Nya polischefen: ”För många unga män har dött”

Gängkriminaliteten i Malmö blir en av de största utmaningarna för den nya regionpolischefen Klas Friberg.

Gustav Wirten

Gustav Wirten

Kl.10:59, 12 januari, 2017

Nya polischefen: ”För många unga män har dött”
Foto: Filip Beijer

På måndagen meddelade polisregion Syds chef Annika Stenberg att hon lämnar sin post med medelbar verkan. Ny tillförordnad regionpolischef blir Klas Friberg, som varit regionpolischef i Västra Götaland.

Den nya polischefen har bara varit på sitt nya jobb i två dagar och börjat lära känna  organisationen. Han upplever att medarbetarna är trötta, men vill vända på situationen i den hårt ansatta polisregionen.

– Det är lite blandat. Jag upplever en trötthet, man jobbar mycket. Men det finns också ett stort engagemang, man vill göra ett bra jobb och är lojal mot uppdraget. Det bådar gott, säger Klas Friberg.

En av de största utmaningarna för den tillförordnade regionpolischefen är gängkriminaliteten i Malmö.

– Det är ett allvarligt läge i Malmö med gängkriminaliteten och det dödliga våldet. Det är alldeles för många unga män som har dött här. De efterlämnar stor sorg till släkt och vänner, säger Klas Friberg.

Klas Friberg har en lång meritförteckning inom polisen. Innan han fick uppdraget som regionpolismästare för polisregion Väst har han bland annat varit chef för länskriminalen i Västra Götaland och chef för rikskriminalen. Han hoppas att de erfarenheterna kan hjälpa honom.

– Det är viktigt att samverka inom regionen med de kompetenser vi har. Att jobba med trygghetsskapande verksamheter. Att ha en bra underrättelseverksamhet för att störa nyckelpersonerna i den kriminella världen och ha tillräckligt bra utredningsresurser. Det ser jag att vi har idag i syd, så det handlar nog mer om att skruva lite på det, säger Klas Friberg.

Klas Friberg kommer vara tillförordnad chef i tre månader framåt. Att sedan bli permanent chef är han inte intresserad av.

– Det är jag inte. Jag har ett spännande uppdrag i region väst som jag gärna vill fullfölja. Sedan har jag också utsatt min familj i alldeles för många med att inte vara närvarande, säger Klas Friberg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel