Tränarens toksågning: ”Kan inte ett fucking skit om basket”

Ny förlust mot giganten Södertälje Kings. Malbastränaren Henrik Svensson skrädde inte med orden efter matchen. "De nötterna har inte sett en enda Europamatch", säger Svensson.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.21:21, 17 mars, 2016

Tränarens toksågning: ”Kan inte ett fucking skit om basket”
Malbastränaren Henrik Svensson såg rött efter matchen. Foto: Bildbyrån

Medan Södertälje Kings öste på från start stod Malbas och sov. Hade det inte varit för Carl Engström hade underläget varit betydligt större. Bortalaget var ruskigt effektiva och tog verkligen tillvara på sina chanser. Att jämföra med Malbas som inte alls var med i matchen.

Efter paus kom man tillbaka starkt och hade ett tag häng. Men man orkade aldrig resa sig efter den svaga starten och föll till slut med 70–62.

Återigen var Carl Engström en av planens främsta. Jätten noterades för nio poäng och hans arbete i försvaret höll hög klass. Att han spelat basket i endast fem år är svårt att tro.

– Det var en tuff match helt klart. Vi spelade stundtals bra – men det räckte inte den här matchen. Det var alldeles för mycket upp och ner i kväll, analyser Engström.

Malbastränaren Henrik Svensson var i vanlig ordning allt annat än glad efter förlusten.

– Det är jävligt tråkigt att vi är så jävla mesiga första halvan. Vi kunde spelat betydligt mer disciplinerat än vad vi gjorde. Jag har hört av folk som vill ha åsikter – men som inte kan ett fucking skit om basket att vi spelar tråkigt ibland, dundrar Svensson och fortsätter:

– Men de nötterna har inte sett en enda Europamatch uppenbarligen. De kan sticka.

Vad sa du till grabbarna efter den svaga starten?
– Jag sa till dem att stanna i matchen till den fjärde quartern och de gjorde alla. Man kan inte begära mer.

På söndag väntar nytt möte mot Södertälje i en match – som kan vara deras sista för säsongen.

Vänder ni det här?
– Fråga mig på söndag kväll.

 

FaktaMalbas–Södertälje Kings 70–62
(13–23, 30–40, 48–56)

Poängen, Malbas: Darion Rackley 17, Fredrik Larsson 14, Carl Engström 9, Kristoffer Gafor7, Connor Miller 7, Alexandar Danilovic 6, Niklas Sellin 2.
Publik: 370, Heleneholms Sporthall.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmöspelare uttagna till EM

När EM i rullstolsbasket drar igång om ett par dagar finns två spelare från Malmö med.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.09:31, 17 juni, 2017

Malmöspelare uttagna till EM
Patrik Nilsson och Christian Seidel är uttagna till EM. Foto: Privat

Det svenska landslaget i rullstolsbasket spelar om ett par dagar EM på Teneriffa i Spanien. I laget finns Patrik Nilsson och Christian Seidel från Malmö med.

Seidel har funnits med i landslagssammanhang tidigare, Nilsson gör däremot EM-debut.

Malmöspelarna har senaste veckan befunnit sig på landslagsläger i Norrköping. EM drar igång den 22 juni med match mot Storbritannien.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmötalang jagas av grekisk storklubb

Malbas stortalang Simon Toulikas kan vara på väg till den grekiska storklubben Olympiakos.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.15:55, 15 juni, 2017

Malmötalang jagas av grekisk storklubb
Olympiakos hemmaarena. Foto: Wikimedia Commons

Simon Toulikas har gått på Malbas basketgymnasium i drygt ett år. Men redan nu kan han vara på väg bort. 16-åringen uppvaktas av grekiska Olympiakos och var i mars och provtränade med storklubben – nu ska han dit på nytt.

– Jag ska vara där och träna i en vecka vid fem träningstillfällen. Vi får se vad det blir efter det, kanske får jag ett erbjudande att komma till deras akademi eller också blir det ingenting, säger Simon Toulikas till Barometern.

Barometern: Skulle du kunna tänka dig att flytta till Aten och börja på deras akademi?
– Absolut. De har tagit fram väldigt mycket talanger från sin akademi och det är väldigt bra tränare där.

Olympiakos tog sig tidigare i våras till final i Euroleague, basketens motsvarighet till Champions League, men föll där mot turkiska Fenerbahce.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malbas – ett av lagen i ny basketserie

Malbas kommer vara ett av lagen som deltar i den nya Superettan.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.09:19, 24 maj, 2017

Malbas – ett av lagen i ny basketserie
Malbas kommer nästa år att husera i Superettan. Foto: Bildbyrån

Malbas begärde för en tid sedan ner sig själv från Basketligan. Nu står det klart att de i stället kommer ingå i den nya Superettan som drar igång till hösten.

– Med den nya Superettan blir steget till Basketligan mindre och ökar möjligheterna för fler lag på toppnivå, säger SBBF:s ordförande Mats Carlson i ett pressmeddelande.

Lagen kommer att spela trippelmöten under säsongen vilket innebär 27 omgångar. Det som gör serien unik denna premiärsäsong är att den har representation i Sveriges tre största städer samtidigt som den sträcker sig från Luleå i norr till Trelleborg i söder.

– Det kommer utan tvivel att bli en stark och underhållande serie att följa om två platser i Basketligan nästa säsong, säger Mats Carlson.

FaktaLagen i Superettan:
Malbas Basket (Malmö)
AIK Basket
Djurgården Basket
Köping Stars
LF Future (Luleå)
Alvik Basket
Wetterbygden Stars
Trelleborg Pirates
Högsbo Basket
IK Eos (Lund)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmös okända basketproffs: ”Jag gör det för familjen”

Malmökillen Andrée Michelsson har under säsongen varit basketproffs – på Island. I en intervju med 24Malmö.se berättar han om livet i en by med 1 100 invånare och om sina framtidsplaner.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.17:38, 30 april, 2017

Malmös okända basketproffs: ”Jag gör det för familjen”
Andrée Michelsson är hemma i Malmö efter en säsong på Island. Foto: Jesper Hallberg

Andrée Michelsson är uppvuxen i stadsdelen Videdal i Malmö och började spela basket i Malbas som tioåring. Det märktes tidigt att han hade fallenhet för sporten och har spelat i såväl svenska som isländska ungdomslandslagen. Så sent som i fjol var han med och vann SM-guld med Malbas U20-lag.

– Jag stod jämt och sköt vid Husieskolan och Videdalsskolan men spelade aldrig i någon klubb. En dag sa pappa till mig att jag kunde testa och sen var jag fast, berättar Andrée Michelsson.

Trots spel i juniorlandslagen hade Michelsson svårt att ta en ordinarie plats i ett starkt Malbas under fjolåret. Detta ledde till att han sökte sig bort från hemstaden Malmö – och hamnade på Island.

– Jag gick sista året på idrottsgymnasiet i fjol och stod inför valet att stanna i Malbas eller börja på college i USA, men till slut bestämde jag mig för att spela som proffs på Island, säger Michelsson.

Hur hamnade du på Island då?
– Efter att vi tog SM-guld med Malbas tog en isländsk tränare kontakt med mig och bad mig komma över till Island. När jag väl kom dit var det inget svårt val alls. Det kändes rätt direkt.

Michelsson skrev på för Snæfell och hamnade i det isländska samhället. Stykkishólmur. En ort med cirka 1 100 invånare drygt tre timmar från huvudstaden Reykjavik.

– Det är en liten stad men alla sluter upp för basketen. I anslutning till baskethallen finns swimmingpool, isbad och jacuzzi. Islänningar är väldigt trevliga, säger han och fortsätter:

– En kväll när jag var på väg hem från träningen kom en polisbil upp vid min sida och frågade om jag ville ha skjuts hem. De visste vem jag var och brukar kolla på alla matcher.

Hur såg en dag ut för dig?
– Jag brukade gå upp klockan 06.00, tränade vid 07.00, därefter käkade jag frukost. Sen hade man lite fritid innan vi tränade klockan 18.00 igen. Alla spelarna hade proffskontrakt.

Hur mycket pengar tjänar man?
– Det var bra pengar. Jag delade en hel villa tillsammans med en annan från laget och fick två måltider om dagen.

andree-michelsson

Du har spelat basket i Sverige och på Island. Vad är skillnaden?
– På Island ger man de unga spelarna chansen lite mer. Jag hade ingen erfarenhet när jag kom till Island men fick starta alla matcher direkt. Sen är det stor skillnad på fysiken också. Men basketen på Island är bättre än i Sverige.

För laget Snæfell gick det dock inget vidare. De slutade på sistaplats i ligan och ramlade ur. Men för Andrée Michelsson gick det väldigt bra och inom kort ska han tillbaka till Island för att besöka flera klubbar som hört av sig efter säsongens slut.

– Jag ska dit i mitten på maj för lite klubbesök. Tyvärr får jag inte säga vilka klubbar det är. Det är ett lag i Italiens andraliga som har hört av sig också, jag kanske åker dit i sommar också, säger Michelsson.

Vad har du för drömmar med basketen?
– Jag gör detta för min familj, jag ville kunna ge tillbaka för allt de har gjort för mig. Det är det som motiverar mig mest av allt. Men i framtiden hoppas jag kunna spela i Euroleague (basketens motsvarighet till Champions League). På Island slog jag rekord som den yngsta spelaren någonsin att göra 34 poäng i en match. Jag tar det steg för steg, sen får vi se hur långt det räcker.

Det råder inga som helst tvivel om att Malmökillen Andrée Michelsson har varit med om ett riktigt äventyr.

FaktaAndrée Michelsson
Ålder: 20.
Längd: 190 cm
Vikt: 83 kg.
Familj: Mamma, pappa och två äldre bröder.
Moderklubb: Malbas
Aktuell: Basketspelare från Malmö. Jagas av flera lag på Island och i Italien.
Favoritklubb: Cavaliers, Real Madrid.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malbastränaren vänder hem

Henrik Svensson deklarerade tidigt att den här säsongen var den sista i Malbas. Nu står det klart att han tar över Borås Basket.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.12:04, 19 april, 2017

Malbastränaren vänder hem
Henrik Svensson tar över Borås Basket. Foto: Bildbyrån

Henrik Svensson och hans Malbas tog Basketligan med storm i fjol och tog sig som nykomling hela vägen till slutspel. Den här säsongen var det tuffare och Malbas slutade sist i ligan. Tränaren Henrik Svensson deklarerade tidigt att den här säsongen var den sista. Nu flyttar han hemåt Västergötland och tar över Borås Basket.

– Det var inget att fundera över. Det var bara att tacka ja direkt. Jag diskuterade inte ens med min sambo innan jag tackade ja, säger Henrik Svensson till Basketsverige.se.

Svensson var tränare i Malbas i totalt sju säsonger.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.