Bluffläkare lämnade besked om dödlig cancer: ”Måste få stopp på detta”

En kvinna som varit och gjort en rutinmässig provtagning på vårdcentralen fick ett mardrömsbesked på telefon dagen efter. Men när mannen på andra sidan bad om hennes kontouppgifter synade hon bluffen.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.09:03, 12 januari, 2017

Bluffläkare lämnade besked om dödlig cancer: ”Måste få stopp på detta”
Foto: Bildbyrån

En kvinna i Skåne kom till vårdcentralen för att göra en rutinmässig provtagning. Allt var precis som vanligt innan telefonen ringde dagen efter och en man som utgav sig för att vara läkare svarade på andra sidan luren.

Mannen meddelade att kvinnan hade diagnosticerats med en dödlig cancer som hon omedelbart behövde behandla. Men när ”läkaren” berättade att det skulle krävas speciella läkemedel från utlandet och ville ha kvinnans kontouppgifter för att betala dem, anade hon oråd.

Kvinnan tog då kontakt med Region Skåne och efter samtal med verksamhetschefen gjorde hon en polisanmälan.

– Det är minst sagt upprörande att patienter får falska sjukdomsbesked på det här sättet, säger Jan Bleckert i ett pressmeddelande.

Nu varnar sjukvården för den här typen av bedrägerier.

– Vi har hört talas om tillvägagångssättet tidigare, säger Maria Wogensen, pressekreterare på Region Skåne.

Allmänheten uppmanas vara försiktiga.

 

– Sjukvården lämnar inte besked om allvarlig sjukdom via telefon. Vi ber heller aldrig patienter att lämna uppgifter om konton och koder som skett i det här fallet. Om du som patient misstänker att du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök på telefon bör du polisanmäla händelsen. Vi måste få stopp på detta, säger Jan Bleckert.

Region Skåne har efter händelsen inlett en internutredning för att utesluta att patientinformation har använts vid bedrägeriet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel