24Malmö.se träffar Filston Mawana

Supertalangen: ”Jag vill bli bättre än Zlatan”

Han spelade fotboll varje rast, gjorde succé i landslaget och jagades av europeiska storklubbar. Möt Filston Mawana – MFF-talangen som lämnade tryggheten för att nå Bundesliga.
– Jag vill bli bättre än Zlatan, säger han i en exklusiv intervju med 24Malmö.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.14:00, 19 februari, 2017

Filston Mawana kom till Sverige som sexåring från Kongo-Kinshasa. Den första tiden i sitt nya hemland spenderade han bland annat i Arlöv innan familjen slutligen flyttade till en lägenhet i närheten av Swedbank Stadion. Från tiden i Kongo-Kinshasa minns han inte jättemycket.

– Men vi spelade ofta fotboll utomhus fast då var det inte direkt med några fotbollar. Man fick spela med det som fanns helt enkelt. Vi lade två par skor som mål, berättar Filston Mawana.

När familjen Mawana landade vid Stadionområdet valde Filston till en början att inte spela någon fotboll, åtminstone inte med något lag. Däremot spelade han mycket fotboll ute på gården och under rasterna i skolan tillsammans med bland andra MFF-spelaren och bästa kompisen Pavle Vagic.

– Vi spelade fotboll varje rast. Men till slut gick jag och provspelade med MFF. Min storebror hjälpte mig med det. Först då började jag spela fotboll organiserat, minns han tillbaka.

Filston Mawana

Tiden i Malmö FF var för det mesta en stor succé. Under sina första år tyckte han att det var kämpigt. Men i 12-årsåldern tog Mawana stora steg. Den numera 16-årige anfallaren öste in mål – och tog sedermera plats i de svenska pojklandslagen.  I höstas blev han stor hjälte för landslaget när han hoppade in och gjorde hattrick.

– Jag vet inte vad jag tänkte just då faktiskt. Det kändes som en dröm. När jag gjorde det första målet var det min första bollkontakt. Men jag fick god hjälp av min anfallskollega Edvin Crona, berättar han.

Målen gav eko och flera klubbar i Europa var intresserade av Mawana – och med tanke på att hans kontrakt gick ut med MFF var han extra het på marknaden.

– Det var många klubbar som hörde av sig till min agent, Andre Filipe Jenaro. Jag vet att det var lag från Serie A och Premier League men inte vilka lag. Men Hoffenheim hörde av sig tidigt. De hade varit och tittat på mig ett par gånger, säger Mawana.

Vad var det som gjorde att du valde just Hoffenheim?
– Jag har kollat väldigt mycket på Bundesliga och jag kan se mig själv spela den typen av fotboll. Det är typiskt min spelstil, det går snabbt, finns tekniska spelare, finns fysiska spelare och kombinerar man allt det blir det något bra av det. Därför valde jag Tyskland.

Varför blev det ingen fortsättning i MFF?
– Jag kände att jag hade fått tillräckligt, jag ville ut och testa mig själv på riktigt på något sätt.

Hur var reaktionen från din familjen när du skulle flytta till Tyskland?
– Hela min familj blev väldigt glada. De var stolta över mig. Jag har jobbat hårt för att nå hit. Jobbar man hårt så får man till slut utdelning. För mig är det här ett kvitto på att man lagt ner många timmar för att kunna ta sig hit. Jag har inte bara tränat fotboll, utan har lagt ner många timmar på gymmet också.

Hoffenheim är en liten ort tillhörande delstaten Sinsheim i södra Tyskland med knappt 4 000 invånare. Fotbollslaget huserar i toppen av Bundesliga och parkerar i skrivande stund på femte plats i tabellen med samma poäng som Dortmund. Toppar tabellen gör Bayern München. I akademin finns flera landslagsspelare från Tyskland, Belgien, USA och Israel. Filston Mawana och flera andra som tillhör akademin bor tillsammans i ett stort hus. På bottenplan har de sitt omklädningsrum, på mittenplan har de matsal och högst upp bor spelarna i egna rum.

– Rummen är möblerade med säng och allt sånt. TV, data och sånt får man fixa själv. Men vi har ett TV-rum och biljardrum. Internet finns också. Det är viktigt där vi bor eftersom det inte finns så mycket att göra. Hoffenheim är en jätteliten stad, berättar han.

Den 8 januari lämnade 16-årige Filston Mawana Sverige och tryggheten för Tyskland. Den första tiden i Hoffenheim har varit bra och han lyckades göra mål i första matchen med sin nya klubb.

– Vi har spelat tre, fyra träningsmatcher och har mött SV Waldhof, Nürnberg och Dortmund. Det har blivit ett mål och en assist så här långt, säger han.

Vad har tränarna sagt till dig?
– De pratar med mig hela tiden. Vi har mycket kontakt och han har varit nöjd med hur jag presterat. Både jag och han ser framemot när serien börjar. Han är bra och är väldigt engagerad i det han gör.

16492203_1363283563729363_109218216_o
Filston Mawana i en match mot Dortmund. Foto: Hoffenheim

Hur funkar det med skolan?
– Jag började skolan i Sverige ett år senare för att jag skulle lära mig svenska. Så egentligen går jag i årskurs nio nu. Just nu läser jag bara tyska för att lära mig språket. När jag lärt mig tyska kommer jag kunna prata fem språk flytande: svenska, engelska, franska, lingala och tyska då. Sen ska jag börja i skolan här som de andra. Mittemot mig bor en kille från Senegal, vi pratar samma språk och umgås rätt mycket. Han hjälper mig en del.

Hur ser en dag ut för dig?
– Jag läser tyska mellan klockan åtta och tolv dagligen. Sedan har vi lunch och lite egentid. På eftermiddagarna tränar vi. Fotbollsplanen ligger precis bredvid. Tisdagar och onsdagar har vi morgonträning. Till bortamatcherna åker vi buss, ibland dagen innan. Det beror lite på hur långt det är att åka.

Filston Mawana visar tydligt att han är en oerhört målmedveten kille. Drömmen om att komma utomlands och spela har han haft väldigt länge. Hans största förebild är Cristiano Ronaldo.

– Jag har alltid varit väldigt målmedveten och min dröm är att bli fotbollsspelare. Det är det jag vill leva på. Den drömmen har jag haft sedan jag var väldigt liten och har alltid kollat mycket på fotboll. Min favoritspelare är Cristiano Ronaldo.

Varför just honom?
– Utifrån hur han har växt upp och hur han har tagit sig till toppen. Det är motivation för mig. Han flyttade också tidigt från sin familj. Han har fått kämpa mycket. Det gäller att ge allt man har.

Vad tänker du kring din egen framtid?
– Man vill alltid bli bättre än de som är bäst. Det är det jag strävar efter. Jag vill bli bättre än Zlatan. Men man måste kämpa hårt och gör du det kommer resten. Det gäller att våga ta risker, vågar du det kan du klara av vad du vill i livet.

På lördagen drog serien igång. Hoffenheim inledde med att besegra Kickers Offenbach med 3–1. Hur det gick för Filston Mawana? Han gjorde två mål och spelade fram till ett. Det kunde onekligen inte börjat bättre.

FaktaFilston Mawana
Ålder: 16, fyller 17 i mars. 
Längd: 170 centimeter.
Vikt: 66 kilo.
Familj: Mamma, pappa och sju syskon.
Moderklubb: Malmö FF.
Nuvarande klubb: Hoffenheim.
Aktuell: Malmökille som numera är ungdomsproffs i Tyskland.
Bäste spelare han spelat med: Pavle Vagic.
Bäste spelaren han mött: Nummer tio i Anderlecht.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Olympic-talangen testade med allsvensk klubb

Olympics jättetalang kan hamna i allsvenskan eller superettan.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:56, 17 oktober, 2017

Olympic-talangen testade med allsvensk klubb
Rassa Rahmani. Foto BK Olympic

BK Olympics Rassa Rahmani testade i somras med Superettan-laget Gefle. Nu kommer talangen att testa med allsvenska Jönköping Södra, det berättar hans agent, Nima Modyr.

– Han spelade en U21 med Jönköping Södra i går. De har följt honom under en längre period och det kan vara ett intressant steg att, säger Nima Modyr.

Men var nånstans den 18-årige Rahmani kommer hamna vågar Modyr inte säga ännu.

– Han har haft ett jättebra år och gjort sex mål och åtta assist som vänster wingback, med en jättebra tränare i Olympic. Nu siktar vi på nästa steg. Men om det blir allsvenskan eller superettan får vi se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här anländer guldhjältarna till Malmö – hyllas av fansen

Se filmklipp från när spelarna ankom till Malmö central.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.14:34, 17 oktober, 2017

Se klippet i spelaren ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmökillen om livet som fotbollsagent

Han har gått den långa vägen – men Denis Celebic har aldrig ångrat någonting. "Jag började verkligen på noll", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:54, 15 oktober, 2017

Malmökillen om livet som fotbollsagent
Denis Celebic. Foto: Jesper Hallberg

Malmökillen Denis Celebic livnär sig som fotbollsagent. I sitt stall har han bland annat förre MFF-spelaren Nikola Djurdjic, men vägen dit han är i dag har varit långt ifrån spikrak.

– Första tre-fyra åren var jättetuffa. Jag fick äta mycket nudlar. Du måste ha starka kontakter för att kunna ta dig någonstans, berättar han.

Hur tog du dig fram?
– Jag åkte runt mycket i Europa och hälsade på olika klubbar, men jag tog alltid med mig något för att de inte skulle glömma mig.

Vem var din första spelare?
– Elias Lundberg. Hans pappa tog kontakt med mig och jag skickade honom på provspel i Burnley. Men det slutade med att han hamnade i AIK. I dag spelar han på lägre nivå, tror jag. På honom tjänade jag 5 000 kronor – det är inte mycket pengar.

Celebic är född i bosniska Banja Luka men kom till Sverige under kriget 1992. Därefter hamnade familjen på Söderkulla och där har Denis sedan stannat.

– Jag är uppvuxen på Söderkulla och kommer nog alltid att vara i området, säger han.

Har du gått någon utbildning för att bli agent?
– Jag började plugga på Sports Management på Malmö Högskola, men hoppade av efter två år. Det gick inte att balansera längre, och jag fick allt mer att göra.

Hur kommer det sig att du ville bli agent?
– Jag insåg tidigt att jag själva inte kunde bli någon fotbollspelare. Jag var inte tillräckligt bra helt enkelt. Tränaren har jag inte heller kapacitet att vara. På den vägen är det.

Celebic fortsätter:

– Jag började verkligen på noll och tänker på det ibland. Nu är det många som ringer och frågar hur man startar en agentur och vill ha råd. Men jag skulle säga att det inte är värt det. Det är inte alls lika glamouröst som det framstår i media.

– Jag sitter med telefonen 24 timmar om dygnet och dör den får jag abstinens direkt.

Vilken är din största affär?
– Det måste vara när Nikola Djurdjic lämnade Partizan Belgrad för Randers. Det blev deras största affär genom tiderna.

Vad drömmer du om i dag?
– Min dröm har varit att kunna leva på detta, och det har jag kunnat göra de två senaste åren. Allt över det är bara en bonus. Men pengarna är inte allt. Jag vill hjälpa spelarna också – det finns inget bättre än att se dem lyckas.

 

 

 

FaktaDenis Celebic
Ålder: 27.
Familj: Mamma, pappa och bror.
Favoritspelare: "Det är som alla andra i Sverige – Zlatan".
Drömmer om: Min dröm har varit att kunna leva på detta.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prespas trotjänare slutar: ”Har vuxit fram”

Efter sex år – nu slutar Prespa Birliks trotjänare. "Det har varit väldigt lärorika år", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:06, 14 oktober, 2017

Prespas trotjänare slutar: ”Har vuxit fram”
Özcan Emin. Foto: Jesper Hallberg

Sex år i Prespa Birlik fick räcka. Nu slutar föreningens allt-i-allo Özcan Emin.

– Det är egentligen inget speciellt, det är mer ett beslut som har vuxit fram under hösten, säger han till 24Malmö.se och fortsätter:

– Det är helt enkelt orken och energin som inte finns där. När jag gör något så ska jag göra det till 100 procent. Annars är det bättre att inte göra något alls.

Prespa Birlik har en tuff säsong bakom sig. Har det något påverkan?
– Visst, det har haft lite påverkan. Men det är absolut inte därför jag slutar. Vårt mål var så klart att gå upp, tyvärr blev det inte så i år.

Under de sex åren har Özcan Emin varit med om ömsom vin och ömsom vatten. Men det är ett minne som han kommer ihåg särskilt mycket.

– Främsta minnet är ju när vi gick upp i division 1. Det var historiskt, säger han.

När vi frågar om hans värsta minne kommer svaret blixtsnabbt.

– När vi trillade ner förra säsongen…

Han fortsätter:

– Det har varit väldigt lärorika år och jag har fått många bra verktyg med mig i livet. Det har varit tufft – men det har varit värt det. Jag är säker på att Prespa kommer att fortsätta sin resa.

Slutligen. Kommer du fortsätta följa Prespa Birlik?
– Ja, det är klart. Det kommer jag alltid att göra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är våra lokala skyttekungar

De allra flesta serierna har tagit slut – så många mål har de lokala skyttekungarna gjort.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:01, 12 oktober, 2017

Här är våra lokala skyttekungar
Foto: Claes Thureson

Division 1 Södra
1. Granit Sherifi, FC Rosengård – 4 mål
2. Mohamed Ramadan, FC Rosengård – 4 mål
3. Nichlas Schön, FC Rosengård – 4 mål
Fotnot: Återstår XX omgångar

Division 2 Östra Götaland
1. Mohammad El-Kayed, Prespa Birlik – 14 mål
2. Noor Zadran, IFK Malmö – 14 mål
3. Jesper Rindmo, Prespa Birlik – 13 mål
Fotnot: Återstår en omgång.

Division 3 Södra Götaland
1. Sebastian Rask, Kulladals FF – 18 mål
2. Gabriel Steven, BK Olympic – 12 mål
3. Markus Swane, Kulladals FF – 11 mål

Division 4 Sydvästra
1. Daniel Jovanovic, FBK Balkan – 27 mål
2. Fabian Gustafsson, BK Flagg – 22 mål
3. André Borg, BK Flagg – 21 mål

Division 5 Sydvästra
1. Jesper Bengtsson, IFK Klagshamn – 20 mål
2. Nikola Zivanovic, Lilla Torg FF – 18 mål
3. Tobias Lewicki, Limhamns FF – 17 mål

Division 6 Sydvästra
1. Johan Mårtensson, Bunkeflo FF – 17 mål
2. Osama Khalid, FC Bellevue – 11 mål
3. Josef Saado, Heleneholms SK – 5 mål

Division 6 Södra
1. Jonathan Nwabunwanne Reuben, KSF Srbija Malmö – 28 mål
2. Joel Berggrensson, Lindeborgs FF 1948 – 16 mål
3. Abdihakim Omar, Seveds FK – 13 mål

Division 7 Sydvästra
1. Omid Hushmand, Ariana FC – 18 mål
2. Linus Jildenmyr, Tygelsjö BK – 11 mål
3. Mohammad Zulmai Sediqi, Ariana FC – 9 mål

Damer Division 2 Södra Götaland
1. Dafina Morina, BK Höllviken/BK Olympic – 3 mål
2. Josefin Rask, BK Höllviken/BK Olympic – 3 mål
3. Natyra Gashi, BK Höllviken/Bk Olympic – 3 mål

Damer Division 3 Sydvästra
1. Kicki Lerstorp, Hyllie IK – 10 mål
2. Hager Ramadan, FC Rosengård 1917 – 7 mål
3. Millena Soares de Souza Lindvall, Hyllie IK – 7 mål

Damer Divison 4 Södra
1. Ewelina Vasilescu Kruszczynska, NK Croatia – 23 mål
2. Madeleine Bengtsson, Lindeborgs FF 1948 – 15 mål
3. Dinka Jasarevic, NK Croatia – 9 mål

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng