TV: Malmöbons makabra insektsupptäckt i maten

Malmöbon gjorde en läskig upptäckt när hon skulle skölja riset. Då tog hon fram kameran och filmade de små djuren som kröp fram.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.09:05, 15 mars, 2017

21-åriga Malin Larsson från Malmö hade i vanlig ordning varit och handlat i en lokal matvarubutik. Hon och pojkvännen hade planerat att laga korvstroganoff och köpte bland annat ris.

Paret och deras vänner träffades, åt av maten och efteråt tog Malin med sig risförpackningen hem.

När det några dagar senare var dags att laga ris igen och skulle skölja det gjorde hon den obehagliga upptäckten, rapporterar Nyheter24.

– Då såg jag plötsligt något svart i riset. Jag trodde först att det var ett svart skal till ett riskorn som kommit med, men då såg jag att det rörde på sig, berättar Malin för Nyheter24.

Malin tog fram kameran och filmade de små larvliknande krypen som slingrade sig fram mellan riskornen.

– De var svåra att se, så fort man skakade om förpackningen så de syntes så kröp de direkt ner i botten igen. Så det var antagligen därför vi inte märkt dem första gången vi lagade riset.

Händelsen lades ut i sociala medier och på Facebook uppmanar hon folk att dela klippet för att varna andra. I förpackningen hittade hon både levande och döda larver.

Biologen Jan Jungerstam, Anticimex, konstaterar att larverna inte är ovanliga.

– De kan ha kommit in i förpackningen varifrån som helst som förpackningen befunnits sig, under transporten, i butiken och så vidare. Men med tanke på storleken på larverna som fanns i förpackningen så tror jag att de i alla fall är några veckor, eller månad, gamla, säger Jungerstam till Nyheter24.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Råttorna blir fler i Skåne – saneringar ökar kraftigt

Råttbeståndet ökar i hela landet. Det visar siffror från Anticimex som redovisar att råttsaneringen har ökat lavinartat de senare tre åren.

Anton Unosson

Anton Unosson

Kl.22:43, 24 mars, 2017

Råttorna blir fler i Skåne – saneringar ökar kraftigt
Foto: Pixabay

Nya uppgifter från företaget som bekämpar skadedjur, Anticimex, visar att saneringen av råttor i Sverige har ökat med hela 67 procent de senaste tre åren. Allt fler vänder sig till saneringsföretag för att få hjälp med bekämpning av råttor.

– Så länge som råttor har tillgång till föda, vatten och skydd kommer de att trivas och föröka sig. Vi kan tillsammans göra mycket för att minska antalet råttor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

I de flesta län i landet har saneringen ökat men det är inte nödvändigtvis så att råttorna har blivit fler för att fler väljer att ta itu med problemen. Råttor kan orsaka allvarliga skador på hus och egendom. De kan även bära på virus som är farliga för människor.

– En sanering kan ju vara mycket liten och bara handla om att få bort en råttfamilj. Råttornas utbredning finns det ingen statistik över. Men det är tydligt att alltfler söker hjälp och vi tror att det hänger ihop med att råttorna blivit fler, säger Håkan Kjellberg.

Utbredningen av råttor beror till stor del på att tillgången på mat har ökat, menar Håkan Kjellberg. Se statistiken på råttsaneringen i Blekinge län de senaste åren nedan:

FaktaAntal saneringar utförda i Skåne:

2016: 17 268
2015: 14 534
2014: 11 927
2013: 8 791

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skräckbeskedet: Blodsugande parasit ökar rejält

Här är beskedet vi inte vill ha. Vägglössen ökar enormt i Sverige – och har utvecklat resistens mot bekämpningsmedel.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.15:48, 23 november, 2016

Skräckbeskedet: Blodsugande parasit ökar rejält
Foto: Wikimedia Commons/Bildbyrån

De är stora som äppelkärnor – och älskar vårt blod. Vägglöss är en mardröm för många och nu rapporterar Anticimex att de ökar i explosionsartad takt. Antalet saneringar har ökat från 1 000 till 17 000 på mindre än tio år och det finns flera faktorer bakom de kraftigt stigande siffrorna.

– Spridningen av vägglöss ökar något fruktansvärt. Vägglössen har utvecklat resistens mot bekämpningsmedel, vi reser mer än förut, och det finns en stor okunskap om hur vägglusen ser ut och hur man skyddar sig, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, till Aftonbladet.

De finns i stort sett överallt – på flygplan, tåg, bussar och båtar och det är lätt att få de små blodsugarna med sig hem efter en resa. De upptäcks ofta genom små svarta prickar på möblerna, eller fysiskt och psykiskt obehag. Under natten kryper vägglössen gärna fram för att suga ditt blod.

– De gillar ställen där vi vistas en längre tid. Vad vi vet sprider de inga smittor, men betten kliar och obehaget gör att många utvecklar sömnproblem.

En sanering kan bli en dyrbar historia och kostar upp till 20 000 kronor. För att undvika de blodsugande parasiterna rekommenderar Anticimex och Trygg Hansa följande:

* Lägg kläder i plastpåsar inför resan.* Ställ aldrig resväskan på eller under sängen.* Tvätta second hand-fyndade textilier i 60 grader.* Kolla i och under sängen. Små, svarta prickar är vägglössens spillning.

Text: Martin Persson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vägglössen – allt vanligare i svenska hemmen

För ett par år sedan var vägglöss ovanligt i Sverige. Nu drabbas tiotusentals hem varje år – i synnerhet efter semestern.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:00, 21 augusti, 2016

Vägglössen – allt vanligare i svenska hemmen
Foto: Wikimedia Commons

För ett par år sedan var vägglöss ganska ovanligt i Sverige – nu drabbas tiotusentals hem – varje år. Den största orsaken till invasionen är att vi reser allt mer – och då följer vägglusen med hem i resväskan

– Ofta är det lite lömskt när man får med sig vägglöss, till en början vet man kanske inte att man fått det, reaktioner på stickmärken kan komma senare och så. Men ofta kan vi när vi kallas in framåt september härleda det till någon typ av semesterresa, säger Håkan Kjellberg, teknisk chef på Anticimex till TT.

För att få vägglöss behöver du inte varit något udda resmål eller bott på ett sjaskigt hotell – vägglössen kan finnas överallt.

Röda prickar eller märken på kroppen samt blod eller spillning i sängen kan vara tecken på att du drabbats. Men samtidigt är okunskapen om vägglössen fortfarande stor.

– Det finns förutfattade meningar om att det har med smuts att göra, det finns okunskap om hur vägglössen ser ut och okunskap om hur man ska bete sig när man kommer till ett temporärt boende som man inte vet något om, säger Håkan Kjellberg.

För att förhindra att vägglösen följer med dig hem ska du ta en titt under sängen på hotellet. Ställ resväskan långt ifrån och låter kläderna ligga kvar i din väska. När du kommer hem bör du kontrollera väskan och dammsuga den. Har du möjlighet så tvätta kläderna i 60 grader.

Vägglössen sprider inte sjukdomar men kan trots det orsaka stort lidande och besvär.

– Man kan drabbas av sömnsvårigheter och bli isolerad socialt. En del får också allvarligare reaktioner av sticken, säger Håkan Kjellberg.

För att bli av med vägglösen krävs det sanering av proffs. En del blir av med dem med en gång medan det kan ta upp till tio besök innan andra blir av med dem, detta skriver TT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel