TV: Han gör film om skotten i Malmö – med Lilleman i huvudrollen

I filmen Den enda vägen, som har biopremiär senare i år, återvänder hyllade regissören Manuel Concha till sin barndoms Lindängen – och till serieskjutningarna som satte skräck i en hel stad.

Arvid Nikka

Arvid Nikka

Kl.21:28, 21 juni, 2016

Laddar...

Den enda vägen är regisserad av Malmöregissören Manuel Concha som tidigare ligger bakom bland annat långfilmen Mañana och tv-serien Starke man. 2013 spelade han in kortfilmen Batter och det är den som nu ligger till grund för den nya filmen.

– Jag hade länge tänkt tanken att göra en film om Malmö. Det är en sådan komplex gata där man kan gå bara en gata åt höger och hamna någon helt annan stans än om man hade gått åt vänster. Det gör också staden till en väldigt spännande scen för att göra film, säger Manuel Concha till 24Malmö.se.

I filmen får man följa två bröder på Lindängen som utan förvarning blir beskjutna på öppen gata. En av bröderna skadas allvarligt, samtidigt som både polis och bekanta börjar misstänkliggöra männen som inblandande i kriminell verksamhet.

– Filmen handlar om fördomar och sociala koder. Bara för att du har en fin bil och råkar se ut på ett visst sätt så tänker människor att du måste vara kriminell, säger Concha.

Den enda vägen har hämtat inspiration från händelserna när Peter Mangs terroriserade Malmö under åren 2009 och 2010. Men filmskaparna vill ogärna rida den dömde serieskyttens namn.

– Handlingen är löst baserad på verkliga händelser men det fanns till exempel aldrig två bröder som blev beskjutna. Vi gjorde mycket research men tog tidigt beslutet att vi inte vill träffa några offer från skjutningarna eftersom det inte var en dokumentär vi skulle göra, säger Manuel Concha, som idag minns skjutningarna med avsmak.

– Jag kommer ihåg den perioden när han sköt som mest frekvent. Allt kom tillbaka från när jag var ung och Lasermannen härjade i Sverige. Jag var bara drygt tio år då men jag kommer ihåg hur mamma sa åt mig att ”cykla hem snabbt, det finns en man som skjuter folk som ser ut som oss”.

Manuset till Den enda vägen har Manuel Concha skrivit tillsammans med hustrun och skådespelaren Claudia Galli. Filmen är till stora delar inspelad på Lindängen där Concha växte upp och i huvudrollen syns en annan av stadsdelens stora profiler: Daniel Cvetkovic, rapparen och producenten som tidigare gick under artistnamnet Lilleman.

– Daniel är några år yngre än mig men vi har alltid känt till varandra och jag har alltid tyckt att han har skådespelandet i sig. Jag tror inte att han själv ser sig som en skådis men jag tog in honom på provfilmningen och han satte rollen helt klockrent, säger Manuel Concha.

Med en av bröderna på plats gav sig Concha ut på jakt efter den andra. Och lösningen visade sig finnas närmare än vad han kunde ana.

– En dag när Daniel kom in i studion så hade han sin bror Mikael med sig så jag frågade om han inte kunde sig att läsa motreplikerna. Han hade aldrig stått framför en kamera tidigare men han bara blommade ut. De har ju också mycket gratis i och med att de är bröder på riktigt och den speciella relation det innebär.

Efter att inspelningarna avslutades förra sommaren har vintern och våren spenderats i klipprummet. Från början var det tänkt att filmen skulle gå upp på bio redan under den tidiga hösten men nu ser premiären istället ut att bli under vintern. I veckan släpptes en trailer till filmen som redan under det första dygnet nådde 13 000 visningar på Facebook.

– Det har varit en lång resa på över fyra år och jag är jäkligt glad att trailern nu är släppt och att vi har fått en sådan positiv respons. Det här är en film som är lite drama, lite thriller, lite action och mycket broderlig kärlek. Jag tror att den verkligen har potential att beröra många olika människor i publiken, avslutar Manuel Concha.

Se trailern till filmen i spelaren ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor drakflygarfestival intar Malmö i helgen – här håller de hus

Bjuder in alla Malmöbor till festival.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.17:05, 18 augusti, 2017

Stor drakflygarfestival intar Malmö i helgen – här håller de hus
Foto: Bildbyrån

Under lördagen och söndagen kommer Drakflygarfestivalen och tar över stafettpinnen från Malmöfestivalen.

Festivalen har fokus på exakt vad det låter som, drakflygning och kommer att ta plats på Ribban i Malmö och alla Malmöbor bjuds in för att bygga sin egen drake, eller låna en för att flyga upp i skyn.

Tiderna är mellan 12-18 båda dagarna och fyra tävlingar kommer att pågå. Bäst uppfinningsrikedom, stil, höjd och bästa utseende.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Minicart en gokart med drift

Under tisdagen kunde man testa på minicart vid fontänen nere på Malmöfestivalen, en gokart i miniatyr där man kan drifta sig runt kurvor.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.16:11, 18 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dag 8 – detta händer på Malmöfestivalen

Malmöfestivalen går in på sista dagen – men lite hinner du med under fredagen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.09:01, 18 augusti, 2017

Dag 8 – detta händer på Malmöfestivalen

16.00, Hänget: Är du sugen på att testa att DJ:a? Kom ner till Hänget och och prova på DJ-ing, lär dig några enkla tekniker, och få tips om hur du fortsätter spela. För dig mellan 8 och 12 år.

19.00, Stora scenen: Linnea Henriksson. En stark röst med lika delar integritet och fartfylld energi. Linnea Henriksson är en artist som slagit sig in i det svenska poplandskapet på ett lika självklart som övertygande sätt.

20.00, Gustavscenen: Courtney Marie Andrews. Amerikansk låtskrivare (singer-songwriter med ett hyllat debutalbum med drag av 70-talet i sig.Kommer till Malmöfestivalen för att med sin musik värma Gustavscenen med ofta hjärtskärande texter

21.15, Stora scenen: Frida Hyvönen. Med sin unika röst, lysande texter och pianodrivna melodier, har Frida Hyvönen varit en av den svenska popmusikscenens mest tongivande artister i närmare elva år. I kväll ser du henne på Stortorget.

22.00, Gustavscenen: Malmökillen Jaqe är en av 2010-talets mest enigmatiska svenska hiphopröster. Aldrig fast i en fåra, och aldrig förutsägbar. Har genom åren haft samarbeten med Lorentz och Mack Beats.

23.00, Ung scen: Hampus Carlsson. Hans singel ”sommarplågor” har precis nått två miljoner streams på Spotify.

23.30, Stora scenen: Oskar Linnros. Behöver knappt någon närmare presentation, va? Linnros gjorde en bejublad spelning på Malmöfestivalen 2013 och förväntningarna är skyhöga inför hans återkomst.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här är första trailern till sista säsongen av “Bron”

Succéserien “Bron” kommer i vinter att sända sin sista säsong. Nu har serien släppt den första trailern till säsongen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:34, 17 augusti, 2017

Det ser ut att bli en gastkramande säsong där den danska polisen Henrik Sabroe söker både sin familj och den svenska polisen Saga Norén. Säsong 4 av Bron har premiär i januari.

Se trailern i spelaren ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dag 7 – det här händer på Malmöfestivalen

Näst sista dagen för årets festival är här – legendarer på besök och magisk ljusshow.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.09:28, 17 augusti, 2017

Dag 7 – det här händer på Malmöfestivalen
Foto: Bildbyrån

Lasse Stefanz 
Hyllade, prisbelönta och ständigt turnerande dansbandet Lasse Stefanz tar plats på Dansbanan ikväll och håller låda från klockan 19:00 till 23:30. Upp på vinden och plocka fram dansskorna!

Henrik Berggren
Göteborgssonen och legendariske låtskrivaren Henrik Berggren kliver upp på stora scenen klockan 21:45. Med hits som ”Shoreline” från Broder Daniel-tiden och ett nytt soloalbum i bagaget är det upplagt för indiefest på Stortorget i afton.

Krakel Spektakel
För de lite yngre festivalgästerna blir det välkänd teater på Teater Sagohuset ikväll mellan 16:00 – 17:00. Den rytmiska rymdbaletten rekommenderas för den som är över fyra år och det blir nog magisk stämning inne på teatern.

Ljuskonst: ”KINGS IN THE SKY”
Sista chansen att kolla in ljuskonstnärernas show i S:t Petri kyrka är ikväll mellan 21:00 och 22:00. Inspirationen hämtar konstnärerna Stefan Persson och Danilo Stankovic de från 60-talets psykedeliska Liquid light-föreställningar

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng