EXTRA EXTRA EXTRA

EXTRA: IS tar på sig attack i Malmö

Den ökända terrorgruppen IS tar på sig attacken mot en muslimsk bönelokal på Norra Grängesbergsgatan den 11 oktober. Det är första gången någonsin gruppen tar på sig ett dåd i Sverige.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.06:29, 21 oktober, 2016

EXTRA: IS tar på sig attack i Malmö
Foto: Flickr/Bildbyrån

Det var den 11 oktober som den muslimska bönelokalen på Norra Grängesbergsgatan utsattes för en omfattande brandattack när någon kastade in två så kallade molotov cocktails genom två av fönsterrutorna.

Nu tar terroristgruppen Islamska Staten (IS) på sig dådet genom att medge att man legat bakom attentaten i en av sina propagandatidsskrifter – tidningen al-Naba, rapporterar Svenska dagbladet.

I tidsskriften har terrorsekten riktat attentatet mot shiamuslimer, som kallas för ”otrogna”.

En av IS talespersoner Abu Muhammad al-Adnani, sägs vara den som ligger bakom orderna om attacken. Ledaren har tidigare uppmanat till terrordåd mot västvärlden.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp menar att IS skuldtagande inte behöver betyda att faktiskt är de som ligger bakom dådet.

– Jag tror inte att det kommer att kunna etableras att de har något med i spelet. De har som vana att ta sig på allting. De brukar ta på sig terrordåd som de inte har något med att göra, säger Magnus Ranstorp till SVT Nyheter.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel