Stjärnkockarna hyllar Malmöfalafeln: ”Finns bara ett ställe”

I veckan påbörjades inspelningen av den nya säsongen av Kockarnas kamp. Och på vägen ner till inspelningsplatsen i Ystad passade deltagarna på att göra ett studiebesök i Malmö.

Arvid Nikka

Arvid Nikka

Kl.19:04, 16 juni, 2016

Stjärnkockarna hyllar Malmöfalafeln: ”Finns bara ett ställe”
Foto: Privat/Linus Hallsénius/TV4

Initiativet att stanna till i Malmö togs av Edin Dzemat, stjärnkocken som är en av åtta deltagare som gör upp i den nya säsongen av TV4-programmet.

– Vi landade i Köpenhamn på tisdagen och då föreslog jag att vi skulle stanna till i Malmö för att äta falafel. Många av de andra hade aldrig käkat bra falafel och då finns det bara ett ställe åka till, säger Edin Dzemat till 24Malmö.se.

32-årige Dzemat var mellan åren 2013 till 2015 lagkapten för det svenska kocklandslaget som under den tiden bland annat kammade hem ett silver i VM. Han har sedan dess tilldelats flera utmärkelser, inte minst priset som Årets stjärnskott av White Guide 2014.

Idag bor Edin Dzemat i Stockholm där han snart öppnar restaurangerna Brasserie by EDz och dzeMAT. Men för drygt 20 år sedan bodde han i Malmö – och tisdagens ”studiebesök” gjordes just på ungdomens favorithak: Kronborgs FalafelTörnskärsgatan.

– Det är mitt absoluta favoritställe som jag alltid tipsar mina vänner om. Jag tycker att de gör det riktigt bra och att få äta en så god måltid för 25 spänn går knappt någon annan stans i världen.

Vad är det som utmärker en riktigt bra falafel?

– Först och främst är det viktigt att den är nyfriterad. Den ska vara krispig på ytan och fast i mitten. Smaken ska ha lite karaktär och salladen ska vara färsk. Men viktigast av allt är nog själva dressingen, det är den som binder ihop allt. Jag vill gärna att det ska vara lite hetta i den.

I branschen kallas du ibland för ”Kock-Zlatan”. Hur fick du det smeknamnet?

– Det är ju ingenting jag går runt och själv kallar mig men det kommer väl ifrån att det finns vissa likheter mellan oss. Vi är båda två karaktärsstarka människor från Bosnien som gjort oss en framgångsrik karriär, fast på varsitt håll.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: Modejätte öppnar lyxbutik i Malmö

Första butiken i stan.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.20:02, 20 september, 2017

KLART: Modejätte öppnar lyxbutik i Malmö
Foto: Commons

Modehuset Chanel tar sikte på Malmö och Göteborg med sina skönhets- och doftprodukter. Nu slår lyxbutiken upp portarna när Hansa står färdigt i höst.

Butiken blir den första av sitt slag i Malmö och nedslaget blir drygt ett år sedan den första Chanel-butiken slog upp portarna på Birger Jarlsgatan i Stockholm,

Under två års tid har köpcentrumet Hansa varit under ombyggnad men under hösten väntas det mesta stå klart och de nya hyresgästerna har börjat flytta in.

Exakt öppningsdatum för Chanel-butiken är inte känt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är årets glöggsmak

Blossa 17 har presenterats. "Vår tolkning av..."

Andreas Norinder

Andreas Norinder

Kl.17:03, 20 september, 2017

Här är årets glöggsmak
Årets glögg smaksätts med mango, spiskummin och chili. Foto: Pressbild

Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny glöggsmak inför varje vinter. Fram till 2010 var det främst nordiska influenser som till exempel lingon, saffran och vinteräpple.

Därefter har man tittar mer internationellt och tagit inspiration från bland annat Sydamerika, Japan, Frankrike och England.

I år föll valet på Indien. Glöggen smaksätts med mango, spiskummin och chili.

– I Indien hittar vi många av de smaker och kryddor som redan finns i Blossas glögg, såsom kardemumma, ingefära och kryddnejlika. I Blossa 17 Old Delhi ger mangon en tropisk fruktton som både kompletteras och kontrasteras fint med de traditionella glöggkryddorna, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender hos Blossa, i ett pressmeddelande.

Formen och färgen på flaskan är inspirerad av traditionell indisk skyltmålning. Den gamla hantverkstraditionen kan dekorera bland annat lastbilar, marknadsstånd och byggnader.

– Den kryddiga tonen i årets glögg förstärks ytterligare av spiskummin för att i slutet få en tydlig hetta från chilin. Detta är vår tolkning av Indien, säger Åsa Orsvärn.

Glöggen finns i Systembolagets beställningssortiment från och med denna onsdag.

Fakta



Tidigare smaker på Blossas årgångsglögg:

2003 Pomerans
2004 Vinteräpple
2005 Hjortron & Armagnac
2006 Lingon & Enbär
2007 Havtorn & Kanel
2008 Blåbär
2009 Clementin
2010 Saffran
2011 Arabica
2012 Yuzu & Ingefära
2013 Dalecarlia
2014 Lavande
2015 Earl grey
2016 Kråkbär
2017 Mango, spiskummin & chili

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Zlatan och Volvo vill hylla vardagens fotbollshjältar

Instiftar gemensamt stipendium.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.11:20, 20 september, 2017

Zlatan och Volvo vill hylla vardagens fotbollshjältar
Foto: Pressbild.

Zlatan Ibrahimovics samröre med biltillverkaren Volvo fortsätter.

Det senaste är att företaget tillsammans med Svenska Fotbollförbundet instiftat ett nytt stipendium kallat Number 10. 

Mottagaren av stipendiet kan vara en person, aktiv, ledare eller en förening, som i sitt arbete driver fotbollen framåt och är ett föredöme inom sport- och föreningsvärlden.

Redan vid Fotbollsgalan i november ska utmärkelsen, som symboliseras av en svensk landslagströja med nummer 10 på ryggen, delas ut.

– Vi vet att det finns en mängd människor runt om i landet som i med- och motgång gör sitt yttersta för svensk fotboll. Jag är väldigt nyfiken på vem som kommer att få den första tröjan, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska Fotbollförbundet i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Konditor från Malmö kan bli bäst i Sverige

Han driver konditori i Malmö. Nu kan han bli bäst i hela landet.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.12:15, 19 september, 2017

Konditor från Malmö kan bli bäst i Sverige
Joel Lindqvist (mitten) som driver konditori i Malmö kan bli årets bästa konditor. Foto: Press

Mellan den 12-13 oktober ska finalen i tävlingen Årets konditor avgöras i Stockholm. Finalisterna ställer upp på Stockholmsmässan i samband med Bak- & Chokladfestivalen och kommer att ställas på prov genom en tävling.

Bland finalisterna finns den 37-årige Malmöbon Joel Lindqvist som driver Mat- och chokladstudion i stan. Nu ska han tävla mot ytterligare fyra finalister om vem som blir bäst i landet.

–­ I år håller konditorerna i finalen av Årets Konditor en imponerande hög nivå! Den hårda konkur­rensen kräver att finalisterna utnyttjar all sin hantverksskicklighet, erfarenhet och kreativitet. Det ska bli spännande att se hur de tolkar temat natur, säger Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer som arrangerar Årets Konditor.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Emma Håkansson är tillbaka med ett välsmakande recept - denna gång med en pastarätt innehållandes såväl gorgonzolasås som kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekta äppen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:05, 17 september, 2017

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Pasta är en variabel råvara som passar utmärkt till både vardag och fest. För att få den där lilla extra smaken på dina pastarätter rekommenderar Emma att salta pastavattnet rejält – tänk kallsup. Blanda gärna dina pastasåser med pastan innan du serverar rätten. Spara några deciliter av kokvattnet innan du häller av pastan i durkslaget för att kunna blanda ut din pastasås.

Pasta med champinjon- och gorgonzolasås, kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekt äpple. En krämig och spännande rätt med pikant och salt smak från gorgonzolan som bryts av med sötma från äpplet och där valnötterna står för texturen.

Du behöver (4 portioner)
4 st färska/tinade kycklingfiléer
400 g spaghetti eller annan valfri pasta
1 st gul lök
200 g champinjoner
5 dl grädde
150 g gorgonzola
3 krm salt
100 g valnötter
2 st äpplen
Färsk persilja
Svartpeppar
Olivolja
Smör

Gör så här
Sätt ugnen på 150 °C. Torka kycklingfiléerna torra och krydda rejält med salt och peppar. Hetta upp olivolja i stekpanna och bryn kycklingen på hög värme tills de fått en fin färg. Sätt in i ugnen i ca 20 min eller tills kycklingen uppnått en temperatur på 70 °C. Skiva upp kycklingen innan servering.

image-2-1

Grovhacka valnötterna och rosta i torr panna i några minuter. Se till att skaka om då och då. Lägg i skål fram till servering.

Hacka lök och champinjoner. Stek svampen i torr panna ca 3 min för att de ska urvätskas. Ha sedan i en klick smör samt löken. Stek på svag värme ytterligare 3 min. Häll i grädde och smula ner gorgonzolan. Låt småputtra på väldigt låg värme fram till servering. Smaka av med lite salt om det behövs.

Skär äpplen i kuber och smörstek på låg värme i bara några minuter.

Koka upp pastavatten. Glöm inte salta! Koka pastan al dente, dvs minska koktiden med någon minut eftersom du ska blanda pastan med den varma pastasåsen och tillagningen fortsätter där. Spara lite pastavatten.

Blanda champinjon- och gorgonzolasåsen med den nykokta pastan och ha i någon deciliter pastavatten. Dra några extra varv med pepparkvarnen. Lägg upp pastan, på med kycklingen och toppa med valnötter, äpple, bitar av gorgonzola och färsk persilja. Hoppas det smakar!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng