65-åring åtalas för pantbluff – klistrade fast egna streckkoder

En 65-årig man i Malmö åtalas för försök till bedrägeri sedan han ertappats med att sätta falska streckkoder på utländska pantburkar.

Gustav Wirten

Gustav Wirten

Kl.17:02, 10 januari, 2017

65-åring åtalas för pantbluff – klistrade fast egna streckkoder
Foto: Förundersökningsprotokoll

Det var i börja på november den 65-åriga mannen blev påkommen på mataffären Özen Allfrukt på Sofielund.

En av butikens anställda gick i in pantrummet efter att ha fått ett larm om att något fastnat i pantmaskinen. Han lade då märke till en PET-flaska som låg i korgen pantade flaskor landar i. På flaskan satt en påklistrad streckkod. 

Han tittade på en övervakningsfilm och såg hur en man matade in falska burkar i maskinen. Någon minut senare var samma man tillbaka vid pantmaskinen, varpå den anställde gjorde ett så kallat envarsgripande. 

Det visade sig att den 65-årige mannen hade pantat utländska burkar med påklistrade streckkoder för sammanlagt 143 kronor. 

Polisen valde sedan att göra en husrannsakan i 65-åringen bostad, där man påträffade ett stort antal pappersark med utskrivna streckkoder.

Hade alla streckkoderna satts på utländska burkar och pantats hade de haft ett värde på 14 500 kronor, enligt stämningsansökan.

ska%cc%88rmavbild-2017-01-10-kl-16-12-06

I förhör med polisen berättar 65-åringen att han fått idén eftersom han haft ett stort antal utländska burkar hemma som inte gick att panta. Han skrev då ut de falska streckkoderna på sin tidigare arbetsplats och klistrade fast dem på burkarna.

Han berättar att han brukade panta falska burkar ”någon gång i månaden”. Alltid på Özen Allfrukt.

”Det brukar bli mellan 50-200 kr varje gång”, svarar han mannen på frågan hur mycket pantkvittot brukar hamna på.

65-åringen åtalas nu för försök till bedrägeri. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel