Maten som gör dig till en sämre bilförare

Vid jul och nyår inträffar fler olyckor i trafiken. Därför är det viktigt att vara extra uppmärksam som bilförare. Men äter du snabbmat riskerar du att bli det motsatta.

Redaktionen 24malmö.se

Redaktionen 24malmö.se

Kl.22:27, 28 december, 2016

Maten som gör dig till en sämre bilförare

Trötthet och bilkörning är inget som rekommenderas. Tidigare har det kommit rapporter om att för lite sömn dubblar riskerna för att hamna i en bilolycka. Under jul och nyår beger sig många ut i trafiken. Kör man även bil med snabbmat i magen blir bilfärden ännu farligare. Detta menar kockarna Bella Seger och Johan Sjöberg som tillsammans tagit fram ”Den trafiksäkra menyn”.

– Att äta snabbmat när man är ute och kör i jul är ingen bra idé. Det är fet mat med snabba kolhydrater. Det gör dig mer dåsig och trött. Det är inga bra egenskaper bakom ratten, säger Bella Seger som till vardags är kock på Fridas restaurang i Helsingborg.

I stället för snabbmat ska man äta mat som håller blodsockret i kroppen på en jämn nivå. En måltid innehållande massor av protein, zink och järn.

– Vi har tittat på en rad källor för att lyckas ta fram trafiksäker mat. Magert kött är bra och kan göra din hjärna mer pigg. Järnet hjälper till att transportera syre och är trötthetsbekämpande medan zink ökar din koncentrationsförmåga, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget och initiativtagare till ”Den trafiksäkra menyn”.

– Vi hoppas kunna sprida kunskap om hur man kan förebygga trötthet på vägarna och därigenom få ned antalet incidenter på vägarna.

Text: Per Widerberg

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är den bästa och sämsta snabbmaten

Att snabbmat inte är det nyttigaste att stoppa i sig är ingen nyhet. Men vilken snabbmat är egentligen bäst respektive sämst?

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 9 april, 2017

Här är den bästa och sämsta snabbmaten
Foto: Wikipedia Commons

Det är sajten Hälsoliv.se som har tagit hjälp av dietisten Sara Ask för att reda ut vilken snabbmat som är bäst respektive sämst – för både hälsan och vikten.

1. Bra snabbmat: Kebab

En kebab i bröd är den bästa snabbmaten enligt Sara Ask. Såväl grönsakerna som köttet innehåller nyttigheter.

– Med grönsakerna får man fibrer och vitaminer och själva kebaben innehåller järn och andra mineraler som är viktiga att få i sig, säger Sara Ask.

Undvik dock pommes frites och läsk till kebaben, är Saras tips. Ät istället kebaben med mycket grönsaker, i bröd eller som en kebabsallad.

2. Bra snabbmat: Falafel

– Falafel är bra, för till skillnad från vissa andra vegetariska alternativ så mättar det ordentligt. Kikärtor innehåller många olika näringsämnen och är  även rikt på järn, vilket inte gäller all vegetarisk mat, säger Sara Ask.

Om falafeln äts i pitabröd med exempelvis hummus, eller som sallad är det ett nyttigt och bra alternativ.

3. Bra snabbmat: Sushi

– Sushi innehåller väldigt lite grönsaker, men man får man i sig annan viktig näring av det slag som inte hittas i så många andra livsmedel. Till exempel D-vitamin, selen och omega-3-fettsyror.

– Visserligen används vitt ris, men kolhydrater utgör en del av en balanserad kost, så jag ser inga problem med det. Däremot bör man veta om att sojasåsen innehåller ganska mycket salt, så man bör kanske inte överkonsumera den, särskilt inte om man är i riskzonen för högt blodtryck.

Ät sushin på ”vanligt” vis med soja, inlagd ingefära och wasabi.

4. Bra snabbmat: Fiskburgare

– Burgare med fisk är ett bra alternativ till vanlig hamburgare. Man får till exempel i sig selen, som inte finns i så många livsmedel, och bättre fetter, i alla fall om det är laxburgare.

Utan pommes frites och med ett bra bröd blir fiskburgaren en hälsosam måltid.

– Särskilt om det serveras grönsaker och vatten till.

5. Bra snabbmat: Macka

– En rejäl surdegsmacka med mycket grönsaker och kanske en klick hummus på är toppen. Det bidrar med mättnad och näring, till skillnad från en vit limpmacka som man står sig på i en kvart.

 

Surdegsbröd alternativt fullkornsbröd rekommenderas av Sara Ask.

6. Dålig snabbmat: Pizza, Hamburgare & Varmkorv

Därför ska du vara försiktig med pizza:

– Pizzan är ofta väldigt maffig, det är mycket fett och lite näringsämnen. Beroende på vem man är kan den täcka hela dagsbehovet av energi, utan att bidra med så mycket annat. Dessutom är pizza ofta väldigt salt.

Hon rekommenderar en pizza gjord på surdegsbröd med mindre ost, mer grönsaker och bättre kött. Det ger pizzan mer näring.

Därför ska du vara försiktig med hamburgare:

– Jag brukar inte vilja pratat i termer av kalorier, men nackdelen med dålig snabbmat är just att den ger mycket kalorier och lite näringsämnen. Äts hamburgaren med pommes frites och läsk blir måltiden ännu mer kritisk, säger dietisten Sara Ask.

Det finns näring i köttet, menar hon, men mest den typ av energi som inte är den bästa för kroppen.

Därför ska du vara försiktig med varmkorv:

– Det är klart att man kan ta en korv då och då, men den klassiska varmkorven är ofta ganska salt och näringsfattig, särskilt om den serveras i vanligt vitt bröd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny snabbmatkedja till Malmö: ”Saknades i Sverige”

Nu kommer en ny snabbmatsaktör till Malmö. Det handlar dock i första hand inte om Malmöborna utan om bilisterna.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.13:58, 29 december, 2016

Ny snabbmatkedja till Malmö: ”Saknades i Sverige”
Snabbmatskedjan Chop Chop ska etablera sig i Malmö. Foto: Margareta Esplund

Efter Kentucky Fried Chicken och Dominos Pizza ska ny ytterligare en snabbmatskedja etablera sig i Malmö. Det handlar om kedjan Chop Chop som startade i Eskilstuna 2011 och börjar nu etablera sig på nya orter runt om i Sverige.

– Vi serverar asiatisk mat snabbt, enkelt och gott. Konceptet bygger mycket på valmöjligheten enligt sitt tycke, säger Hans Ye ansvarig för etableringen av Chop Chop.

Kunderna kommer att kunna köpa en basrätt av nudlar eller ris, den kan sedan kombineras med andra rätter som exempelvis Yakuniku eller Orange Chicken.

– Vi kände att det saknades ett sådant här koncept i Sverige. Tidigare fanns det bara hamburgare längs vägarna i Sverige. Men asiatisk mat fungerar också. Vi kommer också att ha en drive-thru så att kunderna kan beställa mat från bilen.

Den nya matkedjan kommer att öppna på Lockarp i närheten av Yttre Ringvägen. Ett strategiskt val menar Hans Ye.

– För vår verksamhet tycker vi att läget passar perfekt. Vi har bra grannar i området med Pizza Hut, McDonalds och Kentucky Fried Chicken.

För den som är van vid snabbmat i USA känns delar av konceptet igen från Panda Express.

– Det finns inspiration från dem, men samtidigt är det ett helt annorlunda koncept, säger Hans Ye.

Känner ni ingen oro om Panda Express skulle etablera sig i Sverige?
– Nej, det gör vi inte.

Chop Chop håller på och bygger en lokal ute i Lockarp. Man hoppas kunna öppna restaurangen under våren 2017. 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här öppnar Sveriges bästa foodtruck på centralstationen

Företaget har gjort sig kända som Sveriges bästa foodtruck. Nu har företaget även öppnat en servering inne på Malmö central.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.11:21, 29 september, 2016

Vid 10:45 på torsdagsmorgonen öppnade Nordic Street Food upp portarna till sin nya servering inne på Malmö centralstation. Det var några smånervösa krögare inför premiärdagen.

– Det är lite som en fotbollsmatch, det är klart att man ska ha lite fjärilar i magen, men det ska bli jättekul, säger en Jens Almgren av ägarna till Nordic Street Food.

24Malmö var först på plats för att testa det nya utbudet där de populäraste rätterna bland annat är kantarellklämman, högrevsburgaren och hjortklämman.

– Tidigare har vi stått på olika platser hela tiden, men nu är det fantastiskt kul att vi har vår egen lilla servering. Vi lämnar inte foodtrucken, så vi kommer både vara ute och träffa kunderna, men också servera dem här inne. Det är ett komplement till trucken. Vi ska kunna servera bra mat hela tiden, säger Pernilla Elmqvist den andra ägaren av Nordic Street Food.

Vid öppningen var det ganska tomt vid Nordic Street Food men många förväntas besöka serveringen under dagen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Keburgaren – Malmös nya succé: ”Gäller att sticka ut”

Är du sugen på både hamburgare och kebab men kan inte bestämma dig? Då kan det vara en idé att prova senaste snabbmatsnyheten i Malmö: Keburgaren.

Anders Svensson

Anders Svensson

Kl.12:42, 11 september, 2016

Keburgaren – Malmös nya succé: ”Gäller att sticka ut”
Mohammed Kazaz med sin Keburgare. Foto: Anders Svensson

Konkurrensen inom snabbmatsbranschen i Malmö är stor. Den traditionella hamburgaren har fått ett uppsving och blivit en trend. Samtidigt har kebaben blivit något av stadens signum tillsammans med falafeln.

Nu har Heleneholms gatukök tagit det ett steg längre. Driftchefen Mohammed Kazaz har uppfunnit Keburgaren, en blandning av hamburgare och kebab.

– Jag tycker om att experimentera i köket. Då tänkte jag att både hamburgare och kebab är väldigt populärt, varför inte kombinera dem, säger Mohammed till 24Malmö.se.

Det praktiska är inte komplicerat. Maträtten görs som en vanlig hamburgare men köttet är helt enkelt utbytt mot kebab. Dessutom är ketchupen ersatt med mer dressing. Enkelt, men det är ibland just det enkla som är det geniala.

– Det är hård konkurrens i Malmö så det gäller att sticka ut och våga prova nya saker. Sen jag tog över restaurangen i juni förra året har jag jobbat hårt på att vinna gästernas förtroende, säger Mohammed.

image1

Är Keburgaren en succé bland era kunder?
– Den säljer helt ok. Vi har ett helt gäng som kommer hit varje vecka och bara köper den. Jag ser också att fler och fler folk blir skickade hit, vilket är väldigt kul.

Att Keburgaren kom upp snabbare på menyn än beräknat tackar Mohammed en kund för.
– Jag föreslog Keburgaren för en gäst som tycker om hamburgare. Hans son älskade den, men då berättade jag att jag inte visste vad rätten skulle heta. Då föreslog de Keburgare, och så fick det bli. Efter det åkte den upp på menyn.

Utöver den klassiska gatuköksmaten serverar även Heleneholms gatukök flera arabiska och vegetariska rätter.
– I dag måste snabbmat även vara bra mat, och det erbjuder vi här. Vill man äta korv med bröd är det bättre att gå till närmaste bensinmack. Här lagar vi riktig mat från grunden, säger Mohammed.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pizzajätten Domino’s öppnar i Malmö

Ifjol valde snabbmatskedjan KFC att öppna i Malmö. Nu väljer återigen ett av världens största företag inom snabbmat att starta sin etablering i Sverige i Malmö. Det är pizzakedjan Domino's som planerar att öppna i Västra Hamnen under hösten.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.18:04, 6 september, 2016

Pizzajätten Domino’s öppnar i Malmö
Foto: Pressbild

Den nya restaurangen kommer att öppna i närheten av ICA MaxiVästra Varvsgatan i Västra Hamnen. Birgir Bietvedt ordförande för Domino’s i de nordiska länderna är optimistisk inför lanseringen i Sverige.

– Det är alltid svårt att ta sig in på en ny marknad. Men jag tror att kunderna kommer känna att de får valuta för pengarna hos Domino’s.

Kan ni berätta hur Domino’s koncept kommer fungera i Sverige?
– De flesta restaurangerna kommer att vara för avhämtning. Men några restauranger, bland annat den första kommer att ha en servering, säger Birgir Bietvedt.

Varför väljer ni att starta etableringen i Malmö?
– Det är alltid ett svårt beslut att välja en startpunkt. Men Dominos är ett starkt varumärke i Danmark, och det kändes logiskt att börja på andra sidan sundet.

Att Malmö och Sverige är ett land som redan har många pizzerior ser dock inte Bietvedt något problem med.

– Jag skulle vara mer orolig om ni inte hade några pizzerior i landet. Det stämmer att ni har många enskilda pizzerior, men ni saknar ett stort företag där kunden kan få samma pizza över hela landet.

Restaurangen i Malmö är starten på en stor expansion på den svenska marknaden. Företaget hoppas att kunna öppna över 200 restauranger över hela Sverige. Domino’s pizza finns i över 80 länder och har 13 000 restauranger världen över, i bland annat Danmark, Norge och Island.

Exakt datum för den nya pizzerian är inte klart än. Men prognosen säger tidigast i oktober.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel