Här är Malmös nya butik: ”Häftig kaffekultur i Sverige”

Snart öppnar Malmös första kaffe- och barbershop. "Ett roligt koncept", säger en av initiativtagarna Leon Peach.

Jesper Hallberg

Kl.19:26, 9 juli, 2016

Här är Malmös nya butik: ”Häftig kaffekultur i Sverige”
Foto: Collage

De 4 augusti smäller Malmös senaste och enda kombinerade kaffe- och barbershop upp portarna på Östergatan, i de centrala delarna av stan. En av initiativtagarna, Leon Peach, berättar mer.

– Vi tror att Malmö behöver något sånt här. Det är ett väldigt roligt koncept och något väldigt annorlunda, säger Peach till 24Malmö.se.

Men varför denna kombination av kaffe- och barberhop?
– Ni har ju en häftig kaffekultur i Sverige. Jag tror på blandningen av att komma till oss och få skägget fixat samtidigt som du dricker kaffe. Eller kan man bara komma och hänga hos oss. Det här blir den första i landet så det är något väldigt unikt.

Kommer ni erbjuda något mer än kaffe?
– Vi kommer att erbjuda espresso, kaffe latte och allt sånt. Men vi kommer också att sälja kakor och croissanter bland annat.

Leon Peach flyttade till Sverige från London för tre år sedan och har tidigare jobbat på en barbershop på Baltzarsgatan.

– Jag kände att jag ville göra något eget och jag tror verkligen på den här idéen. Just nu håller vi på att totalrenovera. Nu är det bara en månad kvar ungefär, säger han avslutningsvis.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Asiatisk restaurangkedja kommer till Malmö

Storsatsar de närmaste fem åren, ska bli en kedja på 25 restauranger.

André Kvist

Kl.10:22, 14 februari, 2018

EXTRA: Asiatisk restaurangkedja kommer till Malmö
Woki på Kalendergatan i Malmö, bilden är ett fotomontage. Foto: Moa Abrahamsson Byström.

I februaris klipptes invigningsbandet för landet första Woki i Nordstan i Göteborg. Nu kommer Sveriges nya asiatiska restaurangkedja till Malmö.

Enligt planen kommer man öppna på Kalendergatan 28 i centrum till sommaren, ett mer precist datum vill inte ägarna avslöja i nuläget.

Bakom idén och konceptet är paret Johan och Paula Röhss som berättar att de saknade alternativ till alla hamburgerrestauranger utmed landet vägar.

– Woki är inte snabbat, snarare god och prisvärd mat som serveras snabbt. Vi lägger stor vikt vid hållbarhet vilket för oss handlar om såväl matens ursprung som om att ta ansvar, uppföra sig väl och behandla alla med respekt, säger Paula Röhss och fortsätter:

– Vi ska bli en rikstäckande kedja på sikt. Vi hittade ett bra läge i Göteborg först och nu hittade vi Malmös bästa läge, vi vill vara där många passerar och jag tror verkligen det kommer gå bra.

Johan och Paula Röhss. Foto: Dennis Westberg.

Johan och Paula Röhss. Foto: Dennis Westberg.

På fem år ska kedjan växa till 25 Wokirestauranger i landet. För varje ny plats innebär det 25 nya arbetstillfällen, sammanlagt 600 på bara några år. Idén kom för drygt tre år sedan och det senaste 1,5 året har man jobbat intensivt med att sjösätta konceptet.

Hur sticker ni ut jämfört med det utbud som redan finns?

– Vi är helägda och försöker tänka i ett hållbarhetsperspektiv med till exempel svensk kyckling, noga utvalda grönsaker. Vi tänker på det men självklart är det viktigast med väldigt god mat, säger Paula Röhss.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Malmöborna under 30 år som tjänar bäst

24Malmö.se har listan med de under 30 år som tjänar bäst.

Kim Ahlqvist

Kl.18:00, 13 februari, 2018

LISTA: Här är Malmöborna under 30 år som tjänar bäst
Foto: Arkiv

I veckan skrev 24Malmö om vilka yrken Arbetsförmedlingen trodde hade godast framtidsutsikter. Då visade det sig att det var brist på bland annat byggnadsarbetare, lärare och vårdpersonal. Men det finns ett yrke där det kommer vara stor brist på kompetens de kommande åren.

– På fem års sikt kommer it-utbildade att vara allra mest eftertraktade, säger Annelie Almérus, analytiker på AF till Dinapengar.se.

Om en IT-utbildning hjälper en till att tjäna stora pengar är oklart. Desto klarare är listan sajten Dinapengar.se presenterat. Här är de 10 personerna under 30 som tjänat bäst i Malmö.

Jason Grannum, 27 år.
Sammanräknad inkomst: 3 335 196

Ted Ovin, 28 år.
Sammanräknad inkomst: 2 498 501

Alexander Jeremejeff, 24 år.
Sammanräknad inkomst: 2 347 406

Briar Karim, 29 år.
Sammanräknad inkomst: 1 896 948

Jo Inge Berget, 27 år.
Sammanräknad inkomst: 1 738 955

Magnus Wolff Eikrem, 27 år.
Sammanräknad inkomst: 1 672 465

Ziad Eid, 29 år.
Sammanräknad inkomst: 1 648 471

Mikael Molander, 29 år.
Sammanräknad inkomst: 1 545 416

Daniel Eklundh, 29 år.
Sammanräknad inkomst. 1 530 093

Oscar Lewicki, 25 år.
Sammanräknad inkomst: 1 471 517

Nichlas Hardt, 29 år.
Sammanräknad inkomst: 1 377 920

Anna Danielsson, 25 år.
Sammanräknad inkomst. 1 348 799

Alex Hellström, 29 år.
Sammanräknad inkomst: 1 332 305

Carina Hansson, 29 år.
Sammanräknad inkomst: 1 276 895

Emil Hjalmarsson, 29 år.
Sammanräknad inkomst: 1 241 436

Oscar Olsson, 27 år.
Sammanräknad inkomst: 1 229 053

Franz Brorsson, 22 år.
Sammanräknad inkomst: 1 176 026

Dan Trulsson, 28 år.
Sammanräknad inkomst: 1 167 410

Anders Christiansen, 27 år.
Sammanräknad inkomst: 1 165 253

Filippa Asplund, 28 år.
Sammanräknad inkomst: 1 131 602

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kao’s ägare om försäljningen, framtiden och veganism

De revolutionerade vegansk och vegetarisk husmanskost i Malmö.

André Kvist

Kl.18:05, 1 februari, 2018

Kao’s ägare om försäljningen, framtiden och veganism
Karoline Palmqvist och Daniel Persson funderar på att skriva en kokbok. Foto: André Kvist

Efter flera framgångsrika år ska nu ägarna till restaurangen Kao’s gå vidare. Sedan 2011 har restaurangen varit i den kulinariska frontlinjen när det gäller vegansk mat. Men annat var det strax innan Karoline Palmqvist och Daniel Persson öppnade i de första lokalerna på Spångatan.

– Det fanns inte så mycket i Malmö. Just vegansk husmanskost tyckte vi saknades. Alltid när man fick frågan om man var vegan så sa folk; ”då äter du bara sallad”. Vi kan äta precis allt, allt går att göra om, och vi ville visa det, säger Karoline.

Eftersom ventilationssystemen på den första platsen inte höll måttet för den växande popularitet som Kao’s upplevde så flyttad man så småningom till Le Conserts gamla lokaler på Föreningsgatan.

– Vi hade ju ganska mycket mer ruljans än de tidigare ägarna, annars hade inte problemet märkts av, säger Daniel.

Foto: André Kvist.

Foto: André Kvist.

Ett köp av den intilliggande verksamheten 2014 gjorde att Kao’s växte än mer. Under tiden tilltog även den veganska och vegetariska rörelsen i Malmö.

– Det kändes som att det var något som flera saknade. Det har kommit en vegobomb som kommer förändra allt, säger Karoline och fortsätter:

– Det känns som att veganismen förr var mer kring djurrätt, nu känns det som att det kommit ett miljöfokus med. Det lockar fler människor.

sfi

Foto: André Kvist.

Än idag är tempot högt på Kao’s, trots Malmös välfyllda kvot av restauranger och matställen.

Under sommaren 2017 tog Daniel och Karoline beslutet att sälja restaurangen, ett antal spekulanter har visat intresse men någon affär har inte blivit av. Därför har man nu kontaktat företagsmäklare Bengt Stenman vid HRF Förmedling, som ser otaliga möjligheter i lokalerna.

– Det jag tycker är så underbart är att det egentligen är två kompletta restauranger till priset av en. Det är rätt unikt i restaurangbranschen. Då kan man ha två olika koncept under samma tak, säger han.

Varför beslutade ni er för att sälja?

– Man kan inte hålla på med samma sak hela tiden. Vi vill ha tid för varandra och göra något annat, ta nästa steg, säger båda. Man behöver lite nya utmaningar.

Foto: André Kvist

Foto: André Kvist

En sak som skulle glädja hängivna stamgäster är möjligheten till en kokbok.

– Det beror på om vi säljer eller har namnet kvar. Då kanske det på sikt kan bli en kokbok, vem vet, berättar Karoline.

Huruvida de båda ger sig i kast med att erövra den litterära världen återstår att se. Just nu ser de framförallt framemot att finna tid för varandra och vila men det är inte utan att det känns lite vemodigt.

– Det känns lite sorgligt att lämna alla fina stamgäster. Det kommer man sakna, säger Karoline.

Ett antal spekulanter har nyligen visat intresse för restaurangen. Ännu är inget klart så tills vidare kommer Kao’s finnas kvar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nyttiga företaget expanderar – då öppnar de i Malmö

Förfrågningar från Malmö har övertygat ägarna att fortsätta den framgångsrika satsningen.

André Kvist

Kl.20:28, 26 januari, 2018

4 bilder
  • Anders Hansson skär upp maten. Foto: Wiktor Hansson/The Food Prep.
    Anders Hansson skär upp maten. Foto: Wiktor Hansson/The Food Prep.
  • Foto: Wiktor Hansson/The Food Prep.
    Foto: Wiktor Hansson/The Food Prep.
  • Foto: Wiktor Hansson/The Food Prep.
    Foto: Wiktor Hansson/The Food Prep.
  • Foto: Wiktor Hansson/The Food Prep.
    Foto: Wiktor Hansson/The Food Prep.

Systersajten 24Trelleborg har tidigare skrivit om Trelleborgsföretaget The Food Prep. Efter en framgångsrik start med 800 sålda matlådor på två veckor kommer nu Anders och Ronja Hanssons koncept till Malmö.

– Jag har alltid känt att behovet efter detta är stort. Sedan vi öppnade har vi fått många förfrågningar från Malmö så det känns helt rätt, säger Ronja Hansson.

Pappa Anders är kock medan Ronja arbetar som personlig tränare. Båda är aktiva inom crossfit. Tankarna kring att starta sin en egen matlådorsleverans har funnits länge men det var först när ett kök blev tillgängligt som satsningen kunde starta på riktigt.

Maten beställs veckan före leverans och är anpassad speciellt för människor som tränar mycket.

– De som är fysiskt aktiva hinner knappt handla. Ännu färre känner att de har tid till att laga maten. Det här är ett sätt att köpa sig tid i den stressiga tillvaron som många har i dag, säger Anders Hansson.

Foto: Gabriel Almlöf.

Anders och Ronja Hansson. Foto: Gabriel Almlöf.

Ser ni att ert koncept behövs här i Malmö?

– Jag upplever att många antingen har tidspress på lunchen eller har ett bra lunchställe. Har man tiden så kan matlådan sparas till efter träningen på kvällen. Det känns absolut som att det finns utrymme i Malmö, säger Ronja.

Tillsammans med två andra kockar är det Anders som ordnar matlagningen. Ronja står för recepten och initiativen.

– Det är mycket klassisk mat, husmanskost men bättre. Det är måltider med tät näring och svenska råvaror. Ingen laktos, ingen gluten och mycket mot det vegetariska. Och gjort från grunden.

På måndag öppnar deras nya filial inhyst i Café Dornonvilles lokaler vid Hansa men redan nu går det att beställa. Man riktar sig mot både privatpersoner och företag, för att underlätta i vardagen.

– Man kan känna sig mätt men man har inte kommit upp i hälften av den näringen kroppen behöver. Vi räknar ut näringen och levererar bra mat så att människor kan spara tid, berättar Ronja.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Butiksdöden: Här är kedjorna som är i kris

Här är kedjorna som lämnar Sverige – och några som är riktigt illa ute.

Martin Persson

Kl.17:48, 25 januari, 2018

Butiksdöden: Här är kedjorna som är i kris

Tidigare i veckan kunde vi rapportera om att Teknikmagasinet, som är satt under rekonstruktion, är oroliga över utvecklingen för svenska butiker. Företaget menar att den ökade e-handeln och konkurrensen från asiatiska sajter kan få förödande konsekvenser.

Men det är fler stora butikskedjor som krisar, främst på grund av e-handeln. Svenska Dagbladet skriver att flera välkända modekedjor har problem, däribland klädjätten H&M.

H&M uppvisade katastrofala försäljningssiffror i december och bolagets aktie har sänkts rejält på sistone. Dessutom har företaget meddelat att de kommer att stänga flera fysiska butiker. H&M har dock inga ekonomiska problem och genererar fortfarande stora vinster.

Modekedjan Marc O’Polo lämnar Sverige efter att deras butik i Uppsala gått i konkurs. Där pågår konkursutförsäljning och butiken stänger för gott den 2 februari.

Även butikskedjan Indiska har ekonomiska bekymmer och kommer att stänga tolv olönsamma butiker, enligt sajten Market. Företaget har stora skulder och kämpar efter att ha överlevt två rekonstruktioner.

– Indiska har beslutat att stänga tolv butiker under våren 2018. I tillägg har den tyska verksamheten avslutats. Det är inte klart om den butiken går över i ett franchiseavtal eller om den avslutas helt, säger bolagets PR- och marknadskoordinator Matilda Agné till sajten.

Tidigt i januari sattes varumärket Boomerang i konkurs, men konkursboet köptes av en ny ägare som nyligen tagit över verksamheten.

Under 2017 avvecklade den norska inredningskedjan Nille sin verksamhet i Sverige. Dålig lönsamhet gjorde att kedjan stängde sina 30 butiker i landet

I december valde även sängvaruhuset Sova att stänga tolv butiker på grund av ekonomiska bekymmer.

Varuhuskedjan Åhléns stängde sex varuhus under 2017, och kommer med största sannolikhet att stänga fler under 2018.

– Vi kommer säkert stänga ytterligare varuhus nästa år. Vi utvärderar kontinuerligt baserat på lönsamhet och vi kommer att ha färre varuhus i framtiden. Det är tufft att driva handel och det är extra tufft att driva varuhus, säger Gustaf Öhrn, vd för Åhléns, till SvD.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng