Trots protester läggs språkkaféet ner: ”Läraren grät och vi också”

På det populära Språkkafé Nobel har vänskapsband knutits. Nu läggs språkkafét ner: "Beslutet har tagits över våra huvuden".

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.20:35, 20 april, 2017

Trots protester läggs språkkaféet ner: ”Läraren grät och vi också”
Foto: Lisa Horn

– Det är nästan min sista dag i dag, det gör mig sentimental, säger SFI-läraren Magnus Fryklund och börjar tillsammans med deltagarna reda ut vad sentimental är, för de som inte kan ordet på svenska.

Han har jobbat med språkkafét i sin nuvarande form sedan 2012. Träffarna sker fyra gånger i veckan, är öppna för alla, helt frivilliga och leds av två lärare samt två volontärer.

Vid månadsskiftet februari-mars fick de reda på att språkkafét skulle lägga ner till följd av en omorganisation i kommunen.

– Jag var arg så jag skaffade ett nytt jobb. Men jag har inte gett upp er alls. Vi lärare är tjänstemän, men ni är fria medborgare och kan påverka, säger Magnus Fryklund till en besviken språkgrupp.

Han förklarar uppmuntrande att de skulle kunna söka pengar för att starta en ny verksamhet. Det går en suck genom rummet.

sprak-2
Gruppen träffas fyra gånger i veckan och har resulterat i att många klarat SFI-testen utan SFI-utbildning. Foto: Lisa Horn

– Jag har inte blivit tillfrågad. Jag känner mig som en bricka som bara flyttats till en annan plats. De tar inte alls hänsyn till vad vi har byggt upp i den här verksamheten under flera år tillsammans, säger Magnus Fryklund, medan deltagarna är och hämtar fika.

Han förklarar att språkkafét kommer lämna ett stort tomrum. Många som kommer till Språkkafé Nobel kommer inte in i SFI-systemet då det är kö över hela Malmö, samt att man väntar på att att få sitt personnummer som behövs för sfi-studier.

– Beslutet har tagits över våra huvuden. Jag känner mig ledsen, uppgiven och förbannad.

sprak-3
Magnus Fryklund, SFI-lärare, är besviken på att språkkaféet läggs ner.
Foto: Lisa Horn

Att det finns lärare som strukturerar upp är mycket uppskattat bland de svenskstuderande.

– På de andra språkkaféerna är det samma snack varje dag, säger en kille i gruppen och någon annan påpekar att man oftast bara hinner gå en runda där alla presenterar sig själva.

Magnus Fryklund berättar att under hösten 2015 när det kom många flyktingar var det 50-60 personer varje gång. Men senaste tiden har det varit runt 35 per träff.

sprak-1
Gruppen har lämnat in ett skriftligt klagomål till kommunen. Många tycker att Språkkafé Nobel är det bästa språkkaféet i Malmö. Foto: Lisa Horn

Många har tack vare språkkaféet lyckats nå språkmålen på egen hand utan SFI-lektioner.

– Mina kompisar visade mig språkkafét. Det är jättespännande för att det är många aktiviteter i jämförelse med folkuniversitet. Vi lär oss många nya ord, uttryck och intressanta berättelser om svenskar och svenska samhället. På folkuniversitetet studerade vi bara grammatik, säger Yuliia Beba, från Ukraina, som gått på Språkkafé Nobel sedan november 2015.

Bahjat Atiah är från Syrien och har kommit till träffarna under tre terminer.

– Språkkafé Nobel har betytt mycket för mig. Jag kunde inte våga prata med någon på svenska innan. Jag var lite blyg och jag hade inte så mycket kompisar. Jag har fått några kompisar här.

När de fick veta att språkkafét skulle lägga ner blev de båda ledsna.

sprak-4
Bahjat Atiah och Yuliia Beba är båda ledsna att språkkaféet läggs ner.

– Det var jättetråkigt när vi fick veta att det skulle lägga ner och vi alla blev ledsna. Läraren grät och vi också. Vi förstod inte varför det skulle lägga ner, säger Yuliia Beba.

En av cheferna på Jobbmalmö var under veckan med på en av träffarna för att deltagarna skulle få fråga varför språkkafét ska läggas ned. Yuliia Beba berättar att chefen lyssnade på deltagarna med sa att hon inget kunde göra.

Tillsammans har deltagarna i gruppen skickat ett klagomål till kommunen med namnunderskrifter samt startat en Facebook-sida, ”Protest against the closure of Språkcafe Nobel”.

Yuliia Beba förklarar att det är svårt då de inte vet hur de ska protestera i det svenska systemet.

– Språk är till för att göra något. Utan språk kan vi inte protestera eller förklara våra åsikter eller prata med någon från myndigheter som kan hjälpa oss. Vi behöver språket för att förstå hur organisationen ser ut.

Språkkafeét ligger under kommunens Arbetsmarknads-, gymnasie- och vuxenutbildnings-förvaltning. 24Malmö har vid upprepade tillfällen försökt nå Andreas Schönström som är ordförande i nämnden som styr över den förvaltningen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks ha stulit datorer för hundratusentals kronor

Företag utsattes för stölder.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.20:03, 24 september, 2017

Man misstänks ha stulit datorer för hundratusentals kronor
Arkivfoto: Bildbyrån

En 33-årig man misstänks för att i juli och augusti i år ha stulit datorer från två olika företag i Malmö. Från det ena företaget ska datorer till ett värde av över 150 000 kronor ha stulits, medan det från det andra företaget stals datorer för drygt 92 000 kronor.

Mannen åtalas nu vid Malmö tingsrätt för två fall av stöld. I förhör har han erkänt de båda brotten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De vill höja skatten för Skånes invånare

De Rödgröna vill höja skatten för Skånes invånare. Det möter skarp kritik mot oppositionen.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.16:05, 24 september, 2017

De vill höja skatten för Skånes invånare
Henrik Fritzon (S) vill höja skatten för Skånes invånare.

På fredagen presenterade De rödgröna (Socialdemokraterna och Miljöpartiet) sitt förslag till en budget för Region Skåne år 2018. Den innehåller ett flertal satsningar på vården. Bland annat vill de utöka öppettiderna på jourvårdcentralerna i Kristianstad, Malmö, Lund och Helsingborg.

– Det är en stark budget. Vi satsar på vårdcentralerna, akutsjukvården, kvinnosjukvården, barnsjukvården och psykiatrin. Ökade skatteintäkter och regeringens satsningar på svensk sjukvård skapar ett stort reformutrymme, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

I dag avslöjades det också att de vill höja skatten för skåningarna. Det är den så kallade landstingsskatten som De rödgröna vill höja med 23 öre per hundralapp. Det innebär att den som tjänar 20 000 kronor per månad får betala cirka 550 kronor mer i skatt per år. För den som tjänar 30 000 kronor blir skattehöjningen cirka 850 kronor per år.

Pengarna ska användas till omfattande investeringar. Vården måste byggas ut och nya tågsystem ska köpas in till kollektivtrafiken.

– Region Skåne står inför mycket stora investeringar i nya sjukhusbyggnader i Helsingborg, Malmö och Lund. Investeringar pågår också i Ängelholm och planeras i Hässleholm. Omfattande investeringar ska också göras inom kollektivtrafiken. Vi tycker inte att det är ansvarsfullt att skjuta kostnaderna på framtiden. Istället ska vi dela på kostnaderna. Därför föreslår vi en skattehöjning, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande.

Skattehöjning möter dock kritik mot Alliansen. De är tveksamma till att de stora investeringarna måste finansieras genom en höjd skatt.

– Nu får vi precis 400 miljoner extra av regeringen, det innebär att budgeten går att lägga på ett bra sätt så vi slipper höja skatten. Vi ska gå vidare med alliansens budgetförslag nästa vecka, säger regionrådet Carl-Johan Sonnesson (M) till Kristianstadsbladet.

Skåne har i dag landets lägsta landstingsskatt på 10:69 kronor. Ifall höjningen går igenom skulle det innebär att skåningarna får betala 10:93 kronor per intjänad hundralapp till landstinget. Samt kommunalskatten på det.

Text: Henrik Nordell

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmöbo hyllas som ”Årets stjärna”

Jobbar som undersköterska på äldreboende – fick prestigefyllt pris.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.11:54, 24 september, 2017

Malmöbo hyllas som ”Årets stjärna”
Foto: Privat/Bildbyrån

Malmöbon Jenny Christoffersson Jönsson har fått utmärkelsen och titeln ”Årets Stjärna 2017” i årets White Guide Senior-gala som hölls i Göteborg i tisdags.

Jenny Christoffersson arbetar till vardags som undersköterska på seniorboendet Hylliehemmet i Malmö och nu prisas hon för den matglädje hon sprider på hemmet.

Juryns motivering löd: 

”För att du skänker lycka åt dina seniorer med fantastiska matkreationer, men också för din strävan att via sociala medier lysa upp gastronomins mest undanskymda hörn.”.

White Guide Senior är en matlagningstävling som riktar sig mot skola, äldreboenden och vård. Totalt testas cirka 200 platser varje år. Priset delades ut av Leif Mannerström.

– Jag tror fortfarande att jag drömmer, jag vet inte när jag ska vakna upp. När jag fick priset sa Leif Mannerström att jag skulle ut och äta gott för prispengarna men jag har bestämt mig. Jag ska göra en gala för hela Hylliehemmet, säger Jenny Christoffersson Jönsson i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vittnen släckte bilbrand

Under natten brann två bilar i Malmö. När räddningstjänsten väl kom fram var branden redan släckt.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.07:59, 24 september, 2017

Vittnen släckte bilbrand
Foto: Bildbyrån

Klockan 00.20 under natten till söndagen tog SOS emot ett larm om en brand på Östra Fäladsgatan. Räddningstjänsten larmades till platsen där en personbil och en skåpbil skulle stå i brand.

Väl på plats visade det sig att branden redan var släckt.

– Det var två personer från en fest i närheten som hade larmat och släckt branden med brandsläckare, säger Kim Hild, LC-informatör vid ledningscentral Syd.

Räddningstjänsten kontrollerade enbart branden för att konstatera att allt var släckt.

En av bilarna ska, enligt Kim Hild, ha fått omfattande skador och den andra ska ha fått lite bränd plast.

– Man kan väl säga att en har brunnit och en har blivit påverkad, säger Kim Hild.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

Det är oklart varför bilarna började brinna.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gäng misshandlade man – kvinna söks av polis

Kvinnan kan ha fångat misshandeln på film.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.21:27, 23 september, 2017

Gäng misshandlade man – kvinna söks av polis
Foto: Arkiv

Det var under lördagseftermiddagen strax efter 16-tiden som polisen kallades till Rådmansgatan, framför Johanneskyrkan efter att man fått larm om en misshandel.

Polisen skriver på sin hemsida att ett gäng killar i åldrarna 15-17 år gamla gett sig på en 24-årig man med flera slag och sparkar.

”Misshandeln har fortsatt även när målsäganden låg ner och målsäganden har behövt sjukhusvård”, skriver polisen.

Två personer, 15 respektive 16 år, greps i anslutning till brottsplatsen, men flera gärningspersonen lyckades lämna platsen.

Polisen skriver också att man söker efter en yngre kvinna som tros ha fångat misshandeln på film. Kvinnan ska ha blivit hotad och slagen av en person och polisen vill nu komma i kontakt med henne.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng