Silverdepp – inget för VM-sugen Winberg

Det blev en svidande förlust för Pernilla Winberg och de andra i damkronorna i genrepet mot Kanada. Men redan under måndagen drar VM igång. 24Malmö fick tag på Pernilla som är på plats i Kamloops i Kanada.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.20:11, 27 mars, 2016

Silverdepp – inget för VM-sugen Winberg
Pernilla Winberg i landslagströjan. Foto: Bildbyrån

Det är många år sedan Pernilla Winberg bodde och spelade i ett Malmölag. Senast var när hon representerade Limhamn i den dåvarande division 1-serien för damer. Det är nu drygt 14 år sedan. Sen dess har hon i tur och ordning representerat AIK, University of Minnesota, Segeltorp, Munksund-Skuthamn och klubben hon spelar för just nu, Linköpings HC. Där slog hon i år poängrekord med hela 56 poäng på 36 matcher för att sedan göra ytterligare elva poäng i slutspelet.

– Det har känts riktigt bra i år. Sen har jag haft tur att få spela i en bra femma tillsammans med bra spelare, säger Pernilla ödmjukt.

För så sent som en vecka sedan spelade hon SM-final mot Luleå där man föll tungt och fick nöja sig med en silvermedalj. Något tid att deppa fanns inte. Redan dagen efter åkte Pernilla iväg med damkronorna för att förbereda sig för VM som stundar.

– Ja, det vara bara att åka hem och vända. Sen var självklart surt att förlora SM-finalen men nu har jag fullt fokus på VM, säger hon.

I natt blev det en blytung förlust i genrepet mot erkänt starka Kanada med hela 9–0. Winberg spelade inte då hon har problem med en krånglande ljumske. Men till dagens premiär mot Tjeckien ska hon vara fit for fight.

– Jag hade egentligen mest strul med ljumsken under fjolåret. I år har det känts bättre. Att jag vilade i går var mest en säkerhetsåtgärd, säger Pernilla.

Vad kan vi ha för förväntningar på damkronorna?
– Vi siktar så klart att komma topp fem, vilket innebär en OS-plats. Men vi tar en match i taget. Tjeckerna har blivit allt bättre med åren och är en tuff öppningsmotståndare.

Tjeckien, Japan och Schweiz, det låter som en drömgrupp?
– Så är det väl på ett sätt. Men samtidigt så finns det inga ”dåliga” lag här. Tjeckerna är som sagt ett riktigt bra lag.

Hur ofta är du hemma i Malmö nu för tiden?
– Det blir väl mest på somrarna nu. Jag har jobbet och hockeyn i Linköping. Men jag följer Malmö Redhawks när de spelar. Det var ju laget man höll på när man var liten.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pantern kritiserar förbundet: ”Kommer att överklaga”

IK Pantern fick under onsdagen beskedet att man flyttas ned från Hockeyallsvenskan. Nu går klubben ut med att man omedelbart kommer att överklaga beslutet.

Konrad Olsson

Konrad Olsson

Kl.17:05, 21 juni, 2017

Pantern kritiserar förbundet: ”Kommer att överklaga”

Svenska Ishockeyförbundet gick i ett pressmeddelande ut med informationen att IK Pantern inte får spela kvar i Hockeyallsvenskan. Detta sedan deras ekonomi anses för dålig .

– Pantern har inte inkommit med de handlingar som krävs enligt villkoren för spel i Hockeyallsvenskan, det vill säga en komplett årsredovisning med revisionsberättelse från auktoriserad revisor, som visar att kapitalet är återställt, skrev licensnämnden.

Under eftermiddagen lade klubbens styrelseordförande Mattias Schönhult ut information om läget på klubbens hemsida. Beskedet där är att klubben ska överklaga beslutet.

Delvis på grund av att IK Panterns bokhållare blev pappa i anslutning till att bokföringen skulle lämnas in till revisorn har vi inte hunnit med att lämna årsredovisningen i tid till licensnämnden. Vi har haft löpande kontakt med licensnämnden och informerat om situationen. Det slutliga bokslutet med underskrift av vår auktoriserade revisor skulle, efter ett godkänt uppskov, vara Licensnämnden tillhanda 2017-06-21 08.00. Vi informerade att vi behövde ytterligare någon timme för att få revisorns underskrift och att dom skulle få den underskrivna årsredovisningen innan dagens slut. Vi fick ingen respons på det utan antog att det var i sin ordning eftersom det handlade om några timmar. 

Det lyfts fram att klubben har ett eget kapital på en miljon kronor och visade ett positivt resultat på över 100 000 kronor. Klubben anser därför att man uppfyller kraven för spel i Hockeyallsvenskan till hösten.

Licensnämndens beslut är oerhört tråkigt för alla inblandade i föreningen som kämpar hårt för att utveckla Pantern och Hockeysverige. IK Pantern kommer att, i enlighet med Svenska Ishockeyförbundets regler, omedelbart att överklaga Licensnämndens beslut till SIF´s Appellationsnämnd vilket vi har rätten och möjligheten att göra. Ett juridiskt ombud har utsetts. IK Pantern kommer att fortsätta allt positivt arbete med att förbereda föreningen och laget för ytterligare en framgångsrik säsong i HockeyAllsvenskan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans idrottsprofil

Nils Andersson: ”Då ville jag inte fortsätta med hockeyn”

Till vardags är han en powerplay-back av rang i Malmö Redhawks. Men Nils Andersson är väldigt mycket mer än så. I en lång intervju med 24Malmö.se berättar han om sina passioner i livet – och vad han gör för att koppla bort ishockeyn. "Ena dagen ska jag bli världsmästare i Fifa och nästa dag ska jag bli konsthandlare", säger Andersson.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.19:00, 11 juni, 2017

3 bilder
  • Nils Andersson med sin nyfunna hobby. Foto: Jesper Hallberg
    Nils Andersson med sin nyfunna hobby. Foto: Jesper Hallberg
  • Nils Andersson i Malmö Redhawks tröja. Foto: Bildbyrån
    Nils Andersson i Malmö Redhawks tröja. Foto: Bildbyrån

När Nils Andersson anslöt till Malmö Redhawks för drygt tre år sedan var det knappast som någon firad storstjärna. Han hade varit med och spelat upp såväl Växjö Lakers som Djurgården i SHL – men aldrig fått det att lossna riktigt. I Malmö har han tagit stora steg och blivit en profil. Men vem är den 25-årige norrlänningen under hockeyutrustningen? Jag bestämde mig för att ta reda på det – och fick mig en stor överraskning.

– Det är en kille från Norrland (Umeå). Jag är en grubblare och funderar mycket – och jag försöker vara mycket mer än en hockeyspelare, säger han med ett leende.

På vilket sätt?
– Jag försöker undvika att definieras som hockeyspelare. Jag vill inte påverkas hur jag mår om jag spelar bra eller dåligt. Nu försöker jag se det som ett arbete, men det är svårt. Det är ju min passion, hobby, inkomst och är omfattande. Då är det lätt att man blir hockeyspelaren Nils Andersson och inte människan Nils Andersson.

Hur skulle du beskriva människan Nils Andersson då?
– Men det är väl så där, en tänkare, en kille som försöker vara omtänksam och tänka på sin inre krets. Kanske lite disträ och kan nog uppfattas som att jag inte har koll på grejerna alla gånger. Ofta är jag väldigt fokuserad, men tappar bort mycket i periferin.

Han fortsätter:

– Men jag är väldigt målmedveten och en tävlingsmänniska. Jag tycker om att sätta upp ett mål och jaga det målet.

Gäller det även när du spelar kort till exempel?
– Definitivt! Och det var även så i skolan, men också hemma. Jag försöker alltid bli bra på sakerna som jag tar mig an. Många gånger är jag ganska dålig på saker som jag försöker mig på, jag har liksom ingen talang. Min talang sitter i att bli bra på saker. Jag är inte rädd för att pröva nya saker.

Att Nils Andersson inte faller in under klassiska kategorin ”hockeyspelare”, märker jag tidigt. Han har många olika intressen, som kanske kan betraktas som udda, men som han trivs med. Det senaste i raden är hans nystartade företag.

– Min flickvän är väldigt konstintresserad och det har aldrig varit en del av mitt liv. Nu har jag startat upp ett företag där jag tillverkar ramar till tavlor – det fanns inte på kartan för ett tag sedan, berättar han och fortsätter:

– Nu tycker jag att det är grymt intressant. Så för tillfället försöker jag få igång Forsens konstverkstad till att bli något. Min tjej är lite åsidosatt nu, det är jag som är lokföraren. Hon är bättre att hålla det på en hobbynivå. Ena dagen ska jag bli världsmästare i Fifa och nästa dag ska jag bli konsthandlare.

Du har många bollar i luften?
– Ja, exakt. Men jag har en boll i luften, men byter boll väldigt ofta. Mina kompisar säger att jag har många olika personligheter.

Lite schizofren?
– Ja, men de undrar om det är Nils 1, eller om det är Nils 3 som är där i dag. Jag kan alltid hitta på något nytt och annorlunda, och tycker det är kul att främja den delen hos mig. Jag gillar att överraska folk.

Nils Andersson
Nils Andersson. Foto: Jesper Hallberg

Vid sidan av sitt nyfunna konstintresse har Nils Andersson ett stort intresse för kampsport, i synnerhet UFC, men också för musik. Han har spelat in ett fåtal låtar som har en tämligen avvikande innebörd.

– Jag har fem, sex låtar som handlar om killar i laget. Oftast är jag dj-ansvarig, och då kan det vara Justin Bieber och sen mixas Nils Anderssons låt in i det, säger Andersson med ett skratt.

Vilka spelare har varit ”drabbade”?
– Rhett Rakhshani fick en låt i samband med det amerikanska valet. Han är halvt mexikan, och då var det lite vilken sida av muren han skulle välja.

Lagkapten Forssell då?
– Njae, han är en av de som drömmer om en låt mest, och ett av mina största fan. Han vill alltid spela upp de där låtarna. Men det funkar ju inte riktigt så, det ska vara på uppstuds (skratt).

Du låter väldigt kreativ?
– Ja, kanske. Men det är min flickvän som fått mig vara kreativ med att måla och teckna. Jag är nog mer nyfiken och tycker om att prova på nya grejer. Men som sagt: jag har ingen talang, skulle jag måla en tavla skulle det bli en streckgubbe.

Något som Andersson gärna talar väldigt varmt om är sitt enorma intresse för UFC. Kampsporten som ligger i gränslandet för många. Men Andersson kan dagligen slå ihjäl timmar med att titta på UFC:

– Det började väl för 1,5 år sedan när Conor McGregor kom in i bilden. Innan dess hade jag mest kollat på ”The Mauler”. Men när de kom in började jag välja en fighter i taget för att lära mig om deras historia, säger han och fortsätter:

– Det som gör det intressant är att många av de andra sporterna är på låtsas, plocke-pinn. Man går in och täcker ett skott och bryter ett ben, det blir inte som på riktigt. Men när man kommer till MMA blir det den enda riktiga sporten, det är på sånt allvar och det är så få matcher som betyder något. Det är på sånt sjukt allvar, man hittar inte den kicken i vardagen på något annat sätt.

Finns det några likheter med hockeyn?
– Framför allt de avgörande matcherna – när det betyder sjukt mycket för människor. Det är väl den enda. Ibland kan jag vara avundsjuk på dem över just det blodiga allvaret.

En annan grej som jag under en tid reflekterat över är att Nils Andersson, trots att han kommer från Umeå, inte pratar norrländska – och där har hans mamma ett finger med i spelet.

– Min mamma är svenskalärare och pratar någon typ av rikssvenska där man inte får säga vissa ord. Men sedan har jag bott i Stockholm ett tag och läste en artikel om att smarta människor anpassar sin dialekt efter var de bor (skratt).

Men du har inte anammat skånskan?
– Nej, det har jag inte gjort. Men jag har faktiskt tänkt på det. Jag gillar dialekter överlag och tycker om att härma dem.

Nils Andersson kommer från en riktig idrottsfamilj. Hans bror Erik spelar sedan ett par år i just Malmö Redhawks, hans syster, Johanna, har vunnit SM-guld med Umeå IK i fotboll. Lägg till hans pappa, Torbjörn, som var med och vann SM-guld med Björklöven 1987. Nils berättar själv att han försökt vara lika bra som sina syskon, men att det aldrig funkat riktigt. Ofta har han blivit betraktad som Eriks lillebror eller Torbjörns son.

– Det förväntades att jag skulle bli lika duktig som dem under juniortiden – men det var jag inte. Jag var inte i toppen av min årskull. Då kände jag mig ganska vingklippt och värdelös som människa för att jag inte vara lika bra, berättar han och fortsätter:

– Jag minns ett möte med en rektor efter att jag brutit ihop när jag inte fick spela med de äldre, och tyckte att jag var helt värdelös. Då ville jag inte fortsätta med hockeyn. Från och med den stunden och framåt har jag försökt jobba med mig själv. Det kanske är viktigare hur jag är som person än hur jag är på hockeyplanen.

Nils Andersson

Nils Andersson skriver en autograf. Foto: Bildbyrån

Efter ett starkt fjolår i Malmö Redhawks höjdes förväntningarna på 25-årige Andersson – som inledde säsongen piggt och fick känna på spel i Tre Kronor. Men den andra halvan var inte lika bra, och det är han väl medveten om.

– Förväntningarna var ju superhöga, och jag motsvarade dem till en början. Därifrån höjdes mina mål ännu högre, men under andra halvan kom jag inte upp. Då sätter grubblaren Nils igång och börjar fundera på vad jag gör för fel. Problemet blir om jag tar in yttre press också. Då kan hockey bli lite för stort.

Vad händer med dig då?
– Det känns lite som att hjärnan brinner. Det blir för mycket tankar och svårt att hitta den energin som man annars hittar. Framför allt blir det energiläckage – och går man ner två procent tillhör du den nedre halvan i ligan. Man måste ha positiv energi i kroppen för att kunna spela bra.

Sedan drygt två år tillbaka återfinns även Nils Andersson storebror, Erik, i Malmö Redhawks. Hans flytt till staden har betytt mycket för lillebror som ser upp till honom.

– Det är nio års skillnad mellan oss och han flyttade från Umeå när jag var tonåring. Sedan har han varit ute och spelat och fått familj. De här åren har varit de första som vi lärt känna varandra på ett djupare stadie. Det har betytt jättemycket för mig att kunna bygga upp en relation med honom, säger han och fortsätter:

– Nu får jag utveckla en relation med hans barn som jag knappt träffade tidigare. Nu åker de på övernattning kvarteret bort till farbror Nils, det är ett stort event och jag tar hand om dem när det kör ihop sig.

Trots en tung andra halva har framgångarna i Redhawks gett eko och Andersson har blivit kallat på NHL-camp vid ett tillfälle – utan att kunna åka. Vilken klubb det rör sig om vill han inte berätta, men enligt uppgifter ska det röra sig om Chicago Blackhawks.

– Det är en stor dröm för många, även för mig. Jag har alltid känt mig långt därifrån och det har varit svårt att relatera till det. Det är väl först nu som jag känner att jag kanske är en, eller två, riktigt bra säsonger ifrån att kunna slå mig in där.

Vad betyder Malmö som stad för dig?
– Det är en stad som jag vill fortsätta lära känna mycket mer. Känns som att Malmö är massor av olika saker och jag vill lära känna den ännu mer, inte bara hockeystaden. Det känns som ännu ett hem för mig och stad som jag kan kalla för hemma.

FaktaNils Andersson
Ålder: 25.
Längd: 187 centimeter.
Vikt: 83 kilo.
Gör: Ishockeyspelare i Malmö Redhawks.
Familj: Mamma, pappa, bror, syster, flickvän och hunden Alice.
Motto: Bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge.
Förebild: Alla UFC-fighters.
Smultronställe i Malmö: Trollets secondhandbutik.
Aktuell: Veckans idrottsprofil på 24Malmö.se.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Grattis Sverige

Sverige världsmästare efter rysare mot Kanada

Sverige är världsmästare i ishockey efter en rysarmatch mot Kanada i finalen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.23:47, 21 maj, 2017

Sverige världsmästare efter rysare mot Kanada
Sverige är världsmästare i ishockey. Foto: Bildbyrån

Sverige är världmästare i ishockey efter att ha besegrat Kanada efter straffar. Stor matchhjälte blev målvakten Henrik Lundqvist som räddade samtliga straffar.

Victor Hedman gav Sverige ledningen i den andra perioden, men Kanada kom tillbaka och kvitterade efter att ha fått ett tveksamt powerplay.

Förlängningen förblev sedan mållös och när straffarna väl drog igång satte Nicklas Bäckström och Oliver Ekman Larsson sina straffar medan Lundqvist storspelade i Sveriges mål.

– Det är en helt fantastiskt känsla. Det går inte att beskriva. I bland känns det inte rättvist med straffar men idag kändes det rättvist för vi spelar så jäkla bra, säger förbundskapten Rikard Grönborg till TV4.

Under måndagen väntar firande på Sergels Torg i Stockholm för att hylla de svenska VM-hjältarna.

FaktaSverige–Kanada 2–1 e. str
(0–0, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0)

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SM-SLUTSPEL

Kritik mot stjärnan: ”Han har lite att fundera på”

1-2-ledning med 20 minuter kvar att spela. Malmö Redhawks var nära en ny sensationell vinst i SM-slutspelet – då tappade man allt. HV 71 vände och vann med komfortabla 5-2.

Martin Persson

Martin Persson

Kl.17:41, 1 april, 2017

Kritik mot stjärnan: ”Han har lite att fundera på”
HV 71:s Lias Andersson jublar efter 2-2-målet mot Malmö Redhawks. Foto: Bildbyrån

Malmö Redhawks var nära en ny överraskande vinst i SM-slutspelet. Ledning med 1-2 borta mot HV 71 inför den tredje perioden, efter heroiskt slit blandat med starka individuella prestationer – då kom raset. Tre mål på fem minuter av hemmalaget och HV kunde till slut ta hem den första SM-semifinalen med 5-2.

– HV 71 är naturligtvis en bra motståndare, men vi tappar tålamod och disciplin. Vi tappar positionerna, framför allt vid deras 3-2-mål som blir ödesdigert för oss. Men jag gillar ändå det jag ser, vi är bra i 40 minuter och behöver rätta till några saker till nästa match, säger Redhawks tränare Peter Andersson i C More.

Och Redhawks var det bättre laget i de inledande perioderna. Finske playmakern Ilari Filppula stod för två fantastiska framspelningar, som Andreas Thuresson och Robin Alvarez kunde sprätta upp i nättaket. Två assist som fick tv-experten Sanny Lindström att benämna Filppula som ”tittfintarnas mästare”.

– Filppula har gjort så ett tag. Det gäller bara att ha klubban i isen. Han ser mig tidigt, innan jag får pucken, och lägger en fin passning och jag skjuter så snabbt som möjligt, sa Alvarez i C More efter målet.

Men i den tredje perioden höjde HV 71 tempot och Malmö Redhawks lyckades inte stå emot, samtidigt som rutinerade Noah Welch åkte på tre tvåminutersutvisningar – vid två av utvisningarna gjorde HV 71 mål precis efter att Malmö blivit fulltaliga.

– Han (Welch) har lite att fundera på vad det gäller det disciplinära. Det blir kostsamt mot ett så skickligt lag som HV 71, sa experten Sanny Lindström.

FaktaSM-slutspel
HV 71 – IF Malmö Redhawks 5-2
(0-1, 1-1, 4-0)
Målen: 15:24 0-1 Andreas Thuresson (Ilari Filppula), 25:43 1-1 Filip Sandberg, 28:09 1-2 Robin Alvarez (Ilari Filppula, Jens Olsson), 42:56 2-2 Lias Andersson (Mattias Tedenby, Filip Sandberg), 46:03 3-2 Chris Aboott (Kevin Stenlund, Dylan Reese), 47:56 4-2 Ted Brithén (Pär Arlbrandt), 56:28 5-2 Oscar Sundh (Kevin Stenlund, Anton Bengtsson).
Skottstatistik: 34-22 (12-9, 8-7, 14-6)
Utvisningar: HV71: 5x2. MIF: 5x2.
Domare: Wolmer Edqvist, Aleksi Rantala.
Publik: 6834, Kinnarps Arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmötjej uttagen i Sveriges VM-trupp

Malmötjejen Pernilla Winberg är uttagen till ishockey-VM i USA.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:09, 13 mars, 2017

Malmötjej uttagen i Sveriges VM-trupp
Pernilla Winberg har tagits ut till Sverige VM-trupp. Foto: Bildbyrån

När Sveriges förbundskapten Leif Boork presenterade truppen till VM i USA fanns en spelare från Malmö med; Pernilla Winberg. Turneringen inleds den 31 mars och avslutas 7 april. I Sveriges grupp spelar Tjeckien, Tyskland och Schweiz.

Den 27-årige Winberg har Limhamns HK som moderklubb men har de senaste åren spelat i SDHL med Linköpings HC.

Winberg går därmed mot sin elfte VM-turnering. Onekligen imponerande!

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.