Bjuder in till Skam-fest på Moriskan: ”Bara snälla får komma”

Den norska superserien Skam gör avtryck på Malmös nattliv på internationella kvinnodagen. Nu ordnar Skam-fantasterna en stor hyllningsfest till serien.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.16:08, 6 januari, 2017

Bjuder in till Skam-fest på Moriskan: ”Bara snälla får komma”
F.v. Frida Olheden, Emma Theander och Vera Theander och Moriska Paviljongen bjuder in till norsk fest. Foto: Privat/Moriska Paviljongen

Det är inte många som undgått den norska TV-seriesuccén SKAM. Säsong tre släpptes under fredagen på SVT play och svenskarna har frossat i de norska ungdomarnas gymnasietillvaro.

Frida Olheden, Vera Theander och Emma Theander från Malmö ligger bakom Facebook-gruppen ”Kosegruppa Sverige” som samlat SKAM-fans från hela landet. Gruppen har snart nått 17 000 medlemmar och under fredagen bjöd man in till fest.

På internationella kvinnodagen, den 8 mars, arrangerar de en Skam-fest tillsammans med Moriska Paviljongen.

– Vi ska hylla ”gjengen allianse” och deras vänskap som är en stor förebild för oss, säger Frida Olheden och fortsätter,

– Den åttonde mars är värt att fira och Moriskan passar oss perfekt. Vi kommer att ha ett rum tillägnat varje säsong, säger Frida Olheden.

Det kommer att märkas på inredningen att det är SKAM-tema. I rummen kommer bland annat filmklipp att visas samtidigt som säsongernas musik kommer att spelas.

Och ska festen följa TV-seriens galna trend så ska man inte vänta för länge med att köpa biljetter, som släpps måndagen den 9 januari.

– Vi vågar inte jinxa något men hoppas att alla i Malmö kommer. Det viktigaste är att alla är snälla. Bara snälla får komma, säger Frida Olheden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkfest väntas när stjärnorna kommer till Rosengård

På fredag är det dags för Rosengårdsfestivalen och det är ett stjärnspäckat schema arrangörerna presenterar.

Oskar Olsson

Oskar Olsson

Kl.19:31, 26 juni, 2017

Folkfest väntas när stjärnorna kommer till Rosengård

För tredje året i rad arrangerar MKB tillsammans med Somaliska Freds och Tegelhuset Bricks Rosengårdsfestivalen. På flera platser runt om i Rosengård kommer aktiviteter för både små och stora hållas och på Rosens röda matta kommer det finnas en scen där bland annat Erik Lundin, Iman Talabani och Cherrie kommer uppträda. Konferencier för dagen är Behrang Miri. 

Programmet hittar ni i faktarutan nedanför.

FaktaRosengårdsfestivalens program:

Fredagen 30 juni
15:00 -  Dagens konferencier Behrang Miri hälsar alla välkomna
15:15 -  Barnaktiviteter på Örtagårdstorget börjar
15:30 - Al Galeell (dansa dabek med palestinska föreningen Grupp 194)
16:30 - Somaliska Freds dansgrupp
16:45 - Cameleont (dansgrupp från Gotland)
17:10 - Aghansk dans
17:30 - Cirkus Saga uppträder med luftakrobatik
18:00 - Leslie Tay
19:00 - Erik Lundin
19:45 - Iman Talabani
20:10 - Cherrie

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Buss fullastad med Malmöbor åker till Roskildefestivalen

Nu drar den 47:e upplagan av Roskildefestivalen igång!

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.10:00, 24 juni, 2017

Buss fullastad med Malmöbor åker till Roskildefestivalen
Foto: Jens Dige/Rockphoto

Idag, lördag, släpps 100 000 glada festivalbesökare in på festivalområdet när den 47:e upplagan av Roskildefestivalen går av stapeln. Under eftermiddagen fylls en hel busslast med festivalglada Malmöiter, en resa som arrangeras av Roskilde Road Trip Malmö.

– Jag är extremt peppad, säger arrangören Louise Hofvendahl.

Under vintern och våren har förberedelserna pågått för gänget bakom bussfärden. Det hela började med en kick off i februari och därefter har olika event ägt rum i festivalens anda.

– Vi är ett så himla gött gäng som jobbar med det här. Vi har haft event och sen körde det biljettförsäljningen igång i mars. Därefter hade vi ett quizevent på Moriskan där en biljett till festivalen tävlades ut, säger Louise Hofvendahl.

För henne är det åttonde gången hon besöker festivalen. Och någon tanke på att börja trappa ner festivalandet finns inte på kartan.

– Detta blir mitt åttonde år, man har varit där en del gånger. Man är lika pirrig inför varje år. Man blir aldrig en fullvuxen festivalare.

Vad är det som är så bra med just Roskildefestivalen? 

– Det är stämningen och det som kallas för ”orange feeling”. Människorna, musiken och ORA det gör Roskilde till världens bästa festival. Det är så fint att få jobba med roadtrippen, både innan och efter. Även stödet som man får efter, tillsammans med de andra. Det behövs lite när man får den här bluesen över att festivalen är slut, säger Louise Hofvendahl.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?

24:ans Linda LC Berntsson går igenom svenskarnas beteenden vid högtider.

Linda LC Berntsson

Linda LC Berntsson

Kl.20:02, 23 juni, 2017

Krönika: Befinner vi oss i masspsykos vid varje högtid?
Bilden är ett montage! Foto: Pixabay/Linda LC Berntsson

Och så var det dags igen. Midsommar. Den helgen svenskarna mer verkar se som sin nationaldag än vår egentliga sådan. Midsommarstången reses upp, vi hoppar som grodor runt den, och sedan är det sill, snaps, och potatis som gäller. Och så en jordgubbstårta på det.

De allra flesta verkar fira på liknande sätt, precis som vid många andra av våra högtider. Den insikten fick mig att fundera. En snabb sökning på Wikipedia gav mig frasen ”Masspsykos, även kallat masshysteri, innebär att en grupp människor låter sig påverkas av propaganda eller på annat sätt ett budskap vars syfte är att få dessa människor att ryckas med i en viss riktning och agera på ett visst sätt. Orden psykos och hysteri till trots, är människorna för övrigt psykiskt friska.” Kan det alltså vara så att vi befinner oss i masspsykos vid varje högtid?

Jag har samlat ihop några punkter där vårt beteende vid högtider skulle kunna jämföras med en masspsykos (med mindre allvarliga konsekvenser än många kända fall, tack och lov) och tänkte att vi kunde ta en närmare titt på dem.

1. Trafiken.
Precis före och efter högtider är våra vägar fulla av bilar, innehållandes folk på väg till och från firande. Så även under midsommar. Midsommar är den mest trafiktäta helgen på hela året (mer om det här). Men varför detta behov av att åka någonstans? Ja, många vill träffa släkt de annars inte träffar, men det finns ju också mängder av exempel på folk som bor i samma hushåll som ändå envisas med att en lång bilresa krävs för att dansa runt en midsommarstång eller julgran. Kan viljan att fly egentligen bero på något annat? Kan det röra sig om en masspsykos?

2. Snapsen (och sången).
Brukar du sjunga för dina dryckesglas? Inte? Var finns då rimligheten i att du ska sjunga sånger som är specifikt textade för dina små dryckesglas? Kan det vara en masspsykos som ger dig dessa idéer?

3. Potatisen och sillen.
Det kanske mest vardagliga livsmedlet vi har i det här landet är också ett av de vanligaste livsmedlen på ett festbord. Potatisen. Hur den blev en festmat är för mig en evig gåta. Men även den ständiga kompanjonen sillen omges av frågetecken. Vi skaffar oss alltså en speciell fisksort, filéar den och lägger den i gegg. Sedan äter vi den rå. Det konstigaste är ju ändå att kombinationen potatis + sill = komplett måltid. Så otillfredsställande! Varifrån kommer ens de här tankarna? Masspsykos?

4. Huvudbonader.
Nu när det är midsommar är det många som klär sina hjässor i blomsterkransar. Senare i sommar, när det är dags för kräftskiva, är det istället diverse varianter av partyhattar som gäller. Och till jul är det stjärngossestrutar, tomteluvor eller glitter som är grejen. Vad sysslar vi med egentligen? Solklar masspsykos!

Oavsett om du är en av de svenskarna som är drabbade av masspsykos, eller om du kör ditt eget race hoppas jag att din midsommar blir allt du hoppas på. Trevlig helg!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TÄVLING: Skicka in din midsommarbild

Vi vill veta hur du firar midsommar. Skicka in din bild till oss så har du chans att vinna två trisslotter.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:03, 23 juni, 2017

2 bilder
  • Foto: Lennart Månsson / Arkiv
    Foto: Lennart Månsson / Arkiv
  • Midsommar på Jägershill. Foto: Tanya Malmlöv.
    Midsommar på Jägershill. Foto: Tanya Malmlöv.

Vad hittar du på i dag? Berätta för oss!

Genom att skicka in din bästa bild från midsommarafton är du med och tävlar om två trisslotter.

Så här gör du för att vara med i tävlingen:
– Ta en bild, helst i liggande format, på hur ditt midsommarfirande ser ut.
– Skriv ditt namn, din adress och var bilden är tagen.
– Maila din bild och text till larm@24sverige.se

Bilderna kommer publiceras här under dagen.

Vi på redaktionen önskar er läsare en glad midsommar! 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Världskänd kompositör klar för Malmö Live

Nils Frahm är klar för Malmö live.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.19:00, 21 juni, 2017

Världskänd kompositör klar för Malmö Live
Foto: Bildbyrån

Den 15 februari 2018 är ett datum att pricka i kalendern för många musikintresserade Malmöbor. Då kommer nämligen den Berlinbaserade musikern, kompositören och producenten Nils Frahm på besök.

Spelningen görs i samband med att Nils Frahm är ute på världsturné.

Nils Frahm är något av en pionjär när det gäller att kombinera klassisk musik med elektronisk. Ett möte som blir förtrollande i två världar som sällan möts.

Biljetterna släpptes idag, onsdag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng