Här öppnar stor second hand-butik i Malmö

Second hand-jätten har beslutat att stänga två butiker i Malmö. Istället blir det en stor butik.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.15:14, 2 maj, 2017

Här öppnar stor second hand-butik i Malmö
Foto: Emmaus Björkå

Emmaus Björkå har tidigare i år meddelat att second handbutiken på Södra Förstadsgatan 69 samt butiken i Kirseberg kommer att stänga.

Skälet till att den välbesökta butiken i Kirseberg ska slå igen är att den inte uppnår en god arbetsmiljö för personalen, enligt ett pressmeddelande.

Nu är det beslutat att en ny större Emmaus-butik kommer att öppna på gågatan, närmare bestämt på Södra Förstadsgatan 14. 

Den nya butiken kommer att vara 1450 kvadratmeter stor. Sortimentet kommer att vara kläder och mindre saker, men inte större möbler.

– Vi är ganska säkra på att de flesta kunderna i den nya butiken kommer att komma dit till fots eller liknande, och därför kommer vi försöka styra det så att större möbler hamnar i någon annan butik, säger Sara Lindgren, driftschef på Emmaus Björkå i ett pressmeddelande.

Hon menar också att det finns en politisk tanke bakom placeringen av second hand-butiken.

– Att ett alternativ till den klassiska konsumtionens ideal och hets tar plats centralt i det offentliga rummet är inte bara en affärsgrej för oss, utan också en markering om hur vi tycker att städer ska vara. Vi som befinner oss inom den cirkulära ekonomin och som har andra syften än vinstmaximering, förtjänar helt enkelt den här platsen. Vi är en del av lösningen på problemen där modeindustrin ofta både står för miljöförstöring och kränkningar av mänskliga rättigheter. Därför känns den här etableringen extra bra, avslutar driftschefen Sara Lindgren.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

31-åring erkänner inblandning i Malmömord

I torsdags anhölls en 31-årig man misstänkt för ett mord på en 30-årig man. Nu erkänner han inblandning i mordet.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:54, 24 juni, 2017

31-åring erkänner inblandning i Malmömord
Foto: Arkiv

Den 10 juni sköts en 30-årig man på Lantmannagatan i Malmö till döds. I torsdags greps och anhölls en 31-årig man misstänkt för mordet, och nu har den misstänkte erkänt inblandning i gärningen, skriver Sydsvenskan.

31-åringen häktades under lördagen på sannolika skäl misstänkt för mord och hålls inlåst då det finns en risk att mannen undanröjer bevis och fortsätter begå brott. Den häktade har enligt tidningen tillsammans med sin advokat valt att inte kommentera hur de ställer sig till anklagelserna, men han har erkänt att han varit delaktig i mordet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Transformers: The Last Knight

I ”Transformers: The Last Knight” ger regissören Michael Bay publiken vad den vill ha. Det räcker dock inte hela vägen enligt filmtopps recensent.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.11:57, 24 juni, 2017

Biorecension: Transformers: The Last Knight
Foto: Pressbild

Sommaren 1998 hade Michael Bays blockbuster Armageddon premiär. Kultfilmen om en grupp oljeborrare som blir utvalda att skydda jorden från en gigantisk asteroid, fick ett ljummet mottagande av kritikerna, men desto mer kärlek av fansen. Dessutom hyllades filmen för de storslagna specialeffekterna och den imponerande ljudbilden. Med en budget på 140 miljoner dollar fick storyn och karaktärerna ge vika för alla action-paketerade specialeffekter och sedan dess har Michael Bay i princip gjort samma film. Därför är den 52-årige regissören hånad av kritiker och filmbranschen, men uppskattad av fansen. Och så har det sett ut genom åren.

Regissörens senaste film, Transformers: The Last Knight, är en typisk Michael Bay-film med många explosioner och alla möjliga specialeffekter. Med en budget på över 260 000 miljoner dollar – det dyraste spektaklet i serien – är det föga förvånande att Bay väljer att ge publiken allt och lite till. Detta är ju trots allt hans kanske sista Transformers-film. För tio år sedan hade den första filmen premiär och mycket har hänt sedan publiken vilade ögonen på Megan Fox och Shia LaBeouf.

Mark Wahlberg är tillbaka i rollen som den heroiske Cade.

Nu har Transformers blivit olagliga på jorden och det pågår ett krig mellan människan och de utomjordiska varelserna. Den gode Optimus Prime — ledaren för rasen Autobots — letar efter sin hemplanet, medan antagonisten Megatron är försvunnen. Ondskan vilar återigen i bakgrunden och det gäller för de goda att finna sanningen i myten om kung Arthur, och på så vis förhindra apokalypsen. ”Vi måste reparera vår planet. Vi måste samarbeta”, säger Optimus Prime i en dyster tid av klimatförnekelse.

Ur den breda rollistan är Anthony Hopkins filmens behållning, som visar upp ett brett komiskt register av sällan skådat slag. Han påminner om en kaxig version av Batmans trogne betjänt Alfred. Det blir smått hysteriskt när han hyschar den engelska premiärministern och jag glömmer för stunden att skådespelaren tillagade och åt människor på 90-talet.

Trots att storyn nådde sitt antiklimax för länge sen envisas Michael Bay i vanlig ordning med att mata mig spymätt på specialeffekter. Utdragna actionsekvenser håller på i all oändlighet och fyller ut filmens långa speltid på knappt 2 timmar och 30 minuter. Men hardcore-fansen lär säkerligen bli tillfredsställda av alla visuella finesser.

Efter Armageddon har Michael Bay gjort samma film, gång på gång. Det har inte förändrats med Transformers: The Last Knight.

Betyg: 2/5

betyg_2-1

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se.

FaktaFAKTA:

Film: Transformers: The Last Knight (2017)

Regi: Michael Bay

Manus: Art Marcum, Matt Holloway, Ken Nolan

Med: Mark Wahlberg, Laura Haddock, Anthony Hopkins m.fl.

Genre: Action, sci-fi

Speltid: 2 tim och 29 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så var midsommarnatten i Malmö

En skjutning vid 22-tiden i fredags kväll. Därefter var midsommarfirandet lugnt i Malmö.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:35, 24 juni, 2017

Så var midsommarnatten i Malmö

Under fredagskvällen fick polisen in ett samtal av om uppringare om en skottlossning på Ramels väg i Malmö. Någon hade skjutit genom rutan till personens lägenhet, men inga personer kom till skada. Polisen kan dock inte säga så mycket mer om midsommarskjutningen.

– Vi har vidtagit åtgärder och utredningsarbetet kommer att fortsätta under dagen. Vi har i nuläget ingen frihetsberövad, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl vid polisen i region syd.

Men utöver händelsen på Ramels väg, berättar polisen om ett lugnt midsommarfirande.

– Totalt sett har det varit ett lugnt midsommarfirande i större delen av regionen och även i Malmö. Vi har ett grovt brott och det är skjutningen, i övrigt har det varit som en ganska normal helg, säger Magnus Lefèvre och fortsätter:

– Det är bara fyra personer som har blivit omhändertagna från klockan 22 i går kväll och framåt. Och då rör det sig om bland annat fylleri. Midsommarfirandet har inte genererat så mycket jobb för oss.

Totalt sett har runt ett 40-tal människor omhändertagits i region Syd, och av dem har alltså endast fyra omhändertagits i Malmö.

– Malmö är ingen midsommarstad, utan de flesta åker ut till landet för att fira, säger Magnus Lefèvre.

Vid 00.20 inträffade även ett personrån i Malmö på Henrik Smithsgatan. En man rånades på sin mobiltelefon av, för honom, två okända män som hotade målsägande med kniv. I telefonen fanns även mannens kontokort och id-kort.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skottlossning i Malmö – lägenhet beskjuten

Under fredagskvällen larmades polisen om att det inträffat skottlossning på Ramels Väg.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.23:11, 23 juni, 2017

Skottlossning i Malmö – lägenhet beskjuten

Klockan 22.00 fick polisen ett samtal av en uppringare på Ramels Väg i Malmö som berättade att en någon skjutit genom rutan på hans lägenhet. Ingen person ska ha kommit till skador eller ha befunnit sig i rummet där kulan gick in. Däremot fanns det personer på andra ställen i lägenheten.

Polisen har åkt ut till platsen för att förhöra personer och genomföra en teknisk undersökning. Man han även med sig en vapenhund som ska söka av platsen.

Enligt polisen finns det ingen känd hotbild mot lägenheten eller någon av de personer som befann sig där när skotten avlossades.

– Vi har poliser på plats och väntar på rapport därifrån som kommer i natt, säger Calle Perssonpolisens ledningscentral.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: Så skyddar du dig mot sommarbluffarna

Du skulle bara ta ut pengar i bankomaten – men då fick bedragare kontrollen över ditt bankkonto. "Sedan tar de ut alla dina semesterpengar", säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericentrum.

Mia Martelleur

Kl.18:47, 23 juni, 2017

Polisen varnar: Så skyddar du dig mot sommarbluffarna
Foto: Ludvig Thunman / Bildbyrån

Förra sommaren ID-kapades 320 personer per dag, och det ser inte ut att bli färre i år, rapporterar polisen.

”Den vanligaste id-kapningen är kortköp med stulna kortuppgifter”, skriver de på sin Facebooksida för bedrägeri.

Men det är inte den enda typen av bedrägeri som ökar under den svenska sommaren. Med hjälp av mikrokameror och flaska nummerplattor så kan bedragare säkra din kod och kortets magnetremsa – sedan kan de få kontrollen över dina bankkonton.

– Utrustningen läser av informationen på magnetremsans spår samtidigt som en extremt liten kamera filmar koden som dina fingrar slår in. Bedragarna lägger sedan över magnetspårsinformationen på ett vanligt kort med magnetremsa. Sedan använder man din pinkod, och det gör man i bankomat i de här länderna, och sedan tar de ut alla dina semesterpengar, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Dina pengar.

Kort-bedrägerier är även vanlig utomlands och du bör vara försiktig om du ska ta ut pengar eller använda ditt kort i andra länder.

Under sommaren ökar även andra bluffar, när de engelsktalande asfaltsläggarna och guldskojarna (vägpirater) dyker upp på vägar och campingplatser.

–  Ibland bryter de (asfaltsläggarna) upp asfalt, eller så vaknar du av att de bryter upp panelen, och sedan ringer de på dörren och säger ”det här kan vi fixa för 10 000 spänn”. Och sedan kräver de dig på 100 000 kronor i slutändan – även om de gör ett dåligt jobb. Sedan ska vi försöka påvisa att det finns avtal, vilket är bökigt eftersom de är muntliga, säger Jan Olsson till Dina pengar.

Guldbluffarna sker ofta vid bensinstationer. Då kan du bli stoppad och bedd om hjälpa att tanka, då de inte har några kontanter. I utbyte ska du få billigare guld.

– Fast det är ju inte guld de säljer. Eller så ber de dig om samma sak eftersom automaten bara tar kort och erbjuder dig sedlar, som är falska, säger Jan Olsson.

Här nedan kan du se polisens tips på hur du skyddar dig mot bluffarna.

FaktaSå skyddar du dig mot sommarbluffarna:

ID-kapning:

 • Ha kortet spärrat för internet- och utlandsköp när du inte använder det

 • Handla på sidor med säkra betallösningar, så kallat 3D-secure

 • Ett annat vanligt sätt är att bedragarna lurar av offret bankuppgifter: Därför ska du inte klicka inte på länkar i mail eller sms och aldrig svara på frågor per telefon om vad du har för bankuppgifter


Kortbedrägeri: 

 • Känn efter så att bankomatens nummerplatta sitter fast och inte är utbytt mot en kopia.

 • Täck för med ena handen medan du slår in koden med den andra.

 • Blockera ditt kort från köp i utlandet, och öppna endast blockeringen när du själv ska använda kortet.

 • Använd ett extrakort som det inte är kredit på utan endast en mindre summa. Då kommer bedragarna inte över så mycket pengar om olyckan är framme.

 • Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.

 • Kontrollera vad som sker på dina konton emellanåt, så har du större chans att upptäcka köp eller uttag som du inte har gjort.

 • Spärra omedelbart ditt kort via banken om du blivit av med ett bankkort eller kod, och göra en polisanmälan. Alla banker har ett särskilt telefonnummer som man kan ringa dygnet runt.


Vägpirater:

 • Stanna inte bilen om du känner dig osäker kring vad det är för situation, ring istället 114 14.

 • Tänk på säkerheten vid större trafikleder och vid på- och avfarter då risken för olyckor ökar när du stannar.

 • Om du stannat och utsätts för brott ska du alltid ringa 112.


Oseriösa hantverkare: 

 • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

 • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

 • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

 • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

 • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

 • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.


Källa: polisen.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.