TV: Hårfin avslutning på årets frans-SM

Darrhänt? Då är helgens SM nog ingenting för dig. På ett hotell i Hyllie tävlar just nu 104 hoppfulla stylister om den åtråvärda titeln som svensk mästare i fransförlängning.

Arvid Nikka

Arvid Nikka

Kl.21:01, 12 mars, 2016

Det ligger en en air av djup, nästan meditativ, koncentration över det omgjorda konferensrummet på Quality Hotel View i Hyllie. Utsträckta på britsarna ligger ett 20-tal modeller på rygg med stängda ögon och – böjda över dem – lika många stylister, djupt försjunka i sitt arbete. Det är lördag eftermiddag och vi är drygt en timme in på helgens sista tävlingspass i fransförlängnings-SM.

– Alla kriterier för tävligen är utannonserade på förhand. Du ska tänka på hur du placerar syntetfransen, du ska avväga tjockleken och du ska också tänka på täckningen. Vi vill gärna ha hundraprocentig täckning. Det är det rent tekniska. Självklart ska det vara fint också men bygger du bara tekniskt korrekt så blir det automatiskt vackert, berättar Jane Eriksson, en av arrangörerna bakom årets SM, medan hon övervakar de tävlande.

Tävlingen pågår under två dagar och de sammanlagt 104 certifierade stylisterna tävlar i två olika klasser: klassisk och volymteknik. En jury med internationella domare bedömer fransarna och korar sedan vinnarna på lördagskvällen. I potten ligger, förutom äran att titulera sig svensk mästare, ett antal biljetter till branschmässor runt om i världen. Men Jane Eriksson menar att tävlingen också fyller ett annat viktigt syfte.

– Det finns många kunder där ute som har dåliga erfarenheter av fransförlängningar, med svullnader eller att de till och med har tappat sina egna fransar. Med SM så vill visa att om du bara går till en ordentlig stylist så är det en helt ofarlig behandling.

Jane får medhåll från de tävlande.

– Det har varit väldigt mycket negativt kring fransarna sen det kom fram i media om limmet skulle vara skadligt. Jag tror att det här behövs, så att även kunderna kan se hur stor branschen är och att den utvecklas hela tiden, säger Petra Dahlin från Trollhättan.

Hon har själv tävlat i båda klasserna under helgen och väntar spänt på kvällens prisutdelning.

– Jag gör det först och främst för upplevelsen. Man får lära sig väldigt mycket och det är ju en stor grej att vara med i.

Hur har det gått i tävlingen?

– Det kändes mycket bättre i volymklassen idag. Igår var man sjukt nervös, jag bara skakade hela tiden.

För Jane Eriksson, som arrangerar tävlingen tillsammans med sambon Daniel Olsson, är årets SM redan en succé. Och det blir en uppföljare 2017.

– Det här har varit ofantligt roligt. Till nästa år hoppas vi på en ännu större mässa och en minst lika stor tävling. Jag tror att stylisterna behövde det här, att få lite bekräftelse och uppmärksamhet för deras arbete, säger Jane Eriksson.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här dyker räven upp – mitt under promenaden

Promenaden fick en oväntad vändning och läsaren fångade allt på film.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.10:00, 22 juni, 2017

24Malmö.se fick in en läsarfilm sent under onsdagskvällen där en läsare var ute och gick med hunden när han plötsligt fick en naturupplevelse som inte tillhör vardagen för den som bor i Malmö.

Plötsligt dök en räv upp några meter framför honom, något som enligt naturfilmaren och biologen Hans Berggren ser ut att bli vanligare och vanligare.

– Det blir vanligare och vanligare kan man nog säga. Utomlands har man gjort dokumentärer om det här. Framförallt i London finns det en stor rävpopulation. Det finns många soptunnor och råtter att ta hand om, säger Hans Berggren.

Hur vanligt är det i de svenska städerna idag?

– Det tillhör ju inte vardagen men är inte heller unikt, så långt skulle jag nog sträcka mig.

När städerna breder ut sig på djurens bekostnad, får stadsbon räkna med att få nya grannar, förklarar han.

Men är inte rävar väldigt skygga djur? 

– Jo, det stämmer. I vissa situationer är de extremt rädda, men de vänjer sig. Vad som styr det är väldigt svårt att säga men det kan vara så att de av en slump upptäcker att det finns gott om käk och då stannar de, säger Hans Berggren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här invigs nya konstverket i Malmö

Pompa och ståt när nya konstverket "Points of View" invigdes i centrum.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.21:54, 9 juni, 2017

Ett hundratal personer samlades på konsthallstorget utanför Malmö Konsthall under fredagen när den nya skulpturen ”Points of View” av konstnären Tony Cragg invigdes.

Ett invigningstal hölls, brevduvor flög mot skyn och besökarna bjöds på operasång från Jacob Wistrand och Marina Gustavsson Li (klippet).

Tony Cragg, vars skulpturer finns på flera platser i världen, var även han på plats vid invigningen.

Se klippet från invigningen i spelaren ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studenten 2017

TV: Här springer studenterna ut till jubel

Tutor, bengaliska eldar och konfetti. 24Malmö.se var på plats när eleverna på Värnhemsskolan tog studenten under fredagen.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.17:06, 2 juni, 2017

Eleverna på Värnhemsskolan tog studenten och var först ut bland de kommunala gymnasierna på fredagen i Malmö.

Hundratals vänner och anhöriga hade samlats utanför skolan i Rörsjöparken och gång efter gång möttes de olika klasserna av jubel.

Se filmklippet på när studenterna springer ut till musiken i klippet ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA EXTRA EXTRA

TV: Här stoppar polisen Malmöbon från att filma

Polisen har anmält sig själva efter incidenten på Lindängen där en privatperson hindrades från att filma polisen.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.11:35, 16 maj, 2017

Under söndagseftermiddagen befann sig flera poliser på Lindängen.

På plats filmade en man poliserna varpå en civilpolis kommer fram och avbryter personen genom att aktivt ta ifrån honom telefonen, varpå filmen slutar.

Polisen har efter händelsen valt att anmäla sig själva och kommenterade filmen under torsdagsförmiddagen under en pressträff. Man vill inte kommentera den enskilda händelsen och hänvisar till polisutredningen.

– Men min absoluta inställning är att det är bra att man filmar. Vi har inget att dölja, utan tvärt om har jag inget problem att folk filmar, det är bra. Det bidrar till att få en bra bild av det som hänt i vissa situation, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef i område söder.

Se klippet som spridits på Facebook i spelaren.

I originalklippet syns poliserna. 24Malmö.se har valt att inte visa några ansikten så länge utredning pågår.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokalfotboll

TV: Här drar Dembo Touray igång en galen segersång

Prespa Birlik tog andra raka segern – efter matchen kickade Djurgårdslegendaren Dembo Touray igång segersången. Se filmen i klippet från klubbens Instagram.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.17:00, 6 maj, 2017

FaktaDivision 2 Södra Götaland

Räppe GoIF–Prespa Birlik 2–3 (1–1)
Målen, Prespa: Robert Medvegy, Alan Asaad, Jesper Rindmo.
Kommentar: Prespa Birlik tog andra raka segern och hänger nu på i toppen av tabellen. På en mindre bra fotbollsplan mot Växjölaget Räppe blev Jesper Rindmos mål det avgörande målet. Laget har tre poäng upp serieledande Österlens FF.

IFK Malmö–Nybro IF 2–0 (0–0)
Målen, IFK: Noor Zadran 2.
Kommentar: Nödvändig seger för "Di gule". Afghanistans landslagsspelare Noor Zadran sänkte smålänningarna med två mål. IFK Malmö har tagit sex poäng på de fem inledande matcherna.

Kvarnby IK–Hässleholms IF 0–1 (0–0)
Kommentar: Ny förlust för Kvarnby som för tillfället innehar tolfteplatsen i tabellen. Det ser ut att bli bottenstrid.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.