Veckans Företag

Hon utmanar branschen – med hårfärg från växtriket

När resten av branschen satsar på hårfärg som är kemiskt framställda så skapar Evelina Lind hårfärger från bland annat indisk henna och rabarber.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:44, 13 december, 2016

Hon utmanar branschen – med hårfärg från växtriket
Evelina Lind driver ekologiska hårsalongen Entré Hår. Foto: Gabriel Almlöf

I en industri med supersalonger och miljardföretag sticker en liten salong Fredriksbergsgatan i Malmö ut. Här ligger nämligen en av få helt ekologiska salonger i Sverige – Entré Hår.

Bakom salongen står Evelina Lind, en frisör utbildad som alla andra, men som valde en annan riktning när hon öppnade sin verksamhet. Hennes miljöintresse fick henne att starta en helt ekologisk frisörsalong. Där färgerna skiljer sig markant från resten av branschen.

LÄS MER: Malmöföretagets revolution – mångkulturella dockor

– Jag undviker ämnen som enligt forskning är cancerframkallande, hormonstörande och allergiframkallande. I traditionella färger så påbörjar man en kemisk process i håret, men våra färger läggs lager på lager, så man skadar inte håret i sig.

Det är just det traditionella sättet att arbeta som hon vill bryta. Hon menar att hårvårdsbranschen fortsätter i samma riktning som de alltid har gjort, mycket på grund av skolans enformiga utbildningar.

– Det är ett lite annorlunda sätt att arbeta på, som traditionell frisör har man sin färgkarta och sina färgtuber, då kan man få en mer exakt färg. Här påverkas man mer av hårets skiftningar, och det kan krävas flera färgningar. Samtidigt är ett problem att man lär sig inte om det här i skolan. Man lär sig bara den traditionella vägen. Det är tråkigt att man inte får någon information om riskerna med färgerna som ofta används.

Med riskerna menar hon framför allt allergiska reaktioner. Hon har själv fått in flera kunder som inte kan färga håret med traditionella produkter längre. Då söker man sig till den ekologiska och mer skonsamma färgningen.

– Har du tur så händer ingenting. När man exponeras för ämnena i vanlig färg finns risker för allergiska reaktioner, den kan se ut på lite olika sätt. Vissa får utslag, andra får svårt att andas. Det kan vara rätt så allvarliga reaktioner. Det kan ske när som helst, efter första gången eller efter tio år. Helt plötsligt kan det smälla till. Man vet inte när de kan ske, säger Evelina Lind.

Traditionella färgerna är en kemiskt framställda. På Entré Hår jobbar hon både med syntetiska och giftfria färger men även med naturliga färger från växter och örter som henna, umbra och rabarberrot. Med färger från växtriket vill Lind ge ett alternativ till de farliga ämnena.

img_0951

Hur hoppas du att branschen ser ut om 5 år?
– 
Jag hoppas att grön hårvård växer. Vad jag vet är det två stycken i Malmö som jobbar med det här. Det är klart att jag hoppas att 15-20 salonger till kommer till Malmö och börjar med det här. Samtidigt hoppas jag att kunder förstår fördelarna med ekologisk hårvård.

Det låter som att du önskar konkurrenter?
– Ja, det låter lite tokigt när man säger det så. Men vi jobbar alla för en renare värld. Det är bättre för oss, det är bättre för miljön och det är bättre för kunderna. Så då ser jag fler salonger som något positivt. Vi blir kollegor som hjälps åt för att förbättra den ekologiska hårvården.

FaktaEntré Hår
Grundades: 2008 
Anställd:
1
Affärsidé: Alla ska kunna vara fin i håret utan att påverka hälsa och miljö

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inför Black Friday i Malmö – mer än bara billiga kläder

Varuhusen räknar ner till morgondagens stora rea. Men i Malmö deltar även andra aktörer i REA-djungeln.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.18:49, 23 november, 2017

Inför Black Friday i Malmö – mer än bara billiga kläder
Foto: Mostphotos

Det amerikanska konceptet Black Friday har tagit Europa och inte minst Sverige med storm. Varuhusen och företagen slåss om reklamutrymmet och skyltningen är i full gång i de centrala delarna av Malmö.

Men det är inte bara mode- och klädesbutikerna som deltar i kommersen. Vi hittar även Black Friday-skyltning på gymmen, i kultursvängen och i elektronikaffärerna för att nämna några.

Malmö Opera är en av de som deltar utanför den mer klassiska shoppingsvängen.

– Vi har varit med tidigare år också, men då har vi haft erbjudande på plats i vår shopp och foajé. Den här gången gör vi en större digital satsning, säger Josefin Johansson, försäljningsansvarig på Malmö Opera.

Hur deltar ni i år och varför? 

– Vi deltar med erbjudanden både på bilejtter och shoppartiklar. Förhoppningen är att vi ska nå ut till nya kunder, säger Josefin Johansson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här öppnar butikskedjan upp sin första butik i Malmö

Här slår butikskedjan upp dörrarna till sin butik mitt i centrum.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.19:32, 15 november, 2017

Här öppnar butikskedjan upp sin första butik i Malmö
Foto: Wikipedia

Mitt i centrala Malmö slår glasögonmärket Nividas upp dörrarna med en ny butik. Man kommer att öppna sin butik lagom till årets julhandel startar, skriver man i ett pressmeddelande.

Butiken blir glasögonmärkets första i Malmö och man finns sedan tidigare i bland annat Göteborg och Stockholm.

Butiken designar, tillverkar och säljer sina egna glasögon och riktar sig till såväl kvinnor som män.

Vasakronan, som är den fastighetsägaren som har flest lokaler längs med gågatan, har därmed hyrt ut samtliga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnkocken skänker Malmökrog: ”Jättemånga har hört av sig”

"Jag vill ge den till en ung, hungrig krögare som inte har de ekonomiska möjligheterna att köpa den".

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:54, 12 november, 2017

Stjärnkocken skänker Malmökrog: ”Jättemånga har hört av sig”
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Melker Andersson har under en period försökt sälja sin restaurang Burgers & Fries på Caroli i de centrala delarna av Malmö. Men stjärnkocken har inte lyckats sälja restaurangen – nu tar han ett kontroversiellt beslut – och skänker den.

– Jag vill ge den till en ung, hungrig krögare som inte har de ekonomiska möjligheterna att köpa den. Det är jättemånga som har hört av sig, mer än ett hundratal. Det räcker nog att prata med dem så upptäcker man snabbt om det finns någon bäring, säger Melker Andersson till Besöksliv.se och fortsätter:

–  Det var inget högt pris på den direkt, men jag tror inte att Skåne har någon riktig mäklarkultur kring restauranger. Min mäklare var inte riktigt van vid den här sortens försäljningar. Och jag vill inte driva en krog som jag inte kan vara stolt över.

Den stora anledningen till att Melker Andersson, med ett förflutet i bland annat Kockarnas kamp, säljer sin restaurang i Malmö är det geografiska avståndet.

– Man ska inte driva krog där man inte kan besöka den, det är lärdomen i det här. Man vill kunna vara på plats för att ta hand om den. Jag har en i Uppsala, det är ett rimligt avstånd. Vigårda-restaurangerna är annorlunda, de har alla samma koncept, säger han avslutningsvis.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sveriges första slider-restuarang smäller upp portarna i Malmö

En sliders-restaurang öppnar i Malmö – den första i Sverige.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:01, 11 november, 2017

Sveriges första slider-restuarang smäller upp portarna i Malmö
Foto: Pxhere

Inom kort öppnar Sveriges första slider-restaurang i på Malmö centralstation. Det rapporterar Sydsvenskan. Restaurangen blir en första i Sveriges som kommer att servera renodlade minihamburgare.

Namnet på stället är Sliders & Shake och bakom konceptet står tre personer med Malmöanknytning: Alexander Zinnert, Saahil Chudasama och Sachin Gore, där den sistnämnde är den som kommer driva restaurangen.

Chudasama tycker det är konstigt att konceptet inte har slagit igenom i Sverige ännu.

– Det är ju konstigt att det inte slagit i Sverige än. Det är valmöjligheterna som gör sliders fantastiska. Hur många gånger har du inte stått där och haft svårt att välja vilken hamburgare du ska ta? När man kan välja tre sliders så kan du ta både den där fiskburgaren, en med kött och en vegetarisk, säger Saahil Chudasama till Sydsvenskan.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succén: Malmörestaurangen utsedd till årets bästa

Efter succéstarten – nu har restaurangens utsetts till Malmös bästa.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:16, 10 november, 2017

Succén: Malmörestaurangen utsedd till årets bästa
Foto: Press/Kol och Cocktails

För drygt ett år sedan kunde 24Malmö.se avslöjar att Kol & Cocktails skulle öppna upp i Malmö. Nu har det gått ett drygt halvår sedan de öppnade – och på torsdagskvällen utsågs restaurangen till Malmös bästa med följande motivering:

– Köket, baren, servicen, musiken – allt detta vävs samman till en härlig upplevelse i tjusigt inredda lokaler med en Malmö-twist, skriver juryn.

LÄS MER: Världsberömd krog öppnar i Malmö

– Vi vill lyfta individerna som dagligen arbetar med cityutvecklingen både vad gäller ledarskap och service. Därför är vi extra stolta över att dela ut dessa utmärkelser, säger Malmö Citysamverkans vd, Pia Sandin, i ett pressmeddelande.

Varje år genomför Malmö Citysamverkan tävlingen Årets Butik, Café & Restaurang i Malmö City tillsammans med Sydsvenskan. Förutom Kol och Cocktail prisades även Eida som blev Årets kafé samt piercingstudion Ornament och optikern Brillor å sånt prisades som Årets butik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng