Sofias julbord gör succé: ”Folk vill köpa en plats”

Hon tröttnade på köttnormen på julbordet och tog saken i egna händer. Nu är hennes veganska julbord favoriten bland släkt och vänner.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.20:18, 24 december, 2016

Sofias julbord gör succé: ”Folk vill köpa en plats”
Delar av det veganska julbordet som blivit en succé bland familj och vänner. Foto: Sofia Lundberg

Veganen Sofia Lundberg bodde utomlands i flera år och fick en idé när hon skulle komma hem till Sverige och fira jul. En av anledningar till snilleblixten, var överkonsumtionen av kött vi förbrukar under julen.

– När jag kom tillbaka tyckte jag att det var ganska jobbigt med just maten under julen. Man ska sitta framför TV:n och äta mängder av kött. Jag är inte den som kommenterar när andra människor äter kött, men det är lite jobbigt, berättar Sofia.

För att bryta mönster krävs ofta beslutsamhet och plötsligt tog hon saken i egna händer och bjöd in sin köttätande släkt till ett helveganskt julbord. En inbjudan som togs emot med viss skepticism av några.

– Jag gjorde min egen jul och bjöd in vänner och familj och tänkte ”så får vi se hur det går”. Min brorsa som är en riktig köttätare åkte till McDonalds och åt precis innan för att inte riskera att svälta, säger Sofia och skrattar.

Men brorsan skulle få ångra att han blev mätt på hamburgare. Julbordet blev genast väldigt populärt och det var inte bara smaklökarna som dansade runt granen.

– Man äter inte bara med munnen utan även med ögonen. Det viktigaste är att det smakar gott, men det ska se bra ut också.

Inspirationen är hämtad från det klassiska kött-julbordet och även på det veganska julbordet hittar vi köttbullar, prinskorvar, potatissallad, namn som stör en del köttätare Janssons frestelse är dock ersatt med Veganssons frestelse.

– Många tycker att det är jobbigt att veganer väljer samma namn, men jag tycker det är bra för då vet man vad det ersätter.

Det är inte kött, för det är ju inte kött.

– Det blir inte samma köttsmak men det finns många produkter som kommer nära. När folk pratar om köttsmak handlar det ofta om kryddningen. Med rätt marinader och kryddor kan man få samma smak på en vegansk råvara.

Vilken rätt blir mest lik det animaliska originalet?
– Det är nog faktiskt sillen som jag gör med aubergine istället. Den är dessutom godare än vanlig sill och är man inte en sillälskare från början bör man ändå ge den här en chans.

Julbordet, som till och med innehåller en vegansk julskinka slår i taket när det gäller efterfrågan varje år och Sofia skulle gärna bjuda alla som ville komma, men på grund av platsbrist blir det endast de med inbjudan varje år.

– Jag har bekanta som försöker köpa en plats på mitt julbord. Jag bor i en liten stuga med min man i skogen och försöker bjuda så många som möjligt så långe det finns plats.

Förutom att du tröttnade på köttnormen kring julen, varför är du vegan?
– Det är inte bara ett bra val för miljö och hälsa, utan även för djuren, säger Sofia.

Fakta



Sofia Lundbergs recept på vegansk sill:

Auberginesöll!
Denna auberginesöll tycker många är godare än vanlig sill och de som vanligtvis inte tycker om sill tycker ofta om dessa! (Jag kallar det för söll för att man ska förstå att det inte är riktig sill.) Kan med fördel göras upp till en vecka innan servering men funkar även att göra dagen innan.

Lagen: (grunden)1 dl ättika 12%2 dl socker3 dl vatten. Blanda ihop i en kastrull.

"Auberginesöll":
Skär en aubergine i lagom stora ”sill"-bitar. Ca 0,5 cm tjocka skivor.Lägg i en kastrull och koka upp med en tesked havssalt. Det är viktigt att man vaktar söllen som en hök så den kokar precis rätt länge, behöver bara koka någon minut om man lägger i den från börjar. Smaka en bit för att känna av konsistensen. Den ska var liiite fast men ändå sill-mjuk.Häll av vattnet och lägg i din lag.

FÖR LÖKSÖLL: (TILLSÄTT DETTA TILL LAGEN)2 fint skivade röda lökar15 kryddpepparkorn1/2 morot, fint skivadTillsätt söllen och koka upp snabbt. Lägg sedan allt i en burk och täck med lag.

FÖR SKAGENSÖLL: Använd GRUNDLAGEN och koka upp lite snabbt så sockret löser upp sej. Låt det sedan ligga och dra sej i lagen medan du gör skagenröran. Gärna med några kryddpepparkorn som du sen måste fiska upp innan du blandar ihop med skagenröran. (tips: om du gör mycket sill kan du använda resten från Löksöllslagen, se bara till att det inte är bitar av morot eller kryddpepparkorn i när du blandar ihop det med skagenröra.)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Malmös nya café där bara tjejer är välkomna

En plats där tjejer stöttar och hjälper varandra.

Andre Kvist

Andre Kvist

Kl.18:13, 20 november, 2017

Här är Malmös nya café där bara tjejer är välkomna
Café Lajvet arbetar för att unga kvinnor ska må psykiskt bra. Foto: Privat.

Förra veckan öppnade Café Lajvet på Kärleksgatan. En mötesplats framförallt för unga tjejer där man kan samla kraft och finna en gemenskap i en hemtrevlig miljö.

Kaféet drivs av ideell arbetskraft och är ett alternativ till sjukhusmiljöns sterila klimat. Anledningen till att den öppnade var det faktum att psykisk ohälsa ökar, främst hos unga kvinnor.

– Vi är inte någon behandlande verksamhet utan här kan tjejer samtala, lyssna och träffa likasinnade, säger Maria Ralman och fortsätter:

– Detta ska vara en lugn och trygg plats där man kan träffa andra som går igenom liknande saker, man behöver inte känna sig ensam.

Verksamheten är startgroparna men utöver kafésortimentet, som för övrigt är till självkostnadspris, finns även brädspel, utrustning för hantverk och litteratur.

Så småningom kommer även föreläsningar, yoga och temadagar ske i lokalerna.

– Det är inte meningen att man ska ha privata samtal. Utan istället sitta tillsammans och berätta hur man mår och känner sig. Samla kraft gemensamt och känna sig hemma, säger Maria Ralman.

Vill man ändå sätta sig i ett hörn med en god bok så är det förstås ingen som hindrar en. I nuläget ligger fokus på tjejer men möjligheten finns att snarlik verksamhet kan öppna för killar.

– Vi utesluter inte att det kan bli för killar i framtiden, vi får se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas exklusiva recept på ”favoriträtten”

Ser det här för bra ut för att vara sant? Det är det inte. Emma Håkansson levererar ett magnifikt recept med pasta och köttbullar.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:01, 19 november, 2017

Mästerkock-Emmas exklusiva recept på ”favoriträtten”

Köttbullar är en återkommande favorit som serveras året om. Favoriten kan smaksättas på ofantligt många olika sätt, men hemligheten bakom den traditionella köttbullen är enligt Emma den smörstekta löken, brödet och grädden.

Pasta pappardelle med köttbullar på nötfärs, grönpeppar-och timjansås toppat med tranbär
– Gräddig pastasås med tydlig smak av peppar, timjan och konjak som blandas med nykokt pasta och mumsiga köttbullar på viltfond. Duka fram rätten i en färgrik kompott din kastrull, säger Emma Håkansson.

Du behöver (4 portioner)
400-500 g pasta pappardelle

Köttbullar
600 g nötfärs
3 skivor skogaholmslimpa
0,5 dl grädde
1 st ägg
3 msk viltfond
1,5 tsk salt
1 st gul lök
Finhackad färsk timjan
Smör till stekning

Grönpeppar- och timjansås
2 msk hela grönpepparkorn
2 msk torkad timjan
3 msk konjak
3 msk viltfond
4 dl grädde
2 dl creme fraîche
3 msk lingonsylt
1 dl frysta tranbär

Gör så här
Köttbullar
Skär bort kanterna ifrån brödet. Lägg skivorna i en bunke tillsammans med grädde och fond – låt svälla i ca 10 minuter. Finhacka löken och smörstek hälften i några minuter tills den mjuknar.

Ha i den råa löken, smörstekta löken, färsen, ägget, saltet och finhackad färsk timjan i brödblandningen och vänd runt med hjälp av händerna. Forma till fina köttbullar. Smörstek några i taget på medelvärme, ca 6-7 min.

Sås
Mortla eller stöt grönpepparkornen så att de krossas. Torrosta tillsammans med torkad timjan i panna/kastrull. Häll på matfettet som blev över i köttbullepannan, konjak, fond och låt puttra i någon minut. Ha i grädde och creme fraîche, låt småputtra på låg värme i några minuter – såsen ska tjockna något. Tillsätt lingonsylt och frysta tranbär och rör försiktigt runt. Lägg de färdigstekta köttbullarna i såsen.

Koka upp saltat vatten till pastan och koka enligt anvisningar på förpackningen. Blanda samman den nykokta pastan med såsen och köttbullarna, smaka av med salt och toppa med färsk timjan.

Lycka till och smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

pastaratt

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny studie: tidigt julpynt gör dig lyckligare

Börjar du räkna ner dagarna innan du kan börja julpynta? Nu slipper du det.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.09:58, 19 november, 2017

Ny studie: tidigt julpynt gör dig lyckligare
Foto: Pixabay

Varje år är det samma sak – när är det egentligen okej att börja julpynta?  Vissa menar att det är första advent, andra menar mitten på november. Men nu kan diskussionen äntligen ta slut.

För enligt en ny undersökning som den brittiska sajten Unilad har gjort visar att de som julpyntar tidigt är mycket lyckligare än de som väntar.

skarmavbild-2017-11-16-kl-10-44-11

Amy Morin som är psykoterapeuten menar att de som börjar med julpynt tidigt vill återuppleva tidigare minnen eftersom julen gör oss nostalgiska och kan väcka minnen från tidigare år.

– Julhelgen kan påminna om när en älskad anhörig fortfarande levde, eller att synen på julgranen påminner om hur livet var när man fortfarande trodde på tomten, säger Morin till Unilad.

Hon menar även att julen kan bli en påminnelse till de som har förlorat någon och att julpynta kan få en att känna att man är nära den personen man har förlorat.

Så nu behöver du inte oroa dig längre – ta fram julpyntet redan idag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Beviset: Hundägare älskar sitt djur mer än medmänniskor

Studien visar att vi gillar våra husdjur mer än vad vi tycker om andra personer.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.16:51, 18 november, 2017

Beviset: Hundägare älskar sitt djur mer än medmänniskor
Foto: Pixabay

I en ny studie har man kommit fram till att människor känner mer empati för lidande hundar än för människor, enligt Northeastern University i Boston.

I studien hittade forskarna på en misshandel där en okänd gärningsman gick lös med ett basebollträ. Attacken slutade med att offret lämnades medvetslös med ett brutet ben och sår.

skarmavbild-2017-11-16-kl-14-00-25

Omkring 240 personer deltog och fick ta del av artiklarna. När forskarna utvärderade hur deltagarna hade reagerat och kände för de olika offren som beskrevs visade det sig att hundvalpar och småbarn väckte likvärdig empati, skriver Expressen.

Deltagarna kände mer empati till skadade djur än för andra vuxna människor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny studie visar – detta syskon är föräldrarnas favorit

Nu har forskarna kommit fram till vilket av barnen som föräldrarna gillar mest.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.13:58, 18 november, 2017

Ny studie visar – detta syskon är föräldrarnas favorit
Foto: Pixabay

Om du är storebror eller storasyster så är det här tyvärr dåliga nyheter. För det är yngsta barnet i familjen som är föräldrarnas favorit. Detta enligt en ny studie som forskare vid från Brigham Young University’s School of Family Life tagit fram, uppger brittiska Metro.

skarmavbild-2017-11-16-kl-10-03-55

I studien hade 300 familjer varit med. Det visade sig att det yngsta syskonet uppfattar sig vara mer favoriserad hos föräldrarna. ”Minstingen” känner också att detta blir bekräftat av föräldrarna och därmed förstärks bandet.

Forskarna tror att anledningen är att det minsta syskonet  brukar jämföra sig själva med sina äldre syskon och det därmed är viktigare att utveckla ett starkare band med föräldrarna.

Det bidrar även till uppfattningen från de äldre syskonet att det yngre ofta blir favoriserat.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng