”Jag kanske är kontroversiell”

Han säger alltid vad han tycker. Malbas tränare Henrik Svensson har blivit en profil i både Malmö och Basketsverige. "Jag har alltid varit sådan", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.07:29, 13 april, 2016

2 bilder
  • Det är så här vi är vana att se Malbas tränare Henrik Svensson under matcherna. Foto: Bildbyrån
    Det är så här vi är vana att se Malbas tränare Henrik Svensson under matcherna. Foto: Bildbyrån
  • Henrik Svensson. Foto: Jesper Hallberg
    Henrik Svensson. Foto: Jesper Hallberg

Prick 15.00 kommer Henrik Svensson till fiket vi bestämt. Fast handslag och vänlig blick. Något man kanske inte kan tro när man ser honom på basketbänken. Svensson är coachen som lett Malbas Basket från gärdsgårdserierna till den absoluta eliten på ett par säsonger.

För oss mediafolk kan han kanske betraktas som kontroversiell. Han som alltid säger vad han tycker – oavsett vid vinst eller förlust.

Det var han som efter förlusten på hemmaplan mot Södertälje myntade uttrycket: ” Det finns folk som tycker väldigt mycket, men dem kan inte ett fucking skit om basket”. Men Svensson själv, han ser sig inte som särskilt kontroversiell.

– Jag kan inte minnas att någon sagt så till mig tidigare. Om det är ett sätt att nå ut genom bruset? Nja, kanske. Men jag har alltid varit sådan. Jag säger vad jag tycker, och visst, styrelsen har väl någon gång haft synpunkter på det jag sagt. Men det är sån jag är, säger Svensson och slår ut med händerna och fortsätter:

– Jag kanske är kontroversiell här i Skåne.

Är det ett sätt att nå genom bruset?
– Jag tror att man måste stå på sig. Min medvetna taktik är att stå på mig, att få det som jag vill och göra det på mitt sätt. Jag har ju fått höra att jag alltid säger vad jag tycker men thats it.

Men vem är Henrik Svensson då?
– Ja du, man kan säga så här. Jag är basketcoach 48 timmar om dygnet. Ska jag beskriva mig själv så är det basket, basket och basket igen. Den lilla tiden som blir över där emellan får min sambo och det är inte mycket tid över.

Henrik berättar vidare att han var själv aldrig något vidare på basket. Dels led han av plattfot och dåliga knän. Men enligt honom själv saknade han även talangen som krävdes för att bli en riktigt bra basketspelare.

– Sista året när vi gick upp med Borås hade jag möte med sportchefen. Jag frågade honom varför jag skulle vara med, ska jag sitta på alla bänkar i hela Sverige och klappa händer. Jag kände att det räckte nu. Så då tog jag över utvecklingslaget i Borås och på den vägen är det, säger han.

Nu har han gjort sju säsonger i Malbas och har även kontrakt över kommande säsong. Han har tagit laget från division 2 till Basketligan och SM-slutspel. En väg som stundtals varit snårig men som också varit givande och rolig.

– Jag tror att man kan ha en fördel av att själv ha spelat basket. Man kan förstå hur spelare uppfattar saker och hur de ser saker på ett annat sätt. Jag tror att man kanske kan ha mer förståelse för hur man känner, säger han.

Hur ser du på framtiden i Malbas?
– Det är viktigt att vi utvecklar vår organisation. Så att vi alla blir bättre, att vi har större spelarbudget, mycket bättre villkor i hallen. I dag har vi inte ens ett eget omklädningsrum. Vi behöver utveckla samarbete med fystränare och budgeten runt omkring så vi kan resa lite bättre. Det finns mycket som kan bli bättre.

Och hur ser du på din egen framtid i klubben, är du nöjd med Malbas eller vill du vidare?
– Nu börjar man väl nästan se slutet på sin tid i Malmö. Jag vill gärna vidare, man vill ju gärna komma utomlands men det är väldigt svårt. Men jag vill fortsätta att jobba med basket på heltid och helst i högstaligan. Sydeuropa nånstans hade varit häftigt. Där är basketen väldigt viktig och pressen är ännu större.

FaktaHenrik Svensson
Ålder: 38.
Bor: Malmö.
Familj: Sambo.
Gör: Baskettränare.
Favoritlag: Borås/Röda Stjärnan/Fenerbache.
Favoritcitat: Jag brukar ofta skratta åt Michael Jordans: There is no I in team but there is an I in win.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel