Saga Svarar om Sex - Varje Fredag

”Jag vill testa BDSM, hur börjar jag?”

Veckans läsarfråga handlar om hur man börjar med BDSM. Saga svarar med guide och tips för nybörjare.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.11:02, 30 december, 2016

”Jag vill testa BDSM, hur börjar jag?”
24Malmös sexexpert Saga Alm Mårtensson svarar om sex varje fredag. Foto: Malin Falk, http://sneckproductions.se /Pixabay

Veckans läsarfråga:
Hej Saga!

Jag och min partner har varit tillsammans i två år, relationen är bra, men sexlivet har blivit lite mycket rutin och vi är nyfikna på BDSM, hur kan vi börja testa det?

MVH,
Nilla

 
Saga svarar: 

Hej Nilla!

BDSM står för bondage och disciplin, dominans och submission samt sadomasochism och med enkla ord kan det förklaras som en lek med maktroller och sex. Det talas också numera om BDSMF som begrepp där F står för fetischism. I BDSM kan en beskriva olika roller, dominant (dom) och underkastad (sub), alternativt att samma person byter mellan en dominant och underkastad roll vilket kallas för switch. Vad som kännetecknar BDSM är att lekarna med makt ger med samtycke och överenskommelser i botten, precis som all annan sex också borde göra.

BDSM kan handla om att binda någon, smiska, ge sexuella uppdrag till din partner via sms för att nämna några exempel. Endast fantasin begränsar vad ni kan göra för att leka med maktroller. Ett bra sätt att börja är att snacka igenom vad ni är nyfikna på att testa. Ni kan också besöka en sexshop online eller i den fysiska världen för att få inspiration.

Det kan vara bra att bestämma stoppord för när lekarna ska avbrytas, exempelvis kan ”grönt” innebära kör på, ”gult” ta det lite lugnare och ”rött” sluta. Det går givetvis också att hitta på egna personliga stoppord. Om någon har munnen förbunden t ex kan det ju vara bra att personen istället håller i ett föremål som låter om det trillar i marken för att kunna släppa det som en stoppsignal. För vissa är BDSM något som enbart sker vid vissa tillfällen, för andra är maktlekarna en del av vardagslivet också. Att ha säkrare sex är något som är viktigt även vid BDSMF och då handlar om fler saker utöver det vanliga att skydda sig mot STI (könssjukdomar) och samtycke beroende på vilken form av lekar ni leker.

Många människor sysslar med BDSMF i någon form och omfattning utan att ha tänkt på det. Maktlekar är ofta en del av relationer och kan vara något som ökar känslor av sexlust och njutning.

Om ni vill läsa mer om BDSM och fetischism så kan ni göra det i den här broschyren från RFSU: http://www.rfsu.se/Bildbank/Dokument/Fakta/bdsm-fetischism2008.pdf?epslanguage=sv

Vill ni träffa andra personer som håller på med BDSMF eller ha information om fester och klubbar är http://www.darkside.se/ en sida som vi kan använda er av.

Lycka till!
Varma hälsningar,
Saga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel