Här planeras 137 lägenheter till hemlösa

Kommunen har godkänt beslutet. Nu ska de befintliga husen i kvarteret rivas.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.12:58, 21 april, 2017

Här planeras 137 lägenheter till hemlösa
Foto: Mostphotos

Ett LSS-servicehus samt 137 lägenheter för hemlösa planeras att byggas. Platsen är det gamla aktivitetshuset i kvarteret Spiran i Limhamn, skriver Skånska dagbladet.

I lokalen, som ligger på Krossverksgatan, har det tidigare legat en restaurang och ett aktivitetshus med bowling och äventyrsgolf.

– Sen jag stängde anläggningen har jag hela tiden haft planer på att bygga bostäder på tomten. Det är på tiden att förhoppningsvis blir av, säger Tommy Månsson på Skånska Strand AB till tidningen.

Kommunen har redan för över ett år sedan godkänt att bostäder får anläggas på platsen, och i veckan ansökte fastighetsägaren om rivningslov av den nuvarande byggnaden.

I det tilltänkta LSS-boendet kommer 12 lägenheter att rymmas. Utöver det planeras 137 lägenheter för hemlösa.

– Det är en grupp som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden på grund av att de saknar jobb, har betalningsanmärkningar eller andra hinder för att få ett förstahandskontrakt, säger Anette Ahlström på Malmö stads lokalförsörjningsavdelning till tidningen.

Enligt henne handlar det inte om människor som har ett drogmissbruk. 

Industriområdet längs med Kalkbrottsgatan och Annetorpsleden vill Malmö stad ersätta med bostäder. Som ny huvudgata mot Limhamn blir Krossverksgatan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Undvik att flyga dessa veckodagar

Ny statistik visar vilka veckodagar du bör undvika för att inte bli försenad.

Matilda Larsson

Kl.21:24, 23 november, 2017

Undvik att flyga dessa veckodagar
Foto: Matilda Larsson.

Över 150 000 svenskar har hittills i år drabbats av flygförseningar på över tre timmar, enligt statistik framtaget av AirHelp.

Vilka dagar och tider som flest flygförseningar sker varierar mellan flygplatserna, enligt Airhelp.

Malmö Airport bör du undvika att flyga på söndagar då var femte flyg, 20,5 procent är försenade. Den tidpunkt som innebär störst risk att bli försenad oavsett veckodag är mellan kl 16-21.59.

Den dag som du riskerar minst flygförseningar på Malmö Airport är tisdagar, då knappt var tionde flyg, 9,1 procent, är försenade. Tidpunkten då minst flyg är försenade är mellan kl 06-11.59, oavsett veckodag.

Stockholm Arlanda Airport bör du undvika söndagar men på Landvetter Airport bör du undvika måndagar. På Skavsta Airport är det istället flest förseningar på fredagar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

5-åring hjälte i hissdrama

När föräldrarna fastnade i hissen var det 5-åriga Yacine som löste situationen.

André Kvist

André Kvist

Kl.20:28, 23 november, 2017

5-åring hjälte i hissdrama
Föräldrarna fastnade i hissen, 5-åriga Yacine och hissteknikern löste situationen. Foto: Privat.

I söndags var Yacine och hans föräldrar på väg till taekwondoträningen. Som så många gånger förr ville han tävla om att komma först till bilen som stod parkerad i garaget på nedersta våningen.

Yacine valde trapporna medan mamma Amina och pappa Amin förlitade sig på att hissen skulle säkra segern.

Väl nere var Yacine förstås glad över sin seger men hans föräldrar dök aldrig upp.

– Vi brukar tävla till bilen för skojs skull och han blev jätteglad när han vann. Men sen när han gick tillbaka så upptäckte han ju oss fast i hissen, berättar mamma Amina Tsouria Belagd.

Som tur var kunde de se varandra genom ett litet glas i hissdörren.

– Han blev ledsen och lite tårögd. Så vi försökte fokusera på något annat och leka med honom, lugna honom lite. Så han sprang och lekte med oss medan vi satt fast.

– Jag blev själv jätterädd men jag försökte inte visa mina känslor för att inte skrämma honom, säger Amina.

Föräldrarna satt fast i en timme, då hade Yacine lekt en bra stund, fått ont i nacken av titta uppåt på föräldrarna och flera gånger frågat ”när kommer hjälpen?”

– När hjälpen kom fick han springa upp och öppna dörren och visa vägen för hissteknikern. Jag blev så imponerad och stolt såklart att han klarade allt själv!

När allt var över blev det stora kramar och mycket beröm till 5-åriga Yacine som inte riktigt förstod vad han hade gjort som var så bra. Istället frågade han: ”Blir det ingen taekwondo?”

Nej, denna kvällen blev det ingen träning för den modiga lilla hjälten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Omfattande insats – fem personer gripna i Malmö

Personen bakom organiserad smuggelliga gripen.

André Kvist

André Kvist

Kl.16:40, 23 november, 2017

EXTRA: Omfattande insats – fem personer gripna i Malmö
Tullverket har identifierat en organiserad liga som smugglar narkotika, huvudmannen gripen. Foto: Bildbyrån.

Under hösten har Tullverket genomfört en gedigen nationell kontrolloperation i post- och kurirflödet från utlandet. Operationen riktar sig mot organiserad brottslighet och har utgått från arbetet mot utsatta områden

Under insatsen har åtta personer gripits, varav fem stycken i Malmö, berättar Bosse Johnsson, projektledare på Tullkriminalen och ansvarig för operationen.

– Det är av vikt att Tullverket bidrar till att kriminella personer i de utsatta områdena lagförs för brott som faller inom Tullverkets ansvarsområde. Det är också av högsta vikt att Tullverket medverkar till att narkotika, vapen och andra farliga varor inte kommer in i dessa områden då handeln med sådana ofta kan vara grogrunden till våldsrelaterad brottslighet, säger han.

Totalt har man gjort 117 beslag, framförallt i Stockholmsregionen. Det rör sig om olika former av narkotika, läkemedel, doping och farliga föremål som knivar.

Varorna som beslagtagits kommer från 19 länder, mest framträdande från Etiopien och Indien.

I kontrolloperationen har gods selekterats i flera led av tjänstemän, röntgen och specialutbildade hundar.

– Det har gått bra tycker vi, vi har lärt oss mycket och detta kommer implementeras i vårt dagliga arbete, säger Bosse Johnsson.

Utöver beslagen och de gripna har Tullverkets personal genomfört flera husrannsakningar och även identifierat en organisation som bedriver organiserad smuggling av narkotika. Huvudmannen bakom denna organisation är en av de gripna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Begärde miljonbelopp från kommunen – nekas

Företaget ska istället betala stora rättegångskostnader.

Magnus Jansson

Kl.14:06, 23 november, 2017

Begärde miljonbelopp från kommunen – nekas
Foto: Arkiv

Ett företag krävde Malmö kommun på 2,5 miljon kronor. Nu ska företaget istället betala hundratusentals kronor i rättegångskostnader.

Det var i slutet av 2011 som Malmö kommun startade upphandling av fyra entreprenader. Företaget som vann upphandlingarna utförde jobben under åren 2012 till 2015.

Företaget begärde sedan ersättning på sammanlagt 2,5 miljon kronor av Malmö kommun för att ha utfört utsättning i entreprenadernas startskeden. Det är en nödvändig sak – men något sådant fanns inte med i förfrågningsunderlaget från kommunen.

Företaget hävdade motsatsen men nu har Malmö tingsrätt beslutat att talan lämnas utan bifall. Företaget ska istället ersätta Malmö kommuns rättegångskostnader, en summa på 400 000 kr.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”

Novemberrean blir viktigare för butikerna. Samtidigt finns det risk för att bli lurad som konsument.

Matilda Larsson

Kl.13:46, 23 november, 2017

Varningen inför Black Friday: ”Sunt att vara kritisk”
Foto: Pexels.

Den 24 november 2017 är det dags för Black Friday, då många butiker under ett dygn sänker priserna på många av sina varor.

Black Friday som från början kommer från USA har blivit allt större i Sverige de senaste åren.

LÄS MER: Vit måndag – en motpol till köphetsen

Därför går nu Konsumentverket ut med en varning för att konsumenter inte ska bli lurade av butikerna.

”Var vaksam” skriver Konsumentverket på deras hemsida.

– Enkelt uttryckt får man inte lov att locka med låga priser om priserna inte är låga och det är varor man inte har, säger Niclas Ernebratt, jurist vid Konsumentverket.

Det innebär att butiken måste ha haft varorna i sitt utbud under en längre tid, samt att priserna ska vara rejält nedsatta.

– Som konsument tycker jag att främsta fokus bör vara på vilket pris produkten säljs för och vad man får för det priset. Och när det gäller ett påstått ordinarie pris är det nog sunt att vara aningen kritisk, säger Niclas Ernebratt.

Enligt en undersökning som Svensk Handel nyligen har gjort, planerar 45 procent av konsumenterna att handla under Black Friday. Störst genomslagskraft har Black Friday bland de yngre.

– I takt med att konkurrensen i handeln blir allt intensivare ser vi hur kampanjer och reor blir viktigare för att locka kunderna, säger Johan Davidson, chefsekonom på Svensk Handel.

I USA anses det vara startskottet på julhandeln och Sverige ser ut att följa mönstret. Över hälften av de som planerar att handla under Black Friday tänker köpa julklappar, enligt Svensk Handel.

– Försäljningen ökar i november på bekostnad av handeln i december. Det blir därför allt viktigare för handeln att även betrakta slutet av november som en del av julhandeln, säger Johan Davidson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng