Därför ska du skippa bakispizzan

Nyårsdagens populäraste mat är pizza. Men enligt forskarna finns det andra alternativ som är mycket bättre mot bakfylla.

Anders Svensson

Anders Svensson

Kl.09:19, 1 januari, 2017

Därför ska du skippa bakispizzan

Är huvudet tungt i dag efter nattens fest? Är du sugen på en riktigt god och flottig pizza? Då är du sannerligen inte ensam.

Nyårsdagen har i folkmun blivit ”pizzadagen” i Sverige. Alltså den dagen på året då det beställs flest pizzor i Sverige. Pizzan sägs vara bra mot bakfylla, men är det verkligen sant?

En anledning till varför du blir bakfull är enligt forskare en kombination av vitamin- och mineralbrist tilllsammans med rubbad vätskebalans. Men exakt varför vi blir bakfulla är svårt att säga, därför är ett botemedel svårt att ta fram.

Det bästa du kan göra, förutom att så klart dricka mindre på festkvällen, är att se till och få i dig vätska och så många vitaminer och mineraler som möjligt. Multivitaminjuice kan till exempel vara bättre än enbart vatten eftersom vi behöver mineralerna för att kunna ta upp vätskan.

Här är fem tips på hur du bäst botar bakfylla:
1. Ägg
Ägg innehåller taurin som är bra mot de leverskador du kan få av att dricka alkohol. En äggmacka eller äggröra är utmärkta alternativ.

2. Citrusfrukter
En apelsin eller ett par glas citronvatten innehåller mycket C-vitamin, något som kroppen får brist på när du dricker alkohol. Studier visar även att C-vitamin hjälper kroppen att förbränna etanolen i alkoholen snabbare.

3. Spenat och banan
Både spenat och banan innehåller kalium, något som är nödvändigt för att kroppen ska fungera optimalt. När du dricker alkohol bryts kalium ner, och behövs då fyllas på. Bananpannkakor eller spenatsoppa är bra. Vill du ändå tvunget äta pizza? Ta då en med spenat på.

4. Inlagd gurka
Inlagd gurka innehåller bland annat natrium. Ett ämne vi förlorar när vi dricker alkohol. Natrium reglerar nervsystemet och hjälper även kroppen att absorbera vätska när den är som mest i behov av det.

5. Blåbär
En tallrik blåbär med mjölk är väldigt gott, och ett bra alternativ när du är bakis. Blåbär innehåller elektrolyter som påverkar cellernas vätskebalans.

Källa: Hänt.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas nya recept: ”Kan inte undvika att bli hungrig”

Mästerkocken Håkansson levererar ett nytt "saftigt" recept. Och det går inte att undvika att bli hungrig.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:51, 15 oktober, 2017

Mästerkock-Emmas nya recept: ”Kan inte undvika att bli hungrig”

Salt är fiskens bästa krydda! Ett svårslaget och förberedande tips inför fiskmiddagen – rimma alltid fisken! Rimmad fisk innebär att fisken få ligga i en saltlag minst 30 min innan tillagning. Fisken upplevs få en bättre konsistens och en genomgående sälta. Torrimma går givetvis också bra, vilket innebär att du saltar fisken normalt och låter den dra i kylskåpet. Temperaturen på fisken är väsentlig. Se till att fiskens temperatur hamnar mellan 48-51 °C på en låg tillagningstemperatur för ett maximalt saftigt resultat.

Ugnsbakad torsk med saffran- och dijonstuvad fänkål och purjolök. En saftig, krämig och färgsprakande fiskrätt med sting från dijonsenapen och en touch av lakritssmak från fänkålen. Svårt att undvika bli hungrig när saffransdoften sprider sig i köket.

Du behöver (4 portioner)
Ugnsbakad torsk
600 g torsk (4 bitar á 150 g)
3 msk salt
2 tsk socker
7 dl vatten
Peppar

Saffran-och dijonstuvad fänkål och purjolök
1 st fänkål
1/2 purjolök
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 pkt saffran
2 tsk paprikapulver
1,5 msk dijonsenap
2 krm salt
Olivolja

Tillbehör
300-400 g småtomater
Ris/kokt potatis
Färsk dill

Gör så här
Börja med att rimma tinad torsk. Blanda salt, socker och vatten och rör om tills det löst sig. Lägg fisken i saltlagen i minst 30 min. Sätt ugnen på 150 °C. Lägg fisken på en plåt och krydda med lite peppar. Halvera småtomaterna och lägg även dem i plåten. Sätt in i ugn ca 18-20 min eller tills torsken uppnått en temperatur på 48 °C.

Koka ris eventuellt potatis.

Hyvla eller skär fänkålen och purjolöken i strimlor. Fräs i kastrull i olivolja i ca 3 min. Ha i grädde, mjölk, dijon, saffran och salt. Låt småputtra på svag värme fram till servering.

Garnera rätten med färsk dill. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

image-1-3

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TIPS: Så får du ett lyckligt förhållande

Här är sex konkreta tips som alla par kan använda sig av.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.17:01, 14 oktober, 2017

TIPS: Så får du ett lyckligt förhållande
Foto: Pixabay

Det är viktigt att ta hand om sitt förhållande. Tidningen Hälsoliv har listat upp sex tips på hur lyckliga par vårdar sin relation. Tipsen är inspirerade av Women’s Health och här kommer listan hur just ditt förhållande kan förbättras.

1. Gå en kvällspromenad

Att gå en en kvällspromenad tillsammans är inte bara bra för sömnen. Det är också ett bra tillfälle att prata om hur dagen har varit, reda ut problem och planera framtiden tillsammans.

2. Hushållssysslor blir roligare tillsammans

Det finns alltid tråkiga vardagssysslor man måste göra hemma. Varför inte göra dem tillsammans?

3. Titta på TV tillsammans 

Varför inte göra kvällarna framför tv:n till en gemensam aktivitet. Slå på en serie som ni båda gillar, ta fram en skål med popcorn, håll om varandra och njut av varandras närvaro.

4. Ge tid för sex

Det är inte alls sexigt att planera sitt sexliv, men att hålla igång sexet genom att schemalägga när man ska ha sex kan faktiskt underlätta.

5. Prata om dagen

Innan läggdags kan ni tillsammans ligga i sängen och prata om allt mellan himmel och jord, hur dagen har varit och vad ni ska göra dagen därpå.

6. Stoppa om varandra 

Men att vara ihop betyder inte att man måste göra precis allt tillsammmans. Ett bra sätt att få närhet även när man ska försöka sova om man går och lägger sig olika tider är att stoppa om varandra och säga ett ordentligt god natt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Tre smoothies som håller dig frisk i höstrusket

24Sveriges träningsskribent Emelie Elmes älskar smoothies. Här bjuder hon på tre av sina personliga favoriter som passar särskilt bra under hösten.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:51, 14 oktober, 2017

Vem älskar inte smoothies? Det är gott och du kan variera i oändlighet. Det är bara fantasin och smaken som begränsar.

Här kommer tre smaskiga, färgglada (okej, den andra blev visst inte så färgglad) smoothies som är fullproppade med nyttigheter och som samtidigt smakar gott.

Det är ett perfekt sätt att få i sig vitaminer och antioxidanter och stärka immunförsvaret. I filmen visar jag även ett näst intill revolutionerande sätt att skala mango på!

1. Morot- och apelsinsmoothie

Du behöver:
2 apelsiner
2 morötter
1 äpple
En bit ingefära
kanel

Gör så här: Kör med fördel morötterna i en råsaftcentrifug, annars kan du som jag skära dem i bitar och koka dem. Kör apelsinerna i en juicepress om du har, annars pressa med handkraft. Riv ingefäran och skär det skalade äpplet i bitar. Kör allt i mixern. OBS. Vänta tills morötterna är kalla om du har kokat dem.

2. Kiwi- och spenatsmoothie

Du behöver:
2 kiwi
1 lime
Ett par skedar turkisk yoghurt
En stor näve spenat
Vatten till önskad konsistens
En näve hallon

Gör så här: Skala och skär kiwin i bitar. Pressa i lime. Blanda allt i en mixer.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

3. Grönkål- och mangosmoothie

Du behöver:
En näve grönkål
1 mango
1 äpple
En bit ingefära
Lite citron

Gör så här: Skala och skär äpplet och mangon i bitar. Hacka grönkålen och riv ingefäran. Pressa i citron. Blanda hela kalaset i en mixer.

Visste du att…
Ingefära sägs minska migrän?
Spenat är bra för hjärnan?
Citron sägs motverka magsjuka?
Kiwi är bra för matsmältningen?
Endast 100 gram grönkål innehåller 160% av dagsbehovet av C-vitamin?

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

balans-i-kalmar-24-555x250

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas superrecept på hamburgare

Emma Håkansson levererar ett nytt recept. Denna gång bjuder hon på en välsmakande burgare av högsta klass. Enkel att tillaga och fantastisk att äta.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:48, 8 oktober, 2017

Mästerkock-Emmas superrecept på hamburgare

Det finns tusentals olika varianter av burgare, tillbehör och smaksättningar. Emma hävdar att det blir allra godast när du håller själva burgaren så neutral som möjligt. Låt köttet, fisken, kycklingen, osten eller svampen tala för sig själv, salt och peppar brukar räcka. Satsa på smakrika tillbehör istället. Det man kan tänka på vid färs, överarbeta inte – fettet i färsen smälter av värmen från händerna och resultatet blir en gummiaktig konsistens. Dra istället sär färsen grovt och krydda med salt och peppar, forma till burgare med lätta händer. Ett hett tips är att alltid rosta bröden i torr panna eller eventuellt i smör, för att skapa en krispig yta och på så sätt få in ännu en textur i munnen.

Kycklingburgare med karamelliserad bbq-lök, avokadodressing och bacon. Hamburgare på mager kycklingfärs är både fräscht, gott och enkelt.

Du behöver (För fyra stycken burgare)
Burgare
600 g kycklingfärs
8 st skivor Frisco hot melt toast. Alt 4 st hamburgerbröd
Salt
Peppar
Olivolja

Karamelliserad bbq-lök
2 st gula lökar
1 msk olivolja
1 tsk kycklingfond
1 dl vatten
1,5 msk smoked paprikapulver
2,5 msk sirap
2 tsk vitvinsvinäger
1,5 krm salt
Alt 2 dl färdig bbq-sås

Avokadodressing
2 st avokado
2 msk mascarpone
1,5 tsk citronsaft
1,5 tsk salt

Tillbehör
Tomat
Sallad
Bacon

Gör så här
Börja med bbq-löken. Skär ut tunna lökringar med hjälp av en mandolin eller kniv. Hetta upp kastrull med olivolja. Stek löken mjuk, ca 5-7 min, rör runt hela tiden. Tillsätt resten av ingredienserna alternativt färdig bbq-sås. Låt småputtra på låg värme fram till servering.

Mosa avokado och ha i mascarpone, citronsaft och salt. Ställ kallt fram till servering.

Ta fram en stekpanna. Bre på lite smör på toast-skivorna. Stek bröden på medelvärme i ett par minuter på varje sida tills de fått en krispig och gyllene färg. Lägg åt sidan. Stek bacon.

Ta upp färsen och dela i fyra delar. Forma färsen till fyra stycken burgare. Överarbeta inte färsen. Blöt händerna om färsen fastnar på händerna. Salta och peppra. Stek i olivolja på medelvärme tills burgarna uppnått en temperatur på 70 °C.

Nu är det dags att servera! Bre på avokadodressing på toastskivorna, lägg på sallad, burgare, bbq-lök, tomat och bacon. Smaklig måltid!

För fler recept och idéer, besök emmasmatlagning instagram

image-1-2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför ska du genast sluta använda kontorsmuggen

Dricker du te eller kaffe på jobbet? Efter att du har läst det här kommer du välja att använda pappersmugg eller att ta med en egen privata mugg till jobbet.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.18:05, 7 oktober, 2017

Därför ska du genast sluta använda kontorsmuggen
Foto: Pixabay

Många väljer att dricka kaffe eller te på jobbet genom att såklart använda kontorsmuggen. Men en ny studie visar att kopparna på jobbet är fulla av bajs- och andra bakterier, skriver Expressen.

Efter att du har läst det här, kommer du kanske välja att dricka ur något annat hädanefter.

Det visar sig nämligen att den koppen som du tar på kontoret har någon av dina kollegers bajsbakterier på sig. En studio som är gjord på University of Arizona visar att det är upp till 20 procent av kaffekopparna på våra kontor som är infekterade av fekal(bas)-bakterier och det är även hela 90 procent som har bakterier av varierande slag.

Boven i det hela är disksvampen som sällan byts ut på jobbet. Charles Gerba som är mikrobiolog och forskaren skriver i en rapport, att det fanns 20 procent av tarmbakterier på kaffekopparna före, och 100 procent efter att den hade torkats med en diskhandduk, disktrasa eller svamp på jobbet.

Hans råd till dem som inte har diskmaskin på jobbet är att ta med en egen mugg hemifrån, eller att använda sig av pappersmuggar hädanefter. De som har diskmaskin löper mindre risk för att drabbas, men vissa kanske diskar med diskvampen på jobbet om inget rent finns tillgängligt?

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng