Maten som gör dig till en sämre bilförare

Vid jul och nyår inträffar fler olyckor i trafiken. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam som bilförare. Men äter du snabbmat riskerar du att bli det motsatta.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.22:27, 28 december, 2016

Maten som gör dig till en sämre bilförare

Trötthet och bilkörning är inget som rekommenderas. Tidigare har det kommit rapporter om att för lite sömn dubblar riskerna för att hamna i en bilolycka. Under jul och nyår beger sig många ut i trafiken. Kör man även bil med snabbmat i magen blir bilfärden ännu farligare. Detta menar kockarna Bella Seger och Johan Sjöberg som tillsammans tagit fram ”Den trafiksäkra menyn”.

– Att äta snabbmat när man är ute och kör i jul är ingen bra idé. Det är fet mat med snabba kolhydrater. Det gör dig mer dåsig och trött. Det är inga bra egenskaper bakom ratten, säger Bella Seger som till vardags är kock på Fridas restaurang i Helsingborg.

I stället för snabbmat ska man äta mat som håller blodsockret i kroppen på en jämn nivå. En måltid innehållande massor av protein, zink och järn.

– Vi har tittat på en rad källor för att lyckas ta fram trafiksäker mat. Magert kött är bra och kan göra din hjärna mer pigg. Järnet hjälper till att transportera syre och är trötthetsbekämpande medan zink ökar din koncentrationsförmåga, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget och initiativtagare till ”Den trafiksäkra menyn”.

– Vi hoppas kunna sprida kunskap om hur man kan förebygga trötthet på vägarna och därigenom få ned antalet incidenter på vägarna.

Text: Per Widerberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Malmös nya café där bara tjejer är välkomna

En plats där tjejer stöttar och hjälper varandra.

Andre Kvist

Andre Kvist

Kl.18:13, 20 november, 2017

Här är Malmös nya café där bara tjejer är välkomna
Café Lajvet arbetar för att unga kvinnor ska må psykiskt bra. Foto: Privat.

Förra veckan öppnade Café Lajvet på Kärleksgatan. En mötesplats framförallt för unga tjejer där man kan samla kraft och finna en gemenskap i en hemtrevlig miljö.

Kaféet drivs av ideell arbetskraft och är ett alternativ till sjukhusmiljöns sterila klimat. Anledningen till att den öppnade var det faktum att psykisk ohälsa ökar, främst hos unga kvinnor.

– Vi är inte någon behandlande verksamhet utan här kan tjejer samtala, lyssna och träffa likasinnade, säger Maria Ralman och fortsätter:

– Detta ska vara en lugn och trygg plats där man kan träffa andra som går igenom liknande saker, man behöver inte känna sig ensam.

Verksamheten är startgroparna men utöver kafésortimentet, som för övrigt är till självkostnadspris, finns även brädspel, utrustning för hantverk och litteratur.

Så småningom kommer även föreläsningar, yoga och temadagar ske i lokalerna.

– Det är inte meningen att man ska ha privata samtal. Utan istället sitta tillsammans och berätta hur man mår och känner sig. Samla kraft gemensamt och känna sig hemma, säger Maria Ralman.

Vill man ändå sätta sig i ett hörn med en god bok så är det förstås ingen som hindrar en. I nuläget ligger fokus på tjejer men möjligheten finns att snarlik verksamhet kan öppna för killar.

– Vi utesluter inte att det kan bli för killar i framtiden, vi får se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas exklusiva recept på ”favoriträtten”

Ser det här för bra ut för att vara sant? Det är det inte. Emma Håkansson levererar ett magnifikt recept med pasta och köttbullar.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:01, 19 november, 2017

Mästerkock-Emmas exklusiva recept på ”favoriträtten”

Köttbullar är en återkommande favorit som serveras året om. Favoriten kan smaksättas på ofantligt många olika sätt, men hemligheten bakom den traditionella köttbullen är enligt Emma den smörstekta löken, brödet och grädden.

Pasta pappardelle med köttbullar på nötfärs, grönpeppar-och timjansås toppat med tranbär
– Gräddig pastasås med tydlig smak av peppar, timjan och konjak som blandas med nykokt pasta och mumsiga köttbullar på viltfond. Duka fram rätten i en färgrik kompott din kastrull, säger Emma Håkansson.

Du behöver (4 portioner)
400-500 g pasta pappardelle

Köttbullar
600 g nötfärs
3 skivor skogaholmslimpa
0,5 dl grädde
1 st ägg
3 msk viltfond
1,5 tsk salt
1 st gul lök
Finhackad färsk timjan
Smör till stekning

Grönpeppar- och timjansås
2 msk hela grönpepparkorn
2 msk torkad timjan
3 msk konjak
3 msk viltfond
4 dl grädde
2 dl creme fraîche
3 msk lingonsylt
1 dl frysta tranbär

Gör så här
Köttbullar
Skär bort kanterna ifrån brödet. Lägg skivorna i en bunke tillsammans med grädde och fond – låt svälla i ca 10 minuter. Finhacka löken och smörstek hälften i några minuter tills den mjuknar.

Ha i den råa löken, smörstekta löken, färsen, ägget, saltet och finhackad färsk timjan i brödblandningen och vänd runt med hjälp av händerna. Forma till fina köttbullar. Smörstek några i taget på medelvärme, ca 6-7 min.

Sås
Mortla eller stöt grönpepparkornen så att de krossas. Torrosta tillsammans med torkad timjan i panna/kastrull. Häll på matfettet som blev över i köttbullepannan, konjak, fond och låt puttra i någon minut. Ha i grädde och creme fraîche, låt småputtra på låg värme i några minuter – såsen ska tjockna något. Tillsätt lingonsylt och frysta tranbär och rör försiktigt runt. Lägg de färdigstekta köttbullarna i såsen.

Koka upp saltat vatten till pastan och koka enligt anvisningar på förpackningen. Blanda samman den nykokta pastan med såsen och köttbullarna, smaka av med salt och toppa med färsk timjan.

Lycka till och smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

pastaratt

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny studie: tidigt julpynt gör dig lyckligare

Börjar du räkna ner dagarna innan du kan börja julpynta? Nu slipper du det.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.09:58, 19 november, 2017

Ny studie: tidigt julpynt gör dig lyckligare
Foto: Pixabay

Varje år är det samma sak – när är det egentligen okej att börja julpynta?  Vissa menar att det är första advent, andra menar mitten på november. Men nu kan diskussionen äntligen ta slut.

För enligt en ny undersökning som den brittiska sajten Unilad har gjort visar att de som julpyntar tidigt är mycket lyckligare än de som väntar.

skarmavbild-2017-11-16-kl-10-44-11

Amy Morin som är psykoterapeuten menar att de som börjar med julpynt tidigt vill återuppleva tidigare minnen eftersom julen gör oss nostalgiska och kan väcka minnen från tidigare år.

– Julhelgen kan påminna om när en älskad anhörig fortfarande levde, eller att synen på julgranen påminner om hur livet var när man fortfarande trodde på tomten, säger Morin till Unilad.

Hon menar även att julen kan bli en påminnelse till de som har förlorat någon och att julpynta kan få en att känna att man är nära den personen man har förlorat.

Så nu behöver du inte oroa dig längre – ta fram julpyntet redan idag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beviset: Hundägare älskar sitt djur mer än medmänniskor

Studien visar att vi gillar våra husdjur mer än vad vi tycker om andra personer.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.16:51, 18 november, 2017

Beviset: Hundägare älskar sitt djur mer än medmänniskor
Foto: Pixabay

I en ny studie har man kommit fram till att människor känner mer empati för lidande hundar än för människor, enligt Northeastern University i Boston.

I studien hittade forskarna på en misshandel där en okänd gärningsman gick lös med ett basebollträ. Attacken slutade med att offret lämnades medvetslös med ett brutet ben och sår.

skarmavbild-2017-11-16-kl-14-00-25

Omkring 240 personer deltog och fick ta del av artiklarna. När forskarna utvärderade hur deltagarna hade reagerat och kände för de olika offren som beskrevs visade det sig att hundvalpar och småbarn väckte likvärdig empati, skriver Expressen.

Deltagarna kände mer empati till skadade djur än för andra vuxna människor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny studie visar – detta syskon är föräldrarnas favorit

Nu har forskarna kommit fram till vilket av barnen som föräldrarna gillar mest.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.13:58, 18 november, 2017

Ny studie visar – detta syskon är föräldrarnas favorit
Foto: Pixabay

Om du är storebror eller storasyster så är det här tyvärr dåliga nyheter. För det är yngsta barnet i familjen som är föräldrarnas favorit. Detta enligt en ny studie som forskare vid från Brigham Young University’s School of Family Life tagit fram, uppger brittiska Metro.

skarmavbild-2017-11-16-kl-10-03-55

I studien hade 300 familjer varit med. Det visade sig att det yngsta syskonet uppfattar sig vara mer favoriserad hos föräldrarna. ”Minstingen” känner också att detta blir bekräftat av föräldrarna och därmed förstärks bandet.

Forskarna tror att anledningen är att det minsta syskonet  brukar jämföra sig själva med sina äldre syskon och det därmed är viktigare att utveckla ett starkare band med föräldrarna.

Det bidrar även till uppfattningen från de äldre syskonet att det yngre ofta blir favoriserat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng