Nya polischefen: ”För många unga män har dött”

Gängkriminaliteten i Malmö blir en av de största utmaningarna för den nya regionpolischefen Klas Friberg.

Gustav Wirten

Gustav Wirten

Kl.10:59, 12 januari, 2017

Nya polischefen: ”För många unga män har dött”
Foto: Filip Beijer

På måndagen meddelade polisregion Syds chef Annika Stenberg att hon lämnar sin post med medelbar verkan. Ny tillförordnad regionpolischef blir Klas Friberg, som varit regionpolischef i Västra Götaland.

Den nya polischefen har bara varit på sitt nya jobb i två dagar och börjat lära känna  organisationen. Han upplever att medarbetarna är trötta, men vill vända på situationen i den hårt ansatta polisregionen.

– Det är lite blandat. Jag upplever en trötthet, man jobbar mycket. Men det finns också ett stort engagemang, man vill göra ett bra jobb och är lojal mot uppdraget. Det bådar gott, säger Klas Friberg.

En av de största utmaningarna för den tillförordnade regionpolischefen är gängkriminaliteten i Malmö.

– Det är ett allvarligt läge i Malmö med gängkriminaliteten och det dödliga våldet. Det är alldeles för många unga män som har dött här. De efterlämnar stor sorg till släkt och vänner, säger Klas Friberg.

Klas Friberg har en lång meritförteckning inom polisen. Innan han fick uppdraget som regionpolismästare för polisregion Väst har han bland annat varit chef för länskriminalen i Västra Götaland och chef för rikskriminalen. Han hoppas att de erfarenheterna kan hjälpa honom.

– Det är viktigt att samverka inom regionen med de kompetenser vi har. Att jobba med trygghetsskapande verksamheter. Att ha en bra underrättelseverksamhet för att störa nyckelpersonerna i den kriminella världen och ha tillräckligt bra utredningsresurser. Det ser jag att vi har idag i syd, så det handlar nog mer om att skruva lite på det, säger Klas Friberg.

Klas Friberg kommer vara tillförordnad chef i tre månader framåt. Att sedan bli permanent chef är han inte intresserad av.

– Det är jag inte. Jag har ett spännande uppdrag i region väst som jag gärna vill fullfölja. Sedan har jag också utsatt min familj i alldeles för många med att inte vara närvarande, säger Klas Friberg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Danskar oroliga för gängvåldet i Malmö

Politikerna och polisen är inte riktigt ense. Nu har justitieministern kallats till utskottsförhör för att redogöra hur regeringen förhindrar att kriminaliteten i Malmö sprider sig över sundet.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.10:28, 26 april, 2017

Danskar oroliga för gängvåldet i Malmö
Foto: Mostphotos.com

Den organiserade gängproblematiken i Malmö har fått ringar på vattnet och den danska polisen följer situationen. Än så länge är polisen inte orolig för att kriminaliteten som finns i Malmö ska svämma över till Köpenhamn, men politikerna är av en annan åsikt.

Den danske justitieministern har kallats till ett så kallat utskottsförhör i danska Folketinget under onsdagen för att ställas till svars för hur den danska regeringen jobbar för att minska risken för att problematiken i Malmö sprids till Danmark, rapporterar P4 Malmöhus.

Polisen betonar att man inte vill dra i för stora växlar.

– Vi ser det som en lokal konflikt i Malmö, säger Torben Granat Svarrer på danska polisens nationella efterforskningscenter, till radiokanalen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon blir ny polischef i region Syd

Efter att den starkt kritiserade Annika Stenberg lämnade sitt uppdrag strax efter nyår har en ny polischef i region Syd utsetts.

Hanna Thulin

Hanna Thulin

Kl.10:08, 3 april, 2017

Hon blir ny polischef i region Syd
Carina Persson blir ny polischef i Region Syd. Foto: Polisen

I fredags utsåg rikspolischefen Dan Eliasson den nya polischefen för region Syd där Skåne, Blekinge samt Kalmar- och Kronoberg län ingår.

Det blir Carina Persson, som i dag är tillförordnad regionpolischef i region Väst, som får ta sig an uppgiften.

Hon har en lång och bred polisiär erfarenhet från olika chefsbefattningar inom polisen, bland annat som biträdande regionpolischef i Väst, chef för polisområde Storgöteborg, länskriminalpolisen och länsordningspolisen i dåvarande Polismyndigheten i Västra Götaland samt chef på Säpo i region Väst.

Jag är mycket nöjd att Carina Persson, som förordats av en enig anställningsnämnd, tackat ja till uppdraget som regionpolischef i Region Syd. Carina har en lång och gedigen erfarenhet som chef inom Polismyndigheten. Carina har kunskap och erfarenhet från i princip alla verksamhetsområden inom polisen och hennes egenskaper möter väl de behov av ledarskap som regionen behöver. Med sin långa erfarenhet, kunskap och personlighet så kommer Carina Persson att bidra både till en framgångsrik polisverksamhet i regionen, arbetet i den nationella ledningsgruppen och polisens fortsatta utveckling, säger rikspolischef Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Carina Persson efterträder Klas Friberg som varit tillförordnad chef i region Syd sedan i januari då Annika Stenberg lämnade uppdraget.

– Att få leda det brottsbekämpande arbetet i Syd är ett spännande uppdrag som jag verkligen ser fram mot. Jag ska bidra med det jag kan och den erfarenhet jag bär med mig. Jag har noggrant följt utvecklingen i Syd och kommer att arbeta vidare på den inslagna vägen för att komma till rätta med det grova, dödliga våldet och med att stärka vår utredningsverksamhet, säger Carina Persson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polistillslag i Stockholm – kopplas till grovt kriminella Malmöbor

Malmöbor aktuella i stor polisutredning i Stockholm. En större mängd kokain hittades vid ett tillslag under tisdagen.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.12:39, 29 mars, 2017

Polistillslag i Stockholm – kopplas till grovt kriminella Malmöbor
Foto: Bildbyrån

Två män och en kvinna greps i Stockholmsförorten Rinkeby när polisen gjorde en razzia mot en adress i tisdags. Den 27-årige lägenhetsinnehavaren greps senare under tisdagen.

I lägenheten beslagtog polisen en betydande mängd kokain och samtliga frihetsberövade har kopplingar till brottslighet i Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

Den 27-årige mannen har kopplingar till gängkretsar i Malmö. En 42-årig man, nu häktad, ska vara en person med betydande roll kring kriminaliteten i stadsdelen Seved.

42-åringen har tidigare figurerat i flera brottsutredningar och bland annat varit misstänkt för medhjälp till mord i två uppmärksammade fall. Han ska den senaste tiden varit aktiv i Helsingborgsområdet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Får behålla chefslönen – trots avhoppet

Annika Stenberg hoppade av uppdraget som polischef. Trots det får hon behålla sin chefslön. "Hon behåller alla förmåner"

Elias Håkansson

Elias Håkansson

Kl.16:00, 18 januari, 2017

Får behålla chefslönen – trots avhoppet
Foto: Polisen/Commons

I januari 2015 tillträdde Annika Stenberg som polischef för region syd då hon skrev på ett femårigt avtal. Efter massiv kritik från flera håll, bland annat har facket krävt hennes avgång, hoppade Stenberg av sitt uppdrag den 9 januari 2017.

– Under de senaste två åren har region Syd genomgått ett stort reformarbete. Det har varit två år fyllda med både utmaningar och glädje, men de har också varit oerhört slitsamma, sa Annika Stenberg i ett pressmeddelande vid avhoppet.

 

Rikspolischefen, Dan Eliasson, var tydlig med att Stenberg inte blivit sparkad utan ska fortsätta arbeta för polismyndigheten.

De nya arbetsuppgifterna för Stenberg innebär dock inte att lönen på 107 500 kronor i månaden kommer att förändras, enligt Smålandsposten.

”Detta innebär att anställningsavtalet är detsamma och att hon behåller alla förmåner kopplade till anställningen, även lön och semester”, skriver pressekreterare Mattias Lindholm vid Polismyndighetens kommunikationsavdelning i ett mejl till Smålandsposten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratals outredda brott hos Malmöpolisen: ”Klarar inte balansen”

När mord och grova brott tar allt större polisresurser i anspråk vår vardagsbrotten vänta. "Om brott inte utreds kan medborgarna förlora förtroendet för rättsväsendet", varnar chefsåklagare Ola Sjöstrand.

Gustav Wirten

Gustav Wirten

Kl.10:26, 16 januari, 2017

Hundratals outredda brott hos Malmöpolisen: ”Klarar inte balansen”
Foto: Bildbyrån

Siffrorna talar för sig själva. Hos polisen i Malmö ligger 345 outredda åklagarärenden. Många av dem är över ett år gamla. I Stockholm city är siffran 53, i Göteborg 73. Det rapporterar SVT. 

– Om brott inte utreds kan medborgarna förlora förtroendet för rättsväsendet, säger chefsåklagare Ola Sjöstrand till SVT.

Det är de grova brotten som tar polisens resurser i anspråk och gör att högen med ”vardagsbrott” brott växer.

I Malmö tar det i genomsnitt 148 dagar för polisen att utreda ett brott. Också den siffran är långt sämre än de andra storstäderna. I Stockholm tar det 61 dagar, i Göteborg 74. 

– Och det är allvarliga brott som förblir outredda. Kvinnomisshandel, våldsbrott och grova bedrägerier. För dem som drabbas är det oerhört frustrerande när utredningen drar ut på tiden så länge, säger chefsåklagaren Ola Sjöstrand.

Den nya tillförordnade chefen i polisregion Syd, Klas Friberg, är medveten om problematiken.

– Jag har ingen mirakelmedicin, men jag vill titta på hur utredningsverksamheten är dimensionerad i syd, säger han.

Chefsåklagare Ola Sjöstrand föreslår ett så kallat ”balanskommando” på Malmöpolisen. En grupp som under begränsad till kan arbeta med att beta av högen med outredda brott.

– Det krävs för att den här ”ryggsäcken” ska bli mindre. Som det ser ut nu klarar inte utredarna både balansen och att utreda mord och det grövsta brotten kopplade till gängkriminaliteten, säger han till SVT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel