TV: Här leker barnen – på taket

15 meter över havet, på köpcentret Mobilias tak, ligger Malmös nyaste förskola.

Arvid Nikka

Arvid Nikka

Kl.12:33, 8 mars, 2016

Malmöborna blir allt fler, de lediga tomtytorna i innerstaden allt färre. För att kunna bereda nya förskoleplatser åt en ständigt växande befolkning har Malmö stad valt att lyfta blicken. Idag finns ett tiotal så kallade ”takförskolor” runt om i staden och så sent som förra veckan öppnade den senaste, Spinneriets förskola, ovanför köpcentret Mobilia.

– Det har länge funnits olika förslag på en förskola på Mobilia och till slut fastnade vi för den här lösningen. Jag tycker att det är roligt att Malmö har vågat tänka lite utanför boxen, säger Anne Tornelius, enhetschef på förskolan.

Huvudparten av förskolans verksamhet är förlagd till de nyrenoverade lokalerna på Mobilias andra våningsplan. Men det riktiga unika är ändå utemiljön – när det blir dags för rast tar barnen köpcentrets stora varuhiss upp till fjärde våningen. Där uppe, drygt femton meter över havet, ligger en stor lekplats i två etage.

– Som enhetschef med ansvar över barnen känner jag mig väldigt trygg med den överblick man har här uppe. Det känns mycket tryggare än en vanlig förskola där man måste utpostera personal och hålla koll så att ingen kommer fram till barnen utifrån. Här uppe är det bara vi, säger Anne Tornelius och blickar ut över lekplatsen.

Spinneriet

Sara, snart 2, var glad över att få komma ut och leka lite på taket. Foto: Arvid Nikka

 

Spinneriets förskola öppnade den 1 mars och har i dagsläget 20 barn, uppdelade på fyra avdelningar. Ytterligare 40 barn ska skolas in under de närmaste veckorna. En av avdelningarna har också en finsk inriktning där barn till finsktalande barn bereds förtur. På avdelningen Lankarulle (finska för trådrulle) är personalen tvåspråkig.

– Malmö blev ett finskt förvaltningsområde den 1 februari och det innebär nya krav på delar av våra verksamheter, bland annat på förskolor och äldreomsorg. Modersmålsstöd finns redan inom förskolan, men nu gör vi en positiv särbehandling av finskan, säger Anders Johansson, enhetschef på avdelningen för kvalitet och myndighet.

Malmö stads inventering har kommit fram till att det finns ett 50-tal barn vars föräldrar visat intresse för finska i förskoleundervisningen. Förutom den särskilda avdelningen på Spinneriet kommer man också att tillsätta en ambulerande finskspråkig förskollelärare, för de föräldrar som inte vill riva upp sina barn från den nuvarande förskoleplatsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här dyker räven upp – mitt under promenaden

Promenaden fick en oväntad vändning och läsaren fångade allt på film.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.10:00, 22 juni, 2017

24Malmö.se fick in en läsarfilm sent under onsdagskvällen där en läsare var ute och gick med hunden när han plötsligt fick en naturupplevelse som inte tillhör vardagen för den som bor i Malmö.

Plötsligt dök en räv upp några meter framför honom, något som enligt naturfilmaren och biologen Hans Berggren ser ut att bli vanligare och vanligare.

– Det blir vanligare och vanligare kan man nog säga. Utomlands har man gjort dokumentärer om det här. Framförallt i London finns det en stor rävpopulation. Det finns många soptunnor och råtter att ta hand om, säger Hans Berggren.

Hur vanligt är det i de svenska städerna idag?

– Det tillhör ju inte vardagen men är inte heller unikt, så långt skulle jag nog sträcka mig.

När städerna breder ut sig på djurens bekostnad, får stadsbon räkna med att få nya grannar, förklarar han.

Men är inte rävar väldigt skygga djur? 

– Jo, det stämmer. I vissa situationer är de extremt rädda, men de vänjer sig. Vad som styr det är väldigt svårt att säga men det kan vara så att de av en slump upptäcker att det finns gott om käk och då stannar de, säger Hans Berggren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här invigs nya konstverket i Malmö

Pompa och ståt när nya konstverket "Points of View" invigdes i centrum.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.21:54, 9 juni, 2017

Ett hundratal personer samlades på konsthallstorget utanför Malmö Konsthall under fredagen när den nya skulpturen ”Points of View” av konstnären Tony Cragg invigdes.

Ett invigningstal hölls, brevduvor flög mot skyn och besökarna bjöds på operasång från Jacob Wistrand och Marina Gustavsson Li (klippet).

Tony Cragg, vars skulpturer finns på flera platser i världen, var även han på plats vid invigningen.

Se klippet från invigningen i spelaren ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studenten 2017

TV: Här springer studenterna ut till jubel

Tutor, bengaliska eldar och konfetti. 24Malmö.se var på plats när eleverna på Värnhemsskolan tog studenten under fredagen.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.17:06, 2 juni, 2017

Eleverna på Värnhemsskolan tog studenten och var först ut bland de kommunala gymnasierna på fredagen i Malmö.

Hundratals vänner och anhöriga hade samlats utanför skolan i Rörsjöparken och gång efter gång möttes de olika klasserna av jubel.

Se filmklippet på när studenterna springer ut till musiken i klippet ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA EXTRA EXTRA

TV: Här stoppar polisen Malmöbon från att filma

Polisen har anmält sig själva efter incidenten på Lindängen där en privatperson hindrades från att filma polisen.

Filip Beijer

Filip Beijer

Kl.11:35, 16 maj, 2017

Under söndagseftermiddagen befann sig flera poliser på Lindängen.

På plats filmade en man poliserna varpå en civilpolis kommer fram och avbryter personen genom att aktivt ta ifrån honom telefonen, varpå filmen slutar.

Polisen har efter händelsen valt att anmäla sig själva och kommenterade filmen under torsdagsförmiddagen under en pressträff. Man vill inte kommentera den enskilda händelsen och hänvisar till polisutredningen.

– Men min absoluta inställning är att det är bra att man filmar. Vi har inget att dölja, utan tvärt om har jag inget problem att folk filmar, det är bra. Det bidrar till att få en bra bild av det som hänt i vissa situation, säger Erik Jansåker, lokalpolisområdeschef i område söder.

Se klippet som spridits på Facebook i spelaren.

I originalklippet syns poliserna. 24Malmö.se har valt att inte visa några ansikten så länge utredning pågår.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lokalfotboll

TV: Här drar Dembo Touray igång en galen segersång

Prespa Birlik tog andra raka segern – efter matchen kickade Djurgårdslegendaren Dembo Touray igång segersången. Se filmen i klippet från klubbens Instagram.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.17:00, 6 maj, 2017

FaktaDivision 2 Södra Götaland

Räppe GoIF–Prespa Birlik 2–3 (1–1)
Målen, Prespa: Robert Medvegy, Alan Asaad, Jesper Rindmo.
Kommentar: Prespa Birlik tog andra raka segern och hänger nu på i toppen av tabellen. På en mindre bra fotbollsplan mot Växjölaget Räppe blev Jesper Rindmos mål det avgörande målet. Laget har tre poäng upp serieledande Österlens FF.

IFK Malmö–Nybro IF 2–0 (0–0)
Målen, IFK: Noor Zadran 2.
Kommentar: Nödvändig seger för "Di gule". Afghanistans landslagsspelare Noor Zadran sänkte smålänningarna med två mål. IFK Malmö har tagit sex poäng på de fem inledande matcherna.

Kvarnby IK–Hässleholms IF 0–1 (0–0)
Kommentar: Ny förlust för Kvarnby som för tillfället innehar tolfteplatsen i tabellen. Det ser ut att bli bottenstrid.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.