Redhawks värvar back från konkurrent

Backen Niklas Arell är klar för spel i Malmö Redhawks. Det meddelar klubben i ett pressmeddelande.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.14:17, 21 april, 2017

Redhawks värvar back från konkurrent
Niklas Arell är klar för Malmö Redhawks. Foto: Bildbyrån

Arell kommer närmast från spel i Karlskrona HK där han den gångna säsongen noterades för elva poäng på 43 matcher. Men han har sedan tidigare ett förflutet i just Malmö Redhawks där han bland annat spenderat flera av sina juniorår.

– Det är en riktigt bra back som gjort en jättesäsong för Karlskrona. Vi har varit intresserad av honom en längre tid och det är kul att han kommer tillbaka till oss. I Niklas får vi en skicklig tvåvägsback som kan spela i alla situationer, säger Malmö Redhawks sportchef, Patrik Sylvegård.

Niklas Arells kontrakt sträcker sig över de tre kommande säsongerna. Följ Malmö Redhawks lagbygge i faktarutan intill.

FaktaMalmö Redhawks 2017/2018

Målvakter:
Cristopher Nihlstorp
Backar:
Nils Andersson
Stefan Warg
Erik Andersson
Jens Olsson
Carl-Johan Lerby
Niklas Arell (Ny från Karlskrona)
Forwards:
Robin Alvarez
Christoffer Forsberg
Lukas Haudum
Fredrik Händemark
Erik Forssell
Kim Rosdahl
Frederik Storm
Nichlas Hardt
Rhett Rakhshani

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans idrottsprofil

Nils Andersson: ”Då ville jag inte fortsätta med hockeyn”

Till vardags är han en powerplay-back av rang i Malmö Redhawks. Men Nils Andersson är väldigt mycket mer än så. I en lång intervju med 24Malmö.se berättar han om sina passioner i livet – och vad han gör för att koppla bort ishockeyn. "Ena dagen ska jag bli världsmästare i Fifa och nästa dag ska jag bli konsthandlare", säger Andersson.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:00, 11 juni, 2017

3 bilder
  • Nils Andersson med sin nyfunna hobby. Foto: Jesper Hallberg
    Nils Andersson med sin nyfunna hobby. Foto: Jesper Hallberg
  • Nils Andersson i Malmö Redhawks tröja. Foto: Bildbyrån
    Nils Andersson i Malmö Redhawks tröja. Foto: Bildbyrån

När Nils Andersson anslöt till Malmö Redhawks för drygt tre år sedan var det knappast som någon firad storstjärna. Han hade varit med och spelat upp såväl Växjö Lakers som Djurgården i SHL – men aldrig fått det att lossna riktigt. I Malmö har han tagit stora steg och blivit en profil. Men vem är den 25-årige norrlänningen under hockeyutrustningen? Jag bestämde mig för att ta reda på det – och fick mig en stor överraskning.

– Det är en kille från Norrland (Umeå). Jag är en grubblare och funderar mycket – och jag försöker vara mycket mer än en hockeyspelare, säger han med ett leende.

På vilket sätt?
– Jag försöker undvika att definieras som hockeyspelare. Jag vill inte påverkas hur jag mår om jag spelar bra eller dåligt. Nu försöker jag se det som ett arbete, men det är svårt. Det är ju min passion, hobby, inkomst och är omfattande. Då är det lätt att man blir hockeyspelaren Nils Andersson och inte människan Nils Andersson.

Hur skulle du beskriva människan Nils Andersson då?
– Men det är väl så där, en tänkare, en kille som försöker vara omtänksam och tänka på sin inre krets. Kanske lite disträ och kan nog uppfattas som att jag inte har koll på grejerna alla gånger. Ofta är jag väldigt fokuserad, men tappar bort mycket i periferin.

Han fortsätter:

– Men jag är väldigt målmedveten och en tävlingsmänniska. Jag tycker om att sätta upp ett mål och jaga det målet.

Gäller det även när du spelar kort till exempel?
– Definitivt! Och det var även så i skolan, men också hemma. Jag försöker alltid bli bra på sakerna som jag tar mig an. Många gånger är jag ganska dålig på saker som jag försöker mig på, jag har liksom ingen talang. Min talang sitter i att bli bra på saker. Jag är inte rädd för att pröva nya saker.

Att Nils Andersson inte faller in under klassiska kategorin ”hockeyspelare”, märker jag tidigt. Han har många olika intressen, som kanske kan betraktas som udda, men som han trivs med. Det senaste i raden är hans nystartade företag.

– Min flickvän är väldigt konstintresserad och det har aldrig varit en del av mitt liv. Nu har jag startat upp ett företag där jag tillverkar ramar till tavlor – det fanns inte på kartan för ett tag sedan, berättar han och fortsätter:

– Nu tycker jag att det är grymt intressant. Så för tillfället försöker jag få igång Forsens konstverkstad till att bli något. Min tjej är lite åsidosatt nu, det är jag som är lokföraren. Hon är bättre att hålla det på en hobbynivå. Ena dagen ska jag bli världsmästare i Fifa och nästa dag ska jag bli konsthandlare.

Du har många bollar i luften?
– Ja, exakt. Men jag har en boll i luften, men byter boll väldigt ofta. Mina kompisar säger att jag har många olika personligheter.

Lite schizofren?
– Ja, men de undrar om det är Nils 1, eller om det är Nils 3 som är där i dag. Jag kan alltid hitta på något nytt och annorlunda, och tycker det är kul att främja den delen hos mig. Jag gillar att överraska folk.

Nils Andersson
Nils Andersson. Foto: Jesper Hallberg

Vid sidan av sitt nyfunna konstintresse har Nils Andersson ett stort intresse för kampsport, i synnerhet UFC, men också för musik. Han har spelat in ett fåtal låtar som har en tämligen avvikande innebörd.

– Jag har fem, sex låtar som handlar om killar i laget. Oftast är jag dj-ansvarig, och då kan det vara Justin Bieber och sen mixas Nils Anderssons låt in i det, säger Andersson med ett skratt.

Vilka spelare har varit ”drabbade”?
– Rhett Rakhshani fick en låt i samband med det amerikanska valet. Han är halvt mexikan, och då var det lite vilken sida av muren han skulle välja.

Lagkapten Forssell då?
– Njae, han är en av de som drömmer om en låt mest, och ett av mina största fan. Han vill alltid spela upp de där låtarna. Men det funkar ju inte riktigt så, det ska vara på uppstuds (skratt).

Du låter väldigt kreativ?
– Ja, kanske. Men det är min flickvän som fått mig vara kreativ med att måla och teckna. Jag är nog mer nyfiken och tycker om att prova på nya grejer. Men som sagt: jag har ingen talang, skulle jag måla en tavla skulle det bli en streckgubbe.

Något som Andersson gärna talar väldigt varmt om är sitt enorma intresse för UFC. Kampsporten som ligger i gränslandet för många. Men Andersson kan dagligen slå ihjäl timmar med att titta på UFC:

– Det började väl för 1,5 år sedan när Conor McGregor kom in i bilden. Innan dess hade jag mest kollat på ”The Mauler”. Men när de kom in började jag välja en fighter i taget för att lära mig om deras historia, säger han och fortsätter:

– Det som gör det intressant är att många av de andra sporterna är på låtsas, plocke-pinn. Man går in och täcker ett skott och bryter ett ben, det blir inte som på riktigt. Men när man kommer till MMA blir det den enda riktiga sporten, det är på sånt allvar och det är så få matcher som betyder något. Det är på sånt sjukt allvar, man hittar inte den kicken i vardagen på något annat sätt.

Finns det några likheter med hockeyn?
– Framför allt de avgörande matcherna – när det betyder sjukt mycket för människor. Det är väl den enda. Ibland kan jag vara avundsjuk på dem över just det blodiga allvaret.

En annan grej som jag under en tid reflekterat över är att Nils Andersson, trots att han kommer från Umeå, inte pratar norrländska – och där har hans mamma ett finger med i spelet.

– Min mamma är svenskalärare och pratar någon typ av rikssvenska där man inte får säga vissa ord. Men sedan har jag bott i Stockholm ett tag och läste en artikel om att smarta människor anpassar sin dialekt efter var de bor (skratt).

Men du har inte anammat skånskan?
– Nej, det har jag inte gjort. Men jag har faktiskt tänkt på det. Jag gillar dialekter överlag och tycker om att härma dem.

Nils Andersson kommer från en riktig idrottsfamilj. Hans bror Erik spelar sedan ett par år i just Malmö Redhawks, hans syster, Johanna, har vunnit SM-guld med Umeå IK i fotboll. Lägg till hans pappa, Torbjörn, som var med och vann SM-guld med Björklöven 1987. Nils berättar själv att han försökt vara lika bra som sina syskon, men att det aldrig funkat riktigt. Ofta har han blivit betraktad som Eriks lillebror eller Torbjörns son.

– Det förväntades att jag skulle bli lika duktig som dem under juniortiden – men det var jag inte. Jag var inte i toppen av min årskull. Då kände jag mig ganska vingklippt och värdelös som människa för att jag inte vara lika bra, berättar han och fortsätter:

– Jag minns ett möte med en rektor efter att jag brutit ihop när jag inte fick spela med de äldre, och tyckte att jag var helt värdelös. Då ville jag inte fortsätta med hockeyn. Från och med den stunden och framåt har jag försökt jobba med mig själv. Det kanske är viktigare hur jag är som person än hur jag är på hockeyplanen.

Nils Andersson

Nils Andersson skriver en autograf. Foto: Bildbyrån

Efter ett starkt fjolår i Malmö Redhawks höjdes förväntningarna på 25-årige Andersson – som inledde säsongen piggt och fick känna på spel i Tre Kronor. Men den andra halvan var inte lika bra, och det är han väl medveten om.

– Förväntningarna var ju superhöga, och jag motsvarade dem till en början. Därifrån höjdes mina mål ännu högre, men under andra halvan kom jag inte upp. Då sätter grubblaren Nils igång och börjar fundera på vad jag gör för fel. Problemet blir om jag tar in yttre press också. Då kan hockey bli lite för stort.

Vad händer med dig då?
– Det känns lite som att hjärnan brinner. Det blir för mycket tankar och svårt att hitta den energin som man annars hittar. Framför allt blir det energiläckage – och går man ner två procent tillhör du den nedre halvan i ligan. Man måste ha positiv energi i kroppen för att kunna spela bra.

Sedan drygt två år tillbaka återfinns även Nils Andersson storebror, Erik, i Malmö Redhawks. Hans flytt till staden har betytt mycket för lillebror som ser upp till honom.

– Det är nio års skillnad mellan oss och han flyttade från Umeå när jag var tonåring. Sedan har han varit ute och spelat och fått familj. De här åren har varit de första som vi lärt känna varandra på ett djupare stadie. Det har betytt jättemycket för mig att kunna bygga upp en relation med honom, säger han och fortsätter:

– Nu får jag utveckla en relation med hans barn som jag knappt träffade tidigare. Nu åker de på övernattning kvarteret bort till farbror Nils, det är ett stort event och jag tar hand om dem när det kör ihop sig.

Trots en tung andra halva har framgångarna i Redhawks gett eko och Andersson har blivit kallat på NHL-camp vid ett tillfälle – utan att kunna åka. Vilken klubb det rör sig om vill han inte berätta, men enligt uppgifter ska det röra sig om Chicago Blackhawks.

– Det är en stor dröm för många, även för mig. Jag har alltid känt mig långt därifrån och det har varit svårt att relatera till det. Det är väl först nu som jag känner att jag kanske är en, eller två, riktigt bra säsonger ifrån att kunna slå mig in där.

Vad betyder Malmö som stad för dig?
– Det är en stad som jag vill fortsätta lära känna mycket mer. Känns som att Malmö är massor av olika saker och jag vill lära känna den ännu mer, inte bara hockeystaden. Det känns som ännu ett hem för mig och stad som jag kan kalla för hemma.

FaktaNils Andersson
Ålder: 25.
Längd: 187 centimeter.
Vikt: 83 kilo.
Gör: Ishockeyspelare i Malmö Redhawks.
Familj: Mamma, pappa, bror, syster, flickvän och hunden Alice.
Motto: Bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge.
Förebild: Alla UFC-fighters.
Smultronställe i Malmö: Trollets secondhandbutik.
Aktuell: Veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lämnade Redhawks – nu ska han spela i Kina

Den numera före detta Malmö Redhawks-spelaren, Andreas Thuresson, har gjort klart med en ny klubb.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.14:04, 5 juni, 2017

Lämnade Redhawks – nu ska han spela i Kina

Det är drygt en månad sedan Andreas Thuresson lämnade Malmö Redhawks – och redan då spekulerades det att det kinesiska laget Kunlun Red Star skulle bli nästa anhalt.

Nu står det klart att Thuresson nästa säsong återigen kommer att spela i KHL, något som bekräftas på Kunlun Red Stars hemsida.

29-åringen har tidigare noterats för 47 matcher och 25 poäng i KHL, men då i Sibir Novosibirsk och Severstal Cherepovets.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bryggman stannar i Redhawks

Han skrev på nytt avtal med Pantern – men nu står det klart att Lars Bryggman fortsätter karriären i Malmö Redhawks.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.10:24, 1 juni, 2017

Bryggman stannar i Redhawks
Lars Bryggman är klar för en fortsättning i Redhawks. Foto: Bildbyrån

Norrlänningen Lars Bryggman flyttade till Skåne för snart ett år sedan och hann med att spela 27 matcher för Pantern innan han förstärkte Redhawks. Nu tar Malmö Redhawks också över det kontrakt han har med IK Pantern, som gäller över den kommande säsongen.

– Trots att han fortfarande är ung har Lars redan en stor erfarenhet av spel i SHL. Vi har letat efter en powerforward, att bredda vår forwardsbesättning med, och nu känns det väldigt bra, att kunna behålla en spelare som vi känner väl sedan den gångna säsongen, säger Malmö Redhawks sportchef, Patrik Sylvegård, och fortsätter;

– När han kom in till oss i fjol svarade han omgående för ett bra spel och han passade också väl in i vårt sätt att spela. Med en bra sommarträning så tror vi att han kan ta ytterligare kliv. Det är också kul att vårt samarbete med Pantern fortsätter att producera SHL-spelare.

Därmed är Malmö Redhawks forwardssida spikad den kommande säsong.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

AHL-stjärnan klar för Redhawks

Efter två säsonger i AHL väljer 24-årige Max Görtz att återvända till Malmö Redhawks där han spelade som ung.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.12:29, 26 maj, 2017

AHL-stjärnan klar för Redhawks
Max Görtz är tillbaka i Redhawks. Foto: Foto: Per Friske / Bilbyrån

Efter att ha spelat med Malmö Redhawks upp till J20 lämnade den nu 24-årige Max Görtz klubben för Färjestad. Därefter fortsatte karriären i Frölunda och senare Milwaukee Amirals i AHL. Efter två år i Nordamerika väljer nu forwarden att återvända tillbaka till Redhawks.

– Han kommer att vara en spetsspelare för oss. Han har potential att spela både i landslaget och NHL, säger klubbens sportchef Patrik Sylvegård till Kvällsposten.

Och Görtz själv är glad för att vara tillbaka i klubben.

– Jag är glad över att vara tillbaka i klubben och det ska bli kul att spela här och sätta på sig Redhawkströjan igen. Jag ser fram emot att både jag och laget kommer fortsätta att utvecklas. Malmö Redhawks är en klubb som vill framåt och det vill jag också, säger Görtz i en kommentar.

I AHL gjorde Max Görtz säsongen 2015/16 47 poäng på 72 matcher. Men säsongen 2016/17 började betydligt sämre. På 30 matcher gjorde Görtz bara fyra poäng innan han byttes bort till San Diego Gulls, där han producerade 19 poäng på 28 framträdanden.

– Spelmässigt är han stor och stark samt att han har ett mycket bra skott. Han kommer att hjälpa oss mycket, säger Patrik Sylvegård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Forne supertalangen klar för Malmö Redhawks

Malmö Redhawks har gjort klart med Anton Mylläri. "Jag vet att det kommer att krävas ett stenhårt jobb men jag ska ta tillvara på den här chansen, att få spela SHL-hockey", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.13:50, 22 maj, 2017

Forne supertalangen klar för Malmö Redhawks
Anton Mylläri är klar för spel i Malmö Redhawks. Foto: Bildbyrån

Anton Mylläri har gjort en märklig resa genom seriesystemen de senaste åren. Från att vara en supertalang som valdes till bäste back i TV-pucken via juniorlandslag, junior-VM och spel i hockeyallsvenskan, fick han börja om i division 1. För drygt två säsonger sedan fick han på nytt chansen i moderklubben Västerås och utvecklingen har därefter gått uppåt.

– Anton är en spelare som vi har följt i vinter och även haft ögonen på tidigare. Han var en jättetalang i unga år. Vi ser en stor uppsida i honom och tror att han kan utvecklas till en bra SHL-spelare här hos oss. Martin Filander har haft honom tidigare och känner väl till honom både som person och som spelare. Vi tror att han kommer att passa väldigt väl in i vårt sätt att spela, säger Malmö Redhawks sportchef, Patrik Sylvegård.

Den senaste säsongen blev det 16 poäng på 48 matcher i grundserien och sedan ytterligare fem poäng i kvalserien i det Västerås som senare degraderades.

– Det känns väldigt bra att vara här och vara en del av Malmö Redhawks under den kommande säsongen. Jag vet att det kommer att krävas ett stenhårt jobb men jag ska ta tillvara på den här chansen, att få spela SHL-hockey, säger Anton Mylläri.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.