TV: Här leker barnen – på taket

15 meter över havet, på köpcentret Mobilias tak, ligger Malmös nyaste förskola.

Arvid Nikka

Arvid Nikka

Kl.12:33, 8 mars, 2016

Malmöborna blir allt fler, de lediga tomtytorna i innerstaden allt färre. För att kunna bereda nya förskoleplatser åt en ständigt växande befolkning har Malmö stad valt att lyfta blicken. Idag finns ett tiotal så kallade ”takförskolor” runt om i staden och så sent som förra veckan öppnade den senaste, Spinneriets förskola, ovanför köpcentret Mobilia.

– Det har länge funnits olika förslag på en förskola på Mobilia och till slut fastnade vi för den här lösningen. Jag tycker att det är roligt att Malmö har vågat tänka lite utanför boxen, säger Anne Tornelius, enhetschef på förskolan.

Huvudparten av förskolans verksamhet är förlagd till de nyrenoverade lokalerna på Mobilias andra våningsplan. Men det riktiga unika är ändå utemiljön – när det blir dags för rast tar barnen köpcentrets stora varuhiss upp till fjärde våningen. Där uppe, drygt femton meter över havet, ligger en stor lekplats i två etage.

– Som enhetschef med ansvar över barnen känner jag mig väldigt trygg med den överblick man har här uppe. Det känns mycket tryggare än en vanlig förskola där man måste utpostera personal och hålla koll så att ingen kommer fram till barnen utifrån. Här uppe är det bara vi, säger Anne Tornelius och blickar ut över lekplatsen.

Spinneriet

Sara, snart 2, var glad över att få komma ut och leka lite på taket. Foto: Arvid Nikka

 

Spinneriets förskola öppnade den 1 mars och har i dagsläget 20 barn, uppdelade på fyra avdelningar. Ytterligare 40 barn ska skolas in under de närmaste veckorna. En av avdelningarna har också en finsk inriktning där barn till finsktalande barn bereds förtur. På avdelningen Lankarulle (finska för trådrulle) är personalen tvåspråkig.

– Malmö blev ett finskt förvaltningsområde den 1 februari och det innebär nya krav på delar av våra verksamheter, bland annat på förskolor och äldreomsorg. Modersmålsstöd finns redan inom förskolan, men nu gör vi en positiv särbehandling av finskan, säger Anders Johansson, enhetschef på avdelningen för kvalitet och myndighet.

Malmö stads inventering har kommit fram till att det finns ett 50-tal barn vars föräldrar visat intresse för finska i förskoleundervisningen. Förutom den särskilda avdelningen på Spinneriet kommer man också att tillsätta en ambulerande finskspråkig förskollelärare, för de föräldrar som inte vill riva upp sina barn från den nuvarande förskoleplatsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Minicart en gokart med drift

Under tisdagen kunde man testa på minicart vid fontänen nere på Malmöfestivalen, en gokart i miniatyr där man kan drifta sig runt kurvor.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.16:11, 18 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Gigantisk uppblåsbar hinderbana på torget

Under Malmöfestivalen kan man få testa på The Beast helt gratis på Stortorget. The Beast är en stor hinderbana gjord av mängder med olika hoppborgar sammansatta till en lång bana.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.16:59, 16 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så god är maten på Malmöfestivalen

För andra året i rad kör 24Malmö ett test av årets matstånd på festivalen – här är de fyra som fick högst betyg.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.20:04, 15 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Häng med ombord på det 100 år gamla skeppet

Under Malmöfestivalen ligger Ystadsskeppet T/S Helene till vid Universitetsbron. 24Malmö har besökt skeppet.

Rickard Johansson

Rickard Johansson

Kl.13:12, 15 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Malmö Redhawks

TV: Alvarez hyllning efter första ispasset: ”Ser riktigt bra ut”

Malmö Redhawks gick under måndagen på is. I en TV-intervju berättar Robin Alvarez om sina tankar inför den stundande säsongen.

Jesper Hallberg

Jesper Hallberg

Kl.18:12, 7 augusti, 2017

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng