Ikea får nya regler efter rattfulla chaufförer

Efter ett återkommande problem med rattfulla chaufförer införs nu stickprovskontroller av Ikea. Vakter ska se till att kontrollerna genomförs.

Camilla Segerberg

Camilla Segerberg

Kl.07:00, 22 mars, 2017

Ikea får nya regler efter rattfulla chaufförer
Foto: Flickr

På riksväg 23 utanför Växjö körde en chaufför av vägen med sin långtradare i januari i år. Han hade nästan två promille alkohol i blodet och han kom från Ikeas distributionscentral i Älmhult.

Nu kommer nya regler för Ikeas organisation och de åkerier de använder sig av,  enligt tidningen Trailer och lastbilstidningen Proffs. Den 1 april börjar reglerna att gälla och stickprovskontroller kommer att göras av vakterna på de olika områdena. Förarna som ska in på Ikeas distributionscentraler kan då bli stannade för att göra fysiska utandningskontroller. De tidigare proverna som gjordes vid en uppenbar misstanke om alkoholpåverkan kommer fortfarande att finnas kvar.

– Vi strävar hela tiden efter att göra saker bättre och bättre. Under de senaste veckorna har vi lärt oss att vi kan göra än mer för både vår egen interna säkerhet men även för säkerheten på vägarna, säger Olov Hjalmarsson, DC Manager, Älmhult, till Trailer.se.

Ingen chaufför kan tvingas till att ta proven, men om de vägrar skjuts lastningen och lossningen upp med åtta timmar. Blir testet positivt förbjuds chauffören att komma in på området och om chauffören är uppenbart berusad ska polis tillkallas.

De nya reglerna kommer att införas på distributionscentralerna i Älmhult och Torsvik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel