Detta behöver du veta om nya amorteringskravet

Onsdagen den 1 juni träder Finansinspektionens nya amorteringskrav på bolån i kraft. Här är allt du behöver veta om de nya reglerna.

Arvid Nikka

Arvid Nikka

Kl.06:48, 1 juni, 2016

Detta behöver du veta om nya amorteringskravet
Arkivbild. Foto: Bildbyrån

1.) Endast nya lån omfattas av kravet

De nya reglerna gäller endast för bolån som tecknats efter den 1 juni. Det innebär att så länge kontraktet är påskrivet före klockan 23.59 på tisdagskvällen omfattas lånet inte av det nya amorteringskravet. Att eventuell inflyttning sker först senare har ingen betydelse.

LÄS MER: Rusning efter bostäder: ”Förvirring”

2.) Olika procentsatser gäller beroende på belåningsgraden

Nya bolån med en belåningsgrad över 70 procent ska amorteras med minst två procent varje år. När belåningsgraden har sjunkit under 70 procent amorterar låntagaren istället minst en procent tills det att halva lånet är betalt.

3.) Nyproducerade bostäder omfattas inte direkt

Den som köper en nyproducerad bostad slipper fortfarande amorteringskravet, men bara i fem år. Skogs- och lantbruksfastigheter undantas helt. Amorteringskravet gäller inte heller för den som bara vill flytta sitt gamla bolån mellan olika banker.

4.) Undantag går att ordna

Tillfälliga amorteringsfrihet får ges av bankerna om det finns särskilda omständigheter i hushållet. Exempel på detta kan vara dödsfall, arbetslöshet eller långvarig sjukdom.

5.) Omvärdering får endast ske vart femte år

I takt med att priserna fortsätter stiga kan man som låntagare låta banken omvärdera sin bostad för att få en högre värdering och därmed indirekt sänka belåningsgraden. Men enligt de nya reglerna har man som låntagare endast rätt att omvärdera bostaden vart femte år eller vid ”avsevärd förändring”. ”Vanliga” köks- och badrumsrenovering räcker normalt inte för att få till en omvärdering.

6.) Tilläggslån har större valfrihet

Den som tar ett tilläggslån, till exempel för att renovera sin lägenhet, ställs inför två valmöjligheter. Antingen kan låntagaren då välja att betala av det nya lånet under en tioårsperiod, eller så kan tilläggslånet bakas in i den totala lånesumman och amorteras enligt de vanliga procentreglerna. Detta gäller dock endast om det ursprungliga lånet är tecknat före den 1 juni.

8.) Många banker tillämpar redan reglerna

En sammanställning som Dagens Industri har gjort visar att många av Sveriges banker redan har infört de nya reglerna, antingen helt eller delvis. Det finns även fortsättningsvis möjlighet för bankerna att själva bestämma om hårdare krav än Finansinspektionens miniminivåer.

9.) Målet är att minska svenskarnas skuldsättning

”Lägre skuldsättning ökar hushållens motståndskraft mot störningar och minskar risken att Sveriges ekonomi påverkas negativt om något oväntat händer i Sverige eller i omvärlden”, skriver Finansinspektionen själva i ett pressmeddelande.

10.) Förvirringen är stor

Har du inte full koll på de nya reglerna? Då är du inte ensam. I en undersökning som YouGov gjorde på uppdrag av låneförmedlaren Mitt Bolån i april svarade sju av tio svenskar att de inte vet vad de nya reglerna innebär. Var fjärde person tycker också att reglerna har blivit mer komplicerade under det senaste året.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Inför Black Friday i Malmö – mer än bara billiga kläder

Varuhusen räknar ner till morgondagens stora rea. Men i Malmö deltar även andra aktörer i REA-djungeln.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.18:49, 23 november, 2017

Inför Black Friday i Malmö – mer än bara billiga kläder
Foto: Mostphotos

Det amerikanska konceptet Black Friday har tagit Europa och inte minst Sverige med storm. Varuhusen och företagen slåss om reklamutrymmet och skyltningen är i full gång i de centrala delarna av Malmö.

Men det är inte bara mode- och klädesbutikerna som deltar i kommersen. Vi hittar även Black Friday-skyltning på gymmen, i kultursvängen och i elektronikaffärerna för att nämna några.

Malmö Opera är en av de som deltar utanför den mer klassiska shoppingsvängen.

– Vi har varit med tidigare år också, men då har vi haft erbjudande på plats i vår shopp och foajé. Den här gången gör vi en större digital satsning, säger Josefin Johansson, försäljningsansvarig på Malmö Opera.

Hur deltar ni i år och varför? 

– Vi deltar med erbjudanden både på bilejtter och shoppartiklar. Förhoppningen är att vi ska nå ut till nya kunder, säger Josefin Johansson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här öppnar butikskedjan upp sin första butik i Malmö

Här slår butikskedjan upp dörrarna till sin butik mitt i centrum.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.19:32, 15 november, 2017

Här öppnar butikskedjan upp sin första butik i Malmö
Foto: Wikipedia

Mitt i centrala Malmö slår glasögonmärket Nividas upp dörrarna med en ny butik. Man kommer att öppna sin butik lagom till årets julhandel startar, skriver man i ett pressmeddelande.

Butiken blir glasögonmärkets första i Malmö och man finns sedan tidigare i bland annat Göteborg och Stockholm.

Butiken designar, tillverkar och säljer sina egna glasögon och riktar sig till såväl kvinnor som män.

Vasakronan, som är den fastighetsägaren som har flest lokaler längs med gågatan, har därmed hyrt ut samtliga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stjärnkocken skänker Malmökrog: ”Jättemånga har hört av sig”

"Jag vill ge den till en ung, hungrig krögare som inte har de ekonomiska möjligheterna att köpa den".

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:54, 12 november, 2017

Stjärnkocken skänker Malmökrog: ”Jättemånga har hört av sig”
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Melker Andersson har under en period försökt sälja sin restaurang Burgers & Fries på Caroli i de centrala delarna av Malmö. Men stjärnkocken har inte lyckats sälja restaurangen – nu tar han ett kontroversiellt beslut – och skänker den.

– Jag vill ge den till en ung, hungrig krögare som inte har de ekonomiska möjligheterna att köpa den. Det är jättemånga som har hört av sig, mer än ett hundratal. Det räcker nog att prata med dem så upptäcker man snabbt om det finns någon bäring, säger Melker Andersson till Besöksliv.se och fortsätter:

–  Det var inget högt pris på den direkt, men jag tror inte att Skåne har någon riktig mäklarkultur kring restauranger. Min mäklare var inte riktigt van vid den här sortens försäljningar. Och jag vill inte driva en krog som jag inte kan vara stolt över.

Den stora anledningen till att Melker Andersson, med ett förflutet i bland annat Kockarnas kamp, säljer sin restaurang i Malmö är det geografiska avståndet.

– Man ska inte driva krog där man inte kan besöka den, det är lärdomen i det här. Man vill kunna vara på plats för att ta hand om den. Jag har en i Uppsala, det är ett rimligt avstånd. Vigårda-restaurangerna är annorlunda, de har alla samma koncept, säger han avslutningsvis.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sveriges första slider-restuarang smäller upp portarna i Malmö

En sliders-restaurang öppnar i Malmö – den första i Sverige.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.11:01, 11 november, 2017

Sveriges första slider-restuarang smäller upp portarna i Malmö
Foto: Pxhere

Inom kort öppnar Sveriges första slider-restaurang i på Malmö centralstation. Det rapporterar Sydsvenskan. Restaurangen blir en första i Sveriges som kommer att servera renodlade minihamburgare.

Namnet på stället är Sliders & Shake och bakom konceptet står tre personer med Malmöanknytning: Alexander Zinnert, Saahil Chudasama och Sachin Gore, där den sistnämnde är den som kommer driva restaurangen.

Chudasama tycker det är konstigt att konceptet inte har slagit igenom i Sverige ännu.

– Det är ju konstigt att det inte slagit i Sverige än. Det är valmöjligheterna som gör sliders fantastiska. Hur många gånger har du inte stått där och haft svårt att välja vilken hamburgare du ska ta? När man kan välja tre sliders så kan du ta både den där fiskburgaren, en med kött och en vegetarisk, säger Saahil Chudasama till Sydsvenskan.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succén: Malmörestaurangen utsedd till årets bästa

Efter succéstarten – nu har restaurangens utsetts till Malmös bästa.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:16, 10 november, 2017

Succén: Malmörestaurangen utsedd till årets bästa
Foto: Press/Kol och Cocktails

För drygt ett år sedan kunde 24Malmö.se avslöjar att Kol & Cocktails skulle öppna upp i Malmö. Nu har det gått ett drygt halvår sedan de öppnade – och på torsdagskvällen utsågs restaurangen till Malmös bästa med följande motivering:

– Köket, baren, servicen, musiken – allt detta vävs samman till en härlig upplevelse i tjusigt inredda lokaler med en Malmö-twist, skriver juryn.

LÄS MER: Världsberömd krog öppnar i Malmö

– Vi vill lyfta individerna som dagligen arbetar med cityutvecklingen både vad gäller ledarskap och service. Därför är vi extra stolta över att dela ut dessa utmärkelser, säger Malmö Citysamverkans vd, Pia Sandin, i ett pressmeddelande.

Varje år genomför Malmö Citysamverkan tävlingen Årets Butik, Café & Restaurang i Malmö City tillsammans med Sydsvenskan. Förutom Kol och Cocktail prisades även Eida som blev Årets kafé samt piercingstudion Ornament och optikern Brillor å sånt prisades som Årets butik.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng