Sofias julbord gör succé: ”Folk vill köpa en plats”

Hon tröttnade på köttnormen på julbordet och tog saken i egna händer. Nu är hennes veganska julbord favoriten bland släkt och vänner.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.20:18, 24 december, 2016

Sofias julbord gör succé: ”Folk vill köpa en plats”
Delar av det veganska julbordet som blivit en succé bland familj och vänner. Foto: Sofia Lundberg

Veganen Sofia Lundberg bodde utomlands i flera år och fick en idé när hon skulle komma hem till Sverige och fira jul. En av anledningar till snilleblixten, var överkonsumtionen av kött vi förbrukar under julen.

– När jag kom tillbaka tyckte jag att det var ganska jobbigt med just maten under julen. Man ska sitta framför TV:n och äta mängder av kött. Jag är inte den som kommenterar när andra människor äter kött, men det är lite jobbigt, berättar Sofia.

För att bryta mönster krävs ofta beslutsamhet och plötsligt tog hon saken i egna händer och bjöd in sin köttätande släkt till ett helveganskt julbord. En inbjudan som togs emot med viss skepticism av några.

– Jag gjorde min egen jul och bjöd in vänner och familj och tänkte ”så får vi se hur det går”. Min brorsa som är en riktig köttätare åkte till McDonalds och åt precis innan för att inte riskera att svälta, säger Sofia och skrattar.

Men brorsan skulle få ångra att han blev mätt på hamburgare. Julbordet blev genast väldigt populärt och det var inte bara smaklökarna som dansade runt granen.

– Man äter inte bara med munnen utan även med ögonen. Det viktigaste är att det smakar gott, men det ska se bra ut också.

Inspirationen är hämtad från det klassiska kött-julbordet och även på det veganska julbordet hittar vi köttbullar, prinskorvar, potatissallad, namn som stör en del köttätare Janssons frestelse är dock ersatt med Veganssons frestelse.

– Många tycker att det är jobbigt att veganer väljer samma namn, men jag tycker det är bra för då vet man vad det ersätter.

Det är inte kött, för det är ju inte kött.

– Det blir inte samma köttsmak men det finns många produkter som kommer nära. När folk pratar om köttsmak handlar det ofta om kryddningen. Med rätt marinader och kryddor kan man få samma smak på en vegansk råvara.

Vilken rätt blir mest lik det animaliska originalet?
– Det är nog faktiskt sillen som jag gör med aubergine istället. Den är dessutom godare än vanlig sill och är man inte en sillälskare från början bör man ändå ge den här en chans.

Julbordet, som till och med innehåller en vegansk julskinka slår i taket när det gäller efterfrågan varje år och Sofia skulle gärna bjuda alla som ville komma, men på grund av platsbrist blir det endast de med inbjudan varje år.

– Jag har bekanta som försöker köpa en plats på mitt julbord. Jag bor i en liten stuga med min man i skogen och försöker bjuda så många som möjligt så långe det finns plats.

Förutom att du tröttnade på köttnormen kring julen, varför är du vegan?
– Det är inte bara ett bra val för miljö och hälsa, utan även för djuren, säger Sofia.

Fakta



Sofia Lundbergs recept på vegansk sill:

Auberginesöll!
Denna auberginesöll tycker många är godare än vanlig sill och de som vanligtvis inte tycker om sill tycker ofta om dessa! (Jag kallar det för söll för att man ska förstå att det inte är riktig sill.) Kan med fördel göras upp till en vecka innan servering men funkar även att göra dagen innan.

Lagen: (grunden)1 dl ättika 12%2 dl socker3 dl vatten. Blanda ihop i en kastrull.

"Auberginesöll":
Skär en aubergine i lagom stora ”sill"-bitar. Ca 0,5 cm tjocka skivor.Lägg i en kastrull och koka upp med en tesked havssalt. Det är viktigt att man vaktar söllen som en hök så den kokar precis rätt länge, behöver bara koka någon minut om man lägger i den från börjar. Smaka en bit för att känna av konsistensen. Den ska var liiite fast men ändå sill-mjuk.Häll av vattnet och lägg i din lag.

FÖR LÖKSÖLL: (TILLSÄTT DETTA TILL LAGEN)2 fint skivade röda lökar15 kryddpepparkorn1/2 morot, fint skivadTillsätt söllen och koka upp snabbt. Lägg sedan allt i en burk och täck med lag.

FÖR SKAGENSÖLL: Använd GRUNDLAGEN och koka upp lite snabbt så sockret löser upp sej. Låt det sedan ligga och dra sej i lagen medan du gör skagenröran. Gärna med några kryddpepparkorn som du sen måste fiska upp innan du blandar ihop med skagenröran. (tips: om du gör mycket sill kan du använda resten från Löksöllslagen, se bara till att det inte är bitar av morot eller kryddpepparkorn i när du blandar ihop det med skagenröra.)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel