Veckans Företag

Hon utmanar branschen – med hårfärg från växtriket

När resten av branschen satsar på hårfärg som är kemiskt framställda så skapar Evelina Lind hårfärger från bland annat indisk henna och rabarber.

Gabriel Almlöf

Gabriel Almlöf

Kl.19:44, 13 december, 2016

Hon utmanar branschen – med hårfärg från växtriket
Evelina Lind driver ekologiska hårsalongen Entré Hår. Foto: Gabriel Almlöf

I en industri med supersalonger och miljardföretag sticker en liten salong Fredriksbergsgatan i Malmö ut. Här ligger nämligen en av få helt ekologiska salonger i Sverige – Entré Hår.

Bakom salongen står Evelina Lind, en frisör utbildad som alla andra, men som valde en annan riktning när hon öppnade sin verksamhet. Hennes miljöintresse fick henne att starta en helt ekologisk frisörsalong. Där färgerna skiljer sig markant från resten av branschen.

– Jag undviker ämnen som enligt forskning är cancerframkallande, hormonstörande och allergiframkallande. I traditionella färger så påbörjar man en kemisk process i håret, men våra färger läggs lager på lager, så man skadar inte håret i sig.

Det är just det traditionella sättet att arbeta som hon vill bryta. Hon menar att hårvårdsbranschen fortsätter i samma riktning som de alltid har gjort, mycket på grund av skolans enformiga utbildningar.

– Det är ett lite annorlunda sätt att arbeta på, som traditionell frisör har man sin färgkarta och sina färgtuber, då kan man få en mer exakt färg. Här påverkas man mer av hårets skiftningar, och det kan krävas flera färgningar. Samtidigt är ett problem att man lär sig inte om det här i skolan. Man lär sig bara den traditionella vägen. Det är tråkigt att man inte får någon information om riskerna med färgerna som ofta används.

Med riskerna menar hon framför allt allergiska reaktioner. Hon har själv fått in flera kunder som inte kan färga håret med traditionella produkter längre. Då söker man sig till den ekologiska och mer skonsamma färgningen.

– Har du tur så händer ingenting. När man exponeras för ämnena i vanlig färg finns risker för allergiska reaktioner, den kan se ut på lite olika sätt. Vissa får utslag, andra får svårt att andas. Det kan vara rätt så allvarliga reaktioner. Det kan ske när som helst, efter första gången eller efter tio år. Helt plötsligt kan det smälla till. Man vet inte när de kan ske, säger Evelina Lind.

Traditionella färgerna är en kemiskt framställda. På Entré Hår jobbar hon både med syntetiska och giftfria färger men även med naturliga färger från växter och örter som henna, umbra och rabarberrot. Med färger från växtriket vill Lind ge ett alternativ till de farliga ämnena.

img_0951

Hur hoppas du att branschen ser ut om 5 år?
– 
Jag hoppas att grön hårvård växer. Vad jag vet är det två stycken i Malmö som jobbar med det här. Det är klart att jag hoppas att 15-20 salonger till kommer till Malmö och börjar med det här. Samtidigt hoppas jag att kunder förstår fördelarna med ekologisk hårvård.

Det låter som att du önskar konkurrenter?
– Ja, det låter lite tokigt när man säger det så. Men vi jobbar alla för en renare värld. Det är bättre för oss, det är bättre för miljön och det är bättre för kunderna. Så då ser jag fler salonger som något positivt. Vi blir kollegor som hjälps åt för att förbättra den ekologiska hårvården.

FaktaEntré Hår
Grundades: 2008 
Anställd:
1
Affärsidé: Alla ska kunna vara fin i håret utan att påverka hälsa och miljö

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prisbelönt restaurang i centrum till salu

Det är den klassiska restaurangen Söder om Småland som nu är till salu.

Oskar Olsson

Oskar Olsson

Kl.21:37, 27 juni, 2017

Prisbelönt restaurang i centrum till salu

Restaurangen och ölbaren Söder om Småland är en av Möllans mest populära matställen. Restaurangen fokuserar på ekologisk och närproducerad mat, med ett brett ölutbud. Men nu står det klart att man söker efter nya ägare. Enligt annonsen är utgångspriset 980 000 kr.

I annonsen beskrivs restaurangen följande:
”Om du söker en stor restaurang med enorm potential vid Möllevångstorget så är detta bästa tänkbara alternativ.”

Söder om Småland finns med i årets upplaga av White guide.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Produkt med allvarliga brister återkallas: ”Livsfarlig”

En felkonstruerad taklampa måste återkallas. Enligt Elsäkerhetsverket har lampan brister som gör den livsfarlig.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.10:00, 27 juni, 2017

Produkt med allvarliga brister återkallas: ”Livsfarlig”

Under tisdagen gick Elsäkerhetsverket ut med information om att en taklampa som sålts av Bergman Lights (Hanging No.5, No.9 med flera) har mycket allvarliga brister.

Elsäkerhetsverket bedömer den som livsfarlig och beslutar att företaget ska återkalla alla sålda exemplar för att undvika skador på personer och egendom.

– Lampan är felkonstruerad och det är lätt komma åt spänningsförande delar vilket kan ge en rejäl elchock, säger Martin Gustafsson vid Elsäkerhetsverket i ett pressmeddelande.

Personer som har köpt taklampan bör lämna tillbaka den på inköpsstället eller förstöra den. Se bilder på modellen här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisens uppmaning inför semestern

Polisen har gått ut med en uppmaning till alla företag inför semestern. "Sommarens bästa investering är väl kända rutiner".

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.07:11, 21 juni, 2017

Polisens uppmaning inför semestern
Foto: Pixabay

Semesterperioden närmar sig och många verksamheter har inte sina ordinarie funktioner på plats. Under den här tiden finns det en ökad risk för företag att bli utsatta för bedrägerier. Polisen skriver att bedrägerier mot företag oftast är två stycken – vd-bedrägeri eller bluffakturor.

”Vd-bedrägeri innebär att någon vilseleder en person med mandat att göra utbetalningar till att felaktigt auktorisera en större betalning, för det mesta utomlands”, skriver polisen på Facebook.

Bluffakturorna kan exempelvis se ut som vanliga fakturor eller erbjudanden från företag som har en kundrelation till mottagaren.

Med anledning av detta uppmanar polisen företag att ha tydliga och väl kända rutiner för alla utbetalningar som görs.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så kan biluthyraren blåsa dig på pengar

Vid utlandssemester hyr många svenskar en bil för att ta sig runt. Nu varnar Motormännen för biluthyrare som försöker ta betalt i efterhand för påstådda skador.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.18:51, 17 juni, 2017

Så kan biluthyraren blåsa dig på pengar
Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Problem med biluthyrare som försöker lura turister är något Motormännen vill varna för. Man menar att en uthyrare kan ”upptäcka” skador på bilen efter att den lämnats in, vilket kan bli ett problem.

Om uthyraren finns utomlands och man åkt hem från semestern är det svårt att få upprättelse. Därför ska man alltid begära kvitto på att inga skador fanns vid återlämnandet, för att slippa besvär.

Ett annat sätt att undvika problem är att välja den självriskeliminering som erbjuds då man hämtar ut bilen. Fast priset är högt eftersom vid en långresa kostar självriskelimineringen mer än vad man riskerar att få betala för vid vanliga småskador.

 Att köpa självriskeliminering bara för att slippa eventuella problem känns inte självklart. Då är det bättre att stå på sig och kräva kvitto där det tydligt framgår vem bilen har återlämnats till och att den är skadefri, säger Motormännens expert på bilresor Karl von Schoultz till tidningen Motor.

Det ingår en försäkring i bilhyran som täcker de flesta skador vid en olycka. Självrisken kan variera från noll till större belopp. Skulle självrisken ligga på 20 000 kronor behöver du inte betala den summan för en minimal skada.

Motormännen skriver följande i ett pressmeddelande: ”Tycker du att självrisken är i högsta laget? Då kan du tacka ja till en självriskeliminering. En del biluthyrare kräver att du ska välja till en sådan, men det är fel. Självriskeliminering är alltid ett frivilligt tillval. Men räkna med att den kostar flera hundra kronor om dagen.”

FaktaMotormännens råd när du hyr bil

  • Kontrollera alltid bilens skick innan du kör iväg.

  • Leta efter repor och bucklor på stötfångarna, lackskador på dörrarna, stenskott på vindrutan.

  • Se till att få alla skador noterade på kontraktet.

  • Nöj dig inte med muntliga besked om att ”de där skadorna vet vi om”.

  • Fotografera gärna, så du har bildbevis, då riskerar du inte att få betala för gamla skador.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vill flytta produktion till Skottland – 130 kan mista jobbet

Bensinpumpsföretaget Wayne fueling system vill lägga ner sin produktion i Malmö. Skulle planen gå i hamn kan 130 anställda förlora jobbet.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.22:14, 14 juni, 2017

Vill flytta produktion till Skottland – 130 kan mista jobbet
Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Bildbyrån

Bensinpumpsföretaget vill lägga ner sin tillverkning av bensinpumpar och betalterminaler i Malmö, och istället flytta den till en fabrik i Dundee, Skottland, det skriver 8till5.se.

Skulle planerna bli verklighet kan 130 anställda bli av med sina jobb. Nu har förhandlingar inletts med fackförbunden Sveriges ingenjörer, IF Metall, Unionen och Ledarna.

– Vi har varslat 130 av de runt 200 i Malmö. Avsikten är att behålla utvecklingsverksamheten i Malmö, de anställda där är inte varslade. Även vissa andra funktioner är undantagna men jag vill inte gå in på några detaljer, säger platschef Sven Bladh till sajten och fortsätter:

– Det känns väldigt tungt och jobbigt för alla här. Vi vill ha svar så snabbt som möjligt om hur det blir i framtiden. Sedan är det inte bara vi anställda i bolaget som drabbas, utan även underleverantörer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng