Staty av Zlatan i Malmö: ”Frågan är aktuell”

Zlatans farväl till landslaget har blivit en snackis i världen. Att stjärnan ska hyllas med en egen staty är inte en omöjlighet.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.19:05, 23 juni, 2016

Staty av Zlatan i Malmö: ”Frågan är aktuell”
Foto: Bildbyrån

För fem år sedan var frågan uppe för diskussion hos socialdemokraterna i Malmö efter att det kommit in en motion om att Zlatan Ibrahimovic borde hedras med en staty. Men mer än så blev det inte. Nu är frågan aktuell igen efter att Zlatan slutat i landslaget.

– Just nu finns det inga sådana diskussioner även om frågan är aktuell, säger Frida Trollmyr (S) kommunalråd för kultur, fritid och folkhälsa i Malmö.

Ytterst ovanligt

Men det är inte bara att gjuta betong och placera ut statyn var som helst. Att en levande person får en staty är ytterst ovanligt och politikerna följer en viss policy om hur man arbetar med offentlig konst.

– När det gäller statyer blir det först aktuellt när personen ifråga är avliden. Och det är på grund av att vi inte vill upprätta statyer på personer som senare i livet kanske gör något vi inte står bakom.

Så en staty av Zlatan blir först aktuell när han inte lever?

– Ja, så är det. Sen måste vi även ta hänsyn till vad hans anhöriga tycker. Senast vi diskuterade ett monument av honom var hans familj inte så positivt inställda. Varför vet jag faktiskt inte, säger Frida Trollmyr.

Om Zlatans gamla klubb Malmö FF skulle höra av sig till politikerna och vilja ha Zlatan som staty vid stadion, skulle politikerna få tänka ytterligare en gång.

– Om Malmö FF hör av sig får vi ta ställning till det då.

”Absolut inte otänkbart” 

Men att hedra fotbollsspelaren som satt Malmö på världskartan i det offentliga rummet är inte något politikerna är främmande för.

– Att döpa en plats eller gata efter Zlatan ligger närmare till hands. Det är absolut inte otänkbart att det kan ske i framtiden. Den frågan kommer vi säkert att diskutera i kommunen, säger Frida Trollmyr.

MFF: ”Visst kan han vara värd en staty”

Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson har inte diskuterat ämnet med övriga medlemmar i klubben.

– Det är sällan man kan göra en staty på en spelare som fortfarande aktuell och det är ingenting vi har pratat om, säger Håkan Jeppsson.

Men om ordföranden själv hade fått bestämma så är det möjligt att en avgjutning av ”Ibra” hade fått stå utanför stadion.

– Ja, varför inte? Men det är för tidigt att prata om det. Han har fortfarande en bit kvar på karriären. Men visst, han har fått sin platta på stadiontorget och han är en av våra absolut största så han kan väl vara värd en staty.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SILLY SEASON

Jagade MFF-talangen: ”Beredd att göra det som krävs”

Victor Christiansson, 19, fick inget A-lagskontrakt av Malmö FF. Nu är mittfältsgiganten på provspelsturné – och intresset är massivt.

André Eriksson

Kl.15:50, 12 december, 2017

Jagade MFF-talangen: ”Beredd att göra det som krävs”

 

Victor Christiansson är den reslige, defensive mittfältaren som krigade sig upp genom Malmö FF:s ungdomsled, inte nödvändigtvis på grund av sin råtalang, utan för att han aldrig lämnade någonting åt slumpen.

Olof Persson, assisterande tränare i MFF, beskrev sin adept bra i somras:
– Det är en jättefin person. Väldigt ambitiös, nyfiken, frågar mycket, och har ur det perspektivet jättegoda förutsättningar att bli en bra spelare, sa Olof Persson till Fotbollskanalen då.

– Han gör sällan bort sig. Användbar på olika positioner. Han har huvudet på skaft också. Han har frågat ungdomsavdelningen ”var ska jag spela för att konkurrera?”, ”vilka är mina bästa möjligheter?”, sa Olof Persson.

Men det blev aldrig något A-lagskontrakt med Malmö FF efter säsongen för 19-årige Victor Christiansson.
– Jag kände ändå att det var riktigt nära. Men det är trångt på innermittfältet i Malmö FF. De har det bästa innermittfältet i allsvenskan – det är nästan för bra för allsvenskan, säger Christiansson till 24Malmö.

Det gjorde att han kunde ta beskedet med en viss ro.
– Det kan inte var den bästa miljön för mig, jag hade inte fått speltid i A-laget ändå. Då är det kanske bättre för mig att vara någon annanstans, säger 19-åringen.

Nu har den förre MFF-talangen gett sig ut på provspelsturné i jakt på en ny klubbadress. Och intressenterna är många.

Victor Christiansson har varit på provspel hos superettanklubbarna Degerfors, Landskrona och nu senast Örgryte.
– Örgryte var häftigt med den egna träningsanläggningen. Det verkar vara en bra miljö, säger mittfältaren.

Samtidigt lockar närheten till nyss uppflyttade Landskrona Bois.
– Det kändes bra. Jag gillar Agim (Sopi, huvudtränaren) och är ett stort intresse från klubben, säger Christiansson.

Den lovande innermittfältaren håller alla dörrarna öppnar tills provspelsturnén är slut. Härnäst väntar den sista anhalten – IFK Värnamo, med nye huvudtränaren Roar Hansen vid rodret.
– Jag ska först genomföra det hos Värnamo, sen ska jag känna efter tillsammans med min pappa och se vad som känns bäst.

– Det är viktigt att det här steget blir rätt, både för mig som fotbollsspelare och att det är ett bra steg för mig i livet som människa. Jag är beredd att göra det som krävs, säger Victor Christiansson.

Mittfältsgiganten som aldrig lämnar någonting åt slumpen.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”AC” och Lasse Nielsen uttagna – till Hareides landslagsturné

MFF-duon Anders Christiansen och Lasse Nielsen är uttagna till det danska landslagets vinterturné.

André Eriksson

Kl.13:46, 11 december, 2017

”AC” och Lasse Nielsen uttagna – till Hareides landslagsturné
Christiansen och Nielsen.

 

Mittfältaren Anders Christiansen och mittbacken Lasse Nielsen har fina säsonger bakom sig i MFF-tröjan.

LÄS MER: ”AC” och Lasse Nielsen uttagna – till Hareides landslagsturné

Nu har den danska stjärnduon tagits ut till Danmarks landslagsläger som hålls i Abu Dhabi. Där kommer de bland annat att spela en träningsmatch mot Sverige.

Anders Christiansen har tidigare gjort tre officiella A-landskamper för Danmark, medan Lasse Nielsen har en A-landskamp på cv:t.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Han har stor potential – jag tror att han kan gå hela vägen”

Alan Asaad, 19, lämnar Prespa Birlik för superettan. Nu hyllas han av klubbens ordförande. "Han växer som spelare varje dag", säger Ercan Kerim.

André Eriksson

Kl.15:06, 8 december, 2017

”Han har stor potential – jag tror att han kan gå hela vägen”
Alan Asaad.

Den 19-årige innermittfältaren Alan Asaad – tidigare i IFK Malmö, FC Rosengård och nu senast Prespa Birlik – har provspelat till sig ett kontrakt med Degerfors i superettan.

Övergången blev officiell under fredagen.

– Vi är mycket nöjda över att ha knutit honom till Degerfors IF, säger Degerfors tränare Patrik Werner till klubbens hemsida.

Prespa Birliks ordförande Ercan Kerim är inte förvånad.

– Han har gjort en bra säsong hos oss och visat framfötterna när han har spelat. Det är tråkigt för oss att han lämnar, det är en väldigt bra mittfältare, men samtidigt är det jättekul att vi i Prespa kan leverera ut spelare till högre klubbar, säger Ercan Kerim.

Ercan Kerim har följt Alan Asaad sedan han var väldigt ung – och tycker att talangen har tagit stora kliv den senaste tiden.

– Han utvecklas och växer som spelare varje dag. Han har stor potential att spela i superettan. Jag tror att han kan gå hela vägen med talangen han har, säger han.

Alans 23-årige storebror, Rebin Asaad, spelar i allsvenska Hammarby. Dessutom har en annan storebror, Nazad Asaad, varit ungdomsproffs i Udinese.

Division två-klubben Prespa Birlik storsatsar inför säsongen 2018 och har en ny tränaruppsättning klar med Zlatan Nalic som huvudtränare och Nesat Spahiu som assisterande tränare.

Dessutom har klubben förlängt med bland annat nyckelspelarna Sandro Nalic, Muamet Asanovski och Onur Körhan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Poängkung klar för Malmö FF: ”Största klubben i Skandinavien”

Arnor Ingvi Traustason är klar för Malmö FF. Det bekräftar klubben på sin hemsida.

André Eriksson

Kl.13:12, 7 december, 2017

JUST NU: Poängkung klar för Malmö FF: ”Största klubben i Skandinavien”
Arnor Ingvi Traustason. Pressfoto.

På torsdagseftermiddagen blev det officiellt.

Malmö FF köper loss den 24-årige mittfältaren Arnor Ingvi Traustason från österrikiska Rapid Wien.

Islänningen har skrivit på ett fyraårskontrakt (!) med Malmö FF.

Så här kommenterar sportchefen Daniel Andersson värvningen:

– Arnór är en hårt arbetande och allsidig offensiv spelare som är duktig med bollen och bra på att göra poäng. Han gjorde ett stort avtryck sist han spelade i Allsvenskan och har sedan dess samlat på sig internationell erfarenhet med spel i Europa och med landslaget. Vi är glada att knyta honom till oss, säger han till klubbens hemsida.

Arnór Ingvi Traustason:

– MFF är den största klubben i Skandinavien och när jag hörde om intresset ville jag hit direkt. Det känns otroligt bra att det är klart. Nu ser jag fram emot att träffa killarna och staben och komma igång med både träning och matcher. Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa laget att ta pokalen nästa år.

Arnor Ingvi Traustason har tidigare spelat i IFK Norrköping (56 allsvenska matcher) och var starkt bidragande till ”Pekings” SM-guld 2015. Han är även isländsk landslagsman och har 15 A-landskamper på meritlistan.

FaktaFakta: Arnor Ingvi Traustason

Position: Mittfältare.

Född: 30 april 1993.

Längd: 182 cm.

Vikt: 73 kilo.

Tröjnummer: 8.

Moderklubb: UMF Njardvík.

Landskamper: 15.

Kontraktslängd: Till och med 2021.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stod i MFF-klacken – nu flörtar succémålvakten med IFK Göteborg

Lucas Hägg-Johansson stod i klacken när Malmö FF tog SM-guld 2010. Nu kan han vara på väg att göra en infekterad övergång till ärkerivalen. "En klubb jag hade kunnat representera med stolthet", säger Malmökillen.

André Eriksson

Kl.12:14, 7 december, 2017

Stod i MFF-klacken – nu flörtar succémålvakten med IFK Göteborg
Lucas Hägg-Johansson.

Malmökillen Lucas Hägg-Johansson, 23, har haft en strålande säsong mellan stolparna i Kalmar FF och nollade bland annat Malmö FF i en 0–0-match på Guldfågeln Arena.

Nu kan målvakten vara på väg till IFK Göteborg, enligt uppgifter till GT. Göteborgsklubben ska vara intresserade av att hämta in Hägg-Johansson som en ersättare till storlöftet Pontus Dahlberg, som med största sannolikhet lämnar klubben inom den närmsta framtiden.

En inte helt okontroversiell övergång – med tanke på att Lucas Hägg-Johansson tidigare har varit en hängiven supporter till Malmö FF.

Målvakten stod i MFF-klacken och manade på de himmelsblå och firade SM-guld så sent som 2010.

Men Lucas Hägg-Johansson kan gärna tänka sig att flytta till IFK Göteborg.

– Absolut, det är en väldigt fin klubb och en klubb jag hade kunnat representera med stolthet, säger han till Fotbollskanalen.

Hägg-Johansson sitter på ett utgående kontrakt och kan gå gratis vid årsskiftet. Men ingenting är klart ännu, poängterar Malmökillen.

– Jag diskuterar fortfarande med Kalmar och vi får se var vi landar där. Det är inte hugget i sten där heller. Jag väger fram och tillbaka, säger han.

Lucas Hägg-Johansson har spelat i Malmöklubbarna Husie och Rosengård, men aldrig Malmö FF.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng