MKB storsatsar på område på Limhamn

Kommunala MKB bygger just nu 150 lägenheter på Limhamn.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.17:55, 21 januari, 2017

MKB storsatsar på område på Limhamn
Foto: MKB

Det byggs massor i Malmö. Nu är MKB Fastigheter på Limhamn och bygger nya bostäder. Det nya kvarteret Gjuteriet står inför byggstart med cirka 150 nya lägenheter.

Bostäderna kommer bestå av 1-5 rum och kök, men framförallt är det nya treor som byggs i området.

– Med kvarteret Gjuteriet tillför vi nya hyresrätter i ett område där många vill bo. Ett stenkast därifrån, i Limhamns läge, har vi nyligen färdigställt 82 nya bostäder, säger Sara MacDonald, nyproduktionschef på MKB Fastigheter.

Inflyttningen kommer att ske under 2018 och 2019.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kolla in Malmös dyraste lägenhet

Se bilderna från Malmös dyraste lägenheten just nu.

Oskar Olsson

Oskar Olsson

Kl.11:02, 18 juli, 2017

Kolla in Malmös dyraste lägenhet
Foto: Montage

Det är på Hemnet som man kan hitta detta lyxiga boende. Lägenhet har en yta på 274 kvadratmeter och består utav totalt åtta rum, varav fyra är sovrum. Lägenheten ligger på Barometergatan i Västra hamnen och besitter en slående havsutsikt och utgångspriset ligger på 13 750 000 kr.

Se bilderna från lägenheten nedanför:

rimage5

 

rimage3

 

rimage1

 

rimage

 

rimage8

 

rimage4

Samtliga bilder är tagna av Mäklarfirman ERA.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Så blir drömhuset ditt

Ser du det där speciella huset inom räckhåll – bara en budgivning bort. Men hur ska du få det?
Här är flera tips på vad du bör tänka på för att lyckas vinna drömhuset.

Mia Martelleur

Kl.13:00, 27 maj, 2017

TIPS: Så blir drömhuset ditt
Montage: Bilder från Bildbyrån

Hur fungerar en budgivning? Att försöka köpa en bostad kan orsaka oro för den bästa. Därför är det viktigt att vara förberedd och ha koll på strategierna som finns där ute. Leva & bo har listat de bästa strategierna när det är dags för budgivning.

– Är du förberedd ökar det chansen att du gör ett bra köp, säger Erik Olsson, vd för Erik Olsson Fastighetsförmedling till nyhetssajten.

Hans hetaste tips är att lägga upp en plan och förbereda köpet tidigt, så att du snabbt kan agera på vad som händer och lägga nya bud.

1. Innan budgivningen   
Var ärlig och visa mäklaren att du är intresserad så att hen vet om du vill lägga bud eller inte, annars kan det hända att du missar hela budgivningen om säljaren har bråttom. Om du ger ett bra intryck kan du även ha chansen att få hjälp av mäklaren att vinna bostaden. Var tydlig med att du har finansieringen klar på den aktuella budnivån, så att du framstår som en seriös köpare. Men avslöja inte hur mycket du är villig att betala.

2. Buda innan den publika visningen
Om du är bra insatt i prisnivån för bostaden så kan du agera snabbt och lägga ett bud. Budet du lägger bör vara tillräckligt högt för att säljaren ska ta det säkra före det osäkra och stänga affären med dig innan den aktuella visningen eller budgivningen dragit igång

3. Chockbuda
Om budgivningen drar igång kan det vara bra att chocka de andra spekulanterna genom att bjuda så mycket du kan från början. Men kom ihåg att sätta ett tydligt tak så du inte spräcker din budget. Och om du inte har säker koll på vad bostaden är värd kan detta leda till att du kanske bjuder mer än bostaden är värd.

4. Höj snabbt – men lite i taget
Att höja ditt bud så fort mäklaren meddelar en ökning är ett sätt att trötta ut motståndarna. Samtidigt betalar du inte mer än nödvändigt eftersom du gör en så liten ökning som möjligt. Till exempel om någon höjer med 100 000 kronor så höjer du omedelbart, men endast med 10 000. Förhoppningsvis tröttnar motståndarna ut och du vinner huset.

5. Höj med stora summor
Nu visar du att du minsann har bestämt dig och tänker buda så mycket det krävs. Om du verkligen vill köpa kommer du troligen lyckas på detta sätt.
Men det kan såklart leda till att du bjuder onödigt högt – så se till att ha ett maxtak på vad du ska höja.

6. Sätt ett villkor och tydligt bud
På det sättet kan du dels sätta säljaren i en svår valsituation, om budet är tillräckligt högt för att säljaren ska vara intresserad av det, och det kan även ge en överraskningseffekt på budgivarna som då inte hinner lägga ett motbud.  Den här strategin kräver att du har en god finansiering.

7. Var tillmötesgående
Säljare och mäklare brukar göra avstämningar där de går igenom hur mycket alla bjuder och vad det finns för andra villkor som kan påverka affären. Om du kan vara flexibel och tillmötesgående har du ett försprång gentemot andra budgivare, till exempel med tillträde av bostaden.

8. Om du inte kan buda vad som helst
Var förberedd innan och ha ditt maxtak klart för dig. Undvik att buda på bostäder som har egenskaper andra kanske betalar extra för. Leta efter rabatterade bostäder i stället som kanske har lite skavanker – men som du inte lider av. Det ger dig en bostad inom din budget som kan vara bättre på andra sätt.

Såklart är det bra om felen handlar om saker som du själv kan fixa. Då kan du göra en riktigt bra bostadsaffär och kanske även tjäna en slant om det blir aktuellt att sälja.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler blir bostadsbidrags-skyldiga

Andelen hushåll som blir återbetalningsskyldiga för delar, eller hela, bostadsbidraget ökar. Det kan vara allt från några hundralappar att betala tillbaka, till flera tusentals kronor.  Så ser de ut i ditt län:

Mia Martelleur

Kl.15:59, 24 april, 2017

Allt fler blir bostadsbidrags-skyldiga
Foton: Mostphotos

88 463 hushåll i Sverige har i år fått hem brev från Försäkringskassan om att de måste betala tillbaka delar, eller hela, bostadsbidragen. Det är hela 36 procent av alla som sökt bidraget, rapporterar Hem och Hyra idag.

Enligt tidningen kan man se en ökning de senaste åren. I fjol var det cirka 81 000 som var återbetalningsskyldiga, motsvarande 33 procent.

– Trots våra informationsinsatser så ökar antalet återbetalningar. Det ställer ofta till det för folk som hamnar i en oväntad skuldsituation. Vi är inte nöjda med utvecklingen, säger Jenny Cederborg, enhetschef på Försäkringskassan till Hem och Hyra.

Återbetalningarna gäller för de bidrag som betalats ut under inkomståret 2015. Varför man blir skyldig att betala tillbaka beror ofta på att personer tjänat mer än de uppgett i ansökan.

Hem och Hyra skriver att ett nytt lagförslag kan göra att kravprocessen snabbas på. Det nya lagförslaget innebär att företag kommer bli skyldiga att månatligen lämna uppgifter till skatteverket om vad arbetstagarna tjänar. Lagen skulle träda i kraft år 2019. Försäkringskassan tror att avstämningen av bostadsbidragen då ska kunna göras fortare.

Om du inte kan betala tillbaka innan den 2 maj kan det finnas möjligheter till en avbetalningsplan, men det kostar och du får betala ränta.

För 34 372 hushåll blev våren lite gladare – då de istället angett för låg inkomst mot vad de faktiskt hade och därför kommer få bostadsbidrag retroaktivt.

FaktaSÅ SER DET UT I DITT LÄN:
Återbetalningsskyldiga hushåll per län

RIKET:  88 463,  36%

Blekinge:  1 693, 36%

Dalarna: 2 374,  34%

Gotland: 447, 35%

Gävleborg: 3 027, 35%

Halland:  2 303, 39%

Jämtland: 896, 36%

Jönköping: 2 946, 36%

Kalmar: 2 081, 38%

Kronoberg: 1 895,  37%

Norrbotten: 1 546, 37%

Stockholm: 16 287, 35%

Skåne: 13 883, 40%

Södermanland: 3 178, 35%

Uppsala: 3 077, 35%

Värmland: 2 588,  36%

Västerbotten: 1 903,  36%

Västernorrland: 1 967,  36%

Västmanland: 2 915,  37%

Västra götaland: 15 188,  36%

Örebro: 3 035,  35%

Östergötland: 5 234,  34%

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Betalade ockerhyra i ett år – nu får han rätt

10 500 kronor för en tvåa på 68 kvadratmeter. Det betalade en man under ett års tid för en andrahandslägenhet. Ett pris som var långt över vad den egentligen kostade.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:25, 30 januari, 2017

Betalade ockerhyra i ett år – nu får han rätt
En man i Malmö betalade en ockerhyra under ett års tid. Foto: Wikipedia.

En man hyrde under ett års tid en lägenhet på 68 kvadratmeter på Möllan i Malmö, och betalade under hela perioden ett grovt överpris. Lägenheten var en tvåa som han hyrde i andrahand helt omöblerad, och betalade 10 500 kronor i månaden för, skriver Hemhyra.se.

Personen som hyrde ut lägenheten betalade i sin tur endast 6 793 kronor till hyresvärden. Hyresgästen vände sig till hyresnämnden om ärendet, och får nu tillbaka en tredjedel av den totala hyran han betalt, 38 000 kronor.

– Jag är glad för att vi har nått en bra förlikning. Man ska inte ta ut en överhyra. Det är fel och man utnyttjar de som har det sämre ställt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen till Hemhyra.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så lång är bostadskön i Malmö – stadsdel för stadsdel

Söker du lägenhet i Malmö via bostadskön? Då kan du räkna med en lång väntan. Men det finns genvägar enligt Boplats Syd.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:13, 18 januari, 2017

Så lång är bostadskön i Malmö – stadsdel för stadsdel
Foto: Commons

Boplats Syd har nu släppt statistik för hur många som fått nya lägenheter via förmedlingen, samt den aktuella bostadskön i deras nio kommuner. Statistiken visar att det pågår en fortsatt bostadsbrist i Malmö. Den genomsnittliga kötiden var förra året 1 242 dagar, eller tre år och tre månader om man så vill. En ökning med 5 dagar jämfört med 2015.

Men från Boplats Syd är man ändå optimistiska. Bygget av nya lägenheter har underlättat arbetet att ge fler Malmöbor ett nytt boende. Under 2016 förmedlades 497 nybyggda lägenheter i Malmö, totalt förmedlade man 4 436 lägenheter, en ökning med drygt 600 från året innan.

– Vi ser en stor ökning av personer som ställer sig i kön, men som inte aktivt söker bostad. Många ställer sig i kön som en försäkring inför framtiden. Ett skäl kan vara bostadsbristen i regionen, säger Krister Hjelm, chef på Boplats Syd.

Han skickar samtidigt tips till eventuella lägenhetssökare för hur man får lägenhet snabbare än genomsnittet.

– Den som är beredd att kompromissa om läge eller hyra kan få en lägenhet snabbare. Vi har lång kötid på tvåor och treor med låg hyra, men kortare för nyproducerade lägenheter med högre hyra, säger Krister Hjelm.

Allra längst kötid är det i stadsdelen Gröndal. Där får man i genomsnitt vänta 2 589 dagar på en lägenhet. Kortast kötid är det i stadsdelen Flensburg, där räcker det med 631 dagar i kö.

Se statistik för den genomsnittliga bostadskön i varje stadsdel i faktarutan.

FaktaGenomsnittlig kötid på lägenheter baserat på stadsdel:
Gröndal 2 589 dagar
Rådmansvången 1 820 dagar
Östra Sorgenfri 1 730 dagar
Möllevången 1 697 dagar
Mellanheden 1 601 dagar
Lorensborg 1 471 dagar
Gamla Staden 1 482 dagar
Dammfri 1 464 dagar
Fridhem 1 375 dagar
Örtagården 1 366 dagar
Bellevuegården 1 360 dagar
Holma 1 284 dagar
Kroksbäck 1 273 dagar
Malmös genomsnitt 1 242
Törnrosen 1 218 dagar
Augustenborg 1 183 dagar
Nydala 1 067 dagar
Limhamns hamnområde 1 040 dagar
Fågelbacken 973 dagar
Herrgården 935 dagar
Segevång 920 dagar
Västra hamnen 872 dagar
Hermodsdal 866
Hyllievång 672 dagar
Katrinelund 645 dagar
Flensburg 631 dagar

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng