Våldtogs vid Mobilias parkering – nu läggs utredningen ner

Polisen har inte lyckats säkra något DNA från våldtäkten som genomfördes mot en kvinna i Malmö. Det gör att polisen nu måste lägga ner ärendet.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.19:57, 5 maj, 2017

Våldtogs vid Mobilias parkering – nu läggs utredningen ner
Foto: Mostphotos

Det var i början av februari som en kvinna från Trelleborg våldtogs när hon skulle fylla på spolarvätska i sin bil. Händelsen inträffade vid Mobilias parkeringen i Malmö.

Kvinnan har efter händelsen valt att berätta om övergreppet och har då bland annat sagt att gärningsmannen satt en kniv mot henne och hon trodde att hon skulle dö om hon inte lät gärningsmannen göra som de ville.

Nu rapporterar tidningen Kvällsposten om att polisen lägger ner ärendet. Anledningen är att polisen inte fått in några vittnesmål eller lyckats hitta något DNA på gärningsmännen.

– Analysen visar inget främmande DNA överhuvudtaget. Vi har försökt göra så gott vi kan. Vi kan inte få någon framgång genom att driva det vidare. Det finns inget annat vi kan göra än att lägga ner utredningen, säger utredaren Anders Nilsson till Kvällsposten.

Kvinnan har informerats om att polisen lagt ner ärendet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänkt snattare blev våldsam i köpcentrum – väktare slagna

Polisförstärkning från flera enheter krävdes när en misstänkt snattare skulle gripas under tisdagseftermiddagen.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.18:06, 24 maj, 2017

Misstänkt snattare blev våldsam i köpcentrum – väktare slagna
Den misstänkte snattaren fördes ut med hjälp av ett stort antal poliser. Foto: Filip Beijer

Det var efter att en snattare nere på H&M:s herravdelning på Gustav Adolfs torg blivit påkommen som situationen eskalerade under tisdagseftermiddagen. När han konfronterades av väktare blev han våldsam.

– Enligt väktarna blir han väldigt våldsam när de försöker stoppa honom, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Totalt krävdes det tre väktare och polisförstärkning för att få kontroll över situationen.

Orsaken? Enligt polisanmälan ska den misstänkte snattaren, som är i 30-årsåldern, ha försökt stjäla ett armband för 84 kronor.

Mannen kunde gripas efter stöket och misstänks nu för flera brott än snatteriet. Däribland våldsamt motstånd, hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man våldtog 13-åring i Malmö

En man döms vid Malmö tingsrätt för att ha våldtagit en 13-åring. Straffet som mannen får är fem års fängelse.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:05, 22 maj, 2017

Man våldtog 13-åring i Malmö
Foto: Roland Magnusson / Mostphotos

Någon gång kring årsskiftet 2015 – 2016 fick en 28-årig man och en 13-årig flicka kontakt med varandra via internet. I förhör har båda uppgett att deras konversationer hade en tydlig sexuell karaktär. Mannen ska bland annat ha försett flickan med sexleksaker och ha filmat henne när hon poserat framför en webbkamera.

Via en chatt bestämde de båda att de skulle träffas i verkligheten och flickan ska då ha blivit våldtagen i en källare.

Eftersom flickan inte kände till mannens identitet var hon tvungen att bestämma träff med honom igen. Polisen var då på plats och kunde gripa honom.

28-åringen döms nu vid Malmö tingsrätt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande och barnpornografibrott. Straffet blir fängelse i fem år.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Cyklist påkörd – förd till sjukhus

En cyklist och en bilist har kolliderat på Pildammsvägen i Malmö.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.08:55, 22 maj, 2017

JUST NU: Cyklist påkörd – förd till sjukhus
Foto: Wikipedia Commons

Ytterligare en trafikolycka har inträffat i Malmö under måndagsmorgonen. Tidigare skedde en olycka vid Rosengårdsrondellen, och klockan 08.33 kom ett larm om en incident på Pildammsvägen.

Enligt polisens uppgifter har en cyklist blivit påkörd av en personbil vid Malmö opera. Räddningstjänsten avvaktade men polis och ambulans skickades till platsen.

– Det är en cyklist som blivit påkörd och det är en person som förts till sjukhus med ambulans. Räddningstjänsten avvaktade för personens blev inte fastklämd utan polis och ambulans kunde hantera ärendet, säger en operatör vid SOS Alarm.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon såg sin familj bli slagen av polisen: ”Finns det ingen rättvisa?”

Rahaf kallade på polis för att få beskydd när hon blev hotad. Det slutade med att hennes familj låg med ansiktena mot marken och fick batongslag.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.20:00, 21 maj, 2017

Rahaf står utanför sin gymnasieskola med mobiltelefonen i handen. 24Malmö träffar henne några veckor efter incidenten som kom att sätta hennes värld i gungning.

Hon hade just avslutat dagens lektioner och skulle bege sig hemåt när en yngre man kom fram till Rahaf inne på skolan och sa att han hade kniv.

Hon kände sig hotad och ringde polisen.

– Jag kände mig rädd. Jag vågade inte gå själv från skolan. Polisen kom och letade efter honom men han var borta, säger Rahaf, som egentligen heter något annat.

polis5-1
Rahaf vid platsen där hennes familj slogs och pepparsprayades av polisen.
Foto: Lisa Horn

Hon ringde sin pappa som tillsammans med två av hennes systrar kom och mötte upp Rahaf och hennes 16-årige bror vid skolan. När familjen skulle gå hem dök mannen som hade hotat Rahaf upp igen.

– Han kom fram till oss på gatan med några kompisar. Min pappa försökte lugna ner situationen, säger hon.

Rahaf såg en polisbil närma sig på gatan och vinkade in den för att de skulle komma till platsen.

En av männen hånade familjens religion och uttryckte sig förnedrande om systrarna. Den yngre brodern, slog då till en av de främmande männen.

En rörig situation uppstod.

– Jag slog till honom, sen boxade polisen mig två gånger och jag började springa. Då skrek de stanna och jag stannade och de la ner mig på marken, säger den 16-åringen.

”Varje gång jag öppnade munnen slog de mig med batongen”
Pappan berättar att när han såg polisen lägga ner sonen på marken blev han rädd.

– När jag såg det ville jag säga att mitt barn bara är 16 år. Jag blev stressad och jag tror sju personer tog ned mig.

Han berättar att flera poliser höll fast honom när han låg ner.

En satt över hans rygg och en höll hans ben, medan någon slog honom med batong i ryggen.

– Medan jag låg där tog de upp mitt ansikte och sprayade pepparspray. I två dagar kunde jag knappt öppna mina ögon. Jag hörde skrik av mina döttrar och fick panik, säger pappan.

En vän till Rahaf bevittnade händelsen på platsen.

– De la hans ansikte ner i marken med knät mot huvudet. En annan slog honom i ryggen, han var skitstressad, han förstod inte vad som hände med hans son, säger vännen.

– Hur ska en pappa känna när han ser sina barn i marken, hur ska man hantera något sådant? Jag var rädd. Varför är det så orättvist, de behandlade mig som en mördare. Varje gång jag öppnade munnen slog de mig med batongen. Jag är gammal, över 50 år, när jag ska prata ska jag inte göra något. Jag vill aldrig se en polis nu, säger pappan.

”Till slut svimmade jag”
Båda systrarna till Rahaf  tvingades ner på marken av polisen. Den yngre systern, som är i 18-årsåldern berättar att hon försökte lugna ner sin pappa.

– De la mitt ansikte mot marken och de tryckte ner mitt bröst hårt. Pappa skrek våra namn och att vi inte ska vara rädda. När de ryckte på hela kroppen kunde jag inte andas. Och de tryckte på mitt huvud, tillslut svimmade jag, berättar den yngre systern.

Hon berättar att när hon såg att polisen slog pappan med batong skrek hon att han har ryggskador, varpå poliserna skrek att hon skulle var tyst. När hon fortsatte att ropa om pappans ryggproblem fick hon motta batongslag.

Den äldre systern, i 25-årsåldern, berättar att även hon lades ner på marken.

– Jag såg att de slog min pappa i ryggen, och jag blev jätteorolig. De pepparsprayade mig i ansiktet när jag låg ner, berättar hon.

Den äldre systern börjar gråta häftigt och intervjun måste avbrytas flera gånger.

Rahaf sprang en bit från platsen för hon blev så rädd för vad poliserna gjorde. Hon tittar på sin bror som har blicken ner i marken.

Brodern berättar att han fördes in i polisbilen med handfängsel och att han där mottog ett hot från en av poliserna.

– Han la ett finger mot mitt huvud och sa ”vi ska köra dig långt utanför Malmö och se vad vi ska göra av dig”. Jag var rädd och grät och sa förlåt, då örfilade han mig, säger han och pekar på tinningen.

polis1
Den yngre brodern mår dåligt efter det som hände den eftermiddagen.
Foto: Lisa Horn

Brodern greps misstänkt för våldsamt motstånd och misstänkt misshandel men släpptes efter några timmar på grund av sin ringa ålder. Pappan greps och anhölls sedan för misstänkt för främjande av flykt, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

”Kan upplevas som bryskt och argsint”
Med anledning av att familjen tänker anmäla händelsen kan inte polisen uttala sig om det specifika ärendet. Det skulle kunna påverka utredningen om huruvida polisen begått ett fel eller inte.

Andy Roberts, chef för lokalpolisområde Norr förklarar att avvägningen av hur mycket våld som används vid ett ingripande hela tiden avvägs och utvärderas.

– I en situation måste man göra avvägningar av som krävs. Och det kan skilja sig mellan poliser emellan, men vi har alltid stöd i lagen för det vi gör, säger Andy Roberts.

Han förklarar att avvägningarna inte alltid är enkla och att det finns en risk med att inte använda tillräckligt mycket våld i ett tidigt skede.

– Då kan man som polis hamna i en situation som innebär säkerhetsrisker och man kan behöva använda ännu mer våld än vad man kanske hade behövt i ett tidigt skede.

Han berättar att poliserna varje dag reflekterar och att man efter varje arbetspass har avslutande samtal.

– Patrullen pratar om vad man haft för dag och reflekterar över vilka situationer som uppkommit, så att gruppen utvecklar sig och delger sina erfarenheter. Vid större insatser har vi återkopplingar och värderar om vi har använd våra resurser rätt och vilka slutsatser vi kan dra av det inför nästa gång. Det handlar också om att avlasta den psykologiska ryggsäcken. Situationer kan ju vara trauman för poliser också, säger Andy Roberts.

Ser man inom polisen i Malmö att det finns några problem när det kommer till nivån av våldet som används, eller är det generellt en rimlig våldsnivå?
–  Nej, det tycker jag absolut inte. Men det är så att riksdag röstat fram att vi ska ha det yttersta mandatet att använda våldet i samhället. Om man som medborgare inte är van vid att se våldsanvändningen vid ingripanden så kan det upplevas som bryskt och argsint. Det här är till viss del för oss vardagsmat. Det handlar om att ta kontroll över en situation, och det gör vi med allt från kommunikation som samtal till den ickeverbala kommunikationen, då med fasthet och bestämdhet. Det är mycket psykologi som måste med när man värderar situationen, säger Andy Roberts.

Det sättet som polisen generellt agerar vid gripanden, vad anser man från polismyndighetens håll, att det gör med förtroendet för polisen hos de som grips eller bevittnar ett gripande?
– Jag hoppas inte att förtroendet bygger på ett ingripande utan utifrån det som sker dagligen. Jag hoppas att man känner förtroende för att vi har bistått genom att vi har hindrat någon form av pågående handling som hade kunnat föranlett något brottsligt. Vår verksamhet är att skapa trygghet och ordning i det som händer och vi gläds av granskningar. Jag har stor tillit till de poliser som jag för befälet för, säger Andy Roberts.

Börjat känna hat
Till sommaren går Rahafs bror ut nionde klass. Gymnasievalet, att läsa samhällsinriktning, hade han gjort med ett tydligt mål: att kunna bli polis.

Men när 24Malmö träffar honom har han precis varit hos syokonsulenten på skolan, och fått hjälp att byta linje för att istället satsa på ett annat yrke.

Vad känner du nu när du ser polisen nu?
– Jag vet inte, jag har börjat känna hat.

polis3
Rahafs bror vill inte längre bli polis efter att han blev gripen. Foto: Lisa Horn

Sedan händelsen har den den yngre brodern inte velat gå tillbaka till skolan varpå en av systrarna följer med honom varje dag. Pappan har börjat träffa en psykolog och har ont i ryggen och handen.

Rahaf berättar att även hennes bild av polisens våldsavvägning har förändrats efter den eftermiddagen.

– Förr brukade jag alltid svara folk som sa att polisen är dålig och rasister, att de gjorde som de gjorde för att de var tvungna eller blev rädda. Nu tänker jag att om de kan behandla människor såhär, finns det ingen rättvisa, säger Rahaf.

Om polisen gjort något övertramp i händelsen eller om en laglig nivå av våld användes i ingripandet ska avgöras i en oberoende utredning inom Polismyndigheten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Snattare försökte köra över väktare vid köpcentrum

En kvinna som ertappats med att snatta på Mobilia försökte några timmar senare köra över väktaren som grep henne.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.13:02, 15 maj, 2017

Snattare försökte köra över väktare vid köpcentrum
Foto: Arkiv

Det var under söndagseftermiddagen som två kvinnliga snattare upptäcktes av en väktare i en klädesbutik på köpcentrumet Mobilia. De två kvinnorna grips på platsen och polis tillkalas.

Därefter fortsatte väktaren sitt arbete och några timmar senare befann han sig ute på köpcentrumets parkering när en bil plötsligt kommer körandes i hög fart emot honom.

– Han hinner som tur är hoppa undan och ser vem det är som kör bilen, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Vid förarsätet hann väktaren uppfatta att en av kvinnorna han tidigare gripit för snatteriet satt.

– Han har uppgett att han vet vem som ska ha gjort detta och känner sig säker på det, säger Nils Norling.

Väktaren klarade sig oskadd efter händelsen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel