TRYGGHETEN I MALMÖ

Forskare: 60-talisterna mer brottsliga än dagens ungdom

Känslan av otrygghet ökar medan svenskarnas koll på brottsstatistiken är förvrängd.

Lisa Horn

Kl.21:47, 16 februari, 2017

Forskare: 60-talisterna mer brottsliga än dagens ungdom
Foto: Bildbyrån/Jonn Leffmann

Malmöpolisen presenterade under torsdagen sin egen trygghetsundersökning för 2016. Enligt den ökar otryggheten medan utsattheten för brott minskar.

Varför de två trenderna går emot varandra menade polisen kan ha orsak i medierapporteringen.

LÄS MER: Färre utsätts för brott – men fler Malmöbor är oroliga

– När det gäller de allra grövsta brotten såsom skjutningarna så är risken att utsättas liten, och de flesta medborgarna hör och ser det genom medierapporteringen, då är risken att det ökar otryggheten, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Hanna Sahlin är doktorand vid sociologiska institutionen på Lunds universitet och forskar om rädsla för att utsättas för brott.

Hon menar att det både är svårt att mäta trygghet och att svara på varför otryggheten ökar medan brotten går ner.

– Det är inte de brott som människor oftast utsätts för som vi får information om då media snarare rapporterar om sensationella och skrämmande brott. Men det finns inte något tydligt statistiskt samband mellan mediekonsumtion och rädsla.

Hon berättar också att antalet trygghetsmätningar ökar, trots att brotten går ner.

Svenskarna har fel 
Hanna Sahlin påpekar att brottsligheten har sjunkit de senaste 25 åren, men att 72 procent av svenskarna tror att brottsligheten ökar, enligt senaste nationella trygghetsundersökningen.

Även antal mord har legat på ungefär samma nivå under 1900-talet.

Hanna Sahlin förklarar att tonläget brukar vara att det är ”dagens ungdom” som är problemet, men hon poängterar att dagens ungdomsgeneration de facto dricker mindre och begår färre brott.

– Det är faktiskt dagens ungdoms föräldrar som i sin ungdom var mest brottsbelastade. Den mest brottsbenägna generationen är 60-talisterna, och det är ganska stor skillnad mot idag.

Bekämpa brott inte rätt väg
Forskaren berättar om en annan teori som kallas Sponge theory.

– Det innebär att rädsla för brott suger upp, likt en svamp, en allmän rädsla över utvecklingen och sin egen position i samhället. Man kanske känner att samhället jag växte upp i inte finns längre.

Utifrån den teorin menar Hanna Sahlin att man måste arbeta på ett helt annat sätt mot otrygghet än idag.

– Det handlar inte om att att arbeta mot brottsligheten eller åtgärder som polisen kan göra, utan man måste stärka banden till lokalsamhället och skapa ett ett samhälle där man känner att man fyller en funktion.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Man utsatt för väpnad rån av flera män

Blev slagen och hotad.

Mia Martelleur

Kl.07:24, 19 mars, 2018

EXTRA: Man utsatt för väpnad rån av flera män
Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrΌn

Vid midnatt ringde en man polisen från akuten i Malmö och berättade att han blivit misshandlad och rånad. Brottet ska ha inträffat vid 21.00 vid Dammfri.

Enligt uppgifterna till polisen ska tre gärningsmän ha hotat honom med pistol samt slagit honom i huvudet.

Vad som blivit stulet från mannen är i nuläget okänt. Polis har varit på plats på sjukhuset för förhör med mannen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Förseningar i tågtrafiken

Ett växelfel orsakar problem för tågtrafiken i Nybro.

Mia Martelleur

Kl.06:55, 19 mars, 2018

Det råder förseningar för tåg som passerar Nybro. Detta meddelar Trafikverket på måndagsmorgonen. Orsaken är ett spårväxelfel. I nuläget finns ingen prognos för när felet kan vara löst.

Stationer som påverkas av problemet är Nybro, Kalmar, Alvesta, Burlöv, Diö, Eslöv, Emmaboda, Gemla, Hjärup, Hässleholm, Hästveda, Hovmantorp, Höör, Killeberg, Lessebo, Lund, Malmö, Osby, Smedby, Stehag, Stångby, Sösdala, Trekanten, Triangeln, Tjörnarp, Vislanda, Växjö, Åkarp, Älmhult, Örtofta, Örsjö och Hyllie.

För mer information om hur din resa kan påverkas hänvisas du till ditt resebolag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rökande hyresgäst stäms på 20 000

Men hyresgästen menar att han bara "feströkt".

Filip Beijer

Kl.20:56, 18 mars, 2018

Rökande hyresgäst stäms på 20 000
Foto: Bildbyrån

tre år lyckades den nuvarande hyresgästen rökskada lägenheten genom cigarettrökning, till den grad att den kräver att renoveras. Det menar hyresvärden som hyrt ut en lägenhet i Malmö till en rökande hyresgäst.

Det rapporterar tidningen Hem & Hyra.

När hyresgästen flyttade in i lägenheten för drygt tre år sedan var den nyrenoverad. Nu kräver hyresvärden att rökaren betalar 20 000 kronor eftersom skadorna går över gränsen för ”normalt slitage”.

Men hyresgästen har hittills vägrat betala och nu är ärendet uppe i Tingsrätten.

Hyresgästen själv säger att han bara haft cigarettrök i lägenheten i samband med fester.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Frimärken för 15 miljoner såldes i Malmö

Under de senaste dagarnas auktion såldes det frimärken för stora belopp.

Josefine Göransson

Kl.18:59, 18 mars, 2018

Frimärken för 15 miljoner såldes i Malmö
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivfoto: Arne Forsell / Bildbyrån

En internationell frimärksauktion har hållits i Malmö under de senaste dagarna. Auktionen organiserades av auktionshuset Postiljonen. Under auktionen, som pågick under torsdagen, fredagen och lördagen, såldes frimärken för inte mindre än drygt 15 miljoner kronor, skriver Kvällsposten. Det är två miljoner från rekordet på 17 miljoner kronor.

– Vi är absolut nöjda, det är en relativt liten bransch och det är få som omsätter så mycket i Skandinavien, säger Lars-Olow Carlsson, vd på Postiljonen till tidningen.

Cirka 200 besökare var på plats under auktionen. Enligt Lars-Olow Carlsson bestod besökarna främst av av samlare, men även av kollegor och konkurrenter. Många väljer dessutom att bjuda via internet istället för att vara på plats.

Det objekt som var mest eftertraktade var två finländska brev som såldes för 640 000 kronor. De kommer från Finlands tidigaste frimärksperiod då valören var i ryska kopek eftersom Finland vid tidpunkten tillhörde Ryssland.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”

Enligt polisen rör det sig om stora summor pengar som stjäls.

Michael Olsson

Kl.16:27, 18 mars, 2018

Polisen varnar för Bank-ID bedragarna: ”Många offer”
Montage: Arkiv/Creative Commons

Både polisen och banken har vid flera tillfällen varnat allmänheten för bedragare som kapar personers konto via Bank-ID. Men trots varningarna är det allt fler som drabbas.

– Vi snackar om stora summor och många offer, säger Lars-Ove Wessberg, gruppchef för bedrägerisektionen i väst till Kvällsposten.

Bedrägeriet misstänks vara organiserat och sedan sommaren har polisen fått in över 100 anmälningar. Metoden har tidigare uppmärksammats i media, men skördar fortfarande offer. Bedragarna låtsas komma från polisen eller banken för att få offret att logga in på sitt Bank-ID.

I samband med att offret ska logga in sitter bedragaren och gör samma sak med offrets personnummer. När målsägaren sedan ska loggar in är det bedragaren som kommer in på kontot. Därefter skickas pengarna över till en målvakt.

– Själva bedragaren är svårutredd, men inte penningtvättaren. Vi ser ju vilken enhet som pengarna hanteras på. Vi kan också se vilken bankomat som pengarna tas ut ifrån och i bästa fall kan vi få ut film därifrån. Men vissa bankomater har tyvärr inte någon kamera och ibland använder målvakterna suspekta växlingskontor som saknar kamera, säger Lars-Ove Wessberg till tidningen.

Bedragarna lurar även sina offer genom att ringa med falska nummer, som ser ut att komma från en bank eller från polisen. Men som polisen vid flera tidigare tillfällen förklarat ska man aldrig lämna ut sina uppgifter, utan genast lägga på luren om det är en misstänkt bedragare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng