Terrorrättegången i Malmö

Frias för terrorbrott i Malmö – IS tog på sig dådet

Den 30-årige mannen frias för terroristbrott efter att en föreningslokal eldhärjades den 11 oktober i fjol. Mannen hade tydliga sympatier till terrorguppen IS enligt åklagaren men tingsrätten tycker inte att bevisen räcker.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.11:04, 21 april, 2017

Frias för terrorbrott i Malmö – IS tog på sig dådet
Foto: Mostphotos

Idag kom domen mot den 30-årige syriske medborgaren som stått åtalad misstänkt för terroristbrott efter att en shiamuslimsk föreningslokal på Norra Grängesbergsgatan utsatts för ett brandattentat den 11 oktober i fjol.

Foto: Polisen

Omfattande skador efter brandattentatet. Foto: Polisen

Utredningen kring 30-åringen har tagit flera olika vändningar. Terrorgruppen IS tog på sig dådet i en propagandatidning efter dådet men Malmöpolisen slog ifrån sig uppgifterna. I december togs utredningen över av Säpo och 30-åringen har sedan dess suttit anhållen misstänkt för terroristbrott.

LÄS MER: Terrorrättegången: Hustrun hotades av Säpo

Den misstänkte har hela tiden nekat till anklagelserna.

Åklagaren har som bevis mot mannens skuld pekat på de IS-kopplingar man har kunnat hitta i 30-åringens dator. Sympatierna har varit tydliga och filmer där IS-medlemmar utför brutala våldsdåd har varit viktiga för åklagaren.

Men den tekniska bevisningen har varit mycket svag. Mannen har inte kunnat bindas till platsen och brandattentatet, rent tekniskt. Händelsen ska också ha fångats på film, vilket gick under Malmöpolisens radar och filmen hann raderas, tio dagar efter dådet.

Tingsrätten är tydliga i domen mot att den tekniska undersökningen som gjordes i samband med attentatet inte gett något utslag som gör att 30-åringen kan bindas till brottstillfället.

Tingsrätten väljer nu att fria mannen, i brist på bindande bevis.

”Bevisningen är med andra ord inte tillräckligt robust för en fällande dom. Åtalet ska därför ogillas” avslutas domen som föll under fredagen klockan 11:00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisjakt efter påverkad tjuv – slog till mot butik

Ridande polis fick tag på mannen.

Mia Martelleur

Kl.20:06, 17 januari, 2018

Polisjakt efter påverkad tjuv – slog till mot butik
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var strax före 19.00 på onsdagskvällen som polisen larmades till Södra Förstadsgatan med anledning av en stöld i butik. Enligt uppgifter från polisen ska en man ha varit inne i butiken och stulit köksknivar.

I samband med händelsen ska mannen ha haft en kofot i handen och uppträtt påverad. Han lämnar butiken gåendes med en cykel mot Södervärn.

Polis och rytteriet sökte av området och efter ett tag lyckades en ridande polis gripa en man vid Sigtunagatan. Han misstänks nu för stölden.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö tingsrätt mest belastad i landet: ”Kämpar för resurser”

Tingsrätten har flest ärenden i Sverige och över 400 stycken fler än Stockholm tingsrätt som är störst.

André Kvist

André Kvist

Kl.19:38, 17 januari, 2018

Malmö tingsrätt mest belastad i landet: ”Kämpar för resurser”
Lagman Eva Wendel Rosberg utanför Malmö tingsrätt. Foto: André Kvist

Polisens storsatsning av utredningar är del av orsaken till att Malmö tingsrätt sett en ökande arbetsbörda de senaste månaderna. Parallellt som utredningarna började prioriteras fick tingsrättens medarbetare alltmer att göra.

– Det är ett resultat av polisens arbete, att människor blir gripna och att åklagare sedan tycker att det räcker för ett anhållande. Sedan att åklagare även tycker att det räcker för en begäran om häktning, säger Eva Wendel Rosberg, lagman Malmö tingsrätt.

Under 2017 hanterade tingsrätten 1 512 häktningsförhandlingar. Det är en ökning med 9,6 procent jämfört med 2016 då man hade 1 340 stycken. Jämfört med Stockholms tingsrätt, som är landets största, hade man 430 stycken fler ärende.

– Under de sista månaderna av 2017 har vi sett en uppgång av våra mål, berättar Eva Wendel Rosberg.

Lagman Eva Wendel Rosberg Malmö Tingsrätt

I slutet av 2017 märktes en stor förändring, berättar lagman Eva Wendel Rosberg. Foto: André Kvist.

Malmö tingsrätt är den fjärde största i landet efter Stockholm, Göteborg och Södertörn. Budgeten som tingsrätten har utgår från att det hanteras mellan elva och tolv tusen ärenden om året. Oavsett om det minskar eller ökar så så ändras inte Domstolsverkets budgetbeslut.

Eva Rosberg Wendel berättar att brotts- och tvistemålen har blivit mer intrikata att hantera och att det är skillnad på mål och mål.

– Vi ser att målen blir större och mer komplexa så vi skulle gärna se mer resurser av den anledningen. Man kan inte bara räkna antalet utan även hur mycket resurser som krävs.

– Just nu har vi en stor pågående rättegång som startade i september, den pågår fortfarande och det sitter två domare i den, de lär inte bli klara till påsk. Dessa två domare avgör ett halvt mål var på ett halvår. Har man väldigt enkla mål kan man avgöra tio stycken på en dag, berättar hon.

Tingsrätten i Malmö har sammanlagt 22 rådmän, fyra chefsrådmän och en lagman som kan vara domare.

– Fortfarande är det hanterbart men vi kämpar för att få mer resurser. Det var 1 500 häktningsförhandlingar förra året, det kanske blir mer i år.

Har mycket extra resurser skulle ni behöva?

– Det är ett antal miljoner, jag skulle gärna se mer personal, både domare och handläggare.

Lagman Eva Wendel Rosberg Malmö Tingsrätt

Brott- och tvistemål har blivit med komplexa och tar mer resurser i anspråk. Foto: André Kvist.

De första veckorna på det nya året har börjat som förra slutade, utredningarna hos polisen färdigställs i hög takt vilket påverkar Malmö tingsrätt.

Det upplevs på plats som att polisens omorganisering har börjat

Vad förväntar du dig av restan av 2018?

– Det är svårt att säga men den här uppgången från 2017 tror jag absolut kommer fortsätta, säger Eva Rosberg Wendel.

Källa: Sveriges Domstolar.

Källa: Sveriges Domstolar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skickade nakenbilder – hotade att sprida vidare

Efter att ha skickat nakenbilder till varandra ska en 15-årig kille ha hotat en jämnårig tjej att sprida bilderna.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.19:02, 17 januari, 2018

Skickade nakenbilder – hotade att sprida vidare
Foto: Arkiv

Under hösten 2017 ska en 15-årig pojke ha varit i kontakt med en flicka över sociala medier. I deras kontakt ska de ha chattat och skickat bilder på sig själva, där flickan bland annat skickat lättklädda eller nakna bilder.

Till följd av kontakten ska pojken ha hotat flickan med att sprida bilderna vidare om han inte fick fler. Anledningen till detta ska ha varit att pojken haft en kompis som får bilder skickade på begäran. Detta ska pojken ha velat prova själv, har han uppgett i förhör med polisen.

Då informationen i sociala medier som Snapchat inte sparas direkt i telefonen har en del bevis inte gått att återskapa. Pojken ska dock ha erkänt brottet.

Pojken åtalas nu för olaga tvång.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här täcks fabrikstaket i Malmö av solceller: ”Ett fantastiskt initiativ”

Malmös största solcellsanläggning invigdes under onsdagen – energin ska användas för tandborsttillverkning.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.18:07, 17 januari, 2018

Här täcks fabrikstaket i Malmö av solceller: ”Ett fantastiskt initiativ”
Foto: TePe

Det är på ett fabrikstak i Fosieby Industriområde som 955 solpaneler har installerats.

Den 2 600 kvadratmeter stora solcellsytan beräknas ge runt 220 000 kWh/år, vilket motsvarar runt 15 villor eller 60 lägenheter. Energin ska gå till tillverkningen munhygienprodukter.

– Vi vill vara drivande i en långsiktigt hållbar utveckling och är stolta över att inviga Malmös största solcellsanläggning. Under gynnsamma väderförhållanden kommer vi att kunna tillverka Sveriges mest sålda tandborste helt och hållet med hjälp av solenergi, säger Joel Eklund, vd på TePe, i ett pressmeddelande.

Det är den hittills största solcellsanläggningen i Malmö, där målet är att staden ska vara helt fossilfri till 2030.

– Det jobbar vi dels med i kommunens egna verksamheter men det kommer krävas mycket mer än så. Det här är ett fantastiskt initiativ som vi uppskattar jättemycket. TePe:s engagemang i detta med att gå före med en så stor solanläggning ser vi väldigt positivt på, säger Märta Stenevi (MP), kommunalråd med ansvar för stadsbyggnad och service.

Går utvecklingen i lagom takt för att målet ska nås?

– Det är ett jättetufft mål eftersom det omfattar hela staden. Vi ser att vi går snabbt fram, bland annat kommer all fjärrvärme som staden köper att var fossilfri 2020 genom ett avtal med Eon. Sen kommer det handla om att bygga staden så att man prioriterar kollektivtrafik, gång och cykel och att de motorfordon som ändå rullar i så stor utsträckning som möjligt drivs av el, biogas eller annan förnybar energi.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Team Rynkeby satsar på ett nytt rekordår

Tillsammans ska de färdas över 100 mil på cykel för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:00, 17 januari, 2018

Team Rynkeby satsar på ett nytt rekordår
Team Rynkeby Malmö.

36 stycken cyklister från bland annat Malmö, Trelleborg och Ystad ska under 2018 göra sitt livs resa tillsammans. Team Rynkeby God Morgon Malmö ska cykla till Paris. Men vägen dit är mycket mer än bara träningspass tillsammans. De samlar även in pengar till Barncancerfonden under hela året.

Förra året samlade Team Rynkeby God Morgon Malmö in 2,2 miljoner kronor. I år hoppas man på ännu mer pengar. En av dem som ska göra resan till Paris är Madeleine Nilsson.

– Jag ansökte till laget eftersom jag såg det som en personlig utmaning att cykla hela vägen till Paris. Men när insamlingen började så förstod jag snabbt att det här är så mycket mer än bara cykling. Jag minns att våra lagkaptener David och Sofia berättade om deras son Jacob som fick leukemi när han bara var sex år gammal. De berättade om hans tid på sjukhuset och dem tuffa behandlingarna. Men också hur man som familj klarar av vardagen att ha en cancersjuk son och samtidigt ta hand om två småsyskon, säger Madeleine Nilsson och fortsätter.

– Det berörde mig otroligt mycket, inga barn ska behövas drabbas av den fruktansvärda sjukdomen. En cykelresa till Paris kan inte jämföras med vad barnen går igenom.

Cyklisterna samlar in pengar genom att sälja sponsorsloggor på kläderna och genom att arrangera evenemang. Under vintern och våren ska de arrangera spinningeventet Spin of Hope samt samla in pengar tillsammans med ishockeyklubben Malmö Redhawks. 

Alla deltagare arbetar ideellt och betalar till och med för att med. I runda slängar kostar det 25 000 kronor per deltagare att genomföra projektet. Men det är något som deltagarna med glädje betalar.

– Det är klart att det kräver mycket jobb och mycket tid. Men det är en fantastisk resa man får vara med på. Både före, under och efter cyklingen till Paris. Jag fick vara med förra året när vi lämnade över checken till Barncancerfonden. Då känner man en enorm stolthet över arbetet man fått vara med och göra.

Tror du att ni kan samla in mer pengar i år?
– Det är ingen tävling, men vi är ju alla tävlingsmänniskor. Så jag tror faktiskt vi kan klara av det.

Fotnot: Team Rynkeby God Morgon Malmö är ett av lagen i projektet. Totalt är 1 900 cyklister och 450 motionärer med i Team Rynkeby runt om i Norden. Förra året samlade projektet in totalt 26,7 miljoner kronor till Barncancerfonden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng