Terrorrättegången i Malmö

JUST NU: Frias för terrorbrott i Malmö – IS tog på sig dådet

Den 30-årige mannen frias för terroristbrott efter att en föreningslokal eldhärjades den 11 oktober i fjol. Mannen hade tydliga sympatier till terrorguppen IS enligt åklagaren men tingsrätten tycker inte att bevisen räcker.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.11:04, 21 april, 2017

JUST NU: Frias för terrorbrott i Malmö – IS tog på sig dådet
Foto: Mostphotos

Idag kom domen mot den 30-årige syriske medborgaren som stått åtalad misstänkt för terroristbrott efter att en shiamuslimsk föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan utsatts för ett brandattentat den 11 oktober i fjol.

Foto: Polisen

Omfattande skador efter brandattentatet. Foto: Polisen

Utredningen kring 30-åringen har tagit flera olika vändningar. Terrorgruppen IS tog på sig dådet i en propagandatidning efter dådet men Malmöpolisen slog ifrån sig uppgifterna. I december togs utredningen över av Säpo och 30-åringen har sedan dess suttit anhållen misstänkt för terroristbrott.

Den misstänkte har hela tiden nekat till anklagelserna.

Åklagaren har som bevis mot mannens skuld pekat på de IS-kopplingar man har kunnat hitta i 30-åringens dator. Sympatierna har varit tydliga och filmer där IS-medlemmar utför brutala våldsdåd har varit viktiga för åklagaren.

Men den tekniska bevisningen har varit mycket svag. Mannen har inte kunnat bindas till platsen och brandattentatet, rent tekniskt. Händelsen ska också ha fångats på film, vilket gick under Malmöpolisens radar och filmen hann raderas, tio dagar efter dådet.

Tingsrätten är tydliga i domen mot att den tekniska undersökningen som gjordes i samband med attentatet inte gett något utslag som gör att 30-åringen kan bindas till brottstillfället.

Tingsrätten väljer nu att fria mannen, i brist på bindande bevis.

”Bevisningen är med andra ord inte tillräckligt robust för en fällande dom. Åtalet ska därför ogillas” avslutas domen som föll under fredagen klockan 11:00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel