Rekordmånga hyresrätter i Malmö under 2016

MKB slog rekord med antalet nybyggda bostäder i Malmö – trots det råder fortsatt bostadsbrist.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:01, 8 januari, 2017

Rekordmånga hyresrätter i Malmö under 2016
Foto: MKB Fastigheter

Det kommunala fastighetsbolaget MKB producerade under 2016 544 bostäder i Malmö, ett nytt rekord. Ny hoppas man på att kunna öka produktionstakten till totalt 2250 bostäder mellan 2017-2019.

– Det är stimulerande att verka i en stad där bostadsbyggande är prioriterat och vi gläds åt att under 2016 ha nått vårt mål på 500 nya bostäder med råge. Kommande treårsperiod står vi inför en utmaning med målet att nå en 50 procentig ökning från en redan hög byggtakt. Det kommer krävas gemensamma krafter från alla inblandade för att nå dit, säger Terje Johansson VD på MKB Fastighets AB.

Trots rekordet finns en fortsatt bostadsbrist i Malmö och företaget menar att det ändå behöver göras mer för att kunna erbjuda tillräckligt med bostäder till invånarna.

– Samtidigt ligger det stora utmaningar framför oss. Vi som bostadsföretag måste tillsammans med berörda myndigheter våga fatta de beslut som krävs, säger Terje Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Åtta saker att tänka på innan du köper sommarstuga

Är du sugen på att köpa sommarstuga? Här är åtta viktiga saker att kolla upp innan du slår till.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.16:00, 25 juni, 2017

Åtta saker att tänka på innan du köper sommarstuga
Foto: Pixabay

Lagom till sommaren blir många säkert sugna på att skaffa sig en sommarstuga. Innan du slår till finns det en del att fundera över. Här är åtta tips på saker att kolla upp innan du skriver på avtalet.

1. Ekonomin
Innan du börjar titta på hus är det bra att räkna ut hur mycket pengar du kan tänkas lägga på köpet. Glöm inte bort att även räkna in de kostnader som tillkommer med åren i form av underhåll, värme, vatten och liknande, skriver Göteborgs-Posten.

2. Användning
Värt att fundera på i ett tidigt stadie är vad du ska göra när du är i stugan. Är det tänkt att du bara ska ta det lugnt och slappna av eller vill du kunna pyssla med huset och tomten? En större stuga och trädgård kräver mer arbete och vice versa.

3. Nära eller långt bort?
Vart vill du att fritidshuset ska ligga? Är du redo att åka en längre bit för att komma dit eller är närheten viktig för dig? Placeringen av sommarstugan är en bra sak att fundera över.

4. Hitta rätt
Att hitta den perfekta sommarstugan för just dig är inte alla gånger helt lätt. Det bästa tipsen är att leta i annonser, fråga människor du känner om de vet något ställe som är till salu eller helt enkelt själv åka runt och titta.

5. Placering
Husets utseende går i de flesta fall att fixa till. Det viktigaste är sommarstugans placering då det är desto svårare att göra någonting åt i efterhand. Ett tips är att höra med kommunen ifall det finns planer på att bygga om i området inom den närmaste tiden.

6. Dolda fel
När du väl hittat rätt och känner att du vill slå till är det viktigt att göra en grundlig undersökning av stugan. De eventuella fel som inte syns och inte kan upptäckas av köparen vid en grundlig undersökning får säljaren ansvara för i tio år.

7. Besiktning
Låt en besiktningsman kontrollera huset innan köpet. Även om besiktningsmannen kostar en slant är det väl investerade pengar. Skulle personen upptäcka något fel är du säkert glad över att du la några extra kronor på att besiktiga huset.

8. Prylar
Har du ett förråd fullt av prylar som inte kommer till användning? Perfekt! Då kan du ta med dem till din nya boning och spara slantar.

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är de dyraste husköpen i Malmö

24Malmö listar de tio största husköpen i Malmö – och var de ligger.

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.19:24, 24 juni, 2017

LISTA: Här är de dyraste husköpen i Malmö
Foto: Pixabay/Riksbanken

Bor du granne med någon av 2017 års hittills dyraste huskap?

Här listar 24Malmö de tio villor som gick för högst pris första sex månaderna.

 

1. Gustavsgatan 2A

394 kvm

23 750 000 kronor

 

2. Adolf fredriksgatan 1c

161 kvm

11 300 000 kronor

 

3. Bülow hübes väg 20

268 kvm

10 650 000 kronor

 

4. Östanväg 9

240 kvm

9 750 000 kronor

 

5. Linnégatan 118

209 kvm

9 500 000 kronor

 

6. Vasagatan 3

307 kvm

9 000 000 kronor

 

7.Krukmakaregatan 6

195 kvm

8 300 000 kronor

 

8. Vikingagatan 38A

156 kvm

7 950 000 kronor

 

9. Bjälkgatan 9A

190 kvm

7 750 000 kronor

 

10. Krageholmsgatan 16

149 kvm

7 725 000 kronor

Källa: Booli.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning: Så undviker du bostadsbluffen

Han trodde att det var en gratis uthyrningssajt – men sedan kom fakturan på tusentals kronor. Nu vill Jamal varna andra för bluffsajterna och dess metoder.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:05, 10 juni, 2017

Varning: Så undviker du bostadsbluffen
Foto: Bildbyrån

Det är till Hem & Hyra som Jamal har berättat om den bostadsbluff han råkade ut för. Han var en av många som trodde att de skulle vara gratis när han fyllde i sitt namn på bostadssajten. Men snart kom fakturan på 495 kronor hem i brevlådan.

– Jag skrev att jag inte hade köpt tjänsten och inte ville betala, men fick inget svar, säger han till Hem & hyra.

Men summan ökade med påminnelseavgifter, inkasso och kronofogdens avgift. Han försökte bestrida kravet, men lyckades inte. Till slut skulle han betala 2 000 kronor.

– Jag känner många som bara betalar och tiger, men jag tycker att man ska protestera och anmäla till polisen och konsumentverket. Deras mål är att lura människor, inte att förmedla lägenheter.

Enligt Hem & Hyras granskning kring de attraktiva bostadserbjudandena på sajterna är många rena påhitt. Det finns flera uthyrningssajter som utger sig för att vara gratis och lockar med att underlätta ditt bostadssökande – men sedan luras du in i avtal då sajterna är väldigt otydliga med vad deras tjänst kostar. Du kan råka ut för fakturor trots att det kanske stod ”Gratis” eller ”Endast 39 kronor” på sajten du var inne på.

Många av sajterna använder sig av annonser från andra hyresvärdar och bostadsförmedlingar, från Blocket och andra sajter, och blandar upp dem med egna andrahandsannonser – och även påhittade annonser.

Konsumentverket får ofta in anmälningar från folk som känner sig lurade in i olika abonnemangsfällor. Även problemen med mellanmän har ökat. Personer som utger sig för att vara mäklare eller förmedlare och erbjuder hjälp med att till exempel fixa bostäder, eller lån.

– I marknadsföringen kan de lova mycket, men villkoren är mycket oklara och om något händer tar de inget ansvar, säger Daniel Gustavsson, jurist på Konsumentverket.

Då det inte är olagligt att ta betalt för dåliga tjänster är det svårt att komma åt dessa sajter och förmedlare. Ytterligare ett problem är att sajterna ofta försvinner lika snabbt som de dykt upp. Hem & hyra beskriver hur flera av sajterna de granskat har försvunnit, och nya liknande sajter dykt upp i dess ställe.

Polisen menar dock att man ändå ska anmäla händelserna.

– Det ska man alltid göra. Annars vet vi inte om det här. Får vi in hundratals anmälningar så ser vi att det är ett problem och kan göra något, säger förundersökningsledare Jan Olsson till Hem & hyra.

Även om polis och konsumentverket inte kan göra särskilt mycket så finns det saker du kan göra själv för att undvika bostadsbluffarna. Innan du skriver upp dina uppgifter, se till att söka information om hemsidan och ta reda på om andra konsumenter har varnat för sidan. Titta även om det finns kontaktuppgifter och organisationsnummer. Är det riktiga uppgifter?

Läs noga vad det står i villkoren för köp/abonnemang och vad det står om uppsägning och ångerrätt. Är det svårt att hitta detta bör du vara tveksam.

Har du bestämt dig för att köpa något: ta skärmdumpar på all information och välj faktura om möjligt. Om något känns fel: Anmäl till din bank att du inte godkänner fler transaktioner från kortet, anmäl till polisen, och bestrid fakturan.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är de mest klickade bostäderna i Malmö

24Malmö.se listar de fem populäraste husen i Malmö hos bostadssajten Hemnet.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.20:16, 27 maj, 2017

LISTA: Här är de mest klickade bostäderna i Malmö
Foto: Landgren, Skeppsholmen Fastighetsmäkleri, Bülow & Lind Fastighetsförmedling, SkandiaMäklarna.

1. Regementsgatan 116, Fridhem, Malmö. Pris: 30 000 000 kronor. 14 083 klick.
hus_11
Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

Från Hemnet: En av områdets pampigaste villor på parkliknade hörntomt i lugnt läge. Läs mer och se fler bilder här.

2. Valborgsgatan 41, Limhamn, Malmö. Pris: 4 695 000 kronor. 7 616 klick.
hus_12
Foto: Landgren

Från Hemnet: Unikt tillfälle att förvärva detta pittoreska parhus på bästa läge bland Limhamns smågator. Huset bjuder på en öppen planlösning mellan kök och allrum, två sovrum, badrum samt gäst-wc. Läs mer och se mer bilder här.

3. Veberödsgatan 7, Johanneslust, Malmö. Pris: 2 200 000 kronor. 7 038 klick. 
hus_13Foto: Landgren

Från Hemnet: Ett hus, Två fastigheter, Tre möjligheter! 1. Chans att kunna rädda ett en gång vackert, men nu negligerat 20-talshus. 2. Drömmen om att bygga en ny villa i ett vackert, uppvuxet villakvarter. 3. Bygga parhus? Detaljplanen tillåter parhus och tomten är redan uppdelad i två fastigheter. Läs mer och se mer bilder här.

4. Ambultsgatan 7, Tygelsjö, Malmö. Pris: 3 395 000 kronor. 6 095 klick.
hus_14
Foto: Bülow & Lind Fastighetsförmedling.

Från Hemnet: Välkommen till ett perfekt familjehus med otaliga möjligheter. Man kan öppna upp mellan kök, hall och vardagsrum och få en öppen planlösning med fantastiska sociala utrymmen där man kan umgås med familj och vänner. Läs mer och se mer bilder här.

Villekullagatan 43, Gyllins Trädgård, Malmö. Pris: 2 795 000 kronor. 4 446 klick.
hus-15
SkandiaMäklarna.

Från Hemnet: Modernt enplansbostadsrättshus med uteplats i västerläge. Bostaden uppfördes 2016 och håller hög klass. Läs mer och se fler bilder här.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket har villapriserna stigit i Malmö

Villapriserna i Skåne fortsätter att stiga. Nya siffror visar vilka kommuner där prisökningen varit störst.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.11:00, 23 maj, 2017

Så mycket har villapriserna stigit i Malmö

Det är Svensk Fastighetsförmedling som tillsammans med Mäklarstatistik har kartlagt prisutvecklingen på villor i Skånes kommuner.

Siffrorna visar att prisökningen är som allra störst i Landskrona, de senaste fem åren. Medelpriset 2011/2012 låg på 1 949 738 kronor då. Under 2016/2017 ligger det på 2 804 781 kr.

Därefter följer Åstorp, Kävlinge och Tomelilla som alla är kommuner där villapriserna har stigit med minst 40 procent.

– Landskronas prisläge på bostäder är lågt i jämförelse med resten av Öresundsregionen och tidigare har det ofta talats negativt om staden. Men tack vare en stark politisk vilja att utveckla Landskrona till en plats där man vill bo och arbeta har flera stora företag nu etablerat sig i staden. Många byggföretag har dessutom köpt mark och byggt flera nya bostäder. Detta har lett till att allt fler söker sig till Landskrona och det har i sin tur resulterat i att villapriserna stigit markant de senaste åren, säger Pernilla Corsing, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Landskrona.

Malmö ligger på åttonde plats med en prisökning på 32 procent från 3 311 850 kronor till 4 368 652 kronor. Av storstäderna ligger man en bit efter både Göteborg (48 procent) och Stockholm (46 procent).

– Prisutvecklingen på Skånes villamarknad tog fart ordentligt 2014 och har sedan dess fortsatt att stiga. En trend vi nu kan se är att de högre prisnivåerna i Malmö, Helsingborg och Lund spiller över till närliggande orter. När priserna ökar i städerna väljer fler att söka sig till kranskommunerna istället och det gör att priserna ökar även där. Kävlinge kommun är ett gott exempel på detta med sina goda pendlingsmöjligheter till både Lund och Malmö. Många har flyttat dit för att få mer bostad för pengarna, men det har lett till att villapriserna ökat med hela 41 procent under de senaste fem åren, säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

Kinda kommun i Östergötland är värst i landet där villapriserna har stigit med 88 procent.

FaktaHär har villapriserna stigit mest i Skåne det senaste fem åren – Topp 10

1. Landskrona + 44 %

2. Åstorp + 43 %

3. Kävlinge + 41 %

4. Tomelilla + 40 %

5. Östra Göinge + 37 %

6. Kristianstad + 36 %

7. Båstad + 35%

8. Malmö + 32 %

9. Burlöv + 31 %

10. Hässleholm + 31 %

*Statistiken baseras på överlåtelser av villor gjorda under maj 2016 – april 2017 jämfört med samma tolvmånadersperioder ett och fem år tillbaka, det vill säga maj 2015 – april 2016 och maj 2011 – april 2012. Endast kommuner med minst 50 försäljningar per år är med i kartläggningen för att statistiskt säkerställa prisförändringarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.