Här ska 3000 bostäder byggas – knyter ihop Malmö och Lund

Invånarantalet i kommunen ska öka med en tredjedel.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.15:23, 6 mars, 2017

Här ska 3000 bostäder byggas – knyter ihop Malmö och Lund
Foto: Pixabay

När stambanan mellan Malmö och Lund ska byggas ut, med start hörsten 2017, kommer Burlövs station att få fler avgångar.

I och med det är stationen navet för planeringen kring den nya Kronetorpstaden, som pågått i flera år. Det var en arkitekttävling som vanns av Nyréns Arkitektkontor 2014, ligger till grund för det pågående arbetet.

Planen i nuläget är att stadsdelen kommer att ha 3000 nya bostäder när projektet är klart.

– Avsikten är att det ska byggas blandad stad som förutom bostäder bland annat ska innehålla kontor, skola, parker och idrottsanläggningar. Det blir en hel stadsdel ungefär lika stor som Västra Hamnen, förklarar Kerstin Torseke Hulthén.

En större plan för hela området ska gå ut på samråd till sommaren, men detaljplanerna kommer att färdigställas bit för bit vart efter att området ska byggas ut.

– Den första detaljplanen som gjordes byggs just nu vid Kronetorps gård, på den högsta punkten. Det är fyra kvarter och en del av lägenheterna har redan sålts. inflyttning blir i sommar, berättar projektledaren.

Just de fyra första kvarteren ägs av ett privat bolag men Kerstin Torseke Hulthén förklarar att kommunen äger cirka en tredjedel av marken där det kommer att byggas.

När hela stadsdelen färdigbyggts kommer grannkommunen att ha ökat invånarantalet med en tredjedel.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trött liveshow tar plats på Gustav Adolfs torg – ska bidra till lugnande effekt

Lugn och ro ska spridas i stan – med hjälp av vilande björnar.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.22:33, 15 december, 2017

Trött liveshow tar plats på Gustav Adolfs torg – ska bidra till lugnande effekt
Foto: Filip Beijer

En ovanlig filminstallation tar plats på Gustav Adolfs torg under några veckor i december och januari.

Besökare och Malmöbor som går förbi på torget kommer kunna blicka upp på en av husfasaderna och få en inblick i en björnhona och hennes tre fjolårsungars idevila. Allt sänds live från djurparken Järvzoo i Hälsingland.

– Sändningen på Gustav Adolfs torg är en tillfällig installation som kan bjuda in till reflektion över vilka vi är och hur vi lever. Eller om man så vill, bara ge en spännande inblick i björnarnas liv. Det finns något tryggt och trösterikt över att titta in i björnens ide; vetskapen om att björnen lugnt sover vidare vad som än händer, säger Olle Toftenow på filmbolaget Tally-ho, som har skapat installationen.

Tanken med livesändningen är att björnarnas lugna vintervila ska smitta av sig till stressade Malmöbor.

 

FaktaBjörnarnas vintervila:

Vintervilan är inte en riktig dvala, men heller ingen vanlig sömn. Det är en djup sömn då kroppstemperaturen sänks med bara några grader, men hjärtverksamheten sänks drastiskt så att hjärtat bara slår runt 10 slag i minuten, mot normalt 40-50 slag. Njurarna ”stänger av” urinproduktionen och mage och tarm slutar arbeta. Det tar björnarna flera veckor att nå den djupa vintersömnen.

Källa: Malmö Stad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil utsattes för explosion i Rosengård

Polis larmades till platsen.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.20:57, 15 december, 2017

Bil utsattes för explosion i Rosengård
Foto: Arkiv/Casper Johansson

Kring 17.30-tiden på fredagseftermiddagen skedde någon form av explosion riktat mot en bil på Cronmans väg i Malmö, enligt uppgifter från polisen.

En patrull kallades till platsen och en anmälan om skadegörelse har upprättats. Polisen misstänker att någon form av banger, en typ av smällare, har använts.

Ingen person kom till skada till följd av händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SJ släpper gratisbiljetter – för välgörenhet

Resenärerna uppmanas att istället skänka pengar till välgörenhetsorganisationerna som ingår i kampanjen.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.20:27, 15 december, 2017

SJ släpper gratisbiljetter – för välgörenhet
Foto: Bildbyrån

I februari bjuder SJ på tågbiljetten på fyra avgångar mellan Stockholm och Malmö/Göteborg. Istället uppmanas resenärerna att skänka valfritt belopp till organisationerna Friends och Min Stora Dag, som man gör projektet tillsammans med.

Bidragsgivandet sker via Swish i samband med att biljetten bokas.

På tåget kommer representanter från de båda föreningarna finnas för att berätta mer om deras arbete för utsatta barn.

– Friends och Min Stora Dag gör viktiga insatser för barn i Sverige, varje dag. SJ stöttar deras verksamhet på olika sätt. Bland annat med tågresor som även många SJ Prio-kunder är med och bekostar genom att skänka sina insamlade SJ Prio-poäng. Vi på SJ har flera etablerade samarbeten med olika organisationer. Nu vill vi testa ett nytt sätt att involvera våra resenärer i engagemanget och hoppas förstås på både stor uppslutning och stor generositet, säger SJs hållbarhetsdirektör Erica Kronhöffer i ett pressmeddelande.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Trenden med drönare alltmer populär: ”Du glömmer världen”

Under lördagen sker en tävling på Teknikens och Sjöfartens hus med mikro-drönare inomhus.

André Kvist

André Kvist

Kl.18:04, 15 december, 2017

På senare år har drönare tagit världen med stormsteg. Från militär användning till att vara fotografens favoritverktyg har drönarna nu fått en egen sport.

För drygt två år sedan kom sporten drönarracing eller ”droneracing” att slå igenom i Sverige. Numera finns det cirka 60 aktiva som tävlar, organisation har sin egen liga i SDC, Swedish Drone Cup.

Det finns olika varianter inom sporten. Den vanligaste är utomhus med drönare som kan gå i uppemot 200 kilometer i timmen där man kör en bana. Det finns även momentet freestyle som går ut på att göra tricks. Den senaste i raden är mikro drönare inomhus.

Under lördagen sker en tävling i Teknikens och Sjöfartens hus på Malmöhusvägen. Bakom evenemanget står Malmö Museer, Flygakademien och laget Teamkickracing.

– I rent nördspråk är det racedrones vi kör. Du måste ha väldigt snabba reflexer och du har fyra motorer att styra för att ta dig genom banan, säger Emil Augustsson, teamledare.

Totalt är det drygt 20 personer som tävlar. Tre piloter, som de kallas, kör mot varandra samtidigt. Bästa tider från kvalomgångarna (tre stycken) tar sig till final A, B, C och så vidare.

Emil Augustsson är lagledare för Teamkickracing. Foto: André Kvist.

Emil Augustsson är lagledare för Teamkickracing. Foto: André Kvist.

Drönaren styrs med en klassisk handkontroll men man ser banan via en kamera på drönaren i sina videogoggles. Detta kallas first person view, FPV. Åskådarna kan samtidigt ta del av tävlingen på en stor skärm. Under lördagen kommer även åskådare få pröva på hur det känns att vara pilot.

– Så fort man tar på sig glasögonen så känns det som det som går som attan. Du glömmer världen runtomkring dig, säger Emil Augustsson och fortsätter:

– En stor grej är gemenskap, just för att det är så nytt och explosionsartat att folk som sysslar med det håller ihop. Vi är ju nördar allihopa!

En av dem som fångats av trenden är Oscar Nilsson, 17 år, som började i somras och har tagit sig till plats sju i Sverige. Han hittade sporten via Youtube.

– Jag såg en video och tänkte att ”det här vill jag verkligen ha”. Sen köpte jag min första drönare och tyckte det var riktigt coolt, det kändes som att jag var verkligen där, säger han. Jag hittade ett community och sen körde och körde jag hela dagarna.

Oscar Nilsson provkör banan. Foto: André Kvist.

Oscar Nilsson provkör banan. Foto: André Kvist.

I nuläget ligger Sverige något efter andra länder som USA och Tyskland. Malmö ligger i framkant i landet med många utövare och om utvecklingen fortsätter spås en ljus framtid.

– Om 5-10 år tror jag att människor lever på detta. Det är ju i framkant för att ge människan adrenalinkickar men samtidigt är det säkert, säger Emil Augustsson.

För mikrodrönarna får man lägga ut lite mer än en tusenlapp. De större modellerna för utomhusbruk kan kosta ungefär 10 000. Det som krävs är en drönare, batterier, glasögon och kontroll.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratals löpande tomtar invaderar Malmö

På söndag är det dags för den årliga Tomtelöpningen genom stan.

André Kvist

André Kvist

Kl.17:13, 15 december, 2017

2 bilder
  • Förra årt var drygt 100 tomtar med, i år räknar man att det blir desto fler. Foto: Saga Sjöberg.
    Förra årt var drygt 100 tomtar med, i år räknar man att det blir desto fler. Foto: Saga Sjöberg.
  • Foto: Saga Sjöberg.
    Foto: Saga Sjöberg.

Tomtelöpningen på söndag arrangeras av Malmö Löparföreningen. Starten går klockan 10.30 från Hylliekroken, därefter kommer tomtarna ta sig 18 kilometer genom stan.

Då det inte är ett traditionellt lopp kan man hoppa av och på lite som man vill. Det finns ingen anmälningsavgift men tomtedräkt är nog att föredra i sammanhanget.

LÄS MER: TV: Hundratals tomtar tar över Malmös gator

– Det är jäkligt kul, folk blir glada och skrattar när man kommer. Sen är det  rätt skönt att springa utan press om tid eller mål och distanser, Här bara kör vi. Man kan inte ha tråkigt när man springer genom stan i tomtedräkt, säger Anders Sjöberg, ordförande Malmö Löparförening.

Är det ett krav att ha tomtedräkt?

– Näh, alla är välkomna att vara med och jag brukar ha några tomteluvor i reserv ifall att.

Längs vägen kommer löparna sprida glädje och julkänsla, dansa kring grannar och stanna för en julfika med pepparkakor och julmust.

Foto:

Från 2016 års Tomtelöpning. Foto: Saga Sjöberg.

I nuläget räknar arrangörerna med att drygt 200 kommer att delta, en fördubbling från förra året. Tävlingen startade för 4-5 år sedan och intresset har bara vuxit.

– Jag tror det kan bli ännu fler än 200 men man vet aldrig riktigt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng