Malmökillarna ska utmana Tinder – med videodating

För alla som är trötta att dejta efter att bara ha sett en bild får nu ett alternativ. Ett Malmöföretag gör en app som förklaras som ett video-Tinder.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.15:46, 19 december, 2016

Malmökillarna ska utmana Tinder – med videodating
Foto:

Dejtingappen HIMYNAMEIS från Malmö satsar på utveckla dejtandet via mobiler och appar. Appen kan beskrivas som en blandning av de populära apparna Tinder och Vine. Användarna matchas ihop med andra personer, men istället för att bara se en bild får användarna se filmklipp. Dessutom kan man tagga sig med intressen för att lättare hitta en partner. Appen som släpptes i slutet av sommaren har nu 10 000 användare och hoppas på att etableras både i Sverige och internationellt, som ett komplement till de stora jättarna.

Filmklippen som ersätter de vanliga bilderna är cirka fem sekunder långa, men påverkar mottagaren betydligt mer menar medgrundaren Ludvig Lindström.

– Forskning har visat att filmer aktiverar många fler sinnen jämfört med en bild där bara synen används. Med rörlig bild får man kroppsspråk och karisma och hör rösten. Det räcker faktiskt med några sekunder för att få en bra bild av en persons personlighet.

– Vi vill ge användarna bättre fysiska dejter. Därmed kan de lägga mindre tid på själva appen och mer tid på själva dejtandet. Vi strävar mer åt att ge kvalité i de man matchas ihop med, än att maximera antalet användare, fortsätter Lindström.

Idéen kom efter han och hans kollegor använt flera dejtingappar men ofta kände att matchningen inte stämde ute i verkligheten.

– Vi vill att steget mellan appen och verkligheten ska vara så litet som möjligt. Video är i princip det närmaste man kommer, säger Ludvig Lindström.

Vad gör ni om Tinder gör en uppdatering och börjar med video?
– Det är klart vi har tänkt på det. Dock tror vi att Tinder är för sammankopplat med bilder. Det skulle inte fungera att kombinera med video. De allra flesta användarna kommer att välja det lättaste alternativet, som är bilder. I HIMYNAMEIS är det mer naturligt med video och det är lättare för folk att spela in en snutt av sig själva då alla andra i appen gjort det.

Nu väntar en intensiv expansionsperiod för företaget. Företaget vill etableras både i Sverige men även i lite mer oväntade områden som Asien och Sydamerika.

– Målet är att växa, men det primära målet är inte att konkurrera ut Tinder utan att ge människor ett bättre verktyg för att hitta en partner. Vi vill vara ett bra och seriöst alternativ på dejtingmarknaden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ser Skånetrafikens nya biljettapp ut

Skånetrafikens nya app och biljettsystem har nu släppts: "Ett helt nytt system med en helt ny logik"

Lisa Horn

Lisa Horn

Kl.13:01, 28 mars, 2017

Över 15 personer har arbetat med att utveckla biljettpriser, zoner, den nya appen och biljettautomater under 15 månader.

Under tisdagen höll Skånetrafiken presskonferens för att att presentera den nya appen och systemet.

– Vi har utgått från över 1000 personer som har fått svara på enkäter om vad de tycker om systemet, säger Joakim Borgudd, kommunikatör på Skånetrafiken.

Som 24Malmö redan skrivit om kommer de 202 zonerna att bytas ut till personliga zoner som du väljer själv på en karta.

Resultatet ska bli ett mer personligt utformat resesystem som ska passa fler.

– Det är ett helt nytt system med en helt ny logik, säger Johan Karlberg, affärsutvecklingschef, varför det gamla och det nya systemet kan vara svårt att jämföra.

Grund idén i det nya systemet är att man matar in de platser som man kommer vilja åka mellan. Appen räknar sedan ut ett zonsystem som passar just den resenärens vanor.

Stadszonerna kommer dock att finnas kvar, men om man reser mellan platser långt ifrån ska man inte behöva köpa till alla zoner däremellan. Det blir istället en så kallad ”mellanzon”.

Exempelvis skulle det kunna bli ens hem i Malmö, arbete i Lund och kanske en släkting i Eslöv som man ofta besöker, däremellan blir mellanzoner.

Därefter finns det endast tre tidsbiljetter att välja mellan, enkelbiljett, dygnsbiljett eller periodkort på 30 dagar. Dygnsbiljetten kommer ha samma pris som en tur-reurbilejtt.

En annan nyhet är att barn upp till 19 år får 40 procent rabatt på alla biljettyper, även periodkort. Studenter går från 30 procent rabatt till 25 procent, men får däremot studentrabatt.

Det gamla systemet kommer att finnas kvar parallellt med det nya till och med december 2019.

– På Skånetrafikens hemsida kan man gå in och jämföra priset på ens resa enligt det gamla och det nya systemet och där välja det som är billigast. Vi vill vara transparenta med priserna, säger Johan Karlberg.

Sammanlagt har hela projektet kostat 23 miljoner.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så spenderar svenska singlar Alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är kommen och för många innebär det röda rosor och chokladaskar. Men vad gör svenska singlar egentligen den 14 februari?

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:58, 14 februari, 2017

Så spenderar svenska singlar Alla hjärtans dag
Foto: Arkiv

Att vara singel och ensam på Alla hjärtans dag är något många svenskar vill undvika. Det är också förklaringen till varför dejtingapparna går som varmast i februari.

– Det är absolut den bästa nätdejtingdagen i hela februari. Statistik visar att fler singlar än vanligt är aktiva på Mötesplatsen på Alla hjärtans dag, säger Emma Edespong från dejtingsajten Mötesplatsen.se i ett pressmeddelande.

Att Alla hjärtans dag är en deppig dag för svenska singlar verkar inte heller stämma. 68 procent tycker att den 14 februari är som vilken dag som helst, medans resterande 32 procent känner sig extra ensamma. 

– Alla hjärtans dag är verkligen en perfekt dag att nätdejta, jag kan förstå att många väljer att komma till oss denna dag, säger Emma Edespong.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Saga Svarar om Sex - Varje Fredag

”Hur säger jag nej till min Tinder-dejt?”

Veckans fråga handlar om nätdejting och hur man nekar Tinderdejter när det inte riktigt klickar.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.14:10, 20 januari, 2017

”Hur säger jag nej till min Tinder-dejt?”
Foto: Malin Falk, http://sneckproductions.se/Commons

Veckans läsarfråga: 

Hej Saga!

Jag dejtar killar som jag träffar på Tinder och har en fråga! Ofta känner jag redan efter första dejten om det klickar eller inte och vet om jag vill träffa killen igen. Jag undrar hur jag säger det på ett bra sätt? Finns det ens nåt sånt? Jag har också råkat ut för att vissa inte accepterar att jag inte vill ses igen och fortsätter tjata, är det okej? Tycker det kan vara svårt att avgöra innan vi träffats vad jag egentligen tycker om honom, men sen vet jag direkt.

Saga svarar: 

Hej!

När vi träffar någon via en appdejting så är det precis som du skriver svårt att avgöra hur vi fungerar tillsammans i den fysiska världen. Genom appen kan vi inte känna kroppsdoften på personen, inte se hur hen rör sig, inte höra hur hens röst låter. Appdejten och annan internetdejting ger ofta en möjlighet att utveckla en konversation, ibland kanske en har haft sex via kommunikation där, sett bilder och filmer på personen, men fler dimensioner visar sig när vi träffas i den fysiska världen.

Det finns också en möjlighet att vara mycket mer tillrättalagd i en app, vi kanske väljer de mest smickrande vinklarna på bilder och överväger vad vi skriver. Det är inte konstigt att det ibland inte stämmer med hur vi är i hela vår person om vi träffas!

Att avsluta kontakter är något som ofta blir oundvikligt om vi dejtar via appar. Och något som, precis som du skriver, kan kännas viktigt att göra på ett snyggt sätt. Fundera kring hur du själv hade velat att någon avslutade med dig. En aspekt i det här är tid, att t ex sluta svara kan ses som ett sätt att slösa med någons tid. Någon sitter och väntar på att du ska vilja ses igen. Vissa har olika ”regler” för hur de avslutar beroende på om de träffat personen eller inte. Om svaren och matchningarna väller in över en kan det vara omöjligt tidsmässigt att skicka bra avslut till alla.

Att lägga upp en profil, ta kontakt med personer och kanske t o m gå på pirrande dejter är något som det ofta krävs mod för att göra. Därför kan jag tycka att det finns en funktion i att sköta det snyggt om en behöver avsluta, vi skapar på så sätt ett bättre dejtingklimat för alla. Ett kort rakt svar kan vara att föredra framför en lång utläggning, vill du inte ses igen så kommer det antagligen inte ändras av att ni fortsätter skriva. Alltså vill du avsluta kommunikationen så snabbt som möjligt. Undvik att skriva något som sårar personen i onödan, även om det inte var din match så kan det vara någon annans superlike.

Gällande de killar som inte har accepterat ditt nej så är det något som kan ses som ett sätt att inte respektera dina gränser. Om personen fortsätter att tjata så finns funktioner för att blocka personen. Om vi inte accepterar att någon skulle tjata sig till kontakt med oss i den fysiska världen har vi all rätt att inte acceptera det på internet heller. Fördelen där är att en blockning kan vara ett lättare sätt att slippa tjat än att ignorera någon på krogen.Lycka till med ditt dejtande, och ditt avslutande!

Varma hälsningar,
Saga

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nytt larm om bank-ID – alla uppmanas uppdatera appen

Bedragare kan komma åt dina bankkonton via ditt mobila bank-id. Nu görs mobilappen om och alla användare uppmanas att uppdatera den snarast.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.13:06, 2 december, 2016

Nytt larm om bank-ID – alla uppmanas uppdatera appen
De som har bank-ID uppmanas att uppdatera appen snarast. Foto: Arkiv

Runt sex miljoner svenskar har mobilt bank-ID och nu har bedragare hittat ett sätt att komma åt bank-, skatte och pensionskonton genom att ringa och lura personer att logga in samtidigt som bedragaren, avslöjar TV4.

– Det är inte ett säkerhetshål i bank-ID utan du blir uppringd av en bedragare som lurar dig att logga in på en tjänst för att exempelvis byta fonder. Samtidigt som du slår in ditt personnummer gör bedragaren samma sak och när du slår in din kod kan bedragaren bli inloggad i ditt ställe, säger Johan Eriksson, vd på Finansiell ID-Teknik som ligger bakom bank-ID till Expressen.

Efter TV4:s avslöjande har appen gjorts om, och användarna uppmanas att uppdatera appen snarast.

– Vi har uppdaterat appen i dag och skickat ut den till alla telefoner och surfplattor. Vi fortsätter arbetet och kommer att stärka säkerheten inom kort, säger Johan Eriksson till Expressen.

Text: Anna Nilsson

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmökillar skapar mobilspel för Muminfantaster

Är du en av de som älskar mumintrollen? Då har ett ungt malmöföretag släppt spelet för dig.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.11:15, 12 november, 2016

Malmökillar skapar mobilspel för Muminfantaster
Foto: Odd Comet Games

Spelet heter Moomin Quest – the Lost Winter och har nyligen släppts på den svenska appmarknaden.

Bakom spelet ligger Malmöföretaget Odd Comet Games som nu gör sin debut för appspel. Förklaringen till varför företaget satsade på just Tove Janssons Mumintrollen ligger i killarnas barndom.

– Alla på företaget älskar Mumintrollen, och en av oss hade kontakt med de som har rättigheterna till Mumin. Så vi åkte upp och presenterade den här idén. Nu släpps det efter att vi jobbat med det sedan i april, säger Jonathan Stahl, spelutvecklare på Odd Comet Games.

Spelet går ut på att rädda vintern i Mumindalen. Spelaren börjar som ett Mumintroll men kommer genom att öka i nivåer kunna spela som andra karaktärer så som Lilla My. Samtidigt träffar man andra karaktärer som Morran och Stinky. 

Spelmässigt handlar det om att klicka bort block i svåra kombinationer. Spelet kräver hög fingerfärdighet för att ta sig vidare till nya nivåer. Ett spel som kommer uppskattas hoppas utvecklarna.

– Spelet är helt gratis så vår förhoppningen är att vi det blir många nerladdningar. Inledningsvis släpps det bara i Sverige för att testa marknaden, men sedan vill vi expandera till andra marknader också.

Kombinationen av karaktärer man känner igen och spelets svårhetsgrad är en kombination som kommer att lyckas tror Jonathan Stahl.

– Vi vill fånga upp alla Muminfansen med det här spelet. Men samtidigt är det ett bra spel för gamers. Det blir svårare ju längre man kommer, så gamers kommer förhoppningsvis gilla utmaningen.

Spelet är även att släppt i en barnvariant, som är lättare att klara.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel