Polisen varnar: Bedragarnas nya knep

Genom att utge sig för att komma från ett elbolag lyckas bedragarna lura till sig pengar, smycken och elektronik. Nu går polisen ut med en varning om att vara uppmärksam på bedragarnas nya knep.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.09:50, 21 mars, 2017

Polisen varnar: Bedragarnas nya knep
Bedragarnas nya knep är att utge sig för att komma från ett elbolag. Foto: Pixabay

Tidigare har polisen uppmärksammat bedragare som utger sig för att vara hantverkare eller komma från hemtjänsten. Nu varnar polisen i Nordvästra Skåne för bedragarnas senaste knep.

– Bedragaren ringer och utger sig för att ringa från den äldres elbolag, men man säger inte vilket. Det är lätt att gå i fällan, det är klart att det är lätt att falla dit om man utlovas pengar som kompensation, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson, informatör på polisen i Nordvästra Skåne, till Kvällsposten.

En man i 80-årsåldern ska nyligen ha blivit utsatt. Med anledning av att mannen nyligen hade haft strömavbrott ringde bedragarna upp honom och berättade att elbolaget ville kompensera honom för det. Allt han behövde göra var att uppge sitt personnummer och kontouppgifter.

– Men mannen insåg att det stämde inte så han slängde på luren och ringde polisen för att göra en polisanmälan, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

Det är inte bara via telefon som bedragarna försöker lura äldre. Även situationer där de bokar in en tid för att kontrollera den elektriska installationen i personers hem har förekommit. Det bedragarna är ute efter är då oftast kontanter, smycken och hemelektronik.

Enligt Eva-Lotta Hermansson Truedsson gäller det att vara försiktig.

– Lämna aldrig ut uppgifter över telefon. Inga seriösa företag ber om det, aldrig, aldrig. Och ta namn och nummer, ring sedan till företaget som personen utger sig för att komma från och kontrollera detta, säger hon till Kvällsposten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Säsongen där oseriösa hantverkare är i farten har börjat igen. "Vi har de här problemen med jämna mellanrum", säger polisen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.11:50, 22 maj, 2017

Polisen varnar för oseriösa hantverkare
Foto: Pixabay

I flera års tid har det funnits oseriösa hantverkare som försöker bedra svenskar runt om i landet. Nu har polisen börjat få in en del anmälningar om problemet.

– Vi har de här problemen med jämna mellanrum och det är ofta säsongsbetonat. Vi kan inte nog varna för det, säger Fredrik Bratt vid polisens ledningscentral i region Syd till Kvällsposten.

De oseriösa hantverkarna är något som är svårt för polisen att handskas med. Ofta görs en affär med hantverkarna upp, och då blir det snarare en fråga som måste lösas civilrättsligt.

– Uppmaningen är därför att man ber dem gå om de kommer och man inte vill ha dem där. Om de ändå propsar på, tar sig in på tomten eller klättrar upp på taket så kan man ringa 112. Det gäller förstås även om situationen upplevs som hotfull, säger Fredrik Bratt.

Kvällsposten har pratat med Torbjörn Dahlström, som nyligen blivit utsatt för problemet. Hans svärfar fick oväntat besök av två män i en skåpbil som erbjöd sig att laga en sprucken takpanna de sett. Kort därefter hade de tagit sig upp på taket, och börjat riva upp några takpannor.

– Det skulle kosta honom 500 kronor. Men efter en stund kom de ner igen och sade att hela taket behövde bytas för 25 000 kronor, säger Torbjörn till tidningen.

Svärfadern ringde Torbjörn som kom till platsen och hotade med att ringa polisen. Då började hantverkarna att skriva på varandra och tog sig snabbt ner från taket innan de försvann. Nu är hantverkarna polisanmälda.

– Det tyder ju på att de inte var seriösa, min erfarenhet av det här visar att de inte alls är intresserade av att ha med polisen att göra. En seriös hantverkade hade stannat kvar för att reda upp situationen, säger Fredrik Bratt.

FaktaSå undviker du bedragarna:

 

• Känn efter själv och lita på magkänslan. Känns det lite för bra för att vara sant är det ofta en indikation på att något är fel.

• Börja inte föra en dialog, utan tacka vänligt men bestämt nej.

• Det finns givetvis seriösa hantverkare. Vill du undvika bedragarna ska du ta reda på företagets organisationsnummer och begär ID-handlingar på hantverkarna.

• När det gäller betalning ska du aldrig betala i förskott eller i kontant. Är du nöjd sätter du inte betalningen på ett företagskonto.

• Kolla med Bolagsverket om företaget verkligen finns. Dubbelkolla om de har en F-skattsedel via Skatteverket.

• Finns det möjlighet ska du be om referenser på tidigare utförda arbeten.

• Ska du göra en affär med hantverkarna, se till att upprätta ett skriftligt avtal där det framgår vad som ska göras och vad det kostar. Annars står ord mot ord i en eventuell tvist.

Källa: Polisen/Kvällsposten

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man stal från flera äldre personer

En man ska i mars i år ha tagit sig in i äldre personers bostäder och tagit saker. Nu åtalas han vid Malmö tingsrätt för flera olika brott.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.15:01, 15 maj, 2017

Man stal från flera äldre personer
Foto: Pixabay

En man från Polen ska i mars i år ha tagit sig in i en fastighet i Malmö där flera äldre personer bor. Hos en kvinna lyckades mannen få med sig två väskor innehållandes saker till ett värde av cirka 1 400 kronor.

Hos en annan boende tog han två börsar innehållandes id-kort, bankkort, kontanter och mobiltelefon till ett sammanlagt värde av drygt 1 800 kronor. Bankkortet har mannen använt för att ta ut 15 000 kronor ur en bankautomat.

När mannen, som är i 35-årsåldern, tog sig in i en tredje kvinnas bostad lyckades den boende putta ut mannen innan han hunnit ta något.

Mannen åtalas nu vid Malmö tingsrätt och misstänks för bedrägeri, försök till grov stöld samt två fall av grov stöld.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

73-åring avvärjde matt-bedragare

Bedragaren stämde träff i 73-åringens hem. Men 73-åringen misstänkte att något inte stämde.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.18:27, 5 maj, 2017

73-åring avvärjde matt-bedragare
Foto: pixabay

Det började med ett telefonsamtal vid 16-tiden på onsdagen.

En man i 40-årsåldern ringde upp en 73-årig man och sa sig arbeta för ett känt mattföretag.

– Han gör gällande att den här butikens ska avvecklas och kan då sälja mattor till mycket förmånliga priser och de bestämmer träff hemma hos den äldremannen.

Mattförsäljaren dyker upp i personbil hos 73-åringen på torsdagen vid lunchtid.

– Den äldre mannen blir då erbjuden att köpa fyra mattor som normalt kostar 30 000 kronor styck, för endast 62 000 kronor sammanlagt, säger Lars Förstell, presstalesperson på Malmöpolisen.

73-åringen, som vid det är laget började misstänka att han hade att göra med en bedragare, förhandlade om priset.

– Förhandlingarna går fram och tillbaka och han lyckas få ner priset till 6000 för en matta. Men innan de ska komma överens om affären ber 73-åringen om att få se försäljarens legitimation, förklarar Lars Förstell.

Bedragaren förklarar att han hade passet i bilen varpå 73-åringen säger att han kan följa med ut i bilen för att se det.

– När de kommer ut hoppar bedragaren in i bilen och försvinner, säger Lars Förstell.

Polisen har signalement på mannen och det ska röra sig om en man i 40-årsåldern som är runt 175-lång. Han ska också vara prydligt klädd och ge ett mycket propert intryck.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bedragarnas sluga metod: ”Man ska vara uppmärksam”

Polisen har fått in ett antal anmälningar av liknande art.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.16:00, 28 april, 2017

Bedragarnas sluga metod: ”Man ska vara uppmärksam”
Foto: Mostphotos

Under de senaste två veckorna har polisen fått in ett 15-tal fall av liknande slag från områdena kring Malmö, Lund och Lomma.

– Det handlar om två män som tar kontakt med äldre personer i 80- till 100-årsåldern och berättar att de ska skicka hem någon som ska justera TV:n, säger Lars Förstell presstalesperson på Malmöpolisen.

Bedragarna tar sedan betalt för servicen och de äldre tvingas uppge in sina kortuppgifter. Dessa uppgifter används sedan för att göra uttag från kontot.

Enligt polisen har man sett att det finns ett stort antal fall i andra delar av landet med samma tillvägagångssätt.

– Det finns över 30 ärenden bara i Göteborgsområdet. Det skulle kunna kan röra sig om samma individer som flyttar sig rent geografiskt, men det finns i nuläget inget som tyder på att de är verksamma över flera områden samtidigt, säger Lars Förstell.

Enligt polisen är personerna påstridiga och polisen uppmanar till försiktighet, inte bara hos de äldre.

– Vi ser gärna att grannar och anhöriga till personer som är i den åldern hjälper till och varnar dem för det här. Man kan också låta till exempel grannen komma in så att man inte är ensam när det ska komma någon, säger Lars Förstell.

Han menar förklarar att de sett exempel på att bedragare generellt är mindre benägna att utföra brottet om det är någon annan med.

 

– Men om man inte känner ett behov av den servicen som de säger att de ska utföra ska man vara uppmärksam. Man måste vara försiktig med vem vem släpper in, säger Lars Förstell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre kvinna rånades brutalt – här är polisens signalement

En äldre kvinna utsattes för ett grovt rån efter att ha varit och handlat matvaror.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.14:58, 25 april, 2017

Äldre kvinna rånades brutalt – här är polisens signalement
Foto: Mostphotos

Vid 18.30-tiden igår kväll hade en kvinna i 90-årsåldern varit och handlat.

Kvinnan ska ha anlänt till sitt hem i Limhamn med rollatorn fullastad med matkassar, varpå hon i entrén till fastigheten använde en automatisk dörröppnare.

– Då kommer en man in precis bakom henne och tar ett grepp om hennes midja med ena arma. Med andra amen drar han upp dragkedjan på kvinnas jacka och tar hennes plånbok som hon har i innerfickan, säger Nils Norlin, presstalesperson på Malmöpolisen.

Mannen ska enligt polisen ha försvunnit innan dörren hann gå igen.

Kvinnan ska inte ha blivit skadad i samband med händelsen, men blev av med kort samt en mindre summa pengar. Brottet rubriceras som grovt rån mot åldring och det finns ingen misstänkt i ärendet.

– Vi har ett signalement på den här mannen. Det rör sig om en lång och smal man mellan 30 och 40 år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel