Västerviks IK - IK Pantern

Rosdahl tillbaka i Allsvenskan: ”Skickligare spelare i SHL”

När Redhawksforwarden Kim Rosdahl kom tillbaka från skadefrånvaro fick han börja spela i allsvenska IK Pantern. Efter kvällens seger mot Västervik talar han om skillnaderna mellan hockeysveriges högsta och nästhögsta serie.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.22:13, 11 januari, 2017

Rosdahl tillbaka i Allsvenskan: ”Skickligare spelare i SHL”
Kim Rosdahl till vardags i SHL, spelade med allsvenska IK Pantern under onsdagskvällen. Foto: Bildbyrån

Efter skada gjorde Malmö Redhawks anfallaren Kim Rosdahl comeback. Det var dock inte i SHL och Redhawks utan i Hockeyallsvenskan tillsammans med IK Pantern.

Rosdahl kastades in i en toppmatch direkt. Pantern som inför matchen låg på femte plats i tabellen mötte Västervik på positionen ovanför.

I en fartfylld och målrik segrade Pantern till slut med 3-4. Rosdahl gick av isen utan poäng men med en skön känsla i kroppen.

– Det var inte min bästa insats i dag men det är roligt att komma till hit och spela lite extra, säger Rosdahl efter matchen.

Trots att han gillar att komma tillbaka till Allsvenskan medger han att det finns en del stora skillnader mellan SHL och Allsvenskan.

– Det är lite mer fart och fläng i Allsvenskan. Man märker att spelarna är lite skickligare i SHL. I Hockeyallsvenskan kan puckarna kan komma lite hur som helst. I SHL har alla laget ett mycket striktare system, spelarna kommer tajtare på en och man får betydligt mindre tid, säger Kim Rosdahl.

I och med Panterns facit så har man chansen, om än en liten sådan, på en kvalplats till SHL.

Hur skulle Pantern klara sig i en kvalmatch mot ett bottenlag i SHL?
– Det är svårt och säga. Mycket handlar om man har en formtopp just de fem till sju matcherna som gäller i ett direkt kval. Lagen i SHL är riktigt bra, men det är Pantern också. Så jag vet inte hur det skulle gå.

Efter segern ligger Pantern nu sensationellt på fjärde plats i Hockeyallsvenskan. 

FaktaVästerviks IK - IK Pantern 3-4 (0-2, 1-1, 2-1)
Målen: 0-1 Persson (Janohls, Dyk), 0-2 Nord (Mångs), 0-3 Janohls (Haudum), 1-3 Gustavsson (Öhman, Hedblad), 2-3 Öhman (Frisk, Pettersson), 3-3 Lindman (Wahl, Liss) 3-4 Johansson (Wennerbom, Windlert).
Skott: 37-20
Utvisningsminuter: 8-8
Publik: 1 296 (Plivit Trade Hallen, Västervik)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bildextra: Se hockeyderbyt i bilder

IK Pantern besegrade Malmö Redhawks i förlängning. Här ser du hockeyderbyt i bilder.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.08:04, 18 augusti, 2017

Bildextra: Se hockeyderbyt i bilder
Över 3 000 åskådare bevittnade hockeyderbyt. Foto: Patrik Kjellberg

Foto: Patrik Kjellberg

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IK Pantern–Malmö Redhawks

Efter avgörandet – Dyk drömmer om Redhawks

Bortfintad på Redhawks kvitteringspuck – men Sebastian Dyk fick sista ordet.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.22:25, 17 augusti, 2017

2 bilder
 • Sebastian Dyk fick sista ordet. Foto: Bildbyrån
  Sebastian Dyk fick sista ordet. Foto: Bildbyrån
 • Foto: Bildbyrån
  Foto: Bildbyrån

En härligt frejdig hockeymatch utspelade sig inför över 3 000 åskådare på Malmö Isstadion. Och det var ”hela Sveriges underdog” som fick det sista ordet, när Sebastian Dyk snyggt serverade Axel Wemmenborn som tryckte dit 4–3-målet.

– Det var Lerby, den lilla knatten. Jag kom lite på mellanhand och hann inte fram riktigt. Men det var en bra dragning och ett jättesnyggt mål, säger Sebastian Dyk och fortsätter:

– Det var skönt att få spela fram Axel (Wemmenborn) i slutet. Jag fick revansch då och det var glädje i kroppen.

Dyk, med ett förflutet i just Malmö Redhawks, drömmer om att en dag spela där igen.

– Ja, det är klart. Det är moderklubben, och jag har alltid följt dem, även när jag spelat i andra klubbar. Jag tror att det kommer gå bra för dem i år.

– Malmö motiverar en hela tiden, man vet om att de finns där. Och gör du det bra kommer kanske chansen. Kolla på Fredrik Händemark och Lars Bryggman som gått jättebra där. Men mitt fokus ligger på Pantern, sedan får man hoppas att det går bra.

Malmö Redhawks tränare Peter Andersson var inte riktigt lika nöjd med sitt lags agerande.

– Jag tycker att vi slarvade alldeles för mycket med puck, och gav bort alldeles för mycket chanser till Pantern. Det är en liten besvikelse tycker jag.

 

FaktaIK Pantern–IF Malmö Redhawks 4–3 e. förl
(0–1, 1–0, 2–2, 1–0)

Målen: 6.39 0–1 Nils Andersson, (Lukas Haudum, Fredrik Händemark), 36.22 1–1 Dennis Svensson, (Martin Janolhs), 40.25 2–1 Sebastian Selin, (Martin Janolhs, Andreas Söderberg), 42.22 3–1 Martin Janolhs, (William Pethrus, Fredrik Styrman), 45.36 3–2 Lars Bryggman, (Erik Andersson), 56.09 3–3 Carl-Johan Lerby, (Nils Andersson, Andy Miele), 63.25 4–3 Axel Wemmenborg, (Sebastian Dyk).
Skottstatistik:
25–21 (7–3, 8–11, 10–7).
Domare: Filip Sandstedt.
Publik: 3 172, Malmö Isstadion.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så vill IK Pantern ta nästa steg: ”Måste integreras med Malmö”

IK Pantern liknar en saga – men de har ambitioner om mycket mer än så.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.10:09, 17 augusti, 2017

2 bilder
 • Mårten Hedlund och Mattias Schönhult. Foto: Alfred Althén
  Mårten Hedlund och Mattias Schönhult. Foto: Alfred Althén
 • Mattias Schönhult. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson
  Mattias Schönhult. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson

– I våran värld är vi inte nöjda. Vi siktar på att nå så högt som möjligt.

Orden kommer från IK Panterns ordförande Mattias Schönhult, men vi backar bandet till våren 2014 – IK Pantern får kvala sig kvar i HockeyEttan. Året därpå tar meriterade Stephan Lundh över kvartersklubben och tar de hela vägen till HockeyAllsvenskan. Under första säsongen i landets näst högst serie samlade Pantern ihop 73 poäng och klarade sig med råge kvar.

I fjol tog de hela hockeysverige med storm och tog sig till playoff mot landets högsta serie – SHL. Där tog det dock stopp och AIK knep förstaplatsen i tabellen.

Nu vill IK Pantern spänna bågen ännu högre. Med nyförvärv som Västerviks målkung Olle Liss, SHL-meriterade målvakten Jonathan Bjurö och backen Fredrik Styrman, med två JVM i bagaget, ser laget högintressant ut.

– Vi är inne i en stor förändringsprocess. Vissa har svårare att förlika sig än andra. Det krävs ett annat grepp om man ska flytta fram positionerna. Plötsligt ska vi arbeta i en annan värld, säger IK Panterns ordförande Mattias Schönhult och fortsätter:

– I våran värld är vi inte nöjda. Vi siktar på att nå så högt som möjligt.

Så där fortsätter samtalet. IK Pantern, med Mattias Schönhult och Mårten Hedlund i spetsen, är fast beslutna – de vill att klubben ska ta nästa steg.

– Sport handlar inte bara om sport, utan det är mycket större än så. I år har vi till exempel en helt egen trupp. Kan vi ha den hela vägen in i mål, utan att vara beroende av någon spelare från Redhawks, är det en rätt skön start.

– Vi lånar gärna spelare av varandra, det är inte så att vi stänger dörren på något sätt. Det vill vi gärna fortsätta med och det är en del av samarbetet på det sportsliga planet.

Ja, hur viktigt är det?
– Det är jätteviktigt för IK Pantern att ha en egen identitet. Men det utesluter inte att ha ett samarbete med Redhawks. Det är viktigt för hockeyn i regionen som legat lite i skuggan av de andra idrotterna i Malmö.

Mårten Hedlund, styrelseledamot, fortsätter:

– Matchen i kväll är ju ett samarbete, där vi driver det mesta. Vi har gått ut med inbjudningar och bjudit in ungdomslag i regionen för att få upp intresset.

Pantern
Foto: Jesper Hallberg

Pantern, som betraktas av många som kvartersklubben från Kirseberg, vill tvätta bort den stämpeln. I stället vill de integreras mer med Malmö.

– Vi tror att vår bas ska försöka vara Malmö Isstadion, även om det på flera sätt är mer tacksamt på Malmö Arena. Men isstadion måste byggas upp på ett liknande sätt, säger Hedlund.

– Nu håller de på att utveckla hela stadionområdet och vi har bra kontakter i näringslivet.

Hur ska ni locka mer publik till era matcher?
– Vi måste nå bredare än vi gjort tidigare. Vi behöver bli en mer Malmöintegrerad klubb. Men vår hemmabas måste innehålla mer än en ishall. Sedan måste vi se till att skapa en trevlig inramning på våra match. Inte minst barnen ska ha trevligt när de är dr.

I klubben finns det förutom många sponsorer, två stora finansiärer. Familjen Schönhult och Anders Öhrn. För Mattias Schönhult och hans familj är det en självklarhet.

– Jag säger som Anders Öhrn sa för ett par år sedan: kan jag hjälpa andra och ha mat på bordet själv, så är jag glad. Men Anders möjliggör en resa som aldrig hade gått annars. Han är den direkta orsaken till Panterns framgångar, säger Mattias Schönhult.

Hur resonerar du själv?
– Man är mer än gärna med här en tid för att Pantern ska ha möjlighet att växa. Vi vill ta en roll som etablerad elitklubb och försöka skapa någon sexighet och attraktionskraft.

Men skulle det verkligen finnas utrymme för ett lag till i SHL i Malmö?
– Det är inget snack om saken, det gör det. Jag tror att det hade varit skitbra för Malmö om Pantern gick upp och spelade i samma serie. Det hade skapat en fankultur.

Hedlund utvecklar resonemanget:

– Kolla på fotbollen till exempel. Det hade varit betydligt roligare för Malmö FF om Helsingborg, Trelleborg och Landskrona hade spelat i allsvenskan.

I dagsläget finns det fem personer som är anställda i föreningen. Tre säljare samt Joakim Tillgren och Claes Tillgren på kansliet. Och inom kort kommer Pantern att bolagiseras.

– Ambitionen är att bolagisera klubben under hösten. Det finns stort intresse såväl nationellt som internationellt, säger Schönhult.

Hur tuffa var veckorna när ni inte visste i vilken serie ni skulle spela?
– De veckorna var kritiska, det kom precis innan semestern. Det var dyra veckor och hade ingen positiv effekt. Vissa problem brottas vi fortfarande med i dag. Men långsiktigt finns det en positiv effekt i det.

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

IK Pantern blir del av TV-spel

IK Pantern mot Detroit Red Wings? Snart blir det verklighet.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:59, 16 augusti, 2017

IK Pantern blir del av TV-spel
Foto: Skärmdump

Under tisdagen offentliggjordes det att HockeyAllsvenskan kommer vara en del av TV-spelet NHL 18 som släpps senare i höst.

Det innebär att IK Pantern kommer finnas med i det populära spelet.

– Vårt mål med NHL 18 är att ge den mest kompletta hockeyupplevelsen för våra fans runt om i världens. Vi är väldigt spända på att införa hockeyallsvenskan i spelet, säger Sean Ramjagsingh, produktionsansvarig för spelet, i ett pressmeddelande.

NHL 18 släpps den 15 september.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter debatten – SHL ändrar reglerna

Efter den enorma debatten som uppstod i fjol, backar nu SHL, och ändrar reglerna.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.10:01, 10 augusti, 2017

Efter debatten – SHL ändrar reglerna
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Förra säsongens stora snackis var vad som ansågs störande för målvakten eller ej om pucken gick i mål. Bedömningen om vad som störde målvakten eller inte blev omdebatterad.

Beslutsfattaren var under förra säsongens Situationsrummet, som emellanåt fick ta emot en enorm kritik – och många klubbar var missnöjda.

Nu meddelar SHL att de till den kommande säsong.

– Nivån för att en målvakt skall anses vara ”störd” i samband med ett målskott höjs. Dessutom kommer det vara domaren som har det slutliga beslutet, inte situationsrummet som tidigare. Detaljer kring detta fastställs i dagarna och i samband SHL:s klubbturné. Vi har diskuterat detta under våren och dessa förändringar sker i samråd med klubbarna, skriver SHL på sin hemsida.

Vilket betyder att det är domarna på isen som kommer ta det slutgiltiga beskedet huruvida det ska dömas mål eller inte.

Utöver det kommer det lag som bli varnade i samband med ett nedsläpp inte kunna byta ut den tekande spelaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng