Maten som gör dig till en sämre bilförare

Hala vägar, dålig sikt och höga hastigheter är inte de enda parametrar som bilförare måste ta hänsyn till.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.10:00, 9 januari, 2017

Maten som gör dig till en sämre bilförare
Foto: Pixabay

Att kombinera trötthet med bilkörning är inget som rekommenderas. Tidigare har det kommit rapporter om att för lite sömn dubblar riskerna för att hamna i en bilolycka. Kör man även bil med snabbmat i magen blir bilfärden ännu farligare. Detta menar kockarna Bella Seger och Johan Sjöberg som tillsammans tagit fram ”Den trafiksäkra menyn”.

– Att äta snabbmat när man är ute och kör är ingen bra idé. Det är fet mat med snabba kolhydrater. Det gör dig mer dåsig och trött. Det är inga bra egenskaper bakom ratten, säger Bella Seger som till vardags arbetar som kock i Helsingborg.

I stället för snabbmat ska man äta mat som håller blodsockret i kroppen på en jämn nivå. En måltid innehållande massor av protein, zink och järn.

– Vi har tittat på en rad källor för att lyckas ta fram trafiksäker mat. Magert kött är bra och kan göra din hjärna mer pigg. Järnet hjälper till att transportera syre och är trötthetsbekämpande medan zink ökar din koncentrationsförmåga, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget och initiativtagare till ”Den trafiksäkra menyn”.

– Vi hoppas kunna sprida kunskap om hur man kan förebygga trötthet på vägarna och därigenom få ned antalet incidenter på vägarna.

Text: Per Widerberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så god är maten på Malmöfestivalen

För andra året i rad kör 24Malmö ett test av årets matstånd på festivalen – här är de fyra som fick högst betyg.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.20:04, 15 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brist på kräftor efter kall vår

Ska du ha kräftskiva inom den närmaste tiden? Då kan det vara läge att bunkra upp med kräftor i tid.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.12:56, 10 augusti, 2017

Brist på kräftor efter kall vår
Foto: Pixabay

Det är inte bara brist på blåbär i år utan även kräftorna ser ut att bli svårfångade under augusti. Kräftfisket i år är ovanligt sent och kan göra att både priset och tillgången på kräftor påverkas, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Anledningen till bristen är den kalla våren. Det kyliga vattnet gör nämligen att honornas ömsning av skal försenas.

– När de ömsar skal så kryper de undan och gömmer sig under stenar. Det är för riskabelt för dem eftersom det nya skalet blir mjukt. Då kryper de inte in i några burar, säger Ulf Lindqvist, kräftfiskare och vd för konsultföretaget Naturvatten till SVT Nyheter Uppsala.

Det kan röra sig om att det blir ett par veckors försening. Men enligt Ulf Lindqvist finns det ingen anledning att oroa sig för att tillgången av kräftor ska minska på längre sikt.

– Om inte någon annan plockat upp dom eller någon abborre ätit upp dom så blir det nog bra kräftfiske även i år, säger han.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föräldrars knep mot jobbiga barn på semestern

En undersökning där 12 000 föräldrar deltagit avslöjar deras bästa tips när barnen inte är på humör under semesterns första dygn.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:56, 9 augusti, 2017

Föräldrars knep mot jobbiga barn på semestern
Foto: Pixabay

En semester ska vara avslappnande och spännande. Men om barnen har svårt att anpassa sig och inte är på humör kan det lätt bli motsatsen. Booking.com har gjort en undersökning där man frågat 12 000 föräldrar hur de hanterar barnen under resans första dygn.

Det viktigaste enligt de föräldrar som deltagit i undersökningen var att ha med spel och böcker som kan sysselsätta barnen under resan, vilket 43 procent ansåg. Tätt efter på plats två med 42 procent var att ha med ett litet ”nöd-kit” med snacks och annat förberett för att förhindra en dålig start på semestern.

Därefter var det nästan lika viktigt att smörja in barnen med solskyddsfaktor eller myggmedel ansåg 41 procent av föräldrarna.

För att få barnen att känna sig mer trygga i den nya miljön uppgav en av tre att de tog med exempelvis en filt så att den nya platsen känns mer som hemma.

Övriga saker på listan var bland annat att packa nödvändigheter, som exempelvis badkläder, överst i resväskan, ta reda på den snabbaste vägen till stranden eller skidbacken innan och packa adaptrar och laddare högst upp.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Företagen som vi helst delar hus med

De 10 mest attraktiva verksamheterna när vi väljer bostad – och vilka vi vill undvika.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:54, 8 augusti, 2017

LISTA: Företagen som vi helst delar hus med
Enligt undersökningen av Skanska delar nästan hälften helst hus med ett bageri. Nattklubbar och gym hamnar långt ned på listan. Montage: Pixabay

När vi ska skaffa en ny bostads- eller hyresrätt spelar, förutom själva lägenheten och läget, det även roll vilka övriga verksamheter som bedrivs i byggnaden, skriver Sköna hem.

Tidningen har tagit del av en undersökning som Skanska har utfört där 657 bostadsrättsägare i Sverige fick svara på vilken typ av granne de helst ville ha på bottenplan huset. Av dem svarade mer än hälften (55 procent) att det gärna fick finnas någon form av serviceverksamhet i bostadshuset. Endast en fjärdedel tyckte att bottenvåningen borde bestå av bostäder.

Populärast att bo i samma hus som är bagerier. Näst populärast är kaféer och apotek. Inte så otippat visar undersökning också att det är minst populärt att bo i närheten av höga ljudnivåer. Det minst attraktiva enligt de svenskar som svarade på undersökning ska vara att bo nära en pub, bar eller restaurang.

I faktarutan nedan kan du se vilka 10 verksamheter som svenskar ser som mest attraktiva inför valet av bostad.

 

 

Fakta



De företag vi helst har i bostadshuset: 

  1. Bageri 47%

  2. Kafé 38%

  3. Apotek 29%

  4. Matbutik 27%

  5. Delikatessbutik 26%

  6. Blomsteraffär 24%

  7. Gym 20%

  8. Kontor 18%

  9. Jouröppen butik 18%

  10. Restaurang 16%


Källa: Sköna hem

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Så blir du sommarens grillmästare

Så gör du för att bli mästare vid grillen.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:33, 6 augusti, 2017

TIPS: Så blir du sommarens grillmästare
Foto: Pixabay

Att grilla handlar om så mycket mer än att bara lägga köttet på grillen och vänta tills köttet är genomstekt. Här kommer ett antal tips på hur du blir en grillmästare, listade av Leva & Bo.

Det första tipset enligt tidningen är att använda något som kallas för maillardreaktionen. Det är den reaktion som ger en brun och fin yta och höjer smaken på kött och grönsaker. Reaktionen sker när kolhydrater, proteiner och aminosyror hettas upp till en temperatur över 150 grader. Men se upp, når temperaturen över 200 grader sker istället karbonisering och maten blir bränd.

Tips nummer två är att det som grillas ska vara torrt. Är exempelvis köttet för blött kommer ytan börja koka och resultatet blir inte som önskat. Ett tips för att undvika det blöta köttet är att salta köttet eller torka det med hushållspapper, och ställa in i kylskåp över natten.

Vilken grillmetoden du använder är väldigt viktigt och här finns tre alternativ, direkt värme, indirekt värme eller 50/50-metoden, skriver Leva & Bo.

Direkt grillning är ”en vanlig grillning” där maten ligger på gallret, direkt ovanför kolen eller briketterna. Grillsättet är bra för exempelvis hamburgare, kotletter, kyckling, fiskfilé och grönsaker.

Indirekt värme betyder att köttet inte ligger direkt ovanför en värmekälla. Briketterna samlas i två högar på var sin sida, medans mitten är fri. En grillmetod som passar bra för större köttbitar och revbensspjäll.

Sist men inte minst är 50/50-metoden där du lägger briketterna på en sida av grillen och låter den andra vara fri. Först bryner du köttet över värmekällan och sedan flyttar du köttet till den andra sidan, och den indirekta värmen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng