Trots protester läggs språkkaféet ner: ”Läraren grät och vi också”

På det populära Språkkafé Nobel har vänskapsband knutits. Nu läggs språkkafét ner: "Beslutet har tagits över våra huvuden".

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.20:35, 20 april, 2017

Trots protester läggs språkkaféet ner: ”Läraren grät och vi också”
Foto: Lisa Horn

– Det är nästan min sista dag i dag, det gör mig sentimental, säger SFI-läraren Magnus Fryklund och börjar tillsammans med deltagarna reda ut vad sentimental är, för de som inte kan ordet på svenska.

Han har jobbat med språkkafét i sin nuvarande form sedan 2012. Träffarna sker fyra gånger i veckan, är öppna för alla, helt frivilliga och leds av två lärare samt två volontärer.

Vid månadsskiftet februari-mars fick de reda på att språkkafét skulle lägga ner till följd av en omorganisation i kommunen.

– Jag var arg så jag skaffade ett nytt jobb. Men jag har inte gett upp er alls. Vi lärare är tjänstemän, men ni är fria medborgare och kan påverka, säger Magnus Fryklund till en besviken språkgrupp.

Han förklarar uppmuntrande att de skulle kunna söka pengar för att starta en ny verksamhet. Det går en suck genom rummet.

sprak-2
Gruppen träffas fyra gånger i veckan och har resulterat i att många klarat SFI-testen utan SFI-utbildning. Foto: Lisa Horn

– Jag har inte blivit tillfrågad. Jag känner mig som en bricka som bara flyttats till en annan plats. De tar inte alls hänsyn till vad vi har byggt upp i den här verksamheten under flera år tillsammans, säger Magnus Fryklund, medan deltagarna är och hämtar fika.

Han förklarar att språkkafét kommer lämna ett stort tomrum. Många som kommer till Språkkafé Nobel kommer inte in i SFI-systemet då det är kö över hela Malmö, samt att man väntar på att att få sitt personnummer som behövs för sfi-studier.

– Beslutet har tagits över våra huvuden. Jag känner mig ledsen, uppgiven och förbannad.

sprak-3
Magnus Fryklund, SFI-lärare, är besviken på att språkkaféet läggs ner.
Foto: Lisa Horn

Att det finns lärare som strukturerar upp är mycket uppskattat bland de svenskstuderande.

– På de andra språkkaféerna är det samma snack varje dag, säger en kille i gruppen och någon annan påpekar att man oftast bara hinner gå en runda där alla presenterar sig själva.

Magnus Fryklund berättar att under hösten 2015 när det kom många flyktingar var det 50-60 personer varje gång. Men senaste tiden har det varit runt 35 per träff.

sprak-1
Gruppen har lämnat in ett skriftligt klagomål till kommunen. Många tycker att Språkkafé Nobel är det bästa språkkaféet i Malmö. Foto: Lisa Horn

Många har tack vare språkkaféet lyckats nå språkmålen på egen hand utan SFI-lektioner.

– Mina kompisar visade mig språkkafét. Det är jättespännande för att det är många aktiviteter i jämförelse med folkuniversitet. Vi lär oss många nya ord, uttryck och intressanta berättelser om svenskar och svenska samhället. På folkuniversitetet studerade vi bara grammatik, säger Yuliia Beba, från Ukraina, som gått på Språkkafé Nobel sedan november 2015.

Bahjat Atiah är från Syrien och har kommit till träffarna under tre terminer.

– Språkkafé Nobel har betytt mycket för mig. Jag kunde inte våga prata med någon på svenska innan. Jag var lite blyg och jag hade inte så mycket kompisar. Jag har fått några kompisar här.

När de fick veta att språkkafét skulle lägga ner blev de båda ledsna.

sprak-4
Bahjat Atiah och Yuliia Beba är båda ledsna att språkkaféet läggs ner.

– Det var jättetråkigt när vi fick veta att det skulle lägga ner och vi alla blev ledsna. Läraren grät och vi också. Vi förstod inte varför det skulle lägga ner, säger Yuliia Beba.

En av cheferna på Jobbmalmö var under veckan med på en av träffarna för att deltagarna skulle få fråga varför språkkafét ska läggas ned. Yuliia Beba berättar att chefen lyssnade på deltagarna med sa att hon inget kunde göra.

Tillsammans har deltagarna i gruppen skickat ett klagomål till kommunen med namnunderskrifter samt startat en Facebook-sida, ”Protest against the closure of Språkcafe Nobel”.

Yuliia Beba förklarar att det är svårt då de inte vet hur de ska protestera i det svenska systemet.

– Språk är till för att göra något. Utan språk kan vi inte protestera eller förklara våra åsikter eller prata med någon från myndigheter som kan hjälpa oss. Vi behöver språket för att förstå hur organisationen ser ut.

Språkkafeét ligger under kommunens Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildnings-förvaltning. 24Malmö har vid upprepade tillfällen försökt nå Andreas Schönström som är ordförande i nämnden som styr över den förvaltningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hyllad restaurang har slagit upp portarna i Malmö: ”Det känns overkligt”

Nu är äntligen Faduma Haji Hashis restaurang Roots of AfroArabica färdig.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.20:00, 25 juli, 2017

Hyllad restaurang har slagit upp portarna i Malmö: ”Det känns overkligt”
Foto: Filip Beijer

Det som började som en kul idé om att sälja afrikansk mat på Malmöfestivalen slutade med en hyllad festivalsuccé och en vändning i karriären för Faduma Haji Hashi.

Efter vändor på matevent, pop up-restauranger och matlagning med erbjuden hemkörning har nu restaurangen Roots Of AfroArabica flyttat in, som fast hyresgäst, på Nobelvägen i höjd med Falsterboplan (Jesusparken i folkmun).

– Det känns overkligt helt enkelt. Tanken om en Roots-restaurang har ju funnits länge och man har jobbat hårt och varit aktiva på olika events som hållits just för att kunna göra denna restaurang möjlig. Vi fick ständigt in frågor om när vi öppnar och det gjorde oss ännu mer motiverade, säger restaurangägaren Faduma Haji Hashi.

Tillsammans med vännen och kollegan Bilal driver de nu restaurangen som är specialiserad på nordafrikansk mat i grunden. Inför öppningen har de utökat menyn med smaker från mellanöstern.

Under måndagen tog personalen emot de första ätande gästerna.

– Lunchen har varit välbesökt och nu är det lite lugnare. Man märker på folk att de är glada över restaurangen eftersom telefonen plingar för fullt och meddelande-inkorgen är full av frågor, säger Faduma Haji Hashi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Falafelhak anmäls – filmar kunder i smyg

Länsstyrelsen Skåne har tagit emot en anmälan mot en falafelrestaurang i Malmö.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.19:00, 25 juli, 2017

Falafelhak anmäls – filmar kunder i smyg
Foto: Arkiv

Den 12 juli fick Länsstyrelsen Skåne en anmälan mot en restaurang i Malmö. I anmälan framkommer det att restaurangen som bland annat säljer falafel filmar sina anställda bakom disken och på sina kunder som äter.

Det ska enligt anmälan inte finnas någon skylt om att restaurangen är kameraövervakad, men ändå finns det två kameror i lokalen.

”De bakom disken säger att de inte kan göra vissa saker för deras chef ser dem genom kameran. Men det värsta är att de filmar när man sitter och äter”, skriver anmälaren.

Hur länsstyrelsen ställer sig till den anmälda återstår att se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rosengårdsstjärnan hyllas: ”Ambassadör för fotboll”

Lotta Schelin fick en stor hyllning av förbundskapten Pia Sundhage under måndagens presskonferens.

Oskar Olsson

Oskar Olsson

Kl.18:00, 25 juli, 2017

Rosengårdsstjärnan hyllas: ”Ambassadör för fotboll”
Foto: Bildbyrån

Under måndagens presskonferens, inför tisdagens EM-match mot Italien, fick  Svergies förbundskapten Pia Sundhage frågan vad Lotta Schelin betytt för svensk fotboll. På följande sätt valde hon att beskriva Rosengårdstjärnan:

– Hon har varit en förebild. Jag beundrar henne för sättet hon spelar på och alla dessa mål hon gjort i alla olika turneringar, i Champions League och så vidare. Men titta på Lotta när hon skriver autografer eller när hon pratar med folk. Hon är en av de bästa ambassadörerna för damfotbollen. Inte bara svensk damfotboll, eller fotboll eller kvinnor. Jag jämför henne med Abby Wambach (amerikansk fotbollslegendar), och den kärringen är bra kan jag säga. Så Lotta har betytt väldigt mycket. Och betyder mycket, för hon ska spela många fler matcher.

Lotta Schelin som till vardags spelar i FC Rosengård, har med sina 183 landskamper för Sverige gjort näst flest genom tiderna. På dessa 183 matcher har hon nätat hela 87 gånger.

Kvällens match mellan Sverige och Italien sänds på TV4. Sändningen börjar 20.00.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera barn rånade i Malmö – med knivhot och slag

Polisen larmades vid två tillfällen om personrån under måndagskvällen. Rånoffren var alla unga pojkar.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.15:00, 25 juli, 2017

Flera barn rånade i Malmö – med knivhot och slag
Foto: Arkiv

Sammanlagt tre unga pojkar i mellan 11 och 13 år utsattes under måndagen för våldsamma och hotfulla rån i Malmö. Det första rånet inträffade vid 20:15 tiden på Arenagatan i Hyllie.

Då blev en 11-årig och en 12-årig pojke av med varsin mobiltelefon när okända gärningsmän i tonåren kom fram och hotade med kniv.

Fem minuter senare inträffade nästa rån och polisen larmades till Fosievägen, i de mer centrala delarna av Malmö, där en 13-årig utsatts för ett rånöverfall.

13-åringen som även han blev av med sin mobiltelefon fick utstå slag i samband med rånet.

Polisen misstänker inte att det är samma gärningsmän som slagit till vid de båda platserna då avståndet och tidsrummet inte stämmer överens.

Ett sök efter rånarna på arenagatan i Hyllie gjordes strax efter att man anlänt till platsen.

– Ett hundsök gjordes i en halvtimme men det gav tyvärr ingenting. Vi anträffade ingen gärningsman, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

17-åring vägrade ta av sig skorna på hoppkudden – greps

En 17-årig pojke fick föras med handfängsel till polisstationen eftersom han inte gjorde som ordningsvakterna sa till honom.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.12:48, 25 juli, 2017

17-åring vägrade ta av sig skorna på hoppkudden – greps
Foto: Bildbyrån

Hoppkudden i Folkets park är populär bland barnen under sommarmånaderna. Men även de lite äldre kan lockas in i studsandet och det finns vissa regler att hålla koll på för den som ger sig in i leken.

Under måndagen befann sig en 17-årig pojke och hans vänner på studsmattan utan att de tagit av sig skorna. Detta påtalade patrullerande ordningsvakter när det gick förbi.

– Ordningsvakterna försöker förklara att det inte är okej att hoppa med skor, men den här 17-åringen bryr sig inte om vad de säger, säger Nils Norling, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Vakterna tvingades då ingripa mot 17-åringen som fortsatte göra motstånd genom att kraftigt kränga med kroppen. Till slut gick det så långt att han fick handfängsel på händerna.

Polis kallades till platsen och 17-åringen fick följa med till arresten. Där tillkallades hans pappa, som fick komma och hämta hem honom.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng