24Malmö.se träffar Filston Mawana

Supertalangen: ”Jag vill bli bättre än Zlatan”

Han spelade fotboll varje rast, gjorde succé i landslaget och jagades av europeiska storklubbar. Möt Filston Mawana – MFF-talangen som lämnade tryggheten för att nå Bundesliga.
– Jag vill bli bättre än Zlatan, säger han i en exklusiv intervju med 24Malmö.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.14:00, 19 februari, 2017

Filston Mawana kom till Sverige som sexåring från Kongo-Kinshasa. Den första tiden i sitt nya hemland spenderade han bland annat i Arlöv innan familjen slutligen flyttade till en lägenhet i närheten av Swedbank Stadion. Från tiden i Kongo-Kinshasa minns han inte jättemycket.

– Men vi spelade ofta fotboll utomhus fast då var det inte direkt med några fotbollar. Man fick spela med det som fanns helt enkelt. Vi lade två par skor som mål, berättar Filston Mawana.

LÄS MER: MFF:s jättetalang tremålsskytt i EM-kvalet

När familjen Mawana landade vid Stadionområdet valde Filston till en början att inte spela någon fotboll, åtminstone inte med något lag. Däremot spelade han mycket fotboll ute på gården och under rasterna i skolan tillsammans med bland andra MFF-spelaren och bästa kompisen Pavle Vagic.

– Vi spelade fotboll varje rast. Men till slut gick jag och provspelade med MFF. Min storebror hjälpte mig med det. Först då började jag spela fotboll organiserat, minns han tillbaka.

Filston Mawana

Tiden i Malmö FF var för det mesta en stor succé. Under sina första år tyckte han att det var kämpigt. Men i 12-årsåldern tog Mawana stora steg. Den numera 16-årige anfallaren öste in mål – och tog sedermera plats i de svenska pojklandslagen.  I höstas blev han stor hjälte för landslaget när han hoppade in och gjorde hattrick.

– Jag vet inte vad jag tänkte just då faktiskt. Det kändes som en dröm. När jag gjorde det första målet var det min första bollkontakt. Men jag fick god hjälp av min anfallskollega Edvin Crona, berättar han.

Målen gav eko och flera klubbar i Europa var intresserade av Mawana – och med tanke på att hans kontrakt gick ut med MFF var han extra het på marknaden.

– Det var många klubbar som hörde av sig till min agent, Andre Filipe Jenaro. Jag vet att det var lag från Serie A och Premier League men inte vilka lag. Men Hoffenheim hörde av sig tidigt. De hade varit och tittat på mig ett par gånger, säger Mawana.

Vad var det som gjorde att du valde just Hoffenheim?
– Jag har kollat väldigt mycket på Bundesliga och jag kan se mig själv spela den typen av fotboll. Det är typiskt min spelstil, det går snabbt, finns tekniska spelare, finns fysiska spelare och kombinerar man allt det blir det något bra av det. Därför valde jag Tyskland.

Varför blev det ingen fortsättning i MFF?
– Jag kände att jag hade fått tillräckligt, jag ville ut och testa mig själv på riktigt på något sätt.

Hur var reaktionen från din familjen när du skulle flytta till Tyskland?
– Hela min familj blev väldigt glada. De var stolta över mig. Jag har jobbat hårt för att nå hit. Jobbar man hårt så får man till slut utdelning. För mig är det här ett kvitto på att man lagt ner många timmar för att kunna ta sig hit. Jag har inte bara tränat fotboll, utan har lagt ner många timmar på gymmet också.

Hoffenheim är en liten ort tillhörande delstaten Sinsheim i södra Tyskland med knappt 4 000 invånare. Fotbollslaget huserar i toppen av Bundesliga och parkerar i skrivande stund på femte plats i tabellen med samma poäng som Dortmund. Toppar tabellen gör Bayern München. I akademin finns flera landslagsspelare från Tyskland, Belgien, USA och Israel. Filston Mawana och flera andra som tillhör akademin bor tillsammans i ett stort hus. På bottenplan har de sitt omklädningsrum, på mittenplan har de matsal och högst upp bor spelarna i egna rum.

– Rummen är möblerade med säng och allt sånt. TV, data och sånt får man fixa själv. Men vi har ett TV-rum och biljardrum. Internet finns också. Det är viktigt där vi bor eftersom det inte finns så mycket att göra. Hoffenheim är en jätteliten stad, berättar han.

Den 8 januari lämnade 16-årige Filston Mawana Sverige och tryggheten för Tyskland. Den första tiden i Hoffenheim har varit bra och han lyckades göra mål i första matchen med sin nya klubb.

– Vi har spelat tre, fyra träningsmatcher och har mött SV Waldhof, Nürnberg och Dortmund. Det har blivit ett mål och en assist så här långt, säger han.

Vad har tränarna sagt till dig?
– De pratar med mig hela tiden. Vi har mycket kontakt och han har varit nöjd med hur jag presterat. Både jag och han ser framemot när serien börjar. Han är bra och är väldigt engagerad i det han gör.

16492203_1363283563729363_109218216_o
Filston Mawana i en match mot Dortmund. Foto: Hoffenheim

Hur funkar det med skolan?
– Jag började skolan i Sverige ett år senare för att jag skulle lära mig svenska. Så egentligen går jag i årskurs nio nu. Just nu läser jag bara tyska för att lära mig språket. När jag lärt mig tyska kommer jag kunna prata fem språk flytande: svenska, engelska, franska, lingala och tyska då. Sen ska jag börja i skolan här som de andra. Mittemot mig bor en kille från Senegal, vi pratar samma språk och umgås rätt mycket. Han hjälper mig en del.

Hur ser en dag ut för dig?
– Jag läser tyska mellan klockan åtta och tolv dagligen. Sedan har vi lunch och lite egentid. På eftermiddagarna tränar vi. Fotbollsplanen ligger precis bredvid. Tisdagar och onsdagar har vi morgonträning. Till bortamatcherna åker vi buss, ibland dagen innan. Det beror lite på hur långt det är att åka.

Filston Mawana visar tydligt att han är en oerhört målmedveten kille. Drömmen om att komma utomlands och spela har han haft väldigt länge. Hans största förebild är Cristiano Ronaldo.

– Jag har alltid varit väldigt målmedveten och min dröm är att bli fotbollsspelare. Det är det jag vill leva på. Den drömmen har jag haft sedan jag var väldigt liten och har alltid kollat mycket på fotboll. Min favoritspelare är Cristiano Ronaldo.

Varför just honom?
– Utifrån hur han har växt upp och hur han har tagit sig till toppen. Det är motivation för mig. Han flyttade också tidigt från sin familj. Han har fått kämpa mycket. Det gäller att ge allt man har.

Vad tänker du kring din egen framtid?
– Man vill alltid bli bättre än de som är bäst. Det är det jag strävar efter. Jag vill bli bättre än Zlatan. Men man måste kämpa hårt och gör du det kommer resten. Det gäller att våga ta risker, vågar du det kan du klara av vad du vill i livet.

På lördagen drog serien igång. Hoffenheim inledde med att besegra Kickers Offenbach med 3–1. Hur det gick för Filston Mawana? Han gjorde två mål och spelade fram till ett. Det kunde onekligen inte börjat bättre.

FaktaFilston Mawana
Ålder: 16, fyller 17 i mars. 
Längd: 170 centimeter.
Vikt: 66 kilo.
Familj: Mamma, pappa och sju syskon.
Moderklubb: Malmö FF.
Nuvarande klubb: Hoffenheim.
Aktuell: Malmökille som numera är ungdomsproffs i Tyskland.
Bäste spelare han spelat med: Pavle Vagic.
Bäste spelaren han mött: Nummer tio i Anderlecht.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Janssons och Cibickis succélördag i Leeds – se målet här

Helgens stora hjältar på Elland Road heter Pontus Jansson och Pawel Cibicki.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.09:33, 18 december, 2017

TV: Janssons och Cibickis succélördag i Leeds – se målet här
Foto: Bildbyrån

De båda MFF-produkterna Pontus Jansson och Pawel Cibicki stod för tre viktiga poäng till Leeds på lördagen när laget tog emot Norwich på hemmaplan.

Jansson gjorde sitt andra mål för säsongen på en frispark serverad av Pawel Cibicki.

Målet blev matchens enda och gav laget tre viktiga poäng i jakten på playoff-platserna till Premier League.

Se målet i Youtube-klippet nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succéanfallaren: ”Jag tror att de flesta vet vem jag är nu”

Han gjorde stor succé i superettan med sina tolv mål och tre assist. Nu berättar Deniz Hümmet om livet i franska Troyes, tiden i Malmö FF och de allsvenska ryktena.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.18:56, 17 december, 2017

2 bilder
  • Denniz Hümmet. Foto: Jesper Hallberg
    Denniz Hümmet. Foto: Jesper Hallberg
  • Hümmet drömmer om allsvenskan. Foto: Jesper Hallberg
    Hümmet drömmer om allsvenskan. Foto: Jesper Hallberg

Deniz Hümmet var MFF-talangen som öste in mål i ungdomslagen, men som inte fick ett lärlingskontrakt, flyttade till Frankrike, vände hem och öste in mål hos Gefle i superettan. För 24Malmö.se berättar han historien som gjort honom till en av superettans mest jagade spelarna.

– Min farsa skrev in mig på MFF:s fotbollsskola när jag var fem år. Men jag har sett videos från när jag var två år och lirade fotboll med, berättar Deniz Hümmet med ett leende.

LÄS MER: Lämnade MFF – nu är han tillbaka i allsvenskan: ”Får se om det blir show”

Hümmet blev kvar i MFF tills han var 19 år, då en flytt till franska Troyes lockade. Men tiden i moderklubben minns han med värme.

– Det var hur roligt som helst. MFF är en klubb som rätt tidigt börjar satsa, och jag var alltid med i de grupperna, alltid bland de bästa. Det var kul att spela fotboll helt enkelt, säger Hümmet och fortsätter:

– Ju längre upp i åldrarna man kommer, desto mer seriöst blir det. Det var då jag kände att jag kunde bli någonting. Då valde jag att satsa på det helhjärtat. Jag hade det lätt i ungdomsåren och vann skytteligan varje år.

Deniz Hümmet

I 17-årsåldern insåg Deniz Hümmet att det inte kommer räcka med endast talangen – det krävs hård träning också.

– Man tänkte inte att det skulle bli lika tufft när man blev äldre… När jag kom upp i U17 då fick jag känna på att det kommer krävas extraträning, rätt kost och så vidare.

Där och då kände han att han ville ta steget upp i MFF:s a-lag och hoppades länge på ett lärlingskontrakt. Så blev det inte.

– Jag vet inte riktigt vad som hände, det är många som har ställt mig den frågan. Det året gjorde jag 37 tävlingsmål i Malmö FF och runt ett 20-tal assist också. Det var en hur bra säsong som helst och jag var säker på att jag skulle få ett lärlingskontrakt, säger Hümmet och funderar lite innan han fortsätter:

– Det snackades och jag blev lovad det. Vi förde dialoger och det sades att jag skulle få det, men sen blev det ändrade planer. Varför vet jag inte…

Fick du inget besked?
– Jag hade ett samtal med Daniel Andersson och de andra som bestämmer där. De sa att jag hade gjort det bra och att jag förmodligen skulle få ett lärlingskontrakt. Men i slutet av säsongen fick jag beskedet att de ville förlänga mitt ungdomskontrakt och låta mig träna med a-truppen, men det var jag inte intresserad av. Jag vet att jag förtjänade ett lärlingskontrakt.

Blev du besviken?
– Självklart. Det var tungt eftersom jag spelat i klubben sen jag var fem år. Det var en dröm att få spela i a-laget. Min ambition var att spela i MFF några år och sen kunna dra utomlands.

141104 Malmš FFs Deniz Hummet under fotbollsmatchen i UEFA Youth League mellan Malmš FF och AtlŽtico Madrid den 4 november 2014 i Malmš. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRN / kod PA / Cop 110
Deniz Hümmet i MFF-tröjan. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Erbjudandet om ett nytt ungomskontrakt var inget Hümmet var lockades av. Då började jakten på en ny klubb för den då 19-årige malmökillen. Lag som Juventus, Basel, Zürich, FC Sion och Lyon visade intresse för honom. Men valet föll på något helt annat.

– Troyes och FC Sion var de enda som erbjöd a-lagskontrakt. Men Troyes tränare ringde till mig och bjöd ner hela min familj till Frankrike för att bjuda på middag och titta på faciliteterna. De hade en tydlig plan för mig och jag nappade på det, förklarar Hümmet.

Troyes huserade då i Ligue 2, som är den franska andradivisionen, men vann serien och blev uppflyttade. Plötsligt väntade möten mot lag som PSG, Marseille och Monaco.

– Jag gjorde sex-sju inhopp i Ligue 2 och jag kände mig delaktig i uppflyttningen ändå. Planen var att fortsätta så till hösten, men då avgick fick tränaren och sen ytterligare två. Vi hade fyra tränare på ett år, säger Hümmet innan han fortsätter:

– Det var väldigt rörigt och utomlands funkar det på ett helt annat sätt. Det var en president som ägde klubben och pumpade in pengar.

Trots det startade Hümmet två matcher i högstaligan och hoppade in i ytterligare sju. Bland annat fick han möta lag som Marseille, Bordeaux, Saint-Étienne och Monaco. Trots det valde han att bryta med Troyes i januari tidigare i år.

– Det var många som undrade vad jag höll på med… Jag hade två år kvar på kontraktet och många sa: du är för fan proffs i Frankrike, stanna kvar. Men de vet inte att det viktigaste är att spela matcher. Jag bad om att få bryta mitt kontrakt och efter en månads diskussioner valde de att släppa mig.

Den då 20-årige Deniz Hümmet hamnade då i Gefle, mycket tack vare agenten Nima Modyr. En bra agent, menar han.

– Vi har bra dialoger, det handlar inte alltid om fotboll med Nima. Han är en bra agent. Han har hjälpt mig med många bitar. Det känns bra och vi har ett bra samarbete.

– Jag var uppe i Gävle och tittade på faciliteterna och träffade tränaren. Och som jag sa tidigare var det många som undrade vad jag skulle göra i superettan, men jag tänkte att jag måste få speltid, visa upp mig och göra mig ett namn i Sverige. Nu tror jag att de flesta i Sverige vet vem jag är.

170518 Gefles Deniz HŸmmet reagerar mot domare Per Melin under fotbollsmatchen i Superettan mellan Gefle och …ster den 18 maj 2017 i GŠvle. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRN / kod JL / 135827

Denniz Hümmet under en match med Gefle. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Väl i Gefle slutade det med succé för Deniz Hümmet som dunkade dit tolv bollar och spelade fram till ytterligare tre under sin debutsäsong i superettan. Nu står de allsvenska lagen på kö till Hümmet, som erkänner att han haft kontakt med ett par lag.

– Jag har haft kontakt med ett par lag och jag vet att det finns intressen. Men jag kan inte säga mer, bekräftar han med ett leende.

Det har snackats om IFK Göteborg, dit din gamle tränare gått.
– Hade jag hamnat i Göteborg hade det varit mycket positivt för mig och Poya, säkert. Det säger många och det har jag inte dementerat. Vi får se, mer kan jag inte säga.

Får vi se dig i allsvenskan till våren?
– Jag vet inte, det är mycket snack i tidningarna. Men om allt stämmer, så varför inte? Men just nu har jag kontrakt ett år till med Gefle och det vore respektlöst att prata om att jag ska vara i allsvenskan.

Vad drömmer du om i framtiden?
– När jag var yngre drömde jag om att bli proffs i Real Madrid. Det är så klart fortfarande drömmen, men just nu försöker jag ta ett år i taget och det är nyttigast för mig själv. Men självklart är målsättningen att bli så bra som möjligt och komma ut i Europa en dag.

 

 

 

FaktaDeniz Hümmet
Ålder: 21.
Längd: 190 cm
Vikt: 82 kilo.
Familj: Mamma, pappa, två bröder och en lillasyster.
Nuvarande klubb: Gefle.
Tidigare klubbar: Malmö FF, Troyes.
Moderklubb: Malmö FF.
Aktuell: Malmökille som jagas av flera lag i allsvenskan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Erdal Rakip på väg till europeisk storklubb

Utländsk tidning hävdar att parterna kommit långt i förhandlingarna. Kan gå gratis.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.09:17, 15 december, 2017

Erdal Rakip på väg till europeisk storklubb
Foto: Bildbyrån

Malmö FF kan vara på väg att förlora Erdal Rakip till den portugisiska storklubben Benfica. Detta enligt uppgifter till den inhemska tidningen A Bola, vilket Fotbollskanalen var först med att rapportera om.

Tidningen hävdar att Rakip kan vara på väg att gå som Bosman, eftersom kontraktet med Malmö FF går ut vid årsskiftet.

Enligt tidningen ska de båda parterna ha kommit långt i förhandlingarna.

Erdal Rakips agent Hasan Cetinkaya har tidigare haft sin spelare Victor Nilsson Lindelöf (Idag Manchester United) i den portugisiska klubben.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

JUST NU: MFF-stjärnan klar för MLS – presenterades av klubben

Officiellt: Malmö FF:s Anton Tinnerholm är klar för New York City FC.

André Eriksson

Kl.18:17, 13 december, 2017

JUST NU: MFF-stjärnan klar för MLS – presenterades av klubben

Det har varit en illa dold hemlighet ända sedan SportExpressen avslöjade övergången i måndags.

Nu är det helt klart: Malmö FF-backen Anton Tinnerholm är klar för New York City FC i amerikanska MLS.

Det bekräftar publikfavoriten, för första gången, via sitt twitterkonto:

– Det känns jättebra att vara en del av New York City FC! Jag kan inte vänta tills nästa säsong. Nytt lag. Nya möjligheter. Ny trofé, skriver Anton Tinnerholm.

I New York City FC får Anton Tinnerholm den gamle Arsenal-stjärnan Patrick Vieira som huvudtränare.

Uppdatering: Bara minuter efter stjärnans twitterinlägg bekräftade klubben också övergången och gjorde den därmed helt officiell.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Jagade MFF-talangen: ”Beredd att göra det som krävs”

Victor Christiansson, 19, fick inget A-lagskontrakt av Malmö FF. Nu är mittfältsgiganten på provspelsturné – och intresset är massivt.

André Eriksson

Kl.15:50, 12 december, 2017

Jagade MFF-talangen: ”Beredd att göra det som krävs”

 

Victor Christiansson är den reslige, defensive mittfältaren som krigade sig upp genom Malmö FF:s ungdomsled, inte nödvändigtvis på grund av sin råtalang, utan för att han aldrig lämnade någonting åt slumpen.

Olof Persson, assisterande tränare i MFF, beskrev sin adept bra i somras:
– Det är en jättefin person. Väldigt ambitiös, nyfiken, frågar mycket, och har ur det perspektivet jättegoda förutsättningar att bli en bra spelare, sa Olof Persson till Fotbollskanalen då.

– Han gör sällan bort sig. Användbar på olika positioner. Han har huvudet på skaft också. Han har frågat ungdomsavdelningen ”var ska jag spela för att konkurrera?”, ”vilka är mina bästa möjligheter?”, sa Olof Persson.

Men det blev aldrig något A-lagskontrakt med Malmö FF efter säsongen för 19-årige Victor Christiansson.
– Jag kände ändå att det var riktigt nära. Men det är trångt på innermittfältet i Malmö FF. De har det bästa innermittfältet i allsvenskan – det är nästan för bra för allsvenskan, säger Christiansson till 24Malmö.

Det gjorde att han kunde ta beskedet med en viss ro.
– Det kan inte var den bästa miljön för mig, jag hade inte fått speltid i A-laget ändå. Då är det kanske bättre för mig att vara någon annanstans, säger 19-åringen.

Nu har den förre MFF-talangen gett sig ut på provspelsturné i jakt på en ny klubbadress. Och intressenterna är många.

Victor Christiansson har varit på provspel hos superettanklubbarna Degerfors, Landskrona och nu senast Örgryte.
– Örgryte var häftigt med den egna träningsanläggningen. Det verkar vara en bra miljö, säger mittfältaren.

Samtidigt lockar närheten till nyss uppflyttade Landskrona Bois.
– Det kändes bra. Jag gillar Agim (Sopi, huvudtränaren) och är ett stort intresse från klubben, säger Christiansson.

Den lovande innermittfältaren håller alla dörrarna öppnar tills provspelsturnén är slut. Härnäst väntar den sista anhalten – IFK Värnamo, med nye huvudtränaren Roar Hansen vid rodret.
– Jag ska först genomföra det hos Värnamo, sen ska jag känna efter tillsammans med min pappa och se vad som känns bäst.

– Det är viktigt att det här steget blir rätt, både för mig som fotbollsspelare och att det är ett bra steg för mig i livet som människa. Jag är beredd att göra det som krävs, säger Victor Christiansson.

Mittfältsgiganten som aldrig lämnar någonting åt slumpen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng