KLART: Han blir ny polischef för Malmö

Efter Annika Stenbergs avgång står det nu klart att Klas Friberg blir den som tar över tjänsten som regionchef i polisområde syd.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.14:07, 9 januari, 2017

KLART: Han blir ny polischef för Malmö
Klas Friberg, tillförordnad polischef i region syd. Foto: Polisen

Regionpolischef i region Väst, Klas Friberg, blir den som tar över posten som lokalpolischef efter Annika Stenbergs avgång under måndagen.

Klas Friberg går in i rollen som tillförordnad regionchef i polisområde syd.

LÄS MER: Polischefen Annika Stenberg avgår

Avgående Annika Stenberg väljer att berätta om beslutet i ett pressmeddelande.

– Under de senaste två åren har region Syd genomgått ett stort reformarbete. Det har varit två år fyllda med både utmaningar och glädje, men de har också varit oerhört slitsamma. Därför har jag nu kommit till en punkt där jag väljer att lämna över det pågående förnyelsearbetet i regionen för att istället ägna mig åt det område som ligger mig närmast om hjärtat – service till medborgarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny forskning: Föräldrar till missbrukare – en osynlig grupp

Nya resultat från Malmö universitet visar att oro och maktlöshet upplevs värst. Kvinnor tar större ansvar och hjälp från myndigheter kan bli bättre.

André Kvist

André Kvist

Kl.22:29, 18 januari, 2018

Ny forskning: Föräldrar till missbrukare – en osynlig grupp
Oron och maktlösheten det jobbigaste för föräldrarna. Foto: Pixabay.

Det har forskats en hel del kring livet och vardagen för barn som lever med missbrukande föräldrar. Däremot finns det väldigt lite underlag när rollerna är ombytta. Det ville en forskningsgrupp på Malmö universitet ändra på.

– Det är den första forskningen som gjorts på gruppen i Sverige. Internationellt kunde vi inte heller hitta något så det är rätt unikt, säger Torkel Richert, filosofie doktor och universitetslektor vid Malmö universitet.

Sedan ett par år tillbaka driver forskarna Björn Johnson, Torkel Richert och Bengt Svensson forskningsprojektet ”Föräldrar till vuxna barn med narkotikaproblem”. Drygt 700 föräldrar har fått svara på enkätfrågor och med ytterligare 32 föräldrar har man gjort djupare intervjuer.

– Föräldrar vittnar om ångest och oro för barnets räkning. Många frågar sig vad de har gjort för fel och känner skuld för barnets situation. Det påverkar deras sociala umgänge, att de antingen inte orkar eller skäms, och isolerar sig istället, berättar Torkel Richert.

Studien har granskat två perspektiv. Dels den generella utsattheten bland föräldrarna och dels utsattheten för brott. Men resultaten visar att det inte är rädsla för brotten som föräldrar upplever som värst, istället är det den ständiga oron och maktlösheten som anses jobbigast.

– Dem som har varit utsatta för brott upplever det som jobbigt, men det var inte det som stod ut. Utan det var oron och rädslan för hur barnet mår eller lever. Den ständiga risken för överdos eller psykiska problem. Den här oron och rädslan är vad många upplevde som värst, att få samtalet att barnet gått bort. Det påverkar föräldrarnas hälsa att ständigt var i beredskap.

Ett annat intressant resultat är den skeva könsfördelning som visade sig bland deltagarna. Av de 700 som deltog var 85 procent kvinnor.

– När vi sedan gått vidare med djupintervjuerna har vi aktivt försökt få med fler män och vi lyckades komma upp i en fjärdedel av de 32 intervjuade. Varför det är så kan vi bara spekulera om men det kanske säger något om vem som fortfarande tar huvudansvaret för hem och familj. Och vi vet tyvärr också att en del män lämnar familjen när det uppstår den här typen av kris, säger Björn Johnson, professor i socialt arbete vid Malmö universitet.

Från vänster Torkel Richert och Björn Johnson. Foto: Malmö universitet.

Från vänster Torkel Richert och Björn Johnson. Foto: Malmö universitet.

Männen som deltog visade liknande drag av oro och maktlöshet men inte i lika stor omfattning som hos kvinnorna.

Förhoppningen är nu att resultaten från forskningsprojektet ska öka kunskapen i samhället och minska stigmatiseringen. Man hoppas även att denna något osynliga grupp i samhället får den uppmärksamhet och stöd den behöver.

– Genom att sätta fokus på den här gruppen hoppas vi öka kunskapen hos myndigheter och beslutsfattare om att fler insatser behövs för att underlätta deras livssituation, inte minst vad gäller möjligheter att söka hjälp, säger Torkel Richert och fortsätter:

– Vi hade en öppen fråga om vad som var jobbigast eller svårast. Ett av de fem viktigaste teman var bristen på hjälpinsatser. Dels för barnet men även för föräldrarna.

Idag har anhöriga till narkotikamissbrukare rätt till hjälp men många vet inte om detta och på somliga platser har systemet inte kommit igång till fullo.

De tre forskarna har under julen publicerat sin första artikel. De räknar med att komma med ytterligare fem till tio stycken så småningom. Härnäst ska det enorma materialet hanteras, bearbetas och därefter presenteras.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De peppar sina elever via instagram : ”Förstod inte hur stort det kunde bli”

Malmöläraren utsågs till årets lärare i kategorin nytänkande. Instagramkontot Magisternordström har inspirerat fler att använda sociala medier i skolan.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.19:30, 18 januari, 2018

De peppar sina elever via instagram : ”Förstod inte hur stort det kunde bli”
Kristian Persson och Rickard Nordström brinner för att inspirera sina elever. Via instagramkonton når de ut till eleverna även utanför skoltid. Foto: Lisa Horn

För tre år sedan startade läraren Rickard Nordström sitt instagramkonto MagisterNordström.

– Jag gick hem en dag och tänkte hur kan jag få eleverna utanför skolan att bli inspirerade och motiverade. Jag vill att eleverna ska ha en positiv bild av skolan och att det är roligt. Så tänkte jag att alla barn är ju på sociala medier, säger Rickard Nordström.

Idag har kontot över 15 000 följare och vissa filmer har 130 000 visningar.

– Jag förstod inte hur stort det kunde bli. När vi startade fredagsdansen blev det succé.

LÄS MER: TV: Malmöklassens dans välter internet – har spridits till Norrland

Målgrupperna för kontot är både barn och ungdomar, föräldrar och lärare.

– Jag lägger både upp lite ”kunskapsgodis”, om någon känd plats eller person som vi lärt oss om. Men också rollspel för hur föräldrar kan hantera olika situationer, de kallar jag tankeställare.

elev7
Rickard Nordström. Foto: Lisa Horn

En gång i veckan lägger han också upp ett ”pepptalk”, där han försöker få med sig elever och lärare att ha en positiv känsla kring skolan. Ofta med humor, vilket han betonar är viktigt.

Under 2017 utsågs Rickard Nordström till årets lärare i kategorin ”Nytänkande”.

– Det var obeskrivligt att stå där inför alla. Det är ett kvitto på att man gjort något annorlunda.

Kan du se att den redan pressade lärarrollen får en extra arbetsbelastning när lärare ska driva sociala medierkonton också? 

– Nej, inte för mig. Till exempel så arbetar vi med social träning. För att få en klass att bli ett team måste man arbeta med det hela tiden, inte bara när det är problem. Jag måste lägga mindre tid på konflikthantering på grund av den sammanhållningen jag har skapat, säger Rickard Nordström.

Han menar att det inte passar alla att ha ett sociala medierkonto, men att den positiva känslan kring skolan och det nyskapande kan förmedlas på andra sätt.

elev8
Alfred Aanestads och Linnea Älvebring. Foto: Lisa Horn

Följer du MagisterNordström på instagram? 

– Ja såklart. Det är bra för han inspirerar till att vi inte ska må dåligt och att tycka om skolan. Och att alla folk är lika värda, säger Linnea Älvebring, som går i fjärde klass och har Rickard Nordström som lärare.

Hon har följt MagisterNordström sedan slutet av tredje klass. Både hennes och klasskompisen Alfred Aanestads föräldrar följer lärarens instagramkonto.

– Det är bra för föräldrarna ser vad vi gör. De tycker också att han är rolig, säger Alfred Aanestad.

– Min mamma tyckte han verkade sprallig innan hon hade träffat honom. Sen när hon träffade honom på ett föräldramöte förstod hon att han var en vanlig lärare med sociala medier, säger Linnea Älvebring.

Sedan starten har Rickard Nordström sett flera positiva konsekvenser i klassen av instagramkontot.

– Det högre närvaro. Man vill inte missa om det skulle hända något roligt i skolan. Men jag kan också se att eleverna blir mer utåtriktade och vågar stå inför andra människor.

elev-1
Kristian Persson berättar hur dagens lektion kommer se ut för årskurs 6. Foto: Lisa Horn

Någon som inspirerats av MagisterNordström är Kristian Persson, idrottslärare på Ängslättsskolan.

– Jag hade många roliga lärare när jag var liten och det är de som jag minns. Nu vill jag dela med mig det till mina elever, säger Kristian Persson som ligger bakom kontot Idrottmedkristian, som startades i oktober.

elev-10
Kristian Persson. Foto: Lisa Horn

Han berättar att kontot har flera positiva effekter, däribland en stärkt relation till eleverna och att föräldrarna kan följa vad barnen gör under idrottstimmarna.

– Men jag vill framförallt att barnen ska känna sig trygga när de kommer hit och har idrott. Ibland lägger jag upp filmer där jag gör bort mig lite för att visa att det är helt okej att göra fel. Och att vi lärare också är människor, förklarar han.

elev2
Foto: Lisa Horn

Hur ser du på att barn i större uträckning kan exponeras för kropps- och träningshets i och med sociala medier?  

– Jag undviker till vilket pris som helst att delta i kroppshetsen, utan har rörelseglädje i fokus. En frisk kropp behöver inte ha ett sexpack. Idrott är också psykisk hälsa, säger Kristian Persson.

elev3
Foto: Lisa Horn

Genom instagramkontot har idrottsläraren uppmuntrat sina elever att utmana sina föräldrar eller elever på andra skolor.

– Vi har precis haft mycket cheerleading och då har några elever filmat och lagt upp när de gjort så kallade stunts. På så sätt vi idrotta tillsammans trots att vi inte bor i samma stad eller land.

Julia Kristiansson går i sjätte klass och följer sin idrottslärare på instagram.

elev5
Julia Kristiansson. Foto: Lisa Horn

– Det är kul för han lägger upp roliga videor och saker som är bra att veta, säger hon.

– Det är jättekul och bra för vi, och lärare och elever på andra skolor, får lära sig saker. Och får kanske ett gott skratt. Jag är väldigt positiv till detta, säger Keyvan Zinat-Bakhsh som också går i sjätte klass på Ängslättsskolan.

elev4
Keyvan Zinat-Bakhsh. Foto: Lisa Horn

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Undersökning visar: Här är de drygaste bilförarna

Nu är det framröstat vilka bilmärken som har de trevligaste – och otrevligaste bilägarna.

Matilda Larsson

Kl.18:00, 18 januari, 2018

Undersökning visar: Här är de drygaste bilförarna
Foto: Wikimedia Commons.

Alla bilförare har säkerligen upplevt medtrafikanter som har varit mindre respektfulla mot andra i trafiken, oavsett vilken typ av bil de kör.

Men nu visar det sig att det finns en bilägargrupp som är mer dryga än andra.

Det är den brittiska tv-kanalen Dave som nyligen har gjort en undersökning som visade att bilförare som kör BMW är mest otrevliga, som Metro först rapporterade.

Tv-kanalen intervjuade över 2 000 personer för att ta reda på vilket bilmärke och bilmodell som retar upp flest, där 56 procent röstade på BMW som det drygaste märket.

På en osmickrande andraplats kommer förare som kör Range Rover och på tredjeplats kommer Audi TT, enligt undersökningen.

Undersökningen tog också reda på vilka bilförare som man istället ansåg var trevligast, där komiskt nog brittiska MINI hamnade på en förstaplats, som numera ägs av BMW.

På en andraplats av de trevligaste bilförarna var bilförare som kör Ford Fiesta och på tredjeplats Ford Focus.

Bilarna med drygast förare:
1. BMW M3 (56%)
2. Range Rover (48%)
3. Audi TT (43%)
4. Mercedes-Benz C-class (37%)
5. Ford Transit Van (36%)
6. Porsche 911 (31%)
7. VW Golf (20%)
8. Vauxhall Corsa (18%)
9. Nissan Qashqai (15%)
10. Vauxhall Astra (15%)

Bilarna med trevligast förare:
1. MINI (35%)
2. Ford Fiesta (32%)
3. Ford Focus (32%)
4. Toyota Yaris (30%)
5. Fiat 500 (28%)
6. VW Polo (27%)
7. Renault Clio (25%)
8. Nissan Micra (25%)
9. Peugeot 208 (23%)
10. Citroen C3 (23%)

Undersökningen visar också att 61 procent av de tillfrågade anser att deras bil har en personlighet och 53 procent erkände att de har namngett sin bil.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pensionärernas hårda smäll – hundratusentals får lägre pension

De äldsta drabbas hårdast av den nya pensionssänkningen.

Matilda Larsson

Kl.16:35, 18 januari, 2018

Pensionärernas hårda smäll – hundratusentals får lägre pension
Foto: Pensionsmyndigheten.

I dagarna får ungefär 150 000 pensionärer sänkt kommunal tjänstepension.

Framförallt är det pensionärer födda före 1937 samt yngre förtidspensionärer som drabbas.

Pensionssmällen beror på korrigeringar i ett äldre tjänstepensionsavtal, enligt KPA Pensions hemsida.

Tidigare satt tjänstepensionsavtalet PA-KL ihop med den allmänna ATP-pensionen. När ATP-pensionen gjordes om till tilläggspension behövde även pensionsavtalet korrigeras. Korrigeringen har under de flesta år varit gynnsam för pensionärer, men nu får den alltså motsatt effekt.

KPA sköter pensionen för ungefär 120 000 av de drabbade pensionärerna medan Skandia administrerar ungefär 35 000.

Enligt Thomas Månsson, pensionsexpert på KPA Pension har ett brev gått ut till de berörda pensionärerna som kortfattat har beskrivit hur pensionen i år kan minskas med en ”större del” av den allmänna pensionen jämfört med förra året, vilket DI först rapporterade.

Tidigare har det rapporterats hur pensionärerna är 2018 års vinnare med med sänkt skatt på pension och höjt bostadstillägg. Men nu blir pensionssmällen större och mer oväntad, enligt Thomas Månsson.

– Det har varit en helt annan förväntan den här gången, då blir det än mer obegripligt, säger Thomas Månsson.

Som mest kan sänkningen bli uppemot 800 kronor i månaden.

– Samtidigt sänks inkomstskatten för många pensionärer och den allmänna pensionen höjs. Det kan mildra effekten av minskningen, eller till och med innebära att den totala pensionen efter skatt blir högre jämfört med 2017. Den enskilde pensionären kan dessutom ha rätt till höjt bostadstillägg vilket ytterligare minskar effekten av sänkt kommunal tjänstepension, säger Thomas Månsson.

De exakta individuella konsekvenserna kommer den 18:e eller den 19:e januari 2018, med pensionsbeskedet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man hotade serveringspersonal

Hot om avskuren hals mot serveringspersonal ledde till fällande dom.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.15:55, 18 januari, 2018

Man hotade serveringspersonal
Foto: Arkiv

Man i 55-årsåldern har vid Malmö tingsrätt dömts för olaga hot.
Incidenten ägde rum i december 2015 på en restaurang i centrala Malmö och
hoten uppstod efter bråk med serveringspersonal.

Mannen som tidigare varit arbetsgivare till servitören kom till restaurangen för att hämta pengar. Situationen urartade och mannen hotade den anställde med att skära halsen av honom.

55-åringen döms att betala dagsböter och skadestånd
men nekar till anklagelserna.

Text: Ola Carlsson

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng