till Jordanien och får inte komma in Irak. Jag vill inte lämna min fru och mina barn, jag vill vara tillsammans med min familj, säger Laith al-Jobowry.

migr8
Foto: Lisa Horn

Vid sidan av den större gruppen på filtarna berättar en kvinna om att hon 2015 mottog ett hot.

– Vi är i en speciell konflikt, och en man hotade mig och sa att han skulle göra det värsta som finns mot mig. Jag visste inte att det var på riktigt, säger Luma Awad som står tillsammans med sin man Hayder Alazawi.

Hon berättar att två dagar senare kom tre män hem till henne med en pistol. En av dem tog in barnen i ett annat rum medan de två andra våldtog henne och slog henne med pistolen i huvudet och på benen.

Efter två dagar på sjukhus fick de ytterligare hot om mer våld. Även hennes släktingar hotade även Luma Awad i och med att hon blev våldtagen, och de flydde till Sverige.

Nu har de väntat i Sverige i ett år och åtta månader på att få komma till Migrationsverket och berätta.

migr6
Foto: Lisa Horn

– Hon mår väldigt dåligt efter våldtäkten och har fått ett missfall. Vill bara veta vad som ska hända så att vi kan hämta våra barn, som alla är under 18. Vår 13-årige son blev skjuten till döds på gatan, säger Hayder Alazawi.

Är det rimligt att väntetiderna är så långa?

– Vi vet att väntetiderna är långa, och vi arbetar mycket hårt för att alla som väntar ska få beslut i sina ärenden. Förra året fattade vi över 110 000 beslut i asylärenden, vilket är nästan en fördubbling jämfört med året innan. I år är målet att alla som sökte asyl under 2015 och 2016 ska få sina beslut. Efter det kommer handläggningstiderna minska avsevärt, säger Hannah Davidsson.

Vad skulle krävas för att förkorta handläggningstiderna?

– Under hösten 2015 sökte ett väldigt stort antal människor skydd i Sverige, och det har lett till att Migrationsverket har tvingats arbeta mer effektivt. Men man måste komma ihåg att de här besluten rör människors framtid, och därför måste vi hela tiden sträva efter att även upprätthålla den rättsliga kvaliteten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här firar du första maj i Malmö

Under arbetarrörelsens dag kommer många demonstrationståg att fylla Malmös gator. Här listas ett utval.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.07:00, 1 maj, 2017

Här firar du första maj i Malmö
Foto: Wikimedia commons

Första maj är för många förknippat med röd politisk tillhörighet och demonstrationer anordnas av de rödgröna runt om i landet. I Malmö anordnas i vanlig ordning ett flertal demonstrationer.

Den största och officiella första maj-demonstrationen väntas locka tusentals människor och får besök av statsministern själv.

Här listas några demonstrationer och första maj-firanden som kommer att fyllas Malmös gator under måndagen.

Socialdemokraterna
Statsminister Stefan Löfvén tar sig till Malmö under första maj och är huvudtalare i socialdemokraternas första maj-tåg tillsammans med Katrin Stjärnfeldt Jammeh. Tåget startar på Södergatan, mellan Stortorget och Gustav Adolfs torg och samlingen äger rum klockan 13.30.

Vänsterpartiet, Ung Vänster och VSF
Riksdagspartiet samlas kring parollen ”Det är vår tur nu – välfärd, demokrati, socialism”. Riksdagsledamoten Daniel Sestrajcic och Ung Vänster Skånes ordförande Ylva Aspelin är huvudtalare.

Rätten till våra kroppar
För att demonstrera mot EU-domstolens beslut, som gör det möjligt för arbetsgivare att avskeda kvinnor med slöja, samlas ett demonstrationståg på Möllevångstorget 10.45. Arrangörerna är Akademin, Nätverket ”Rätten till våra kroppar”, Hayat – Kvinnorörelse.

Kristdemokratiska ungdomsförbundet
Ett mer borgerligt första maj-firande kommer ske i Kungsparken klockan 15.00. I stället för demonstrationståg blir det picknick med samtal om hur familjepolitiken kan utvecklas inför kommande valår.

Revolutionär 1 maj
Det i folkmun kallat ”utomparlamentariska” demonstrationståget samlas på Möllevångstorget klockan 14.30. Detta tåg går inte under något politiskt parti utan arrangeras av Malmö LS av SAC Syndikalisterna, Mangla, Support your local feminist, Allt åt alla Malmö, Amalthea Bokkafe och Antifascistisk aktion Malmö. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sir Alex Ferguson kommer till Malmö

En av världens mest legendariska fotbollstränarprofiler, Sir Alex Ferguson gör besök på Jägersro.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.18:33, 25 april, 2017

Sir Alex Ferguson kommer till Malmö
Foto: Bildbyrån

Den legendariske Manchester United-tränaren Sir Alex Ferguson kommer till Malmö. Men det är inte på grund av fotboll. Nej, den 23 maj är det nämligen brittiskt galopptema på Jägersro och Ferguson är inbjuden för att dela ut pris.

Jägersro kommer dagen till ära erbjuda besökarna brittiskt tema med gamla lyxbilar, brittisk pubmat och dart.

Sir Alex Ferguson är själv galopphästägare och är väldigt stor i de kretsarna. Med andra ord en drömgäst för trav- och galoppbanan.

– Vi har bjudit hit honom dels för att han är en oerhört stor ikon men också för att han galopphäst-ägare och oerhört intresserad av sporten, säger Anna Thelander, ansvarig för temadagen till Lokaltidningen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lastbil i krock – vägen stängdes av

Larmet inkom vid 8.26-tiden på måndagen.

Mia Martelleur

Kl.08:40, 24 april, 2017

Lastbil i krock – vägen stängdes av
Foto: Mostphotos

En liten lastbil har kolliderat med en personbil på E65 mellan Hindby och Jägersro, i riktning mot Ystad. Polis, ambulans och räddningstjänst kallades till platsen.

– Ingen ska ha blivit fastklämd och nu rapporterar de att de är klara på platsen, säger Torbjörn Krokström, inre befäl vid räddningstjänsten i region syd, vid 09-tiden.

En person ska ha förts till sjukhus, skadeläget är oklart. Vägen var avstängd i cirka 30 minuter medan räddningsarbetet och bärgning pågick.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tre bilar i olycka: ”Någon form av skada”

(Uppdaterad: 09.24) SOS har fått ett larm om en krock kring Oxie i Malmö.

Konrad Olsson

Kl.08:31, 19 april, 2017

Tre bilar i olycka: ”Någon form av skada”

Under onsdagsmorgonen larmades SOS Alarm efter att en trafikolycka inträffat. Enligt de första uppgifterna rör det sig om två personbilar som varit inblandade i en sidokrock. Två personer ska vara drabbade.

Händelsen ska ha inträffat på Kungshögsvägen/Elisedalsvägen i stadsdelen Oxie.

– Vi är på plats och har varit där i tio minuter men det är inget mer ärende för räddningstjänsten. Jag vet inte om någon ska till sjukhus men det är någon form av skada, säger Mats Nilsson, inre befäl på räddningstjänsten.

– Vi har beställt bärgare till en av bilarna. Jag har inga uppgifter om att någon ska ha behövt åka ambulans eller ej. Olyckan skedde vid en korsning där så det är lite tidigt att säga som som kan ha hänt, säger Fredrik Bratt, pressinformatör på polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då ska Malmö marschera för klimatet

På Donald Trumps hundrade dag som president kommer klimatmarscher över stora delar av världen att arrangeras.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.12:01, 17 april, 2017

Då ska Malmö marschera för klimatet
Foto: Naturskyddsföreningen

People’s Climate March kommer den 29 april att arrangeras på flera platser i världen, bland annat Washington DC, Mexico City, Amsterdam och Malmö.

– Då har Trump suttit i 100 dagar vi vill visa att vi inte stödjer Trumps klimatförnekande och hans administrations policys och åtgärder. Det är också för att klimat- och miljörörelsen vill visa solidaritet med människor och miljö som kommer drabbas av klimatförändringarna, säger Birk Andersson. 

Han sitter i styrelsen för Naturskyddsföreningen Malmö, som tillsammans med Jordens vänner är huvud arrangörer.

Tanken är att demonstrationståget ska avgå från Malmö konsthall och sedan längs med gågatan upp till Stortorget.

– Där kommer vi ha ett engagemangstorg med många olika organisationer som har infobord. Det kommer hållas tal bli musik och mat.

Målet är få upp klimatfrågan i samhällsdebatten.

– Vår förhoppning är att det ska komma mycket folk och att folk stannar och börjar engagera sig i föreningarna och organisationerna, säger Birk Andersson.

En liknande demonstration hölls i Malmö 2015 inför klimatmötet i Paris, COP 21. Då marscherade runt 1200 personer enligt Naturskyddsföreningen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel