Forskare: Ny lagstiftning krävs för att skydda Öresundspendlarna

En färsk forskningsrapport har behandlat pendlarnas situation i Öresund.

Lisa Horn

Kl.19:59, 18 april, 2017

Forskare: Ny lagstiftning krävs för att skydda Öresundspendlarna
Foto: Mattias Pettersson/Mostphotos

Yvette Lind har under flera år forskat på hur gränspendlare hamnar i kläm mellan skattesystemen i de olika länderna.

 – Det ska vara rättssäkert och förutsägbart. Det ska inte straffas sig att vara gränspendlare genom att man tvingas betala mer skatt, säger Yvette Lind som nu är klart med sitt forskningsprojekt på juridiska institutionen på Umeå universitet.

Hon har bland annat tittat på Öresundsregionen.

De flesta Öresundspendlarna bor i Skåne och arbetar i Danmark. Enligt Öresundsavtalet ska dessa svenska pendlare betala skatt i Danmark, trots att de utnyttjar välfärdssystemen i Skåne.

En del pengar ska enligt Öresundsavtalet gå tillbaka till det land där pendlaren bor. Men enligt forskaren är problemet att de pengarna inte direkt går till pendlarens hemkommun.

– De pengarna går till det kommunala utjämningssystemet, var kommuner kan söka pengar. I det långa loppet blir det att till exempel Malmö kommun går back och måste begära stöd, istället för att få pengarna direkt, säger Yvette Lind.

Utöver det kan det bli en skattesmäll för den enskilde arbetaren. Hon nämner några rörliga grupper som är extra utsatta, däribland artister och atleter.

– Det finns också, i samband med äldre regler, ett fall med en sjuksköterska som arbetade både i Skåne, Danmark och sen extra i Norge. Hon fick en stor skatteskuld. De här arbetarna gränspendlar för att kunna försörja sig och har inte råd med oväntade händelser, exempelvis i formen av oförutsedd skatt.

Yvette Lind förklarar att detta problem har uppmärksammats av många före henne och att regeringen har beslutat att en utredning ska göras.

– Min åsikt är att man ska förhandla om Öresundsavtalet. I avhandlingen ger jag olika förslag, däribland att skatteverken i de respektive länderna ska kunna räkna ut om arbetaren har betalat mer skatt och/eller socialförsäkringsavgift än om individen bara hade jobbat inom det egna landet.

Hon menar att om pendlaren har betalat mer skatt/socialförsäkringsavgift ska personen kunna få en kompensation från staten.

– Det skulle stärka förutsebarhet och rättssäkerhet för individen, men även i det långa loppet bidra till en ökad arbetspendling mellan länderna, säger Yvette Lind.

Hon förklarar att det bara är ett förslag bland många men att det viktigaste är att försöker hitta lösningar som underlättar för arbetsmarknaden och rörligheten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Man slagen och rånad av flera män

Ringde polisen från akuten.

Mia Martelleur

Kl.07:24, 19 mars, 2018

EXTRA: Man slagen och rånad av flera män
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn

Vid midnatt ringde en man polisen från akuten i Malmö och berättade att han blivit misshandlad och rånad. Brottet ska ha inträffat vid 21.00 vid Dammfri.

Enligt uppgifterna till polisen ska tre gärningsmän ha hotat honom med pistol samt slagit honom i huvudet.

Vad som blivit stulet från mannen är i nuläget okänt. Polis har varit på plats på sjukhuset för förhör med mannen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Förseningar i tågtrafiken

Ett växelfel orsakar problem för tågtrafiken i Nybro.

Mia Martelleur

Kl.06:55, 19 mars, 2018

Det råder förseningar för tåg som passerar Nybro. Detta meddelar Trafikverket på måndagsmorgonen. Orsaken är ett spårväxelfel. I nuläget finns ingen prognos för när felet kan vara löst.

Stationer som påverkas av problemet är Nybro, Kalmar, Alvesta, Burlöv, Diö, Eslöv, Emmaboda, Gemla, Hjärup, Hässleholm, Hästveda, Hovmantorp, Höör, Killeberg, Lessebo, Lund, Malmö, Osby, Smedby, Stehag, Stångby, Sösdala, Trekanten, Triangeln, Tjörnarp, Vislanda, Växjö, Åkarp, Älmhult, Örtofta, Örsjö och Hyllie.

För mer information om hur din resa kan påverkas hänvisas du till ditt resebolag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rökande hyresgäst stäms på 20 000

Men hyresgästen menar att han bara "feströkt".

Filip Beijer

Kl.20:56, 18 mars, 2018

Rökande hyresgäst stäms på 20 000
Foto: Bildbyrån

tre år lyckades den nuvarande hyresgästen rökskada lägenheten genom cigarettrökning, till den grad att den kräver att renoveras. Det menar hyresvärden som hyrt ut en lägenhet i Malmö till en rökande hyresgäst.

Det rapporterar tidningen Hem & Hyra.

När hyresgästen flyttade in i lägenheten för drygt tre år sedan var den nyrenoverad. Nu kräver hyresvärden att rökaren betalar 20 000 kronor eftersom skadorna går över gränsen för ”normalt slitage”.

Men hyresgästen har hittills vägrat betala och nu är ärendet uppe i Tingsrätten.

Hyresgästen själv säger att han bara haft cigarettrök i lägenheten i samband med fester.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Frimärken för 15 miljoner såldes i Malmö

Under de senaste dagarnas auktion såldes det frimärken för stora belopp.

Josefine Göransson

Kl.18:59, 18 mars, 2018

Frimärken för 15 miljoner såldes i Malmö
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Arne Forsell / Bildbyrån

En internationell frimärksauktion har hållits i Malmö under de senaste dagarna. Auktionen organiserades av auktionshuset Postiljonen. Under auktionen, som pågick under torsdagen, fredagen och lördagen, såldes frimärken för inte mindre än drygt 15 miljoner kronor, skriver Kvällsposten. Det är två miljoner från rekordet på 17 miljoner kronor.

– Vi är absolut nöjda, det är en relativt liten bransch och det är få som omsätter så mycket i Skandinavien, säger Lars-Olow Carlsson, vd på Postiljonen till tidningen.

Cirka 200 besökare var på plats under auktionen. Enligt Lars-Olow Carlsson bestod besökarna främst av av samlare, men även av kollegor och konkurrenter. Många väljer dessutom att bjuda via internet istället för att vara på plats.

Det objekt som var mest eftertraktade var två finländska brev som såldes för 640 000 kronor. De kommer från Finlands tidigaste frimärksperiod då valören var i ryska kopek eftersom Finland vid tidpunkten tillhörde Ryssland.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”

Enligt polisen rör det sig om stora summor pengar som stjäls.

Michael Olsson

Kl.16:27, 18 mars, 2018

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”
Montage: Arkiv/Creative Commons

Både polisen och banken har vid flera tillfällen varnat allmänheten för bedragare som kapar personers konto via Bank-ID. Men trots varningarna är det allt fler som drabbas.

– Vi snackar om stora summor och många offer, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef för bedrägerisektionen i väst till Kvällsposten.

Bedrägeriet misstänks vara organiserat och sedan sommaren har polisen fått in över 100 anmälningar. Metoden har tidigare uppmärksammats i media, men skördar fortfarande offer. Bedragarna låtsas komma från polisen eller banken för att få offret att logga in på sitt Bank-ID.

I samband med att offret ska logga in sitter bedragaren och gör samma sak med offrets personnummer. När målsägaren sedan ska loggar in är det bedragaren som kommer in på kontot. Därefter skickas pengarna över till en målvakt.

– Själva bedragaren är svårutredd, men inte penningtvättaren. Vi ser ju vilken enhet som pengarna hanteras på. Vi kan också se vilken bankomat som pengarna tas ut ifrån och i bästa fall kan vi få ut film därifrån. Men vissa bankomater har tyvärr inte någon kamera och ibland använder målvakterna suspekta växlingskontor som saknar kamera, säger Lars-Ove Wessberg till tidningen.

Bedragarna lurar även sina offer genom att ringa med falska nummer, som ser ut att komma från en bank eller från polisen. Men som polisen vid flera tidigare tillfällen förklarat ska man aldrig lämna ut sina uppgifter, utan genast lägga på luren om det är en misstänkt bedragare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng