Rekordmånga hyresrätter i Malmö under 2016

MKB slog rekord med antalet nybyggda bostäder i Malmö – trots det råder fortsatt bostadsbrist.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:01, 8 januari, 2017

Rekordmånga hyresrätter i Malmö under 2016
Foto: MKB Fastigheter

Det kommunala fastighetsbolaget MKB producerade under 2016 544 bostäder i Malmö, ett nytt rekord. Ny hoppas man på att kunna öka produktionstakten till totalt 2250 bostäder mellan 2017-2019.

– Det är stimulerande att verka i en stad där bostadsbyggande är prioriterat och vi gläds åt att under 2016 ha nått vårt mål på 500 nya bostäder med råge. Kommande treårsperiod står vi inför en utmaning med målet att nå en 50 procentig ökning från en redan hög byggtakt. Det kommer krävas gemensamma krafter från alla inblandade för att nå dit, säger Terje Johansson VD på MKB Fastighets AB.

Trots rekordet finns en fortsatt bostadsbrist i Malmö och företaget menar att det ändå behöver göras mer för att kunna erbjuda tillräckligt med bostäder till invånarna.

– Samtidigt ligger det stora utmaningar framför oss. Vi som bostadsföretag måste tillsammans med berörda myndigheter våga fatta de beslut som krävs, säger Terje Johansson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hans Facebook-grupper hjälper en miljon personer att hitta jobb och bostad

Sociala medier har blivit ett allt mer viktigare verktyg i jakten på jobb och bostad. Johannes Bathily driver Facebookgrupperna där hundratusentals delar med sig av sina tips.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.21:07, 12 oktober, 2017

Hans Facebook-grupper hjälper en miljon personer att hitta jobb och bostad
Foto: Henrik Nordell

 

Sociala medier blir ett allt viktigare verktyg för att skapa kontakter och att öka sina möjligheter att hitta jobb och bostad. Johannes Bathily från Malmö är en av dem som har gjort den processen enklare.

År 2011 startade han sina första Facebookgrupp, där medlemmar kan tipsa varandra om lägenheter och arbetstillfällen. Sedan dess har det formligen exploderat.

– Vi har nu 220 Facebookgrupper i hela organisationen med totalt 1,1 miljoner medlemmar. Jag ville hjälpa till att göra det enklare och mer tillgängligt att söka jobb och lägenheter, säger Johannes Bathily.

Två av de grupper som han driver är ”Jobb i Kristianstad” och ”Lägenheter i Kristianstad”. Tillsammans har de över 17 000 medlemmar. I den förstnämnda gruppen delar folk med sig om tips på företag som behöver anställa. Många gör också personliga presentationer där de söker jobb.

– Alla vet hur arbetsmarknaden ser ut. Jag tror på den svenska modellen att skapa kontakt mellan arbetsgivare och arbetstagare utan inblandning av någon tredje part. Sociala medier är framtiden och vi gör det oroligt lätt att bygga nätverk, säger Johannes Bathily.

Får du någon respons från medlemmarna?
– Vi får respons i princip varje dag. Många är tacksamma över att ha hittat ett jobb. Det är kul att man ställer upp för varandra i sökandet efter ett arbete. Det är också många som har hittat sin drömlägenhet via grupperna.

Facebookgrupperna sköter han på fritiden, men har hjälp från ett stort antal personer. Det krävs för att kunna sköta all administration. Ständigt kommer där nya inlägg.

– Lyckligtvis har jag ett stort team på cirka 125 medlemmar som hjälper till att driva det framåt. Utan dem hade det inte varit möjligt, säger Johannes Bathily.

 

FaktaSå söker du jobb via sociala medier:

1. Fyll i din meritlista/CV på Facebook. Det kan då hända att någon taggar dig i en jobbannons och att att rekryterare hittar dig via den vägen.

2. Gå med i grupper. Det finns många grupper på Facebook där det finns tips på arbetstillfällen. Exempelvis Jobb i Kristianstad. Där brukar det blandas inofficiella efterlysningar med annonser från rekryterare.

3. Be om hjälp. Säg till dina vänner och släktingar att du söker jobb och be dem tagga dig ifall de hittar något intressant. Berätta också i sociala medier att du söker efter ett nytt arbete.

4. Följ de företag eller varumärken som du är intresserad av. Du kan även skicka dem meddelande där du berättar om ett positivt intryck du fått av dem. Då finns en möjlighet att de kollar din profil och har dig i åtanke ifall ett jobb dyker upp

Källa: Metrojobb

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Här är Malmös dyraste villa – med 16 rum

Ett av stans pampigaste hus är till försäljning.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.19:59, 11 oktober, 2017

2 bilder
  • Foto: Hemnet/Skeppsholmens mäkleri
    Foto: Hemnet/Skeppsholmens mäkleri
  • Foto: Hemnet/Skeppsholmens mäkleri
    Foto: Hemnet/Skeppsholmens mäkleri

En av fridhems toppvillor ligger nu ute till försäljning på Hemnet för 30 miljoner kronor. I utgångspris.

Men vad får man då för 30 miljoner? Jo, 16 rum och kök, 555 kvadratmeter, åtta sovrum och en tomt lika stor som två-tre villakvarter. Och just det, en källarvåning på 95 kvadrat.

Villan, som är belägen längst ner på Regementsgatan, har även ett friliggande annex på 110 kvadratmeter som är fullt bostadsdugligt.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Första spadtaget ska tas – här byggs 48 nya hyresrätter

Då är det byggstart för nya bostadskvarteret.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.12:00, 6 oktober, 2017

Första spadtaget ska tas – här byggs 48 nya hyresrätter
Foto: Pressbild

På måndag är det byggstart för kvarteret Spårvägen i stadsdelen Sorgenfri. Bolaget Riksbyggen har här fått i uppgift att bygga 48 nya hyresrätter i kvarteret som totalt kommer att omfatta 900 bostäder, både hyres- och bostadsrätter.

– Sorgenfri har ett mycket bra läge med närhet till centrala Malmö. Det kommer att bli en väldigt fin bostadsmiljö. Riksbyggens projekt får en stilig, stadsmässig gestaltning och vi har satsat på en trevlig, grön gård, säger Carl-Johan Hansson, chef för affärsområde Fastigheter på Riksbyggen via ett pressmeddelande.

Det första spadtaget tas tillsammans med Malmös kommunalråd Andreas Schönström (S) och Riksbyggens VD, Leif Linde.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tunnel kan byggas i Malmö – ska binda ihop stadsdelar

Får byggföretaget som de vill har Malmö en ny tunnel år 2022.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.10:01, 3 oktober, 2017

Tunnel kan byggas i Malmö – ska binda ihop stadsdelar
Foto: Commons

Anders Jarl, VD på byggföretaget Wihlborgs, vill se tunnel mellan stadsdelarna Norra och Västra hamnen. Än är förslaget på skisstadiet, men bolaget är optimistiska och menar att tunneln kan bli klar redan år 2022.

– En tunnel skulle lösa flera utmaningar. För det första skulle den minska biltrafiken genom Nyhamnen, som kommer att vara ett av Malmös viktigaste utvecklingsområden de närmaste 20–30 åren. Genom att man inte är begränsad av befintliga vägar och broförbindelser kan området utvecklas i snabbare takt och blir dessutom mer attraktivt, säger Anders Jarl i ett pressmeddelande.

Tunneln är inte enbart tänkt för biltrafik, utan även för gång- och cykeltrafikanter.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så har bostadsrättsutbudet förändrats i Skåne

Här har utbudet stigit mest.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.13:50, 27 september, 2017

Så har bostadsrättsutbudet förändrats i Skåne
Foto: Pixabay

Det är Svensk Fastighetsförmedling som har sammanställt statistik från Hemnet kring var bostadsrättsutbudet har ökat mest och minst i Skåne under de tre senaste åren. 13 skånska kommuner hade ett tillräckligt stort antal bostadsrätter ute till försäljning för att tas med.

Sammanställningen visar att i endast Höganäs och Båstads kommun har utbudet ökat de tre senaste åren med 57 respektive 9 procent. I övriga elva hade utbudet försämrats över tre år där Lomma kommun hade minskat mest med minus 57 procent.

– Försäljningarna av bostadsrätter har haft en överlag kortare tid på marknaden de senaste åren i Skåne. Efterfrågan har varit stor vilket minskat och hållit tillbaka det tillsaluförda utbudet på låga nivåer. Detta syns även tydligt på prisökningarna som varit i Malmö under de senaste tre åren. Tillväxten och inflyttningen är hög, vilket gör att utbudet på marknaden inte hinner växa, säger säger Kasper Isgren, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Av storstäderna är det endast i Malmö som antalet bostadsrätter till försäljning minskat medan både Stockholm och Göteborg haft ökningar i bostadsrättsutbudet. Samtidigt har rikssnittet gått upp med 21 procent.

– Sett till det senaste halvåret har utbudet dock ökat vilket främst beror på den säsongsbetonade försäljningen då fler väljer att sälja efter sommaren än under vintern, men även att försäljningstiden börjar bli mer normal jämfört med ett högre tempo i våras, säger Kasper Isgren.

FaktaFörändring av utbudet på bostadsrätter, kommun för kommun på 6 månader, 1 och 3 år.

KOMMUN ---------------------------- 6 mån I 1 år I 3 år
Riket -------------------------------- + 42 % I + 29 % I + 21 %
Båstads kommun -------------- + 70 % I + 46 % I + 9 %
Eslövs kommun -----------------  – 4 % I – 18 % I – 12 %
Helsingborgs kommun ------- + 16 % I + 2 % I – 38 %
Hässleholms kommun --------- – 3 % I + 45 % I – 10 %
Höganäs kommun ------------- + 94 % I + 83 % I + 57 %
Kristianstads kommun ------- + 32 % I + 17 % I – 7 %
Landskrona kommun --------  + 86 % I + 4 % I – 39 %
Lomma kommun --------------- + 90 % I – 7 % I – 57 %
Lunds kommun --------------- + 131 % I + 9 % I – 34 %
Malmö kommun ---------------- + 41 % I + 17 % I – 31 %
Trelleborgs kommun ----------- + 9 % I + 55 % I – 22 %
Ystads kommun ---------------- + 22 % I + 28 % I – 9 %
Ängelholms kommun --------- – 10 % I + 19 % I – 39 %

*********

Här har bostadsrättsutbudet stigit mest de senaste tre åren
1. Höganäs kommun + 57 %
2. Båstads kommun + 9 %

Här har bostadsrättsutbudet sjunkit mest de senaste tre åren
1. Lomma kommun – 57 %
2. Landskrona kommun – 39 %
3. Ängelholms kommun – 39 %
4. Helsingborgs kommun – 38 %
5. Lunds kommun – 34 %

*Statistiken baseras på antalet bostadsrätter som varit till salu på Hemnet den 1 augusti 2017 jämfört med samma datum sex månader, ett år samt tre år tillbaka, det vill säga 1 februari 2017, 1 augusti 2016 samt 1 augusti 2014. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng