Malbastränaren vänder hem

Henrik Svensson deklarerade tidigt att den här säsongen var den sista i Malbas. Nu står det klart att han tar över Borås Basket.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:04, 19 april, 2017

Malbastränaren vänder hem
Henrik Svensson tar över Borås Basket. Foto: Bildbyrån

Henrik Svensson och hans Malbas tog Basketligan med storm i fjol och tog sig som nykomling hela vägen till slutspel. Den här säsongen var det tuffare och Malbas slutade sist i ligan. Tränaren Henrik Svensson deklarerade tidigt att den här säsongen var den sista. Nu flyttar han hemåt Västergötland och tar över Borås Basket.

– Det var inget att fundera över. Det var bara att tacka ja direkt. Jag diskuterade inte ens med min sambo innan jag tackade ja, säger Henrik Svensson till Basketsverige.se.

Svensson var tränare i Malbas i totalt sju säsonger.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmöspelare uttagna till EM

När EM i rullstolsbasket drar igång om ett par dagar finns två spelare från Malmö med.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.09:31, 17 juni, 2017

Malmöspelare uttagna till EM
Patrik Nilsson och Christian Seidel är uttagna till EM. Foto: Privat

Det svenska landslaget i rullstolsbasket spelar om ett par dagar EM på Teneriffa i Spanien. I laget finns Patrik Nilsson och Christian Seidel från Malmö med.

Seidel har funnits med i landslagssammanhang tidigare, Nilsson gör däremot EM-debut.

Malmöspelarna har senaste veckan befunnit sig på landslagsläger i Norrköping. EM drar igång den 22 juni med match mot Storbritannien.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmötalang jagas av grekisk storklubb

Malbas stortalang Simon Toulikas kan vara på väg till den grekiska storklubben Olympiakos.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:55, 15 juni, 2017

Malmötalang jagas av grekisk storklubb
Olympiakos hemmaarena. Foto: Wikimedia Commons

Simon Toulikas har gått på Malbas basketgymnasium i drygt ett år. Men redan nu kan han vara på väg bort. 16-åringen uppvaktas av grekiska Olympiakos och var i mars och provtränade med storklubben – nu ska han dit på nytt.

– Jag ska vara där och träna i en vecka vid fem träningstillfällen. Vi får se vad det blir efter det, kanske får jag ett erbjudande att komma till deras akademi eller också blir det ingenting, säger Simon Toulikas till Barometern.

Barometern: Skulle du kunna tänka dig att flytta till Aten och börja på deras akademi?
– Absolut. De har tagit fram väldigt mycket talanger från sin akademi och det är väldigt bra tränare där.

Olympiakos tog sig tidigare i våras till final i Euroleague, basketens motsvarighet till Champions League, men föll där mot turkiska Fenerbahce.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malbas – ett av lagen i ny basketserie

Malbas kommer vara ett av lagen som deltar i den nya Superettan.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.09:19, 24 maj, 2017

Malbas – ett av lagen i ny basketserie
Malbas kommer nästa år att husera i Superettan. Foto: Bildbyrån

Malbas begärde för en tid sedan ner sig själv från Basketligan. Nu står det klart att de i stället kommer ingå i den nya Superettan som drar igång till hösten.

– Med den nya Superettan blir steget till Basketligan mindre och ökar möjligheterna för fler lag på toppnivå, säger SBBF:s ordförande Mats Carlson i ett pressmeddelande.

Lagen kommer att spela trippelmöten under säsongen vilket innebär 27 omgångar. Det som gör serien unik denna premiärsäsong är att den har representation i Sveriges tre största städer samtidigt som den sträcker sig från Luleå i norr till Trelleborg i söder.

– Det kommer utan tvivel att bli en stark och underhållande serie att följa om två platser i Basketligan nästa säsong, säger Mats Carlson.

FaktaLagen i Superettan:
Malbas Basket (Malmö)
AIK Basket
Djurgården Basket
Köping Stars
LF Future (Luleå)
Alvik Basket
Wetterbygden Stars
Trelleborg Pirates
Högsbo Basket
IK Eos (Lund)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmös okända basketproffs: ”Jag gör det för familjen”

Malmökillen Andrée Michelsson har under säsongen varit basketproffs – på Island. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om livet i en by med 1 100 invånare och om sina framtidsplaner.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.17:38, 30 april, 2017

Malmös okända basketproffs: ”Jag gör det för familjen”
Andrée Michelsson är hemma i Malmö efter en säsong på Island. Foto: Jesper Hallberg

Andrée Michelsson är uppvuxen i stadsdelen Videdal i Malmö och började spela basket i Malbas som tioåring. Det märktes tidigt att han hade fallenhet för sporten och har spelat i såväl svenska som isländska ungdomslandslagen. Så sent som i fjol var han med och vann SM-guld med Malbas U20-lag.

– Jag stod jämt och sköt vid Husieskolan och Videdalsskolan men spelade aldrig i någon klubb. En dag sa pappa till mig att jag kunde testa och sen var jag fast, berättar Andrée Michelsson.

Trots spel i juniorlandslagen hade Michelsson svårt att ta en ordinarie plats i ett starkt Malbas under fjolåret. Detta ledde till att han sökte sig bort från hemstaden Malmö – och hamnade på Island.

– Jag gick sista året på idrottsgymnasiet i fjol och stod inför valet att stanna i Malbas eller börja på college i USA, men till slut bestämde jag mig för att spela som proffs på Island, säger Michelsson.

Hur hamnade du på Island då?
– Efter att vi tog SM-guld med Malbas tog en isländsk tränare kontakt med mig och bad mig komma över till Island. När jag väl kom dit var det inget svårt val alls. Det kändes rätt direkt.

Michelsson skrev på för Snæfell och hamnade i det isländska samhället. Stykkishólmur. En ort med cirka 1 100 invånare drygt tre timmar från huvudstaden Reykjavik.

– Det är en liten stad men alla sluter upp för basketen. I anslutning till baskethallen finns swimmingpool, isbad och jacuzzi. Islänningar är väldigt trevliga, säger han och fortsätter:

– En kväll när jag var på väg hem från träningen kom en polisbil upp vid min sida och frågade om jag ville ha skjuts hem. De visste vem jag var och brukar kolla på alla matcher.

Hur såg en dag ut för dig?
– Jag brukade gå upp klockan 06.00, tränade vid 07.00, därefter käkade jag frukost. Sen hade man lite fritid innan vi tränade klockan 18.00 igen. Alla spelarna hade proffskontrakt.

Hur mycket pengar tjänar man?
– Det var bra pengar. Jag delade en hel villa tillsammans med en annan från laget och fick två måltider om dagen.

andree-michelsson

Du har spelat basket i Sverige och på Island. Vad är skillnaden?
– På Island ger man de unga spelarna chansen lite mer. Jag hade ingen erfarenhet när jag kom till Island men fick starta alla matcher direkt. Sen är det stor skillnad på fysiken också. Men basketen på Island är bättre än i Sverige.

För laget Snæfell gick det dock inget vidare. De slutade på sistaplats i ligan och ramlade ur. Men för Andrée Michelsson gick det väldigt bra och inom kort ska han tillbaka till Island för att besöka flera klubbar som hört av sig efter säsongens slut.

– Jag ska dit i mitten på maj för lite klubbesök. Tyvärr får jag inte säga vilka klubbar det är. Det är ett lag i Italiens andraliga som har hört av sig också, jag kanske åker dit i sommar också, säger Michelsson.

Vad har du för drömmar med basketen?
– Jag gör detta för min familj, jag ville kunna ge tillbaka för allt de har gjort för mig. Det är det som motiverar mig mest av allt. Men i framtiden hoppas jag kunna spela i Euroleague (basketens motsvarighet till Champions League). På Island slog jag rekord som den yngsta spelaren någonsin att göra 34 poäng i en match. Jag tar det steg för steg, sen får vi se hur långt det räcker.

Det råder inga som helst tvivel om att Malmökillen Andrée Michelsson har varit med om ett riktigt äventyr.

FaktaAndrée Michelsson
Ålder: 20.
Längd: 190 cm
Vikt: 83 kg.
Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.
Moderklubb: Malbas
Aktuell: Basketspelare från Malmö. Jagas av flera lag på Island och i Italien.
Favoritklubb: Cavaliers, Real Madrid.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnan snuvades på drömmen – nobbas av Malbas

Fredrik Larsson drömde om spel i Spanien. Men när klubben drog sig ur, står nu Malbas stjärna utan kontrakt.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.13:46, 18 januari, 2017

Stjärnan snuvades på drömmen – nobbas av Malbas
Foto: Bildbyrån

Malbas är jumbo i basketligan, på de 17 inledande matcherna har Malbas bara vunnit en. En av ljusglimtarna i laget har dock varit Fredrik Larsson. Under onsdagen stod det dock klart att han lämnat klubben.

– Det är såklart trist att tappa en så bra spelare som Fredrik, som varit en nyckelspelare i Malbas under ett par år och var en tongivande spelare när vi spelade upp laget i Basketligan, säger Malbas sportchef Janne Hasselström.

Malbas och Larsson bröt med varandra efter att han Larsson erbjudits en kontrakt med Arcos Albacete i den spanska tredjeligan. Larsson, som hade en utlandsklausul släpptes då av Malbas.

Problemet är att klubben drog sig ur i sista sekund. Det gör att Fredrik Larsson nu står utan klubb. Efter ett samtal mellan parterna står det nu klart att Larsson inte kommer att återvända till Malmöklubben.

– Vi hade en bra dialog när det blev klart att det inte blev något med den spanska klubben och vi kom fram till denna lösning i bästa samförstånd. Nu letar vi på transfermarknaden efter att förstärka laget, det finns gott om spelare men vi har en tight budget att hålla oss till, säger Janne Hasselström.

Det gör att Fredrik Larsson nu står utan ett lag att spela med. Fredrik Larsson har gjort 169 poäng på 15 matcher i Basketligan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.