Firar nationaldagen med ståtlig champagnebrunch

Trivsam stämning och rikligt med folk väntas när Citypolarna arrangerar nationaldagsfirande. Ett kravlöst deltagande väntas locka rekordmånga.

Magnus Anderberg

Magnus Anderberg

Kl.12:44, 4 juni, 2016

Firar nationaldagen med ståtlig champagnebrunch
Så här såg det ut under fjolårets firande. Foto: Citypolarna

Citypolarna fyller tio år i år. Idén kläcktes när Christian Altenius flyttade tillbaka till Malmö efter att varit bosatt i Stockholm under många år. Behovet av att hitta aktiviteter och människor att träffa när man är nyinflyttad låg till grund för starten.

– När jag och Johan Broddfelt slog våra kloka huvuden ihop uppkom en sajt med ett aktivitetsforum. Medlemmarna skapar själv aktiviteterna och det läggs upp ungefär 300 aktiviteter i hela Sverige per månad, säger Christian Altenius.

I dagsläget finns 25 000 medlemmar och antalet aktiva medlemmar som går på aktiviteter är omkring 3 000.

Citypolarnas arrangemang med nationaldagsfirande går av stapeln för femte året i rad. Vid bryggan i Slottsparken tar var och en med sig brunch i form av medhavd mat och dryck.

– Vi hittar gärna orsaker och ursäkter för att hitta på saker. Klockan tolv är det samling vid bryggan. En del vill ha champagne, me var och en väljer själv storlek och innehåll på sin picknickkorg. Sen umgås vi och minglar och en och annan har en flagga med sig och vi sjunger även nationalsången, säger Åsa Kristoffersson som anordnar aktiviteten just i år och är medlem i Citypolarna.

Förra året var anmälningsantalet drygt 150 stycken, men i år hoppas man på rekord då man bjudit in 38+ som är ett eventforum med inriktning på socialt nätverkande.

– Just nu är det 300 som säger att de kommer, så vi hoppas bli ännu fler än förra året.

Varför ska man dyka upp på måndag?
– För att det ska bli strålande sol och ett glatt sällskap som samlas. Det är kravlöst och inga måsten, var och en gör som man vill.

För andra året i rad står dessutom Zafer Taylors gondol till förfogande så att de som önskar kan ta en åktur med den till ett överkomligt pris.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter Big Brother – det här gör Katerina Kazelis i dag

2011 var hon med i Big Brother – men sedan dess har det varit tyst. "Jag är tacksam över mitt liv i dag", säger Katerina Kazelis.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:37, 20 augusti, 2017

Efter Big Brother – det här gör Katerina Kazelis i dag

Under 2011 var Malmöbon Katerina Kazelis med i Kanal 5:s skandalsåpa Big Brother. Där gjorde hon sig snabbt känd som den som packade väskan – och ville åka hem.

– Jag gick ut många gånger frivilligt och var expert på att packa mina väskor. Men varje gång kallade de på mig och sa: ditt kontrakt gäller inte om du går ut frivilligt, säger Katerina Kazelis med ett skratt och fortsätter:

– Folk trodde jag var schizofren när jag fick mina spel. Men det var en enorm belysning på och första gången jag var med i TV.

Hur kommer det sig att det blev Big Brother?
– Jag sökte faktiskt aldrig, utan skrev in mig på något som heter statist.se. Efter ett tag blev jag uppringd, men jag tackade nej säkert fem-sex gånger. Och det var verkligen ett stort fett nej. Men till slut tackade jag ja och såg det som ett stort experiment.

Katerina jobbade då som lärare, men sa upp sig strax innan hon skulle vara med i Big Brother. Något som hon vill poängtera.

– Det vill jag verkligen poängtera. Jag fick inte sparken. Jag valde att tacka nej till vikariatet med anledning att jag skulle vara med i Big Brother, säger hon.

Efter 78 dagar i huset åkte Katerina Kazelis slutligen ut. Därefter startade hon en karriär som sångare. Den karriären är dock över sedan länge.

– En jättekort sådan, men fan vad vi var i studion. Vi lyckades aldrig hitta någon bra producent, tyvärr. Jag tycker att jag kunde sjunga, men visst, jag är ingen Whitney Houston. Men jag har gjort flera låtar som aldrig kommit ut, säger hon.

I stället viger den numera 40-åriga Katerina sitt liv åt att vara lärare. Nu jobbar hon som förstelärare på Apelgårdsskolan på Rosengård. Ett jobb som hon älskar.

– Jag brinner mycket för mina ämnen, till exempel matematik. Det beror på att jag själv hade väldigt svårt för det som liten och fick jobba väldigt hårt för att ”knäcka koderna”. Jag trivs jättebra där jag jobbar nu, det är en mångkulturell skola, där man måste kämpa mycket med språket.

Du är väldigt aktiv på sociala medier, framför allt Facebook?
– Du vet, det är den här trenden. Bara för att man är lärare ska man se tråkig ut och vara på ett visst sätt. Man ska inte ha gjort skönhetsingrepp eller syssla med musik. Men jag har bevisat att man kan bli en framgångsrik lärare ändå. Det är för mycket jantelag i Sverige.

Katerina fortsätter:

– Jag gjorde mitt första skönhetsingrepp när jag var 35. Då kunde jag inte bli förstelärare på grund av det. Jag blev jättesårad av det. De frågade mig vilket budskap det sänder till mina elever. Men man måste se skillnad på privatliv och hur man är på jobbet.

Varför har du valt att göra skönhetsingrepp?
– Du vet, jag hade så fantastiskt snygga bröst till jag var 35, men sedan hände något. Men efter att jag gjort en hårförlängning och sedan fått mitt hår kapat blev jag tvungen att gå till läkaren. När jag satt där såg jag snygga bröst på någon affisch och tänkte: Ska jag inte ha något hår så ska jag fan ha mina bröst.

Du säger verkligen vad du tycker och tänker?
– Det gör jag alltid. Jag hade aldrig kunnat bli en Carolina Gynning, de vet vad man kan säga. Men jag har inget sådant filter. Även om jag filtrerar för barnen på jobbet.

Bortsett från läraryrket och barnen finns det en annan sak som är viktig för Katerina: religionen. Hon är grekisk ortodox sedan lång tid tillbaka.

– Jag tror på Gud till 100 procent och försöker vara en bra kristen. Jag är till och med ordförande i den grekisk ortodoxa kyrkan och ber på kvällarna.

Vad drömmer du i dag?
– Jag är tacksam över mitt liv i dag. Det har jag inte varit tidigare. Jag har ett bra jobb, lägenhet, två hundar och familj. I framtiden önskar jag att få barn. Jag har gjort allt jag velat, dansat galet och rest.

FaktaKaterina Kazelis
Ålder: 40.
Familj: Mamma, bror, kusin och hundarna Akilles och Zlatan.
Yrke: Förstelärare på Apelgårdsskolan.
Bästa med Malmö: Att det är väldigt mångkulturellt, närheten till Köpenhamn.
Sämsta med Malmö: Kriminaliteten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Zlatans nya spel är här – stjärnan testar det själv

Zlatan Ibrahimovics egna mobilspel är här.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.16:09, 19 augusti, 2017

TV: Zlatans nya spel är här – stjärnan testar det själv
Foto: Pressbild

I dagarna släppte det svenska spelföretaget ISBIT Games Zlatan Ibrahimovics egna spel Zlatan Legends. Stjärnan själv har varit med och utvecklat spelet som handlar om, föga förvånande – Zlatan.

I spelet, som är ett actionspel för smartphones och surfplattor, går spelaren in i rollen som Zlatan där han tar sig igenom olika banor och levels. Man kan även bestämma färg och utrusning på dräkten.

I en film som företaget publicerat i samband med releasen får vi följa Ibrahimovic när han medverkar i skapandet.

Se klippet här: 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor drakflygarfestival intar Malmö i helgen – här håller de hus

Bjuder in alla Malmöbor till festival.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.17:05, 18 augusti, 2017

Stor drakflygarfestival intar Malmö i helgen – här håller de hus
Foto: Bildbyrån

Under lördagen och söndagen kommer Drakflygarfestivalen och tar över stafettpinnen från Malmöfestivalen.

Festivalen har fokus på exakt vad det låter som, drakflygning och kommer att ta plats på Ribban i Malmö och alla Malmöbor bjuds in för att bygga sin egen drake, eller låna en för att flyga upp i skyn.

Tiderna är mellan 12-18 båda dagarna och fyra tävlingar kommer att pågå. Bäst uppfinningsrikedom, stil, höjd och bästa utseende.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Minicart en gokart med drift

Under tisdagen kunde man testa på minicart vid fontänen nere på Malmöfestivalen, en gokart i miniatyr där man kan drifta sig runt kurvor.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.16:11, 18 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dag 8 – detta händer på Malmöfestivalen

Malmöfestivalen går in på sista dagen – men lite hinner du med under fredagen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.09:01, 18 augusti, 2017

Dag 8 – detta händer på Malmöfestivalen

16.00, Hänget: Är du sugen på att testa att DJ:a? Kom ner till Hänget och och prova på DJ-ing, lär dig några enkla tekniker, och få tips om hur du fortsätter spela. För dig mellan 8 och 12 år.

19.00, Stora scenen: Linnea Henriksson. En stark röst med lika delar integritet och fartfylld energi. Linnea Henriksson är en artist som slagit sig in i det svenska poplandskapet på ett lika självklart som övertygande sätt.

20.00, Gustavscenen: Courtney Marie Andrews. Amerikansk låtskrivare (singer-songwriter med ett hyllat debutalbum med drag av 70-talet i sig.Kommer till Malmöfestivalen för att med sin musik värma Gustavscenen med ofta hjärtskärande texter

21.15, Stora scenen: Frida Hyvönen. Med sin unika röst, lysande texter och pianodrivna melodier, har Frida Hyvönen varit en av den svenska popmusikscenens mest tongivande artister i närmare elva år. I kväll ser du henne på Stortorget.

22.00, Gustavscenen: Malmökillen Jaqe är en av 2010-talets mest enigmatiska svenska hiphopröster. Aldrig fast i en fåra, och aldrig förutsägbar. Har genom åren haft samarbeten med Lorentz och Mack Beats.

23.00, Ung scen: Hampus Carlsson. Hans singel ”sommarplågor” har precis nått två miljoner streams på Spotify.

23.30, Stora scenen: Oskar Linnros. Behöver knappt någon närmare presentation, va? Linnros gjorde en bejublad spelning på Malmöfestivalen 2013 och förväntningarna är skyhöga inför hans återkomst.

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng