Hemlösheten skjuter i höjden: ”Ett läge vi aldrig haft”

Frivilligorganisationerna larmar om en ohållbar situation för de hemlösa. På ett år har människor utan bostad ökat med 30 procent.

Filip Beijer

Kl.07:32, 9 december, 2016

Hemlösheten skjuter i höjden: ”Ett läge vi aldrig haft”
Foto: Bildbyrån

Den 3 oktober i år var 1740 vuxna och 887 barn utan tak över huvudet i Malmö. Och siffrorna visar endast de som sökt hjälp från socialtjänsten. EU-migranter och papperslösa, som söker hjälp i mindre utsträckning täcks inte av statistiken.

Nu slår frivilligorganisationer larm om en allt mer ohållbar situation.

– Det är ett läge som vi aldrig har haft och aldrig trodde skulle förekomma här, säger Henriette Weibull, från Röda korset, till TT.

På stadsmissionen, som fungerar som ett härbärge för hemlösa har man 25 platser. Varje natt tvingas hemlösa vända i dörren för att sovplatserna tar slut.

– Vi får neka på ett nytt sätt, vi får prioritera dem som vi uppfattar inte klarar en natt ute på stan, till exempel dem som inte är så friska.

Pingstkyrkan bidrar också med boende och bistår med 40 övernattningsplatser för EU-migranter under vintern. Även föreningen Kontrapunkt öppnar upp sina lokaler.

 

– Det här är ingen lösning på bostadsbristen, men vi behöver sätta ner foten och göra vad vi kan med de resurser vi har. Människor ska inte behöva sova på gatan, det är inte okej, säger Johanna Nilsson, aktiv i Kontrapunkt, till TT.

Stadsmissionen vill gärna utöka sin verksamhet men har svårt att hitta rätt lokaler. Från kommunens sida finns det inga nya planer på fler härbärgesplatser.

– Jag tycker nog att kommunen gör det den ska. Malmö gör mycket – socialtjänsten jobbar stenhårt med detta varje dag, säger Lars G Larsson, utvecklingssekreterare på stadskontorets välfärdsavdelning, till TT.

Har du drabbats av bostadsbristen eller vill du dela med dig av dina erfarenheter kring hemlöshet? Hör av dig till Redaktionen@24malmo.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mamma delade rum med döende bebis: ”Extremt obehagligt”

Kvinnan anmälde sjukhuset efter händelsen.

Magnus Jansson

Kl.16:58, 23 mars, 2018

Mamma delade rum med döende bebis: ”Extremt obehagligt”
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

I slutet av november 2017 fick en kvinna med ett nyfött barn uppleva hur vårdpersonal på Skånes universitetssjukhus försökte rädda livet på ett mycket sjukt barn. Kvinnan anmälde händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

I anmälan framgår det att kvinnan som anmält händelsen vårdades med ett nyfött barn. I samma rum försökte personalen rädda livet på en akut nyförlöst bebis. Kvinnan skriver att hon skärmades av, men kunde höra allt som vårdpersonalen sa i samband med den stressade situationen.

”Efter olika försök (”1,2,3,4,5 blås”) meddelar en läkare/ssk att de avbryter. Bebisen är död. Jag hör hur personalen pratar kring hur de ska förmedla till föräldrarna. Jag hör hur de pratar kring bebisens ålder utifrån hur den ser ut. Detta sker i samma rum som jag och en annan patient vårdas. Händelsen var omvälvande och extremt obehaglig”, skriver hon.

Hon skriver också att det bör finnas tomma akutrum som står redo vid sådana situationer. Universitetssjukhuset har bett om ursäkt till kvinnan och Ivo konstaterar att händelsen inte kan klassas som en vårdskada. Myndigheten kritiserar dock en annan händelse som samma kvinna anmält, då personal förväxlade bröstmjölk vilket ledde till att kvinnans bebis fick bröstmjölk från en annan mamma.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man i 80-årsåldern utsatt för grov stöld

(Uppdaterad 17.08) Polis larmades om åldringsbrottet under fredagen.

Magnus Jansson

Kl.16:34, 23 mars, 2018

Man i 80-årsåldern utsatt för grov stöld
Arkivfoto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Vid 13.30-tiden fick en man i 80-årsåldern sin plånbok stulen på Klostergatan. Polis larmades till platsen knappt en timme senare.

En okänd gärningsman ska ha tagit plånboken från mannens jackficka när han gick med sin rullator. Plånboken ska ha innehållit ett bankkort, högkostnadskort, kort för färdtjänst och kontanter.

– Det var i anslutning till mannens bostad. Vi fick in det ett tag senare eftersom det tog ett tag för mannen satt samla sig och faktiskt komma på vad som hänt, så vi har inte sökt aktivt efter någon misstänkt, säger Fredrik Bratt, presstalesperson på polisens ledningscentral.

Gärningsmannen beskrivs som en man i 35-50-årsåldern, 170 centimeter långt med en blågrå, knälång rock på sig. Ärendet rubriceras som grov stöld.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Par smugglade narkotika värd mångmiljonbelopp

Ett Malmöpar och deras vän åtalas nu för att ha smugglat in över 500 000 narkotikaklassade tabletter.

Michaela Ekström

Kl.16:20, 23 mars, 2018

4 bilder
 • Samtliga bilder är tagna ur förundersökningsprotokollet.
  Samtliga bilder är tagna ur förundersökningsprotokollet.

Ett gift par boendes i Malmö och ytterligare en person åtalas nu för att ha smugglat in det narkotikaklassade läkemedlet Tramadol. Det hela började den 29 november förra året, när mannen i paret stoppades i en poliskontroll.

Han körde bil och misstänktes vara påverkad. I samband med kontrollen påträffades nio tabletter av det narkotikaklassade preparatet tramadol i hans jackficka. På grund av detta begärde polisen en husrannsakan i mannens bostad.

I parets lägenhet fann man 37 342 tabletter Tramadol. Man fann också kontanter gömda i en luvtröja, sammanlagt 56 500 kronor.

Polisutredningen visar att paret under 1,5 år har fört in Tramadol från Spanien både genom att ha beställt via post och smugglat in via resor. Totalt har paret smugglat in 544 500 tabletter, till ett uppskattat värde på 5,4 miljoner kronor.

Paret uppger i förhör att de båda har missbrukat preparatet i omkring sju år. Kvinnan berättar att hon har ont i ryggen och det är därför hon tagit dem. Mannen uppger att han tagit 30-35 tabletter dagligen.

Det gifta paret har suttit häktade sedan den 30 november förra året. En barndomsvän till maken, en 28-årig man är också misstänkt för inblandning i smugglingen. Han ska ha ansvarat för att kvittera ut posten med tabletterna. Han anhölls den 5 januari och häktades dagen efter.

Barndomsvännen nekade först till brottsmisstankarna och angav att han inte visste vad som fanns i paketen. Genom att klottra på en vägg i häktet försökte han förmedla till paret att de skulle säga att han trodde att det var kläder i paketet. Tilltaget upptäcktes dock av personal.

ska%cc%88rmavbild-2018-03-23-kl-15-44-00

Bild ur förundersökningsprotokollet. Meddelandet sitter precis ovanför en knapp för att tillkalla häktespersonal. 

De tre står nu åtalade vid Malmö tingsrätt misstänkta för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDSPEL: Tusentals Malmöbarn springer för livet

Samlar in pengar till cancerdrabbade barn. "Imponerande att se barnens kämpaglöd".

André Kvist

Kl.13:58, 23 mars, 2018

7 bilder
 • Från vänster: Marcus Grant, Ebbe Forsberg, Tyra Moberg och Agnes Almlöf från 5:e klass på Mariaskolan. Foto: André Kvist.
  Från vänster: Marcus Grant, Ebbe Forsberg, Tyra Moberg och Agnes Almlöf från 5:e klass på Mariaskolan. Foto: André Kvist.
 • Foto: André Kvist.
  Foto: André Kvist.
 • Madeleine Nilsson från Team Rynkeby God Morgon var imponerad av barnen. Foto: André Kvist.
  Madeleine Nilsson från Team Rynkeby God Morgon var imponerad av barnen. Foto: André Kvist.
 • Foto: André Kvist.
  Foto: André Kvist.
 • Foto: André Kvist.
  Foto: André Kvist.
 • Foto: André Kvist.
  Foto: André Kvist.
 • Tallriken i Pildammsparken. Foto: André Kvist.
  Tallriken i Pildammsparken. Foto: André Kvist.

En ung pojke gråter lätt efter att han precis har passerat målgången ännu en gång. Snoret rinner, kinderna är röda och armarna hänger längs kroppen. Hans lärare ropar: ”Du behöver inte springa fler varv om du inte orkar”, men han verkar inte lyssna.

Möjligen är det så att kroppen säger att han bör stanna, kanske säger hans hjärta att han hinner ett varv till innan tiden går ut. Han fortsätter på den runda banan mitt i Pildammsparken, Tallriken, följer grusgången inunder allén ännu en gång.

Foto: André Kvist.

Foto: André Kvist.

En stund senare avslutas loppet och barnen räknar ihop hur många varv de klarade av. ”Jag sprang nio varv”, berättar Marcus Grant som går i 5:e klass på Mariaskolan.

– Jag gjorde tio varv, säger Agnes Almlöf stolt och småler mot sin klasskamrat.

Dessa barn är bara några av flera tusen som deltar i Skolloppet, ett motions- och välgörenhetslopp som arrangeras av Team Rynkeby God Morgon.

Barn från alla de nordiska länderna ingår mikrosponsortal med familj, vänner och lokala företag. För varje varv barnen tar sig runt så skänks några kronor från vajer sponsor till Barncancerfonden.

– På så vis samlar varje barn in pengar till Barncancerfonden. För allas del får man förståelse för att cancer kan drabba vem som helst, ung som gammal. Jag tror att det är viktigt oavsett ålder att veta att man kan göra stor skillnad för andra, berättar Madeleine Nilsson, cyklist i teamet och PR-ansvarig.

barncancer Barnen bär armband, för varje varv får de ett streck. Foto: André Kvist.

Barnen bär armband, för varje varv får de ett streck på dessa. Foto: André Kvist.

I Malmö deltar under fredagen 21 skolor med totalt 6 689 elever. I Sverige är det över 300 000 elever som deltar. När insamlingen arrangerades förra året samlade man in 18,2 miljoner kronor. I år väntas det bli än mer.

– Det är ett av våra största insamlingsevent. I år satsar vi på rekord och det kommer det ju blir. Fler och fler skolor vill vara med, säger Madeleine Nilsson och fortsätter:

– Det är imponerande att se barnens kämpaglöd, jättekul att se! De är stolta över sin insats.

Slutsignalen har ljudit, barnen dricker sin juice och beger sig mot lunchen hemma på skolan. Fler klasser kommer om en timme. Den gråtande pojken ser nöjd ut, tårarna rinner inte längre nerför kinderna. Han har gjort en insats och möjligen har det där extra varvet räddat ett liv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Trio anhållna för grova narkotika- och vapenbrott i Arlöv

Två män och en kvinna anhölls under torsdagen.

André Kvist

Kl.10:59, 23 mars, 2018

Trio anhållna för grova narkotika- och vapenbrott i Arlöv
Polisbilar. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Polisen grep under gårdagen tre personer på en adress i Arlöv i Burlövs kommun. Det är två män, 31 och 27 år gamla, samt en 23-årig kvinna.

De är misstänkta för grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

– Det ska hållas förhör med de missränta under dagen, säger åklagare Michelle Stein.

Fyndet ska inte ha gjorts på samma plats som trion befann sig på. Stein vill inte kommentera närmare om detaljerna kring ärendet eller vad fyndet innebär:

– Mängdmässigt överstiger det gränsen för grovt brott, säger hon.

Enligt polisen ska man ha funnit ammunition i ett fordon, om det rör sig om ett tillhörande vapen är i nuläget oklart.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng