”Jag kanske är kontroversiell”

Han säger alltid vad han tycker. Malbas tränare Henrik Svensson har blivit en profil i både Malmö och Basketsverige. "Jag har alltid varit sådan", säger han.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.07:29, 13 april, 2016

2 bilder
  • Det är så här vi är vana att se Malbas tränare Henrik Svensson under matcherna. Foto: Bildbyrån
    Det är så här vi är vana att se Malbas tränare Henrik Svensson under matcherna. Foto: Bildbyrån
  • Henrik Svensson. Foto: Jesper Hallberg
    Henrik Svensson. Foto: Jesper Hallberg

Prick 15.00 kommer Henrik Svensson till fiket vi bestämt. Fast handslag och vänlig blick. Något man kanske inte kan tro när man ser honom på basketbänken. Svensson är coachen som lett Malbas Basket från gärdsgårdserierna till den absoluta eliten på ett par säsonger.

För oss mediafolk kan han kanske betraktas som kontroversiell. Han som alltid säger vad han tycker – oavsett vid vinst eller förlust.

Det var han som efter förlusten på hemmaplan mot Södertälje myntade uttrycket: ” Det finns folk som tycker väldigt mycket, men dem kan inte ett fucking skit om basket”. Men Svensson själv, han ser sig inte som särskilt kontroversiell.

– Jag kan inte minnas att någon sagt så till mig tidigare. Om det är ett sätt att nå ut genom bruset? Nja, kanske. Men jag har alltid varit sådan. Jag säger vad jag tycker, och visst, styrelsen har väl någon gång haft synpunkter på det jag sagt. Men det är sån jag är, säger Svensson och slår ut med händerna och fortsätter:

– Jag kanske är kontroversiell här i Skåne.

Är det ett sätt att nå genom bruset?
– Jag tror att man måste stå på sig. Min medvetna taktik är att stå på mig, att få det som jag vill och göra det på mitt sätt. Jag har ju fått höra att jag alltid säger vad jag tycker men thats it.

Men vem är Henrik Svensson då?
– Ja du, man kan säga så här. Jag är basketcoach 48 timmar om dygnet. Ska jag beskriva mig själv så är det basket, basket och basket igen. Den lilla tiden som blir över där emellan får min sambo och det är inte mycket tid över.

Henrik berättar vidare att han var själv aldrig något vidare på basket. Dels led han av plattfot och dåliga knän. Men enligt honom själv saknade han även talangen som krävdes för att bli en riktigt bra basketspelare.

– Sista året när vi gick upp med Borås hade jag möte med sportchefen. Jag frågade honom varför jag skulle vara med, ska jag sitta på alla bänkar i hela Sverige och klappa händer. Jag kände att det räckte nu. Så då tog jag över utvecklingslaget i Borås och på den vägen är det, säger han.

Nu har han gjort sju säsonger i Malbas och har även kontrakt över kommande säsong. Han har tagit laget från division 2 till Basketligan och SM-slutspel. En väg som stundtals varit snårig men som också varit givande och rolig.

– Jag tror att man kan ha en fördel av att själv ha spelat basket. Man kan förstå hur spelare uppfattar saker och hur de ser saker på ett annat sätt. Jag tror att man kanske kan ha mer förståelse för hur man känner, säger han.

Hur ser du på framtiden i Malbas?
– Det är viktigt att vi utvecklar vår organisation. Så att vi alla blir bättre, att vi har större spelarbudget, mycket bättre villkor i hallen. I dag har vi inte ens ett eget omklädningsrum. Vi behöver utveckla samarbete med fystränare och budgeten runt omkring så vi kan resa lite bättre. Det finns mycket som kan bli bättre.

Och hur ser du på din egen framtid i klubben, är du nöjd med Malbas eller vill du vidare?
– Nu börjar man väl nästan se slutet på sin tid i Malmö. Jag vill gärna vidare, man vill ju gärna komma utomlands men det är väldigt svårt. Men jag vill fortsätta att jobba med basket på heltid och helst i högstaligan. Sydeuropa nånstans hade varit häftigt. Där är basketen väldigt viktig och pressen är ännu större.

FaktaHenrik Svensson
Ålder: 38.
Bor: Malmö.
Familj: Sambo.
Gör: Baskettränare.
Favoritlag: Borås/Röda Stjärnan/Fenerbache.
Favoritcitat: Jag brukar ofta skratta åt Michael Jordans: There is no I in team but there is an I in win.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmöspelare uttagna till EM

När EM i rullstolsbasket drar igång om ett par dagar finns två spelare från Malmö med.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.09:31, 17 juni, 2017

Malmöspelare uttagna till EM
Patrik Nilsson och Christian Seidel är uttagna till EM. Foto: Privat

Det svenska landslaget i rullstolsbasket spelar om ett par dagar EM på Teneriffa i Spanien. I laget finns Patrik Nilsson och Christian Seidel från Malmö med.

Seidel har funnits med i landslagssammanhang tidigare, Nilsson gör däremot EM-debut.

Malmöspelarna har senaste veckan befunnit sig på landslagsläger i Norrköping. EM drar igång den 22 juni med match mot Storbritannien.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmötalang jagas av grekisk storklubb

Malbas stortalang Simon Toulikas kan vara på väg till den grekiska storklubben Olympiakos.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:55, 15 juni, 2017

Malmötalang jagas av grekisk storklubb
Olympiakos hemmaarena. Foto: Wikimedia Commons

Simon Toulikas har gått på Malbas basketgymnasium i drygt ett år. Men redan nu kan han vara på väg bort. 16-åringen uppvaktas av grekiska Olympiakos och var i mars och provtränade med storklubben – nu ska han dit på nytt.

– Jag ska vara där och träna i en vecka vid fem träningstillfällen. Vi får se vad det blir efter det, kanske får jag ett erbjudande att komma till deras akademi eller också blir det ingenting, säger Simon Toulikas till Barometern.

Barometern: Skulle du kunna tänka dig att flytta till Aten och börja på deras akademi?
– Absolut. De har tagit fram väldigt mycket talanger från sin akademi och det är väldigt bra tränare där.

Olympiakos tog sig tidigare i våras till final i Euroleague, basketens motsvarighet till Champions League, men föll där mot turkiska Fenerbahce.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malbas – ett av lagen i ny basketserie

Malbas kommer vara ett av lagen som deltar i den nya Superettan.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.09:19, 24 maj, 2017

Malbas – ett av lagen i ny basketserie
Malbas kommer nästa år att husera i Superettan. Foto: Bildbyrån

Malbas begärde för en tid sedan ner sig själv från Basketligan. Nu står det klart att de i stället kommer ingå i den nya Superettan som drar igång till hösten.

– Med den nya Superettan blir steget till Basketligan mindre och ökar möjligheterna för fler lag på toppnivå, säger SBBF:s ordförande Mats Carlson i ett pressmeddelande.

Lagen kommer att spela trippelmöten under säsongen vilket innebär 27 omgångar. Det som gör serien unik denna premiärsäsong är att den har representation i Sveriges tre största städer samtidigt som den sträcker sig från Luleå i norr till Trelleborg i söder.

– Det kommer utan tvivel att bli en stark och underhållande serie att följa om två platser i Basketligan nästa säsong, säger Mats Carlson.

FaktaLagen i Superettan:
Malbas Basket (Malmö)
AIK Basket
Djurgården Basket
Köping Stars
LF Future (Luleå)
Alvik Basket
Wetterbygden Stars
Trelleborg Pirates
Högsbo Basket
IK Eos (Lund)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmös okända basketproffs: ”Jag gör det för familjen”

Malmökillen Andrée Michelsson har under säsongen varit basketproffs – på Island. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om livet i en by med 1 100 invånare och om sina framtidsplaner.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.17:38, 30 april, 2017

Malmös okända basketproffs: ”Jag gör det för familjen”
Andrée Michelsson är hemma i Malmö efter en säsong på Island. Foto: Jesper Hallberg

Andrée Michelsson är uppvuxen i stadsdelen Videdal i Malmö och började spela basket i Malbas som tioåring. Det märktes tidigt att han hade fallenhet för sporten och har spelat i såväl svenska som isländska ungdomslandslagen. Så sent som i fjol var han med och vann SM-guld med Malbas U20-lag.

– Jag stod jämt och sköt vid Husieskolan och Videdalsskolan men spelade aldrig i någon klubb. En dag sa pappa till mig att jag kunde testa och sen var jag fast, berättar Andrée Michelsson.

Trots spel i juniorlandslagen hade Michelsson svårt att ta en ordinarie plats i ett starkt Malbas under fjolåret. Detta ledde till att han sökte sig bort från hemstaden Malmö – och hamnade på Island.

– Jag gick sista året på idrottsgymnasiet i fjol och stod inför valet att stanna i Malbas eller börja på college i USA, men till slut bestämde jag mig för att spela som proffs på Island, säger Michelsson.

Hur hamnade du på Island då?
– Efter att vi tog SM-guld med Malbas tog en isländsk tränare kontakt med mig och bad mig komma över till Island. När jag väl kom dit var det inget svårt val alls. Det kändes rätt direkt.

Michelsson skrev på för Snæfell och hamnade i det isländska samhället. Stykkishólmur. En ort med cirka 1 100 invånare drygt tre timmar från huvudstaden Reykjavik.

– Det är en liten stad men alla sluter upp för basketen. I anslutning till baskethallen finns swimmingpool, isbad och jacuzzi. Islänningar är väldigt trevliga, säger han och fortsätter:

– En kväll när jag var på väg hem från träningen kom en polisbil upp vid min sida och frågade om jag ville ha skjuts hem. De visste vem jag var och brukar kolla på alla matcher.

Hur såg en dag ut för dig?
– Jag brukade gå upp klockan 06.00, tränade vid 07.00, därefter käkade jag frukost. Sen hade man lite fritid innan vi tränade klockan 18.00 igen. Alla spelarna hade proffskontrakt.

Hur mycket pengar tjänar man?
– Det var bra pengar. Jag delade en hel villa tillsammans med en annan från laget och fick två måltider om dagen.

andree-michelsson

Du har spelat basket i Sverige och på Island. Vad är skillnaden?
– På Island ger man de unga spelarna chansen lite mer. Jag hade ingen erfarenhet när jag kom till Island men fick starta alla matcher direkt. Sen är det stor skillnad på fysiken också. Men basketen på Island är bättre än i Sverige.

För laget Snæfell gick det dock inget vidare. De slutade på sistaplats i ligan och ramlade ur. Men för Andrée Michelsson gick det väldigt bra och inom kort ska han tillbaka till Island för att besöka flera klubbar som hört av sig efter säsongens slut.

– Jag ska dit i mitten på maj för lite klubbesök. Tyvärr får jag inte säga vilka klubbar det är. Det är ett lag i Italiens andraliga som har hört av sig också, jag kanske åker dit i sommar också, säger Michelsson.

Vad har du för drömmar med basketen?
– Jag gör detta för min familj, jag ville kunna ge tillbaka för allt de har gjort för mig. Det är det som motiverar mig mest av allt. Men i framtiden hoppas jag kunna spela i Euroleague (basketens motsvarighet till Champions League). På Island slog jag rekord som den yngsta spelaren någonsin att göra 34 poäng i en match. Jag tar det steg för steg, sen får vi se hur långt det räcker.

Det råder inga som helst tvivel om att Malmökillen Andrée Michelsson har varit med om ett riktigt äventyr.

FaktaAndrée Michelsson
Ålder: 20.
Längd: 190 cm
Vikt: 83 kg.
Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.
Moderklubb: Malbas
Aktuell: Basketspelare från Malmö. Jagas av flera lag på Island och i Italien.
Favoritklubb: Cavaliers, Real Madrid.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malbastränaren vänder hem

Henrik Svensson deklarerade tidigt att den här säsongen var den sista i Malbas. Nu står det klart att han tar över Borås Basket.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:04, 19 april, 2017

Malbastränaren vänder hem
Henrik Svensson tar över Borås Basket. Foto: Bildbyrån

Henrik Svensson och hans Malbas tog Basketligan med storm i fjol och tog sig som nykomling hela vägen till slutspel. Den här säsongen var det tuffare och Malbas slutade sist i ligan. Tränaren Henrik Svensson deklarerade tidigt att den här säsongen var den sista. Nu flyttar han hemåt Västergötland och tar över Borås Basket.

– Det var inget att fundera över. Det var bara att tacka ja direkt. Jag diskuterade inte ens med min sambo innan jag tackade ja, säger Henrik Svensson till Basketsverige.se.

Svensson var tränare i Malbas i totalt sju säsonger.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.